Regisztráció Blogot indítok
Adatok
udvaros

64 bejegyzést írt és 306 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
árnyékos oldal Veszélyes vizek 2020.12.08 12:42:12
Az ember esendő, gyarló, tökéletlen teremtés. Jól alkalmazkodik ugyan a körülményekhez, mégis könnyen bajba kerülhet, ha nem figyel a részletekre. Segédeszköz nélkül alkalmatlan a repülésre, de például úszni megtanulhat. Jobban mondva evickélni, ha mondjuk egy delfin teljesítményével vetem össze a…..
Hollandiában járva (pláne odaköltözve) az egyik rendkívül szembetűnő dolog az a függönyök használatának mellőzése, esetleg teljes hiánya. Magyarként ezt nem egyszerű feldolgozni (én legalábbis elképzelhetetlennek tartom, hogy függöny nélkül éljek), így aztán kifejezetten érdekesnek tartom, mi lehet…..
Annyi minden történt már a világban, hogy a ma embere szinte esélytelen arra, hogy valami újat alkosson. Nem elég a tudás, a tapasztalat, a kreativitás. Ma már szükség van a segítő szerencsére is a felfedezéshez, hogy megtaláljam azt a rést, amit még nem töltött be senki. Vagy ha be is töltötte,…..
Valószínűnek tartom, hogy nem én vagyok az egyedüli szülő, akinek hatalmas sokk volt az első szülői értekezlet. Az ember persze adaptálódik a környezetéhez, így ma már nem beszélnék sokkról, inkább egy olyan szituációnak tartom, amibe nem szívesen kerülök. Az itt ért sok frusztrációt azért persze…..
Mi lett a rendőrök által csak "szomszédvitának" nevezett történet vége? - sokan kérdezték hozzászólásban, üzenetben. Erre azt tudom felelni, hogy jelenleg úgy néz ki, a kispesti pokoljárásunk négy év után véget ért. A "terrorcsalád" ugyanis tökéletes példája lett annak, hogy erőszakra,…..
udvaros 2019.02.10 23:24:25
@Dankó József: A szomszédokkal törekedni kell a megegyezésre, és ha minden kötél szakad, akkor persze elő lehet venni a törvényeket, önkormányzati rendeleteket. Csakhogy a jogi út hamar véget ér, ha az ellenfél nem retten meg a törvény erejétől, mert rá nem vonatkozik. Ekkor válaszút elé érkezel. Belenyugszol, és összehúzod magad apróra, esetleg eladod a házat és költözöl. Igen, ez is kijöhet a képletből, ha az ellenfél erősebb nálad, vagy nagyobb a támogatottsága.
Én is sokat töprengtem egykoron, mi lenne a helyes lépés. Alaposan megvizsgáltam a szomszédom körülményeit, és abból az derült ki, hogy csak a pofája nagy, a csontja viszont ugyanolyan törékeny, mint bármely emberszabásúé (mindenkinek van gyenge pontja). Esetében a joggal nem is próbálkoztam. Néhány év türelmes szenvedés után a fejszenyélhez nyúltam, és bevált. Azóta a szomszéd tisztelettudó, hangját sem hallani.
A bejegyzésünk címében feltett kérdésre a válasz egyértelmű: nem. A nagytudású Athanasius Schneider püspök azonban ennél részletesebben kifejtette, hogyan ad erre is világos választ az Egyház hagyománya. A kazahsztáni Asztana segédpüspöke erről és sok más témáról is nyilatkozott abban az új…..
Mindig van eggyel lejjebb… Mesébe illő gyorsasággal ment el a városi ház, és lett helyette a tavi. Decemberben már a miénk volt az új ház. A kedves, idős házaspár, akitől vettük, egy új építésű társasházba szeretett volna befizetni abban az esetben, ha nekünk nem sürgős, hogy kiköltözzenek. Miután…..
udvaros 2018.06.03 10:57:04
@Falusi Élet: Azzal vigasztalhatlak, hogy velem is előfordult már hasonló eset. Eladtam egy lakást, amit a leendő vevő végigjárt, és közben leltárt készített az ott lévő bútoroktól. Ezt leírta egy fecnire, amit később elővett, és a szerződés mellékletének tekintett. Egyoldalúan. Bírósági ügy lett belőle, ahol a bíró valamiért elfogadta a vevő érvelését, és figyelembe vette ezt a leltárt. A csodálkozáson túl nem tudtam mást tenni, ezért az elszámolásnál a bútorok értékével is számolnom kellett, merthogy én azokat természetesen elhoztam a költözésnél. Ahány ügy, annyiféle: nagyon oda kell figyelni, de még így is pofára eshet az ember. Nem véletlenül hasonlítom néha az eseteket az autóvezetéshez, mert ott is jöhet olyan kátyú, amit feltölt az esővíz, és azért nem veszed észre. A közútkezelő meg nem fizet.
Józan ésszel alig hihető, de igaz: az oroszoknál Sztálin a legnépszerűbb, a kínaiaknál pedig Mao vezeti a történelem legnagyobb alakjainak listáját. Az átlagos műveltségű európai emberek számára közismerten a 20.század véres kezű diktátorairól van szó, akik a különféle listákon (pl. itt) mindig a…..
