Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Galaxhopen [Swe]

0 bejegyzést írt és 260 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ebben az évben engem ért a megtiszteltetés, hogy elvihettem az autónkat a szokásos tél eleji kerékcserére. Hiába voltam az elmúlt 4 évben autótulajdonos, és volt a férjemnek is egy autója, valahogy sosem én mentem a szakemberhez velük. Igaz, egyszer jelen voltam, de akkor is egy férfi családtaggal,…..
Galaxhopen [Swe] 2017.11.12 12:20:28
@hansoloo: Azt sejtem, ennek a szokásjognak a _szégyen_ lehet a húzós része... hogy ha vasalatlan az ing vagy koszos a kocsi, akkor - ahogy írtad - automatikus a szégyen (a nőn/férfin). Remek manipulációs forrás tud lenni, hiszen

1) Ki akarna szégyent a fejére?
2) Nem motiválja a saját aggyal gondolkodást sem:
"Így van és kész... ha ötszáz éve jó volt, jó lesz most is. Pont."

Ui.: A pronyó az valami új szó?
Galaxhopen [Swe] 2017.11.12 16:49:37
@fáskerti elvtárs: A szívemből szóltál, köszi a józan kommentet. Egyetértek: nincs lehetetlen, csak tehetetlen...

Amúgy meg nekem tök természetes, hogy én is nyírom a füvet (sok van) és lapátolom a havat (bár pont itt nagyságrendekkel kevesebb esik, mint Mo.-n, svéd tévhitek ide vagy oda). Vasalni meg nem szoktunk... ill. ha a férfiember évente 1x inget vesz fel, azt előtte kivasalja maga, nem nagy tragédia. Skandináv métely, gondolom :-)
Galaxhopen [Swe] 2017.11.12 17:01:13
@karandash: "Te a nőket valami örök áldozatnak szeretnéd látni, akik csak úgy védekezhetnek a gonosz férfiak ellen, ha felhúzott orrú fapinák lesznek és bepókhálósodnak. "

Félreértesz. Egyáltalán nem a férfiakkal van bajom, hanem a - Mo.-n sajnos normának tekintett - "teremtés koronája"-mentalitással (nevezhetjük akár macsóságnak is). Akar a fene áldozat lenni, amikor embernek lenni is egy opció. Már ahol.

A szerinted "kitalált csacsiságok" azon egyszerű okból is hihetetlennek tűnnek neked, mert - férfiként - "valahogy" sose futottál még bele szexista diszkriminációba. Miközben itt a kommentekből jókora csokornyi bizonyítja, hogy a jelenség nemcsak hogy létezik, de sokaknál egyenesen ez az alapértelmezett hozzáállás a másik nemhez. Pl. a te szofisztikált szóhasználatod is jelentős frusztrációról tanúskodik... én is megerősítem, hogy nem jön be a nőknek ez a fajta stílus - de ez NEM nők hibája.
Tegnap lattam a Thor 3-at a moziban. Akik valoban ismernek, azoknak furcsa lehet hogy egy Thort nezek es raadasul irok is rola. Valo igaz hogy a Marvel nem muvel csodakat, de a Thor cimu film ket dologert mégis a szivem csucske: Tom Hiddleston jatekaert es Loki-imadatom miatt. Filmkritika…..
Mennyire változtat meg minket a határátkelés? Mennyire látjuk másként a világot, és benne magunkat? Mennyire változnak meg a szokásaink, hogy alakít a környezet? Végül ezekre a kérdésekre fut ki Tamás az elektromos autók felől induló norvégiai posztja...
Galaxhopen [Swe] 2017.07.08 10:44:02
@geegee: Ja, és én nem akarom azt a benyomást kelteni, hogy a Zoe az etalon - van jópár féle elektromos kocsi, persze nagyobbak is - lehet válogatni, mazsolázni... én csak ezt ismerem, felhasználóként, azért írok erről. (most már lassan regényeket :-) )
Galaxhopen [Swe] 2017.07.12 07:26:36
@geegee: "Igen, közben olvastam, hogy ezek ilyen 50-60 nál esznek a legjobban.Csak ezzel meg az a baj, hogy erősen balesetveszélyes szerintem, mindenki előzni akar, a kamionok is eltapossák az embert.Ez télleg városi, elővárosi ingázásra jó szinte csak...Kár."

Mondom, olyan 90 km/h-ig teljesen o.k. a fogyasztása, autópályán mi is akörül szoktunk menni (ha kell, vagy előzünk, akkor persze gyorsabban - annyi nem számít), nem taposott el minket semmi eddig, de nem tudom, milyenek a viszonyok felétek :-) Lényeg, hogy abszolút nem 50-60-nal szoktunk menni városon kívül :-))) Ami fogyasztásokat írtam, az is ilyesmi tempóról szólt.

