Regisztráció Blogot indítok
Adatok
borbirosag.wordpress.com

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az erdőbényei új élmények mellett régi ismerősök meglátogatására is időt szakítottunk, egy családi borászat és egy nagybirtok képében. A Bott Pince és a Tokaj Oremus is rendszeresen szerepelnek a blog hasábjain, bemutatni aligha kell őket, de azért 1-2 újdonságról szó esik majd lentebb.  Ráadásul a…..
Időről időre előkerül az igény a Klubban egy kékfrankos-kóstolóra. Már egy pár éve nem volt, nekem meg szép lassan már eléggé be is szűkűlt a látóterem, így örömmel vettem, hogy régi motoros állandó társunk Szegediszomelijé bevállalta a szervezést. A borokat full vakon kaptuk, 3 és 5 ezer Ft.…..
borbirosag.wordpress.com 2016.11.21 18:49:38
@drbarta:
Konkrétan nem lett kijelentve, hogy hibás. Elfogadták, amit mondtam - szerintem ezért is gond nélkül ki tudtam cserélni. Szerintük a szénsav és illó elfogadható határokon belül volt. Erre írtam, hogy fenntartom a nyitáskori tapasztalataimat. A szénsav az alacsony kén jelenlétével lett magyarázva - újra ismétlem magamat, nekem itt sok volt.
borbirosag.wordpress.com 2016.11.22 07:40:50
@zoli: kedves @zoli! itt az igazság:)
- mivel autóval voltam, csak arra tudok támaszkodni, amit a társaság mondott - jóhiszeműen elfogadtam, a szénsavra vonatkozó megállapításokat. Helyénvalónak is találtam, hogy a szénsav két nap alatt, bontott palack, rázkódás miatt is csökkent.
Másrészt ha úgy értelmezed, hogy az én hozzáállásom nem elég progresszív, ám legyen, vállalom - de, itt a poszt szerzője is kellően szigorú volt szerintem az értékeléskor - én vele értek egyet.
Az utolsó kérdés: ha az újabb palack is hibás lenne - természetesen vidd vissza, mi más vonatkozna rá? Erre biztat a terroirclub is probléma nélkül
Az első tavaszi tokaji hétvégém nagy részét a borvidék névadó településén töltöttem. Sok programot kínált ez a hétvége, hiszen az eddig Sárospatakon megrendezett Tokaji Borárverésnek idén először Tokaj adott otthont, és több borászat képviseltette magát a Tokaji Fesztiválkatlanban tartott "Kóstolja…..
Pontosan öt évvel ezelőtt tette fel a költői kérdést alföldi merlot az alkoholista hasábjain: “Hol vannak a nagy fehérek” “Csak emlékeztetőül: nem tokaji, árérték arányban jó, nem fás, elegáns, komplex, finom és száraz.” Nem azt mondom, hogy nem volt már jó…..
borbirosag.wordpress.com 2015.07.19 20:51:48
@drbarta: Régebbi poszt ugyan, de a szép cikk alapján betáraztam egy palackkal én is, lássuk milyen. Furdalt a kiváncsiság, nem tudtam megőrizni tovább, és igen hasonló véleményem született végül erről a borról. Így szól a jegyzetem róla (7p-os skálán értékelek általában):

