Regisztráció Blogot indítok
Adatok
illango pillango

0 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Alighanem sokan képzeljük el magunknak kedvenc olvasmányaink (vagy éppen hőseink életének) fontos helyszínét. Aztán vannak, akiknek megadatik, hogy személyesen is láthassák azt, amit addig csak elképzeltek. Közéjük tartozik P. Elliot is, aki meg is írta élményeit...
illango pillango 2021.12.04 18:21:04
Dr. Csiszár Rita több alkalommal írt már posztot nekünk a két- és többnyelvű gyereknevelésről. A Svájcban élő szakértő magyar és angol nyelvű tanácsadókönyveket írt, és számos külföldi magyar közösségnél megfordult előadást tartani. Rita most azt járta körül, milyen hatásai van gyermekeinkre, ha két…..
Lassan visszatérünk (visszatérünk?) egy normálisabb élethez Európa nagy részén, így Franciaországban is, ahol a napokban ismét teljesen kinyitottak az éttermek. Abba azonban talán kevesen gondolunk bele, milyen lehet ez a világ olyasvalakinek, aki még sosem tapasztalhatta meg…..
illango pillango 2021.06.14 17:28:19
@nyuszigonosz: Nekem a háziorvosnál az arcomba nevettek a nővérek, mondván, hogy még a 70 körülieket oltják. Az oltóközpontból se jött semmi, pedig Prio3-ban vagyok. Végül az üzemorvos oltott be. (Bajorország)
Az ápoló megadása is röhejesen zajlott. Nagymama megadta az unokáját, aki 400km-rel arrébb lakik, kutyát sem érdekelte. Kipipálták ezt is, mert a papíron az áll, hogy meg lehet adni valakit, mindenki rendszerűen járt el.
illango pillango 2021.06.14 17:31:03
@M. Péter: Magyarországon az emberek alapból rosszabb egészségi állapotban vannak, mint nyugatabbra. Itt Németországban 70-90 évesek még vígan hegyet másznak, sportolnak, utazgatnak, otthon meg 70 körül már temetik magukat az emberek. Tisztelet a kivételnek.
Hollandia gyakran kerül be a világsajtó hírei közé. Zavargások és vandalizmus miatt azért elég ritkán, így aztán eléggé megdöbbentők voltak a közelmúlt lázongásokról szóló hírei. Hogyan látszik mindez egy hollandiai magyar szemével? A Hollandokk írásából kiderül...
illango pillango 2021.02.01 12:50:22
Külföldön ingatlant vásárolni nagy döntés, hiszen ezzel valahol végleg letesszük a garast az adott ország, város mellett – de legalábbis saját ingatlannal már nehezebb mozdulni, mint egy bérleményből. Orsiéknak (akik történetét nemrégiben olvashattátok) hat, zökkenőkkel teli évükbe telt, mire az…..
illango pillango 2021.01.12 13:52:44
Az elmúlt napok egyik legfontosabb magyarországi híre az volt, hogy a kormány elszánta magát az orvosi fizetések jelentős emelésére. Jobb későn, mint soha – mondhatják erre az érintettek, azonban (mint oly sokszor) az ördög ezúttal is a részletekben rejlik. Méghozzá olyannyira, hogy a lépés akár…..
illango pillango 2020.10.07 08:45:23
@Hari Seldon 2: Itt Németországban teljesen normális, hogy más a szülészorvos mint a terhességet ellenőrző orvos. Az ember lánya elmegy egy nőgyógyászati praxisba a terhesség alatt, ha itt az idő, akkor meg egy kórházba, és az éppen ügyeletes orvosnál megszül.
Nekem szülés előtt pár héttel el kellett mennem a kórházba bemutatkozni, ott megvizsgáltak, belőtték, hogy kb. mikor lesz a szülés, lesz-e hely, vannak-e óhajaim, stb.

Szerintem se jó, hogy Magyarországon a szülészorvos a kórház infrastruktúráját használva a saját zsebére dolgozik. Az első gyerekemet Budapesten szültem, "ismerős" orvosnál (hozzá jártam magánrendelésre 10-15 e forint alkalmanként) plusz szülés után hálapénz (100 000 Ft). Itt Németországban ugyanúgy megszülettek a gyerekek borítékcsúsztatás nélkül. Egy lelkiismeretes orvos nem aszerint osztályozza a betegeket, ki mennyi pénzt fog sutyiban fizetni neki.
A kétnyelvűség egyfelől csodálatos ajándék egy gyereknek, hiszen különösebb erőfeszítés nélkül sajátít el olyan tudást, amibe felnőttként rengeteg energiát kellene fektetnie. Másfelől viszont komoly konfliktusforrás, noha erről talán ritkábban hallhatunk. Csiszár Rita 20 éve foglalkozik a kérdéssel…..
illango pillango 2020.09.04 09:31:47
@Platonica: szerintem igazad van, egyáltalán nem biztos, hogy "Nyugaton" jobb élete van valakinek. Magyarországon is lehet boldog, elégedett valaki.