"És pedig ahogy írod, nekem q nagy stressz lenne azt nézegetni, hogy most 6%-al még hazaérek, vagy sem..."

Nem pont ezt írtam, hanem inkább azt, hogy _most_ ezt hiszed, hogy ez egy ilyen stresszes dolog (amíg ki nem ismered és nem látod a saját szemeddel, hogy valójában nem hagy ott sehol...).

De ezt meg úgysem hiszed el nekem. Valaki azt írta a Zoe fórumon, hogy "2 hete járok a kocsival és minden nap egy csomó előítéletet szétoszlatunk" :-)

Mo.-n tutira nem vennék kocsit, de ez egyéntől függ.

A mi kocsinkat egy repi cég tartotta céges kocsinak, de ezek szerint nem sokat használták. Nem ismerem az árképzési algoritmust, mi örültünk, hogy megvettük, nem is akarjuk eladni Zoe-t :-)

"ha valami csoda folytán elkezdenek a 6-800 km valós hatótávú akksikkal rendelkező kocsik kijönni" - én ebben biztos vagyok, hogy hamarosan kijönnek, kérdés, hogy milyen pénztárcára szabva. Legalábbis az első időkben.
Galaxhopen [Swe] 2017.07.12 10:16:15
@geegee: "Én mindent forintban IS számolok, az otthoni árakat is megnézem, mert néha eszetlen különbségek vannak árban a két ország közt."

De arra azért számíts, hogy pl. a magyar piacra szánt kocsik korrózióvédelme nem éppen a skandináv viszonyokra lett tervezve. Ismerős malmöi pár mo.-ról "importált" Volvóján ez nagyon szépen(?) látszott egy kis idő múltán...
adritheatre 2017.06.19 15:49:04
Szombaton volt idom a fedetlen palya homokjaban ulve ujra arra gondolni, milyen szerencsem van hogy eppen Gardie a lovam. Harom honapos kora ota ismerem, amikor meg egy kis kremecske volt, erdeklodo, kedves, jol kezelheto. Azota nagylanyosodik, ertelme tavoli csillagkent ragyog, akarata vassa…..
Galaxhopen [Swe] 2017.06.26 21:04:36
adritheatre husz eve 2017.06.09 22:55:52
Pontosan ma husz evvel ezelott az utolso is leerettsegizett kozulunk. Husz eve es egy napja delelott bekerultem szobelizni, vazlatot irtam mindenbol; negyen, talan oten voltunk benn diakok es vagy tiz tanar vart rank. Magyarbol Petofit huztam. Elozoleg pedig a harom temabol orola irtam. Kidolgoztam…..
adritheatre 2017.06.06 22:17:06
hosszu, az elmult honapokban rohanas vagy roham-szeru munka utan- ami foleg engem jellemzett-, ma megnyitottuk a masodik reszlegunket. Minden gyakorlatilag nekem koszonheto, amire buszke vagyok, meg ha ma orult fejfajast is okozott az ebbol adodo stressz. Iskolakezdeses, huvos, osz-illatu nap volt…..
Igen, most már publikus: hazaköltözöm Gibraltárra. 9 hónapja személyesen is van lehetőségem megtapasztalni azt a fordított kultúrsokkot, melyről évekig külföldön élt, majd hazaköltözött klienseim beszámoltak – ekkor költöztem vissza Magyarországra közel 4 külföldön töltött év után. Többször…..
Galaxhopen [Swe] 2017.05.14 09:48:26
@Schrammel Ivett: Biztos vagyok benne, hogy jól döntöttél és hát ugye mindkét ország esetén bőven volt "tesztidőszak", tehát nem zsákbamacskát veszel... Egyetértek, a felsoroltak nagyon jól illusztrálják, mik azok amik megkeserítik az életet, sok-sok méregcsepp - pedig nem kellene, hogy így legyen :-(

Az én Svédországomban - Gibraltárhoz hasonlóan - azok a mosolygós, barátságos emberek vannak túlsúlyban, akik belülről is pont ilyenek. Mondjuk ha a másik ember részéről a bizalmatlanságot, a gyanakvást és a "tudom, hogy csak tetteted a mosolyod" hozzáállást tapasztalják, akkor udvariasan hátralépnek és nem is nyílnak meg, az biztos. Én nagyon szeretek itt lakni, pl. nem hiányzik a magyar lehangoltság és reménytelenség... legyen az akármilyen őszinte.

