Logo Pic
fovarosi.blog.hu 2024. május 05.

Alsókövesdtől Abaligetig

Van összedőlt kilátó és szép új kilátó is ezen a szakaszon, és a dombok tetejéről csodaszép kilátások nyílnak. A DDK egyik legszebb szakasza ez. 

Egész korán felébredtem, így reggeli után már fél nyolckor elindultam a Nagymáté vadászházból lefelé vezető úton. Egy kis árok feletti betonlap fa korlátjánál láttam meg újra a kék jelzést, azon pedig hamarosan ismét löszös mélyedés földútján bandukoltam. A bakócai letérőnél a Fekete Istvánra emlékeztető tábla mellett egy kék kereszt - vagy inkább kék feszület - jelzésre is rátaláltam. Odébb a földútból egy másik ágazott ki, itt balra, a "fő földúton" kell maradni. 

Az én térképem nem is jelezte azt a kék háromszög jelzést, ami egy kilátóhoz vitt ki. Odaérve döbbentem rá, hogy ez már nem kiátó. Meghalt, kilehelte a lelkét, feldobta a talpát, ez egy ex-kilátó! 

20240502-05-osszedoltkilato-kekharomszog.jpg

20240502-06-osszedoltkilato-kekharomszog.jpg

20240502-07-osszedoltkilato-kekharomszog.jpg

Na, ilyet se láttam még. Ezután ismét széles földút vitt tovább, egy részen szinte autópályává szélesedve. 

20240502-09-szelesut.jpg

Elérve a kék négyzet jelzést, döbbentem rá, hogy jöttem egy nagy U-alakot a Nagymáté Vadászháztól, ahol megszálltam éjszakára - a kihelyezett tábla szerint csak pár száz méter a Nagymáté. Nem baj, nem csaltam, végigjártam az utam becsülettel. Hamarosan kiértem egy tisztásra, a vadászlesből fotóztam egyet visszanézve. 

20240502-12-visszanezvevadaszlesbol.jpg

Ezután a következő kék háromszög jelzés már igazi kilátóhoz vitt - ez a Hollófészek kilátó, kemény 358 méterrel a tengerszint felett. A kilátó felső szintje 381 méteren van, és 119 lépcsőfokot kell odáig megmászni. A szerkezete 7,2 tonna acélból és 62 köbméter tölgyfából áll. 

20240502-14-hollofeszekkilato-kekharomszog.jpg

20240502-15-hollofeszekkilato-kekharomszog.jpg

20240502-17-hollofeszekkilato-kekharomszog.jpg

A kilátó után még kábé 3 kilométert bandukoltam az erdő fái között. Már ahol még van erdő, az országnak ezen a részén is intenzív erdőírtás folyik ugyanis. Lejjebb egy jelzetlen földútnál nyílt leginkább kilátás a virágos domboldalból a környékre. 

20240502-23-kiirototterdo.jpg

20240502-24-kiirtotterdok.jpg

Kicsit arrébb egy másik jelzetlen földútnál ki lehetett menni egy vadászleshez, az ötven-száz méteres kis kitérő nagyon megéri. 

20240502-26-vadaszlesnelkilatas_jpg.jpg

Itt meg is pihentem egy kicsit, aztán negyed órával később mentem tovább. A kék kör jelzést elérve lesétáltam a Tóth-forrás felé, de már fentről láttam, hogy nincs vize, így inkább visszafordultam. Vannak padok, pihenőhelynek abszolút alkalmas. 

20240502-28-kekkor-forras.jpg

Ezután hosszan elnyúló rétek mentén sorakozó bokorsorok mellett vitt tovább az utam. Többnyire a nap is sütött, így nagyon szép volt ez is - bár fák hiányában itt azért jobban kell figyelni a kanyarokat, jelzéseket, letéréseket. 

20240502-30-bokrokmenten.jpg

A túra szerintem legszebb része ezután következett. Kilométereken át lehet lelátni a völgybe, Karácodfa néhány lelkes kis faluja felé, csodás búzamezők felett. Itt még akkor is szép lesz a kép, ha csak leejted a fényképezőgépedet. 

20240502-34-kilataskaracodfafele.jpg
20240502-35-kilatas.jpg

20240502-38-maganyosfa.jpg

Ezen a szakaszon egy kőkereszttel találkoztam, később, egy beugróban padok is vannak kihelyezve, ott is meg lehet akár pihenni. De onnan már nagyon közel volt a vasútállomás, már hallani lehetett a vonatot, és ez engem arra ösztönzött, hogy inkább menjek tovább. Az erdőből kiérve egy kis fapallón át le is értem az autóútra, ezen kell besétálni 200 métert a vasútállomásig. (Közben találkozhatsz egy nagyon lelkes, aranyos kis házőrző kutyussal is.) A vasútállomáson már se váróterem, se mosdó, se személyzet nincsen, van viszont bélyegző, ami kihagyhatatlan élményt nyújt minden kéktúrázónak. Innen vonattal be lehet menni Pécsre, de én a jó idő miatt rátettem még kilométert, és besétáltam Abaligetre. (Igen, ilyen messze van a vasútállomás a településtől, ne kérdezd, hogy mi értelme van így ennek.) Erről a következő posztban lesz szó. 

Ezt a szakaszt 2024.05.02-án jártam be. Kérlek, hogy az azóta történt változásokról értesíts hozzászólásban. Köszönöm!

Vissza a címlapra
Dél-dunántúli Kéktúra
A kektura.blog.hu az Országos Kéktúra bejárásának naplója volt, ez pedig a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra végigsétálásának naplója. Kapcsolat: 7788fido (a) gmail.com. Útvonal változásokról szóló információkat szívesen veszek!
Legjobban pörgő posztok
Az Empoli elleni mérkőzés
venember83 • 4 nap
Megütötte Perry Farrell Dave Navarrót a Jane"s Addiction bostoni koncertjén
sunthatneversets • 4 nap
A PSV elleni mérkőzés
Apuleius • 2 nap
Sarri: „Szívesen dolgoznék együtt a két Cristianóval”
venember83 • 6 nap
Koopmeiners: "A Juventus mindig is közel állt a szívemhez"
Apuleius • 8 nap
Cikkek a címlapról
A borász boszorkánymester zombijai
Dr. Elson Po, az USA egyik leggazdagabb bortermelője magánszigetén tengeti unalmas mindennapjait (kígyót rak csalfa barátnője ágyába, kasztráltatja az említett hölggyel hetyegő sofőrjét stb.), miközben néhány évvel korábban forgalomba hozott palackjai több tízezer dollárért kelnek el aukciókon, ahol…
Dsida Jenő-breviárium
Dsida Jenő (1907–1938)költő „Dsida jeles formaművész, csöndes bánatok és csendes örömök mélyen vallásos költője, leginkább Kosztolányi örökösének tűnik; megfigyelőkedve, impresszionista ábrázolásmódja erre látszik vallani. Áhítata, vallásossága azonban Babits gondolatvilágának közelébe hozza.…
>