A "haszontalan" magyar nyelvtudás, pedig nem haszontalan. A kétnyelvű gyerekek szerintem eleve előnyben vannak nyelvtanulás szempontjából, könnyebben elfogadja, hogy egy másik nyelv nem az anyanyelve logikája alapján működik. Tud magyarul olvasni, ezzel is tágul a látóköre, két nyelv kultúrájában van jelen, többféle dolgot lát.
Bevallom, ki szoktam javítani a gyerekeket, ha valamit hibásan mond, pl. "világt" világít helyett vagy "engünket" minket helyett, "asztalot" asztalt helyett, stb. olvasni is szoktunk, tanulja csak meg a "cs" "sz", é, "ly", stb. betűket, amik a németben nincsenek. Nem tanterv szerint, hanem amikor időnk és kedvünk van.
Az osztrák főváros sokat változott az elmúlt években és ugyan még mindig nagyszerű hely, azért megvannak a maga hátulütői. A tíz éve Bécsben élő Dundee foglalta össze tapasztalatait. Neked mi az az öt-öt pozitív és negatív dolog, ami eszedbe jut a városról, ahol élsz? Írd meg…..
illango pillango 2020.07.23 16:21:40
@Pöffetegecske: teljesen igazad van. Kirívó az igénytelenség Európa Nyugati feléhez képest. Ez az első, ami Auszriából jőve rögtön feltűnik: málladozó házak, rossz minőségű utak. Nem tudom, miért nem lehet mondjuk a "tisztaság évé"-t meghirdetni és támogatni mindenkit, aki felújítja a házát, azt hiszem, sok projekt van, ahová teljesen feleslegesen megy a pénz, ide át lehetne csoportosítani.
Budapest annyival szebb és jobb fekvésű mint Bécs, rossz nézni, ahogy rohad le. A régi bérház Budapesten, amelyikben a lakásunk van (10 éve élünk külföldön) ugyanolyan, mint akkoriban, mikor ott laktunk: mállik a vakolat, nem működik a villany, lóg a postaláda, stb. Ja és 20 ezer forint havonta a közös költség. Egy ecsetvonás nem történt ott, mióta eljöttünk. És nem, ez nem csak pénzkérdés, senkinek nem zavarja a szemét.
Hihetetlen volt a disszonancia a luxus és a tök praktikátlan, sőt sokszor kényelmetlen megoldások között - írja Vera luxemburgi beszámolójában. Ami voltaképpen meglepő, hiszen éppen az apróságok terén tűnnek átgondolatlannak a rendszer bizonyos elemei. Azért összességében mégis pozitív élmény volt…..
Öt gyerekkel él Németországban Robi, akinek nem is áll szándékában visszaköltözni Magyarországra. Egyebek mellett a negatív kisugárzás, az emberek egymás ellen uszítása miatt érzi úgy, hogy jobb lesz nekik ott. Hazaköltöztél vagy ellenkezőleg, te sem érted azokat, akik hazaköltöznek? Írd meg a…..
illango pillango 2020.06.04 17:02:47
@kardio1: Hát igen, ebből a témából sok mindent ki lehetett volna hozni. Nem busongásra, Nagy-Magyarországozásra gondolok, hanem például meg lehetne kérdezni külhoni magyarokat, mennyire érzik magukat magyarnak vagy akik az utóbbi években kettős állampolgárok lettek és Magyarországra költöztek, például nekik milyen tapasztalataik vannak, hogy állnak a bennszülött magyarok hozzájuk, mennyire más a nyelv, mint amit otthon beszéltek, stb.