Jó lenne, ha sokkal több mosoly lenne Mo.-n is. Ha az utcán nem menne egzotikumszámba, ahogy írtad is.
adritheatre 2017.05.08 11:42:41
Tegnap sikerult, talan, elkerulni a legrosszabbat Franciaorszag es a vilag szempontjabol. Elkerultuk hogy Marine Le Pen hatalomra keruljon.  Ma a masodik vilaghaboru veget unnepli az orszag, es az uj elnok a regivel vesz reszt a Champs-Élysées i unnepsegen.  Mint a sajto epesen megjegyezte: egy…..
adritheatre 2017.05.05 14:04:00
  A mai napon a szinte semmit nem ero beosztas – kepzes (hogyan irod be a programba hogy ki hanytol hanyig dolgozik. Passionant! ) helyett inkabb bejottem dolgozni. Ereztetni akartam hogy nem megyek mas helyett kepzesre olyansvalamivel kapcsolatban amit en nem fogok hasznalni, csak azert, mert azok…..
Galaxhopen [Swe] 2017.05.05 21:16:53
adritheatre Lutece 2017.05.04 10:01:59
ket parancsolata: - Etessmindig! - Imadj! Nehany kilo tomorgyonyor...
Galaxhopen [Swe] 2017.05.05 10:42:15
adritheatre 2017.05.02 13:17:11
  A mai almaim keves halasztast turnek, igy ebedszunet helyett inkabb irok.   Ilyen az iras : nem tudok megallni es nem tudom megallni.   Az elso almomban valami surun lakott, tengerparti varosban eltem, ahol az emberek szoros kotelekben eltek. Tobb emeletes, hatalmas hazak voltak a varosban,…..
adritheatre 2017.05.03 00:03:21
A mult penteken eleg koran ertem be a munkahelyemre, mert hamarabb el kellett mennem este. Atmentem az A epuletbe es belebotlottam Szipibe. Szip neha mar reggel hettol dolgozik de lelekben valahol tok mashol jar. Csinosan,borotvalkozva, feloltozve, jo illatuan. Barmilyen egyszeruen is van oltozve, o…..
adritheatre 2017.04.28 12:37:51
  … Ahanyszor az ember egy uj munkahelyen dolgozik, ismeretlen vilagot fedez fel.   Hiaba ismered a szakmadat, a legtobb valamire valo munkanak annyi aga van, hogy hosszu eveken keresztul fedezed fel kulonbozo oldalait. Ezek a munkak raadasul allandoan mozgasban vannak : a torvenyek, az…..
adritheatre A csaladrol, roviden 2017.05.01 20:39:19
Ket testver beszelget: - ...visszajott! Visszajott!! Most vagyunk aztan nagy bajban. - sajnos van meg egy rossz hirem, ocsem. -tenyleg? Es mi lehet rosszabb annal hogy anyank evszazadok utan a fejebe vette hogy kiirt minket? Hogy is gondolhattunk volna hogy egy olyan banalis dolog megallitja,…..
Galaxhopen [Swe] 2017.05.01 22:35:08
A gondolkodásmód alapvetően meghatározza a külföldi boldogulást, legyen az egy általános hozzáállás, vagy éppen egy olyan hétköznapi dolog, mint hogy a megkeresett pénzt nem váltjuk át forintba. Erről, valamint a Los Angeles-i magyarok közötti kapcsolatokról is szól a Határátkelő első podcast…..
Néha elgondolkodom azon, hogy miközben a Határátkelőn mondjuk kultúrsokkról vagy a kétnyelvű gyerekekkel kapcsolatos dilemmákról beszélgetünk, ritkábban esik szó a határátkelésnek egyik legfontosabb részéről, amikor valaki azért megy külföldre dolgozni, mert egyszerűen már…..
Galaxhopen [Swe] 2017.04.03 09:57:08
@Csodabogár: Ez új dolog, ugye? Mármint hogy Pesten megállnak az autók a zebránál. Én még eddig nemigen vettem észre (persze örülnék, ha tévednék!). Kivéve persze ha közlekedési lámpa is csatlakozik a zebrához, ott naná, hogy megállnak az autók, ha pirosat kapnak. De nyilvánvalóan nem lámpás zebrákról volt szó a hollandiai beszámolóban. (Plusz a zebrán gázolás sajnos még manapság is gyakori Magyarországon, az utóbbi idők rendőrségi híreit elnézve...)
Határátkelő Néplélek 2017.03.09 06:29:00
Írek, lengyelek, románok, magyarok (és persze angolok, meg sok más náció tagjai) élnek egymás mellett Nagy-Britanniában, és mindegyik másképp éli meg a határátkelő létet, másképp gondolkodik életről, hazáról. De hogyan? Ezt próbálja meg körüljárni (és még sok minden mást is) Digger mai posztja...
Galaxhopen [Swe] 2017.03.09 18:14:03
@London2009: Sorry, de a definíció szerint:
"Irodalom: Literatúra, a szó eredeti és ma is használt legtágabb értelemben a maradandóan rögzített és szélesebb körű nyilvánosság számára szóló szövegek összessége. Szűkebb értelemben a művészi igényű irodalmat jelenti, amit megkülönböztetésül szépirodalomnak szoktunk nevezni."
--- valamint
"A szépirodalmat az irodalomtól általában esztétikai alapon
különböztetjük meg. A szépirodalom azon írásművek összessége, amelyek értékstruktúrájában az esztétikai érték az uralkodó értékfajta."
(Forrás: toldygimnazium.hu/uploaded/tanuloknak/irodalmi-fogalomtar-erettsegizoknek-dl.pdf)