"Szótárt lapozgatok. Van-e a szótárnál gazdagabb, élőbb, lelkesebb valami? Benne van a nyelvünk összes szava. Benne van a múltam, a jelenem és a jövendőm. Benne van az életem. Benne van a halálom is. Benne van a sorsom." (Kosztolányi Dezső, Pesti Hírlap, 1929.) Halápy Ferenc: Főszerkesztő úr,…..
udvaros 2018.05.23 10:10:54
@na__most__akkor: A "mellet" a számítógépes szövegszerkesztés miatt szorítja ki a két t-re végződő formát. A második t elmaradásának oka nagy eséllyel a kapkodás, és a feltétlen bizalom az ellenőrző program iránt. Szerintem kézzel írva ez a hiba nem jelentkezne.
udvaros 2018.05.23 10:45:22
@morph on deer:
A "csöcsöt írni kézzel" eszembe juttatta ezt a versikét, ami szintén remek gondolat, de sajnos a népességnek csak nagyjából a fele érezheti magáénak:
Van nekem egy csíkos gatyám,
Abba’ hordom a ceruzám.
Minden este írok vele,
Még se kopik el a hegye.
 Putyinnal együtt ünnepelt az izraeli miniszterelnök és a szerb államfő. Lehet találgatni, hogy is van most akkor ezzel a közel-keleti helyzettel. Május 8-án, kedden Donald Trump amerikai elnök bejelentette: felmondja az iráni atomszerződést. Emiatt az orosz külügyminisztérium – összhangban a…..
A kedvenc viszontkérdésem erre az, hogy "Meg lehet-e tanulni könyvből karatézni?" vagy "Hány könyvet kell elolvasnod ahhoz, hogy fekete öves karate mester legyél?" Hadd fejtsem ki egy kicsit jobban. Az elméletet el lehet olvasni. Meglátásom szerint, amíg az ember birtokolja az olvasás…..
udvaros 2017.12.13 15:12:38
@Zed is not dead yet: A 3-as változat neve még Turbo Pascal volt - objektumoktól mentesen. 34k mértben tartalmazta a programszerkesztőt, a fordítót és a hibakeresőt. Nem volt hozzá könyvem, ezért a mellékelt példaprogramokból tanultam meg a Pascalt.
udvaros 2017.12.13 15:19:17
@Laszlo K: Egy programról leginkább akkor derül ki, hogy mennyire hozzáértően írták, amikor (esetleg évek múltán) módosítani kell.
udvaros 2017.12.13 15:49:03
@HellsAngel: A szakkönyvekkel valóban akad egy kis gond, mert azokat rendszerint munkanélküli idegenvezetők fordítják - ezért olvashatunk például korongot (disc) a magyar változatban (a szótárban ez a jelentés áll az első helyen).
árnyékos oldal Politikusi furfang 2017.09.09 21:20:16
A mai napig terjed az a mendemonda, hogy a japán közlekedési miniszter lemondott egy vonat késése miatt, és ez a történet azt a tudnivalót sulykolja a közönségbe, hogy a japán politikusok nem magyarázkodásra és mellébeszélésre születtek. Szokványos magyar mentalitással különösnek minősíthető…..
A magas posztra vezénylendő ember kiválasztásának végletesen leegyszerűsített módját mutatja be A piszkos tizenkettő című filmalkotásban az a jelenet, ahol Pinkley közlegényt egy alkalomra megteszik tábornoknak. Pinkley a legostobább tagja a különítménynek, de a teherautóhoz lépő feletteséhez közel…..
érintőkijelzős laptop vásárlása: akkumulátor üzemidő csökkenés, rossz billentyűzet elérés, magasabb ár, nagyobb súly - képernyő csere Néhány nyomós ok, amiért nem érdemes érintőképernyős laptopot vásárolni  Megtörtént már veled, hogy asztali számítógéped monitorján kézzel akartál odébb húzni egy…..
A tavalyi adatok alapján hazánkban a bruttó fizetések közel fele az állam zsebében landolt. Ezzel az aránnyal kontinensünkön dobogós helyen állunk, csupán a belgiumi és a németországi elvonások haladják meg pár százalékkal a miénket. Szakemberek körében megoszlanak a vélemények a paternalista…..
udvaros 2017.08.10 23:22:34
@Netuddki.: Működik a módszer. Sokan (százezrével) meglépték már, hogy nem fizetnek adót a magyar államnak, csakhogy ők nem csupán meglépték, de le is léptek.
Mindennap használunk az élő beszédben latin kifejezéseket – hol jól, hol rosszul. Míg a sznob ember csak használja ezeket a latin mondásokat, addig a művelt azt is tudja, pontosan mit jelentenek, és honnan származnak. A DictZone latin-magyar szótár segítségével összeszedtük az 5 leggyakoribb latin…..