Nekem például van olyan szlovákiai és romániai magyar ismerősöm, akik nem tanultak meg rendesen románul/ szlovákul noha ott születtek és tudni se akarnak az ottani, szlovák / román világról.
„Katalin dühös amiatt, hogy többet kell dolgoznia. Természetesen mosolyog, és megfelelően öltözködik, de nem ezt akarja. Kimerültnek és beszorítottnak érzi magát. Olyan keményen dolgozik, mint egy fontos vezérigazgató, de nem élvezi a saját maga szabta határok és a sok szabadidő előnyeit.” - állítja…..
Csakúgy, mint Magyarországon és több európai országban, lassan Hollandiában is (korlátozások közepette, de) újranyitnak az iskolák. A legtöbben persze örülnek neki, ám akadnak olyanok is, akik egyáltalán nem várják, míg mások mennének, de nem tehetik. Vera összefoglalójából kiderül, hogyan is…..
Lassan követni is nehéz, éppen hol milyen intézkedéseket hoznak a koronavírus miatt. Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök péntek este jelentette be, hogy az iskolákban digitális oktatással folytatják hétfőtől (és még sok minden mást is), az amerikai elnök kihirdette a szükségállapotot és az…..
illango pillango 2020.03.14 15:12:44
@nyuszigonosz: szerintem már régóta gondolni kellett volna rá és nem egy leendő vírus miatt, ilyen helyzeteket nem lehet előre látni. De például arra az esetre, ha a gyerek dolgozatra készül, mondjuk online gyakorlási lehetőség, amire a tanár választja ki a feladatokat, tehát nem szülőnek kell feltúrnia az internetet és kitalálnia, hogy a tanár mit akar, anyagismétlésre,betegség esetén házi feladat elkészítésére is alkalmas lehet egy ilyen felület.
A szomszédos gimnáziumban például kitalálták (szülői nyomásra), hogy a gyerekeknek túl nehéz a táskájuk (tényleg), ezért a munkafüzeteket online felületekkel helyettesítik és a könyvek is digitalizálva vannak, így azokat se kell hazacipelni.
illango pillango 2020.03.14 15:16:14
@fhdgy: A legtöbb dolog a tanárok hozzáállásán bukik meg. Hiába van digitális tábla a teremben, még mindig a mellette lévő táblára ír krétával. Ez nem tanár-bashing, én is tanár vagyok, tudom, miről beszélek.
Dortmund Nordstadt negyede nagyon érdekes elegy: nagy számban élnek itt ugyanis bevándorlók, köztük nagyon sok kelet-európai. Aligha véletlen, hogy a német nagyváros ezen részén működik a Willkommen Europa, ami az ide érkezett, rászoruló bevándorlókon próbál meg segítséget nyújtani. Különlegessége,…..
illango pillango 2020.02.14 17:39:36
@Pink Petsch: Hát igen. Én németre tanítok külföldieket (menekültek, egyéb bevándorlók) Németországban és a románokkal, bolgárokkal jó tapasztalataim vannak. Csupa jól képzett, törekvő ember. Nyilván azokkal találkoztam, akik egyáltalán eljutottak a nyelvtanfolyamra. Mindegyik panaszkodott, hogy ha az emberek meghallják, hogy román, bolgár, akkor rögtön a bűnözőkre gondolnak. Sajnálom őket, tényleg. Ehhez képest magyarnak lenni tényleg sokkal jobb.
Véget értek az évvégi ünnepek, mától a legtöbben visszatérnek a hétköznapokba, ami sok határátkelő számára azt is jelenti, hogy vége az otthon töltött napoknak. Vajon milyennek látták Magyarországot a hazalátogatók? Balázs írta meg tapasztalatait, de erre bíztatlak titeket is. Magyarországon…..
Van egy olyasfajta honvágy, amit csak a határátkelők érthetnek meg így, karácsony környékén. Mert mondogathatjuk magunknak, hogy „ez is csak egy olyan nap, mint a többi”, azért ez nem teljesen igaz. "Legemlékezetesebb karácsonyom határátkelőként" - írd meg a történeted a Határátkelő karácsonyi…..
illango pillango 2019.12.18 09:17:47
@Hari Seldon 2: Pont erre gondoltam én is. Gyerekkoromban nem gondoltam bele, hogy a szüleimnek, főleg Anyámnak, mekkora hajtás a Karácsony. Most szülőként én is megteszek mindent, hogy a gyerekeknek szép legyen az ünnep. Közös fadíszítés, olvasás, mézeskalácssütés, stb.
A Kanadában éppen a kétnyelvűséggel birkózó, elsős kisfiútól Toszkánán át egészen a lisszaboni anarchista kocsmákig ível a mai poszt, szóval egy dolgot bizton állíthatok: nem fogtok unatkozni. (Fotó: pixabay.com/stocksnap)..
illango pillango 2019.11.24 13:25:19
@Virago_1000: Miért kéne kultúrájukat és nyelvüket megőrizni? Szerintem aki külföldön nevel gyereket, annak számolnia kell vele, hogy a gyereke nem lesz 100 %magyar, török, cseh, stb. A gyerekkel szúr ki szülő, aki otthon mindenképp az óhaza kultúráját erőlteti. Látjuk az eredményt az harmadik generációs törököknél. Se ide, se oda nem tartoznak.