Tehát ez alapján Digger írása mindenképpen irodalom, mert a szélesebb nyilvánosságnak szól. Hogy szépirodalom-e, azt nálam okosabbak fogják eldönteni :)
Úgyhogy az újságcikkek szintén irodalomnak minősülnek...
Galaxhopen [Swe] 2017.03.09 22:59:55
@kisrumpf: Dehogyis vetlek meg! De a kozmopolita, mint szó valószínűleg nagyapja lehet a női újságnak :-) És hát manapság már nem is nagyon használatos kifejezés, de létezik.
Igazán változatosra sikerült reményeim szerint az eheti ajánló, hiszen ellátogatunk a világ egyik legkülönlegesebb országába, aztán részt veszünk egy sokkal kevésbé kellemes kalandon is, melynek végén injekció formájában vesszük be a leszarom tablettát, majd egy nagyon…..
Galaxhopen [Swe] 2017.03.05 12:47:47
@mojyo: "Azt enis szeretnem tudni, hogy miert kellett bedrogozni a pacienst, nem eleg a sima ilyen erzestelenites vagy micsoda ilyen tukrozeskor?"

Én azt olvastam egy hivatalos, eü. tájékoztató weboldalon (svéd, de gondolom, az elv ugyanaz), hogy ennél a vizsgálatnál fontos, hogy a páciens valóban _ellazult_ állapotban legyen - magyarul: ne görcsöljön egy milliméternyit sem -, ahhoz meg a fájdalomcsillapító nem segít hozzá. Tehát nyugtató-lazító hatású cuccost is adnak a szükséges mennyiségben az említett branülön át (ha jól értem, az adagolás attól is függ, a páciens mennyire kellemetlennek éli meg a vizsgálatot).
A mai poszt kicsit talán kilóg a határátkelős írások sorából, két okból mégis úgy éreztem, megosztom veletek. Egyrészt azért, mert szerzője, Zita legutóbbi, az amszterdami temetőkről szóló írása igen pozitív fogadtatásra lelt, pedig az sem kapcsolódott szorosan a blog…..
Galaxhopen [Swe] 2017.03.03 12:36:59
@Frady Endre: Köszi a verset, tetszett!!!

Számomra talán ez a legbeszédesebb versszak benne:

>>>
Alig röpke többség dalol,
S titokról hullt lepel alól
Cezaromán karnagy néni
Jelzi azt, hogy jobb lesz félni!
<<<

Én valahogy az is kiérzem belőle, hogy a "röpke többség" az egyre kisebb, mint kétharmad. Max. egyre hangosabban kell énekelniük(!) - bár nem tudom, "a költő arra gondolt"-e. Valamint ugye a karnagy néni simán lehet karnagy bácsi is (a gender studies amúgy is kedvelt Mo.-szerte)...

Jut eszembe, verseny ide vagy oda, mintha most már amúgy az lenne a hivatalos magyar alapvetés, hogy a cél szentesíti az eszközt, szóval ebből a szempontból totálisan reálisnak éreztem a Mindenkit.

És ami számomra különösen pikáns volt a filmben: a kilátásba helyezett jutalom, a SVÉDORSZÁGI !!! utazás :-) Ha Erika néni 2017-ben tevékenykedne, akkor a svéd utat max. büntetőtáborként helyezné kilátásba, pl.: "Ha mégis énekelnél, nincs kecmec, mehetsz Svédországba, az etnikailag heterogén no-go zónába"...