Citrom kristálytiszta szín, visszahúzódó kusza illat és arczsibbasztó savak. Ezek az első percek eredményei. Aztán eltelik jó fél óra, a bor is kicsit melegszik, ledobva a túlhűtöttség láncait, és ekkor kezd berobbanni a bomba. Tejszínes illat, mellé az elsőre gyógyszeres érzetből gyógyfüvek nőnek ki, érett zöldalmával. Aztán tovább melegszik, és egy kevés éretlen füge és ásványosság társul az összképhez. Az illat is végre eléri a közepes intenzitást, már nem kell az orrunkkal a pohár alját súrolni. Ízében a magas és nyálképző, de intenzív savak mellé egy enyhén olajosabb és mézesebb struktúra társul. Még minden zizeg ebben a borban. Érezhetően nincs egyben, de komoly alapokkal rendelkezik, ez már most látszik. Az erények mellett, továbbra is szükséges a nagyobb mennyiségű, már majdnem német rizlinges savat tolerálni, de ezt a bort nem maholnap kell meginni. 10 év múlva lesz valószínűleg a csúcsán, és ennek a biztosítéka a tisztaság és a magyar viszonylatban felső-kategóriás savminőség és savmennyiség. Ha most értékelnem kellene az összképet akkor egy közepes 5p-ot kapna, de sokkal lényegesebb, hogy mekkora lehetőségek vannak ebben a tételben. A 2013-mas Bott Frici borok erényei és nagyságai már most látszanak, lehet, hogy valóban az évtized leteltével, akinek még van őrizgetett palackja, annak csodában lesz része!
borbirosag.wordpress.com/2015/07/19/bott-frigyes-super-granum-2013/
borbirosag.wordpress.com 2015.07.20 09:32:18
Kedves Szten00! Köszönöm a válaszod és megpróbálok én is válaszolni a kifejtett kérdéskörre. Először is, igen azt írom, hogy 10 év. Ha odateszem, hogy "szerintem" lehet kevésbé erős kijelentéssé válik, de mivel ekkor is csak a véleményem marad, ezért nem tettem hozzá. Felírtam a borrajongo-ra a tapasztalatom, megosztva és megbeszélve az itteni posztolókkal és heves/kevésbé heves hangvételű hozzászólókkal, mert úgy gondolom egy jó felület a borkedvelők közötti tapasztalatcserére. Kaptam már korábban tőled jóhiszemű borajánlást és hozzászólást is, ezért megpróbálok e szerint válaszolni:

Hogy alakult ki bennem a 10 év? Én biztos eddig fogom félretenni, mert a magyar fehérborok az elmúlt évtizedben ugrásszerűen fejlődtek, ehhez nem kell J.R.-nak lenni, hogy észrevegyük. A borász továbbá, ez esetben sem akárki, hanem egy olyan ember akinek borai és főleg fehérborai kiemelkednek a magyar piacon - és technológiai tisztaságát tekintve pedig kérdés nélkül, a nemzetközi normáknak megfelelő. Merem ezt állítani úgy, egy Matua SB.2014-t kóstoltam közvetlenül a granum előtt.

Elfogadom jó szívvel azt a kijelentésed (illetve kicsit sajnálkozva), hogy általában a magyar fehérek nem tudnak ilyen érlelhetőségi időt. Ennek ellenére kicsit gyakoribbak a kivételek mint a "cigánykerekező fehér holló". Csak a saját tapasztalatomra hagyatkozom, mert nem kémikus vagyok, és nem mérem be otthon a borok glutation, tiol és glicerin szintjét sem. Példákkal alátámasztva: 2002-es Királyudvar Úrágya 14 évesen még lendületes, tele gyönyörű szekunder és tercier aromákkal. 2007-es Demeter Z. Veres furmint 8 évesen egy csoda volt, Kaló Imre 2005-ös Leánykájáról úgy érződött mintha tavalyi lenne a kóstolás pillanatában! és Demeter Zoltán 1996 Fordításában páratlan lendület volt 18 évesen!

Számomra az ilyen tapasztalatok, és az alaposan ismert borász szolgáltatnak alapot a "10 évre". Ismétlem: ez az én véleményem. Tele lehetek szubjektivitással, de ezek a nagy fehérek még 3-4 év múlva is csak fejlődő borok lesznek. Lehet az a kulcs, hogy hogyan ítélünk meg egy száraz fehéret, és kinek mikor nyújtja a legnagyobb élvezetet.

Végezetül lehet nálad továbbra sem 10 év lesz ez az idő, nincs benne szívfájdalmam, ez a te véleményed. Ellenben biztosan nem mennék bele glutation szint vizsgálatba(bár amúgy érdekelne egy ilyen vizsgálat, hogy analitikai adatokkal együtt vonjunk le következtetéseket, mert imádom a kémiát). Továbbá olyan filozófiainak tűnő kérdést sem feszegetnék, mint amit az utolsó előtti bekezdésben írtál(időgép?! ezt azért kicsit túlzásnak érzem...), mert azt azért lássuk be, hogy elég messzire vezet ilyen perspektívából vizsgálódni:) Egy aktuális, még polcon lévő palackról beszélgetünk - és nem filozofálunk.

Megpróbáltam a tartalmi dolgokra válaszolni, és őszintén remélem, hogy nem ütközik most már annyira a véleményünk. Lehet a 10 év nem fog bejönni, de én megpróbálom. Sajnálom, ha ekkora felháborodást okozott itt a blogos szakmai barátok között.

