Logo Pic
Hamster 2024. augusztus 16.

Kötélen lógva: a Soroksár - Csepel komp

Gyerekkorom óta tudom, hogy működik valahol egy komp Csepel és Soroksár közt, és legalább egy évtizede minden évben eldöntöm, hogy a nyári szünetben végre ki is próbálom, de csak idén jutottam el oda, hogy eljussak oda:

104848v.jpg

Az átkelő érdekessége, hogy a járműnek nincs saját hajtása: drótkötéllel vontatják át az egyik partról a másikra és vissza. Vannak még hasonló kompok az országban, de már nem sok - hogy pont a fővárosban működik az egyik, és ráadásul bérlettel igénybe lehet venni, az azért mókás.

104536b.jpg

A járat a csepeli Királyerdő és a soroksári Molnár-sziget közt közlekedik. Előbbi végpont nem igazán néz ki erdőnek, inkább csak egy utca a kertváros szélén, a hajómalmokról elnevezett másik oldal viszont egyfajta vízi paradicsomnak tűnik, ahogy az ember átsétál a "pesti" oldalról a tulajdonképpeni szigetre.

111717.jpg

A ráckevei HÉV Soroksár, Hősök tere megállójától 6-8 percnyi gyaloglással érhető el a komp, az ott a túlparton pedig már Csepel. Az úszóalkalmatosság jelentősen kisebb, mint önjáró balatoni rokonai, de a forgalom is kisebb. A járat pedig olyannyira része a fővárosi tömegközlekedési rendszernek, hogy még a Futárban is benne van! A félóránkénti fordulás csak az alapmenetrend, a valóságban elindultak azon kívül is, ha volt elég utas.

112117a.jpg

Itt éppen úton vagyunk Csepel felé, de visszafele nézünk a kötélre, mely a túlparti görgőn átvetve vontat bennünket. A kötél menet közben hol kiemelkedik, hol visszaesik a vízbe, a jármű pedig jelentősen kacsázik minden irányba, úgyhogy adja magát a kérdés, mehet-e itt keresztben bármi más a vízen. És természetesen mehet, megvannak rá a szabályok. A képen balra egy másik kompot is láthatunk a partnak tolva; azt olvastam, hogy a megszűnt dömsödi rév úszóműve, bár a képek alapján az mintha önvontató lett volna. Persze lehet, hogy a berendezéseket már leszedték róla. 

dsc_4901.jpg

És így néz ki a Csepelre tartó komp a soroksári oldalról: ahogy látható, nem légvonalban halad. Van egyébként egy még érdekesebb változata a köteles kompoknak: a gépi hajtás nélküli repülőhíd. Na, az egy szokatlan állatfaj, Bázel belvárosában találkoztam olyannal. Videóm sajnos nincs róla, úgyhogy akit érdekel, milyen, nézze meg a Tim Travellernél! És most vissza a soroksári kompra:

111944.jpg

Őszinte meglepetésemre a madzagon rángatott kompocska jobban tetszett, mint gondoltam, pedig eleve úgy jöttem ide, hogy tetszeni fog: egy aranyos, műszakilag talán kicsit régimódi, de teljesen praktikus közlekedési eszköz, szép környezetben! A csepeli oldalról busszal indultunk vissza a belvárosba, ami egy másik közlekedésmániás kalandtúra: ebben a városrészben az utcák annyira összevissza cikáznak, hogy nem lepődnék meg, ha valaki azt mondaná, néha a helyiek is eltévednek. Komolyan érdekelne, hogy a buszvezetők mennyi idő után szokják meg, ha mondjuk a 71-esről átrakják őket a 148-asra, mert én utasként az ötödik kanyar után elvesztettem, merre van észak! Gyerekkoromban néha átrándultunk kocsival a csepeli strandra, és piszok büszke voltam édesapámra, hogy mindig elsőre odatalált :)

Aki szereti a nagyvárosi szemmel szokatlan dolgokat, az szerintem akkor is szeretni fogja ez az átkelést, ha nincs annyira oda a hajókért, mint én. Ráadásul tömegközlekedésileg teljesen jól elérhető mindkét oldal, tehát akinek van bérlete, annak ingyen van az egész kirándulás :)

Vissza a címlapra
HamPLÓ

Egy Földön ragadt humanoid űrlény benyomásai az őt körülvevő világról, különös tekintettel Budapestre, a villamosokra, vonatokra, repülőgépekre, zenékre. Meg minden másra.
 
Ha tetszenek a bejegyzések, ajánld a blogot/bejegyzést ismerőseidnek - ha csak egy-egy képet mutatnál meg másoknak belőlük, akkor is kérlek, írd oda mellé a készítő nevét, és hogy hol találtad (mondjuk link formájában)! Köszönöm! (A tartalmak publikálása, pláne kereskedelmi célú felhasználása értelemszerűen a készítő(k) engedélyéhez van kötve)
 
A kommentek tartalma nem feltétlenül egyezik meg a blog írójának véleményével. Sőt, néha még a bejegyzéseké sem ;) A trollkodás, anyázás, a spammelés és a túlzott offolás pedig ki lesz moderálva, ha úgy látom jónak.

  Gyorslinkek:
Hampage.hu frissítések
Énblog
Égitársaság
Zene
Videók
Saját zene

Legjobban pörgő posztok
Ó, váó, ó, váó – Ilyen volt a Nick Cave & The Bad Seeds koncertje a Sportarénában
srecorder • 2 nap
Bremert ma reggel megműtötték
Apuleius • 8 nap
Krol: „de Ligt a Juventusnál mutatott a legjobban”
venember83 • 2 nap
Nagy táblás tejcsokoládé teszt
Linda Morvai • 9 nap
Mi lesz veled, Paul Pogba? - FRISSÍTVE
venember83 • 9 nap
Cikkek a címlapról
Az oosterhouti Szent János templom
A történelmi Brabant régió a mai Belgium és Hollandia területén feküdt, az északi része a mai holland Noord-Brabant megye, itt fekszik Oosterhout városa. A XIII. században állt a város közepén egy háromhajós templom, ezt kezdték el el 1473-tól átépíteni gótikusra. 
Camino del Norte: 1. nap - Oviedo - La Caridad - Tapia de Casariego (10,7 km)
Utazás a start helyszínére, elmélkedés a busz csomagtartójáról(ból), kicsike gyaloglás, hangolódás... Reggel 5-kor keltünk és 6-kor már a buszpályaudvaron voltunk. Csak 500 métert kellett sétálnunk, szándékosan a közelben foglaltunk szállást, hogy ne kelljen kora reggel keresztül sétálnunk Oviedo…
>