Ui.: Amúgy nem tudom, mennyire véletlen, hogy a film 1991-ben játszódik, azaz a Szovjetunió felbomlásának évében...
Galaxhopen [Swe] 2017.03.03 13:03:54
@MRN: Teljesen jogos felvetés :-)

Amúgy meg nyilván senki nem fogja - az egyébként teljesen korrekt és logikus - érveid/érveink/stb. hatására azt írni, hogy "jajj, bocs, MOST értettem meg, hogy totál el voltam eddig tévedve és TERMÉSZETESEN neked van igazad, ami a filmeket illeti" :-))))

Van ugye az a mondás, hogy "haters gonna hate", szerintem Deák Kristóf most erősen tartja magát ehhez (és milyen jól teszi), már ami a kiterjedt magyar fanyalgást illeti az Oscar-díjával kapcsolatban...

idioms.thefreedictionary.com/haters+gonna+hate
Galaxhopen [Swe] 2017.03.03 14:56:52
@MRN: Igen, így valahogy: "De attól, hogy nem valóságos, még nem hamis. Nagyon is igaz. " (... írja a Tibiatyás kritika)

Amúgy egyetértek, szuperjó, ha közszájon forog - csak éppen azt nem látom annyira, hogy nagyon sokan elgondolkodnának, mi is lenne a mondanivaló. Valahogy rengetegen (természetesen tisztelet a kivételnek) leragad ott, hogy "dehát ilyen állat nincs is a valóságban" vagy éppen "egyszerü mint a fakocka", úgyhogy ha ez a film Oscart kaphatott, akkor bizony naggyon buták ezek ottan, Hálivúdban. Az én észlelésem az, hogy erről a szintről elég nehéz kikecmeregni. Pláne ha mondjuk szándék sincs rá.

Persze nem mondom, hogy minden Oscar-díjas filmet imádni kell (dehogyis kell!), de valahol ez is olyan magyarosch dolog, na.
Fülesbagoly Sosem múló remény 2017.01.05 09:24:00
Magnókazetta a lengyel piacról, rajta egy vagány, napszemüveges fickó, kezében gitár. George Michael - Faith. Az album, amelyhez különleges kapcsolat fűz, amellyel minden elkezdődött, amely elsőként repített át a másik dimenzióba, amelyet egyszerűen csak úgy hívunk: zene...
Galaxhopen [Swe] 2017.01.05 17:56:26
Befejező részéhez (ha úgy tetszik, harmadik felvonásához) ért Norbert története, amiből sok minden kiderül: például az, milyen idősápolóként dolgozni Angliában, milyen az angol egészségügy, és a több pénz, a jobb megélhetés ellenére miért vágyik (és költözik) jövőre…..
Galaxhopen [Swe] 2016.11.18 17:51:24
"Időközben a viszonyom nagyon megváltozott ezzel a munkával, ugyanis sokkal többet éreztem magamban, minthogy egész életemben fürdessek, feneket töröljek és demens öregekkel beszélgessek vég nélkül. Gondoltam erre a gondozós tapasztalatra lehetne valamit építeni."

Ahogy olvastam a poszter beszámolóját, itt ment fel bennem a pumpa (ahogy látom, ezzel nem vagyok egyedül). Különösen mert magam is épp eü. egyetemre járok, bár nem Mo.-n.

Ami a szerzőből hiányzik, az a szakmai és emberi ALÁZAT, ami alapfeltétel és semelyik egyetemen nem tudják beleverni. (És nem tévesztendő össze a megalázkodással vagy a szolgalelkűséggel!)

Szívesen megkérdezném, hogy pl. ha demens öregekkel foglalkozott, vajon utánaolvasott-e, mi is a demencia, milyen fajtái vannak és hogyan lehet az ilyen betegeket a leghatékonyabban támogatni?... "Természetesen" ilyet senki nem várt el tőle, na de ha valaki - úgy látszik - hosszútávon is ezen a területen akar karriert csinálni, az a minimum, hogy érdekli a szakma, már csak a páciensek érdekében is.

Arról nem is beszélve, hogy 20-30 évesen hajlamos az ember abban a hitben élni a napjait, hogy örökké és egészségesen fog élni és _természetesen_ ő soha nem lesz demens - csak MÁSOK.

Más szóval: ha Norbert az "egészségügyi Paradicsomként" is emlegetett Mo.-n + az így megutált beteggondozói munkára "alapozza" a gyógytornász karrierjét (ahol szintén betegekkel kell ám majd foglalkozni! és nem "középiskolás fokon"!), akkor az eredmény bizonyára magáért fog beszélni. Mint ez a mondat is:

"Várom, hogy a saját életembe is tudjak végre annyi energiát beleölni, mint a betegekébe, akiket az elmúlt két és fél alatt gondoztam!"