Előző bejegyzésünkben arra az örömteli megállapításra jutottunk, hogy a 2017-es budapesti vb-n bemutatott teljesítményünkkel nincs okunk elégedetlenkedni, minden idők 4. legjobb magyar eredményét értük el. Ehhez a sikerhez elég sokat tett hozzá Hosszú Katinka, aki ezúttal 4 érmet tett be a közösbe,…..
udvaros 2017.08.05 12:02:56
@midnight coder: Van jelentősége az úszásnak. Bizonyos helyzetekben létfontosságú, hiszen a vízbefulladás veszélyének elhárításához nélkülözhetetlen. Az úszás sebességének viszont szerintem sincs különösebb jelentősége: sebességhajhászás helyett időben el kell indulni.
udvaros 2017.08.05 17:13:08
@midnight coder: Mindenben igazad van. A versenyúszás legyen hobbitevékenység, aminek finanszírozását oldják meg az érdekeltek saját jövedelmükből. A pénzdíjas versenyeken összeúszott díjaikból nem is lehetetlen, csakhogy a mi faszunkkal verve a csalánt – közpénzekből gazdálkodva – kényelmesebb nekik. Ez érvényes a sikersportágak mindegyikére, ráadásul a focira is. Nem hiszek a helyzet változásában addig, amíg szotyolát köpködő, focimeccseken üvöltöző tahók irányítják az országot.
Az úszás jelentőségének megítélésében azért fogalmaztam meg ellenvéleményt, mert sokkal nyugodtabb vagyok azóta, hogy a gyerekeimet megtanítottam úszni. Esetükben nem az élsportolói pálya kezdetét jelentette a művelet, hanem eleinte kizárólag a víz felszínén maradás tudományát céloztuk meg, amit később kiegészítettünk a part elérésének képességével. Ezt követően az úszással nem foglalkoztunk többet, mert volt jobb dolgunk. Mondhatnám, hogy Hosszú Katinka leragadt ezen a szinten. Az ő tudományával valóban nem javul a világ. Akármilyen gyorsan úszik, bármennyire ügyes, a polgárok lényegi gondjai az ő képességeivel nem oldhatók meg.
A remény rabjai Shawshank Redemption 1994 „Az emberek egy nagyon fura fickónak tartanak.  Pedig nem vagyok. Ugyanúgy van szívem, mint minden kis kölyöknek. Egy befőttes üvegben. Az asztalomon.” Nehéz nem mosolyogni a rémisztgetés királyának eme okfejtésén. Mert lehet akármekkora horrorkirály és…..
Az „ősidőkben” (ez esetünkben 1999-et jelenti) a Microsoft alapítója írt egy könyvet, amiben egyebek mellett lefestette, milyennek látja a jövőt. Miközben nyilván sok olyan jóslata volt, ami nem vált be, most lássunk hét olyat, ami gyakorlatilag megvalósult...
udvaros 2017.07.12 21:31:23
@eßemfaßom meg áll: a forrás egy közel 30 éves emlékem, amit annak idején papír alapú adathordozón megjelent kiadványban olvastam, amikor az internet még tényleg gyerekcipőben járt. Netscape-nek vagy IE Explorernek még híre-hamva nem volt. Viszont volt X.25, ELLA és Gopher. Tehát nem tudok hivatkozást linkelni, ha ez lenne a kérés.
udvaros 2017.07.12 22:08:35
@Void Bunkoid: valamikor ’92 tájékán megvásároltam a Microsoft "Musical Instruments" nevű termékét CD-n. PC-s környezetben ekkor a Windows 3.11 volt az operációs rendszerek netovábbja, vagy aki rühellte az MS-DOS-ra épülő shellt, az Windows NT 3.51-et is használhatott. 33 MHz-es órajelű 486-os CPU-val működő gépemben 8 megabyte RAM foglalt helyet, és roppant elégedett voltam. A világ akkor ismert összes hangszeréről ott volt a tudomány a CD-n. Némelyik hangszert kiválasztva a képek és a leírás mellett még egy-egy zenekari műből is felcsendült néhány taktus, és a képeket megfelelő helyen egérrel bökdösve a hangszer hangjai szóltak. Enciklopédikus tudást halmoztak fel egy nyamvadt CD-n, le voltam nyűgözve. Úgy emlékszem, hogy a win magyar változatán nem futott, de az eredeti angol nyelvűn igen, ami vállalható áldozat volt az élményért.
Nem a sporthorgászatra, nem a versenysakkra, és nem is az F1-es autóversenyzőkre gondolva teszem fel a kérdést, hanem az izzasztó, erőlködős sportok kapcsán. Így nem hibázok nagyot, ha azt mondom: kitartást, erőt, állóképességet, akaratot... na meg persze egy csomó pénzt a profik és a focisták...
Mivel a tervekre elég sokat kellett várnom (update: végre elkészült minden), ezért az építkezéssel kapcsolatos tenni akarásomat a szomszédok keresgélésével töltöttem. Közel sem volt olyan egyszerű a dolog, de a Földhivatal és ez a blog is nagy segítséget nyújtott. Két tipp, hogy hogyan tudod gyorsan…..