Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dóra Theisz

31 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Marci öt éves. Egyik hétköznap, amikor már hazaért az oviból és otthon játszott a kisautóival egyszer csak felkiáltott: „Anya én rossz vagyok, az óvó néni is megmondta. És ha felnőtt leszek rossz bácsi lesz belőlem.”   Marci anyukája megdöbbent, oly annyira, hogy majdnem kiejtette a ruhákkal teli…..
Nagy cseppekben gördül végig az izzadság László homlokán, pedig egyáltalán nincs meleg a szobában, amikor azt kérdezem tőle hogyan képzeli el önmagát 10 év múlva. László három éve vesztette el feleségét és maradt magára az immár 12 éves fia nevelésével, azóta fájdalomról, veszteségről, magányról…..
Zoltán a negyvenes évei végén jár, magas, jóképű, kisportolt, több sikeres vállalkozás tulajdonosa. Van hobbija, baráti társasága, párkapcsolata és egy kamasz gyermeke, akivel baráti a kapcsolata. Zoltán köszöni szépen, egészen jól el van az életében. No de akkor mit keres a pszichológusnál? Nem…..
Dóra Theisz 2016.11.09 19:39:03
@Szelid sunmalac: Nem, nem moderáltam ki a gondolataidat, csak amikor a kliensekkel dolgozom, akkor nem a bejövő kommentek beengedésére figyelek, csupán ezért kerültek ki később soraid.
Még alig indult el a tanév, máris több kétségbeesett, felháborodott, tanácstalan szülő keresett meg azzal kapcsolatosan, hogy gyermekük megdöbbentő információkkal tért haza az óvodából. Az történik ugyanis, hogy a porontyok felvilágosítják egymást, és valóban olykor meglepő az a részletekbe menő…..
Dóra Theisz 2016.10.04 10:54:11
@ROTFL Manó: Szia! Vitatkoznék veled... szerintem akkor is érdemes megtanítani a gyerekeknek a fehérnemű szabályt, ha nincs benne a Magyar Közlönyben :) Sajnos több gyerek esik áldozatul valamilyen szexuális visszaélésnek mint azt gondolnánk. Jobb megelőzni a bajt.
Mély meggyőződésem, hogy lelkileg sérül az a fiatal, aki egy kuplerájba szerzi meg szexuális tapasztalatait. És az sincs rendjén, hogy a mai tizenévesek jelentős része a pornóból informálódik. Sok problémát okozhat a későbbi párkapcsolataiban. Én úgy tapasztalom
pszichológusi munkám során, hogy a mai modern gyerekekhez túl sok felnőtt tartalom jut el, és ez számukra nagyon megterhelő. Hosszasan lehetne ecsetelni a tüneteket, amiket okoz bennük.
Dóra Theisz 2016.10.05 14:02:14
@Csillámdementor: Szia! Ne csapj oda, és ne rémülj halálra, ha azt tapasztalod, hogy játszik a nemi szervével, vagy ahogy te írod "dörzsizik" Teljesen normális, természetes jelenség, hogy a gyerek felfedezi a testét, esetleg rá jön arra, hogy kellemes megérintenie, simogatni a nemi szervét. Amit meg lehet tanítani nekik, hogy mindez azonban másra nem tartozik, nem nyilvános tevékenység, ugyanúgy, ahogy wc-re is elvonulunk mások tekintete elől.
Csak abban az esetben érdemes felkeresni egy szakembert, ha a gyerek folyamatosan ezt csinálja, szinte nem is köti le más tevékenység annyira, hogy abbahagyja. Ilyenkor valami nagy szorongás, feszültség lehet a háttérben, amit így próbál meg oldani, és amiben mindenképp segítségre van szüksége.
Szinte közhelynek számít, hogy egymásra fordított idő és energia nélkül a legnagyobb lángolással induló párkapcsolatokban is kialszik a tűz, mégis gyakran tapasztalom pszichológiai konzultációim során, hogy sokan csodálkozással vegyes döbbenettel szembesülnek a kapcsolatba be nem fektetett energia…..
Vannak gyerekek, akik már várják, és vannak, akik még szívesen meghosszabbítanák a gondtalan, szabad nyári napokat. Egy dolog azonban biztos, a szeptember 1 közelít, és ez a legtöbb családban okoz némi készülődést, fejtörést. No de mit tehetünk azért, hogy jó induljon a tanév, és átsegítsük…..
A legtöbb családban egyezkedések, viták, tépelődések, beszélgetések sora előzi meg a felnövő gyermek éjszakai életbe való elengedését. Szülőként gyakran nehéz döntés elé kerülünk: mikor, hogyan, és meddig maradhat ki tizenévesünk? Különben is, annyi rossz hír jött idén nyáron is: bedrogozott,…..
Az ifjúkori, vagy első nagy szerelem úgy él a köztudatban, mint valami felhőtlen, határtalanul boldog állapot. Az élet legszebb időszaka. Maga a csoda, amikor mindenki legalább tíz centivel a föld fölött jár. De vajon tényleg így van ez? Következzen hát az első szerelem mítoszának leleplezése néhány…..