Amit pedig akov ír utoljára: eléggé sértő az, hogy "habókos". Jóindulatú borleírás után ez a kapott válasz. Ilyen hangnemben nem mertem írni soha senkinek, főleg nem ismeretlennek. Elég nagy emberi szegénységre vall ez a hozzászólás, még ha nem értünk egyet akkor is. Ha akov ezen a blogon egy bátor név nélküli Megmondó ember, akkor gratulálok hozzá, és tévedtem, hogy egy intelligens körben lehet beszélgetést folytatni.
Üdvözlettel
borbirosag.wordpress.com 2015.07.20 16:03:32
@BZoltan:
Kedves Zoltán!

A 2002-ért elnézést kérem az uraknak, elírtam, mert 13 évesen kóstoltam.
A WSET pedig nem értem miért vesszőparipa, és mire fel nézitek ostobának az embereket. Ezek szerint legalábbis Zoltán, a WSET akkreditált helyek összes oktatóit is lenézed ezzel. Hiszen ha a WSET jelentéktelen, akkor az ott oktatók sem érdemes szakemberek? vagy igen? hogy is van ez? De az biztos, hogy a kijelentéseddel, mindenképp föléjük helyezed magad gondolatban. Nem kérdezem meg, hogy szőlész-borász végzettségű vagy esetleg bortermelő vagy-e vagy WSET AIWS?:) esetleg MW?:)

A 2005 Leánykával sajnos mellélőttél és légyszíves ne feltételezgess a másikról dolgokat ha nem ismered, vagy legalább a bort kellene ismerni amiről szó van. Ezt se mertem volna ismeretlenül. A bor egy palackos tétel volt, megnyugtatásod végett, és valóban nem kereskedelmi tétel - ezt legalább jól tudod!

Másrészt tiszteletreméltó, ahogy a borrajongo bloggeri karöltve ugranak annak, aki kicsit is más véleményen van mint a tisztelt szerkesztőtársak. Egyébként nem ez az első eset, hogy lenéző, kioktató hangvételű hozzászólásokkal illetitek a nem közületek való kommentelőt. Az összefogásotokat szem előtt tartva tetszetős, ahogy egyes mondatok alatt lesitek a hibát, hogy túlharsogva mindenkit bizonyítsátok (vélt) igazatok. Azt hiszem nem ez az első eset már, a negatív példákat fel nem sorolva. Érdemes lenne ezen elgondolkodni.

Igen szomorúan veszem ezt tudomásul, mert egy időben szerettem volna veletek megismerkedni, sőt mi több, örömmel olvastam eddig az írásaitok.

A beszélgetést részemről befejeztem, rossz érzésem nincs, és több hozzászólásra nem fogok válaszolni, úgyhogy kérem a számos csámcsogó hozzászólást még nyugodtan írjátok le.

Üdvözlettel
A Mátra még ma sem tartozik a „slágerborvidékek” közé, de az utóbbi években néhány elszántan dolgozó borász bebizonyította, hogy a „gyümölcsös, illatos, könnyed borok hazájában” is lehet komoly borokat készíteni. Budapest viszonylagos közelsége és az alacsonyabb árak ellenére eddig nem tódultak ide…..
Feltehetően sokan jártak már úgy, hogy régóta fenték a fogukat arra, hogy egy féltve őrzött palack bort méltó körülmények között, a megfelelő kontextusban, a megfelelő társaságban kinyissanak, a palack pedig csak várt és várt elkerülhetetlen sorsára. Tapasztalatból mondom, hogy számos esetben az…..
borbirosag.wordpress.com 2015.05.22 13:41:52
@furmintfan: A vörösökkel kapcsolatban majdnem mindenhol egyetértek. Nekem a Konyári borokkal több találkozás során is voltak fenntartásaim, de az alapborok és középkategóriás réteg valahogy szerethetőbb és egységesebb képet mutat nála.
Mátrát ahogy kiemelted valóban nagy kísérleti terület, de N.A.G.-ral az élen (A gyöngyöstarjáni syrahból még lesz valami!) és pár fiatal és tehetséges kézműves borásszal (gondolok itt: Benedek-re) tényleg egy felfedezésre váró terület.
A tokaji édes kérdésével kapcsolatban egy párpeszédre hívnálak. Egy felvetés, amit nem vitatkozásnak szánok leírni, hanem csak egy eszmefutattásnak. Kiváncsi lennék, látod-e lényegi hibáját az elméletemnek?