Mi soha nem erőltettük a magyart. Itthon így beszélünk, a gyerekek magyarul társalognak velünk, persze nincsenek olyan szinten, mint a korabeli magyarországi gyerekek. Sok magyar gyerekkönyvünk van, ebből rengeteget olvastam fel, megbeszéltük, de nem erőltettem, hogy a gyerek magyarul olvasson - írjon. A most 10 éves magától kezdett érdeklődni a magyar könyvek iránt, kérte, hadd olvasson fel nekem és javítsam ki. Egész jól olvas, bár bevallása szerint fárasztóbb neki, mint németül.
illango pillango 2019.11.25 13:11:41
@tildy[UK]: beszélni nálunk is tudnak a gyerekek hétköznapi dolgokról, azzal nincs baj. Viszont kétlem, hogy a 10 éves gyerek el tudná olvasni és megértené mondjuk a Kincskereső kisködmönt (kötelező Magyarországban negyedikben) egyszerűen nincs meg a szókincse hozzá. Vagy az iskolai dolgairól, sportklubban történtekről, hangszertanulásról olyan magabiztosan tudna beszélni magyarul. Ezek németül történtek vele, így tudja pontosan visszaadni.
3-an vannak testvérek, ha nagyon belemerülnek a játékba, akkor németül beszélnek. Nálatok is valószínűleg ez lesz, ha elkezdődik az iskola, a gyerek több közösségbe jár, a magyar nem fog tudni lépést tartani az angol szókinccsel.
Ezenkívül definiálni kéne, mi a kétnyelvűség. Az, hogy valaki ugyanolyan (anyanyelvi) szinten tud beszélni, írni, olvasni és hallás után szöveget érteni két nyelven + ismeri a szlenget, megérti a kulturális célzásokat, nagyon ritka. Szerintem a külföldön született magyar gyerekek esetleg jól tudnak majd beszélni és olvasni magyarul, az írás már neccesebb lesz.
Az első hetek és hónapok (néha kissé ijesztő) izgalma után lassan külföldön is beindul a mókuskerék. Így történt ez Viktorék esetében is (története első és második részét itt pótolhatja az, aki elmulasztotta), hogy aztán egyszer csak beüssön egy váratlanul (és nem túl kellemesen) izgalmas…..
        Magyarországon a szépségkirálynő választások gombamód nőnek ki a földből. Minden városkának van koronás fője, jön most az Anna-bál is, szóval láthatjuk sokszor, mennyi szép hölgy van itthon. Molnár Csilla halálának évfordulója is nem is olyan régen volt, a tragikus sorsú fiatal halála…..
Külföldre költözve sok meglepetés érheti az embert, és fokozottan igaz ez, ha nemcsak magunkért, hanem gyermekünkért is felelősek vagyunk. Hét amerikai anya osztotta meg tapasztalatait a különböző kultúrákban tapasztalt szokásokról, a szülői felfogásról és a társadalom…..
illango pillango 2019.05.15 14:28:31
@London2009: Azért az óvoda, legalábbis a miénk, több, mint csak gyerekfelügyelet. Nálunk sincs állami (bajor), a miénk egyházi fenntartású. A gyerekek megtanulják, hogy figyeljenek egymásra, a napjuk kap egy keretet, sokat barkácsolnak (olló, ceruzatartás!), kint vannak a levegőn, játszanak más gyerekekkel, nem anyanyelvű gyerekek megtanulják a nyelvet, ezeket a dolgokat rengeteg családban nem tudnák a gyerekeknek biztosítani.

Magyarországon is gondolom ovija válogatja, mit csinálnak. De tényleg jó, hogy a szülőknek nem kell fizetniük. A londoni árak horror.

Itt az iskola állami, elvileg ingyenes. A könyveket kölcsönbe kapjuk, a munkafüzetekért, fénymásolásért, barkácsoláshoz anyagért, stb. év elején 70 eurót kellett befizetni.
Külföldről sok okból lehet hazaköltözni, ezek közül az egyik az, ha az ember a külföldi cégtől elsőre rendkívül jónak tűnő ajánlatot kap. Ez történt Dave-vel is, aki Ausztriában, a magyar határhoz közel kapott németországi anyacégén belül egy lehetőséget. Majd hazaköltöztek… Te is hazaköltöztél?…..
illango pillango 2019.02.19 17:31:47
@Csodabogár: tudom, mi történt. De ez majd 30 éve volt. Azóta azért történhetett volna valami.