Izgalmas szakma pszichológusnak lenni, sok mindent meg lehet tanulni a kliensektől. Például azt, hogy felbecsülhetetlen értéke van annak, amikor az ember csak úgy ül, és néz ki a fejéből. Nem csinál semmit, csak lustálkodik, szemlélődik, pihen, punnyad, esetleg szundikál is egy kicsit. Következzen…..
„Nőként sose függjünk férfitől!” Milyen sokszor hallom ezt a mondatot pszichológiai konzultációimon! De vajon miért gondolkodik így sok nő? S milyen lesz az élete, a párkapcsolata azoknak, akik így élik az életüket? Következzen hát három történet, ami sokat elárul erről. Itt van például Sári, aki…..
Az, hogy a magyar pesszimista, panaszkodik, széthúz, és vigadni is csak sírva tud, identitásunk részévé vált, így gondolkodunk magunkról. Persze persze jó okunk van panaszkodni, széthúzni, és gyanakodva tekinteni egymás sikereire, hiszen ami az elmúlt évszázadban itt történt, annak fele sem tréfa.…..
Tudtad, hogy testtartásod, vagy arckifejezésed apróbb megváltoztatásával is jelentős hatást tudsz gyakorolni saját hangulatodra, vagy akár a tested vegetatív, illetve hormonális rendszerére? Következzen hát néhány elképesztően érdekes kutatás és saját tapasztalat arra vonatkozóan, hogy…..
Több oka lehet annak, ha valakit hosszú időre elkerül a szerelem, és egy komoly kapcsolat, bár valójában nagyon is vágyik erre. Nem rég kaptam egy őszinte levelet, egy csajozásban sikeres fiatalembertől, aki évek óta hiányolja a szerelmet az életéből. A levélből, és a válaszból sok minden kiderül…..
A közelmúltban egy esős napon a gyerekeim kidobóst játszottak a nappalinkban egy könnyű szivacs labdával. Mivel mozgékony fiú gyerekek, és az időjárás nem tette lehetővé a kinti energia levezetést, ezért belementem a játékba, és reménykedtem, hogy nem tesznek kárt sem magukban, sem a berendezésben.…..
Kultúránk igencsak nagyra értékeli a szerelmet, vagyis azt a rózsaszín ködös, tenyérizzadós, partnerünket idealizálós, szenvedélyes állapotot, amibe a párkapcsolat kezdeti szakaszán kerülünk. Bizony a szerelem csodálatos állapot, s talán sokan kevésbé fogadják szívesen tudósok azon figyelmeztetését,…..
Éva magas, barna hajú, dekoratív nő, a harmincas évei vége felé jár. Könnyed léptekkel, nagy kék szemekkel libben be hozzám, vidámságot, életkedvet, derűt hoz magával. Éva jó munkával, nagy baráti társasággal, és több hobbival is rendelkezik: remekül táncol, istenien főz, és kamasz lányával a…..
 Minden szülő igyekszik átadni gyermekének azt a tudást, ami őt az életben segítette, előre vitte. Ezek a szülői tanítások, mondatok, jelzők, vagy akár ki nem mondott, de a családi légkörben jelen lévő üzenetek egész életünkben elkísérnek minket, meghatározzák sorsunk alakulását. A probléma azonban…..
Amikor társkereső hölgy kliensekkel arról beszélgetek, hogy milyen férfit képzelnének el maguk mellett, a következő tulajdonságokat szokták a leggyakrabban említeni: egy férfi viselkedjen érett felnőtt emberként, legyen sikeres az élet valamely területén, legyen kitartó,…..
 Vajon csak nagy hőstettekhez van szükség bátorságra? Csak világmentő bajnokoknak jár a siker édes íze? Én azt tapasztalom, hogy a legnagyobb bátorság sokszor ahhoz kell, hogy szembe nézzünk tökéletlen önmagunkkal, és változtassunk valamit életünkön, megszokott, berögzült tulajdonságainkon. De nem…..
A megcsalás témáján gondolkodva felidéztem azokat az élettörténeteket, amiket pszichológusként végighallgattam az elmúlt években, s melyekben valamilyen formában félrelépés történt. Töprengésem eredményeként, íme  négy pont, amiért úgy látom életbevágóan fontos beszélnünk erről a témáról. A…..
 Jó néhány éve erről a témáról vitatkoztam végig majdnem egy egész éjszakát egy kedves férfi ismerősömmel, aki váltig állította, hogy tisztelet a nagyon ritka kivételnek, a nők harminc fölött megszűnnek vonzó, életvidám, szexis lénynek lenni. Innentől kezdve búskomor szürkeségbe burkolóznak és…..
Több oka lehet annak, ha valakit hosszú időre elkerül a szerelem, és egy komoly kapcsolat, bár valójában nagyon is vágyik erre. Nem rég kaptam egy őszinte levelet, egy csajozásban sikeres fiatalembertől, aki évek óta hiányolja a szerelmet az életéből. Máté leveléből és a…..
http://part-fogok.hu/ ..