Az alapgondolatom az, hogy miért ne lehetne az aszú a mi "zöldveltelinink"? A Zöldveltelinit ahogy az osztrákok sikertörténetté tették 20 év alatt, egy (senkit nem megbántva) viszonylag közepes erősségű fajtát, bizony a hazai borászatokra is ráférne egy komoly marketing és arculatépítés. Akármennyire is vagyok a történelmi magyar bor pártján, a bor is termék, amit el (kell) szeretnénk adni. Ha ezen a problémán csak túllendülünk, hogy nem vezetjük be a nemzetközi piacra, akkor ott fogunk tartani ahol vagyunk most is. Hegyeshalomtól Csengersimáig a világ legjobb édes bora a Tokaji! - jah, csak erről a világ nem tud... Bármilyen vakkóstolón nyerhet Magyarország, de amíg a TBA, Sauternes és Elzász ismert az édesekről, úgy Tokaj jóval kevésbé.
Sokszor a nemzetközi áttörés hamarabb jön el, mint a hazai, szóval ettől nem félnék. Attól sem, hogy jaj, akkor, hogyan fogunk aszút inni ha kétszer ennyi lesz? Majd elmegyünk Tokajba, veszünk kistermelőktől, de ami már piaci teret nyer, az kerülhet annyiba amennyit megérdemel. Az áremelés természetesen egy helyesen és évek alatt felépített megjelenések és marketingfogások eredményeként alakulhatna ki. A raktározott mennyiség továbbra is ebbe illeszkedően egy lehetőség a korábbi évjáratok bemutatására és forgalmazására (20-30 éves aszúkra gondolok). Ahogy Champagne szlogenje magyarra fordítva így szól: "Nincs Champagne máshonnan, csak Champagne-ból", úgy Tokaji sincs! - Teljesen egyedi és különleges a királyok borának termőhelye és a bor amit iszunk - ezt nem kell ecsetelni. Jelenleg a kései szüret népszerűsítéséve halad előre, még Tokajban is ezt hangoztatják a termelők - miközben réges rég csak szamorodnira és egy aszúra lenne szükség minden pincészettől véleményem szerint, az édes palettán. (lásd: Szepsy 2008 óta)
Újra különleges kell legyen az ami különleges és sajnos ahogy azt mindig is, meg kellett fizetni. Champagne-t sem iszunk a mindennapokban. A magyar családok most már pedig Karácsonykor sem isznak aszút. Csökkent a kereslet iránta. Ha most elkezdjük leértékelni, és olcsóbban vagy csak a jelenlegi rosszul megválasztott áron forgalmazni, az amúgy viszonyítottan órási élőmunka igényű aszút, akkor az ezer éves múltját is elássuk vele 1-2 évtizeden belül. A kincset meg kellene őrizni és nem félretenni, elaprózni, újrafogalmazni. Ami jó, az egyszerűen az. És nem félnék az öregedő aszúktól, mert régebben szóba sem jött ilyen fiatalon aszút fogyasztani mint amilyen formában mostanában értékeljük.

Mégegyszer leszögezem, ez az én elméletem. Amit leírtam ahhoz tőke és szaktudás kell. Nem vagyok a tűz körül, nem tudom lesz-e (valóban) állami támogatás Tokajnak és ha lesz, azt szakemberek segítségével költik-e el, vagy csak színes füst lesz belőle...
borbirosag.wordpress.com 2015.05.27 09:21:57
@furmintfan: A kulcs, én is úgy hiszem az első gondolatodban rejlik, az állam és termelők közti konszenzusról. De innen elindulva szerintem továbbra sem ördögtől való a gondolat, hogy sikersztori lehessen az aszú, és Hegyalja maga világszinten.
A kései szüretet megértem, hogy könnyebben kommunikálható - de VT és Spatlese borból már van elég. Szerintem az egyedit kell továbbra is keresni kell(illetve újra felfedezni, mert itt van a szemünk előtt), hiszen ez az ami megkülönböztet minket a világ többi borvidékétől.
Az összefogás hiánya, még ha dől is a pénz Tokajba, egy olyan hungaricum, amit sosem fogunk kinőni a történelmünk során attól tartok.

Köszönöm a válaszod!
Üdv