Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KajonÁrpád

60 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 20. rész Az 1917-es esztendő végét és 1918 januárját a Piave deltájában élte meg hősünk. Itt szemtanúja és krónikása lett a hosszú karszti nélkülözés után a gazdag olasz síkságra rászabadult osztrák‒magyar hadsereg kezdeti esztelen…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 19. rész 1917 novemberében hősünk a Piave torkolatvidékén kihasználja a pillanatnyi nyugalmi állapotot és egy hadizsákmányként szerzett puskával vadászni jár. Két olasz agár is a társául szegődik, akikkel azonban csak a baja gyűlik meg. A…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 18. rész 1917 októberének a végén hősünk ütege a visszavonuló olaszok nyomában haladva eléri a Tagliamentót. A folyó ideiglenes hídja körüli zűrzavarban találkoznak az uralkodóval is. Király Ivánnak Vado települést és a dandárja…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 17. rész 1917 októberének végén, a caporettói áttörést követően hősünket hátrahagyják az ezred lőszerraktárának az őrzésére. A jutalomnak számító feladat nem tölti el jó érzésekkel, mert nem élvezheti ki azt a mámoros állapotot, amit a…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 16. rész 1917 októberének a második fele lázas tevékenységgel telik a Komeni-fennsíkon Kostanjevica környékén is. Kimondva, kimondatlanul mindenki az offenzívára készül. Hősünk tüzér alakulata részére is sorra készítik az új és újabb…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 15. rész 1917 októberének közepén Kostanjevica térségében naponta intenzív tüzérségi párbaj zajlik, amihez néha a gyalogság kisebb-nagyobb vállalkozásai párosulnak. Hősünk álmában újra otthon a kedvesénél jár, ahonnan vissza kell térnie az…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 14. rész A 11. isonzói csata elmultával 1917. szeptemberének közepén hősünk tüzérségi megfigyelői szolgálatot lát el a 464-es magaslaton a Fajti Hribnél. Szemtanúja és krónikása lesz az ekkor itt állásban lévő temesvári 61-es gyalogezred…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 13. rész 1917 szeptemberének elején hősünk a szabadságáról tér vissza. Gondolataiban és álmában még az otthon és a szerelem uralkodik, de kinn már a 11. isonzói csata véres forgatagában találja magát. A tenger felől szétlőtt vasútállomás,…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 12. rész 1917. június 6-a után egy bő hónapig nem született naplóbejegyzés, azonban július 15-től megélénkül a harci tevékenység mindkét részről, s újra indul Király Iván naplója is. Egy olasz messzehordó ágyú megtalálja a lövegállásukat…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 11. rész A 10. isonzói csata utolsó napjait mindkét fél „megnyomja”, 1917 májusának végén, júniusának az elején támadások, ellentámadások követik egymást a Komeni-fennsíkon. A heves harcok a tüzérséget sem kímélik. A naplóíró számba veszi…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 10. rész A 10. isonzói csata idején, 1917. május 23-án gyilkos harc dúl Kostanjevica birtoklásáért. A települést a 41. honvéd gyaloghadosztály magyar csapatai védik, amelynek a naplóírónk tüzéralakulata is a része. Király Iván és társai…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 9. rész 1917 májusában fellángol a 10. isonzói csata, amiből Kostanjevica környékén naplóírónk honvéd tüzéregysége is alaposan kiveszi a részét. Megismerhetjük, hogy mit jelentett az A, a B és a C harcfázis és azt is, hogy mikor, milyen…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 8. rész 1917 kora tavaszán megélénkül a harci tevékenyég a Fajti Hrib környékén, aminek a naplóírónk is szemtanújává és krónikásává válik. Március végén a debreceni 39-esek vállalkozásához az alakulata biztosítja a tüzérségi támogatást. Az…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 7. rész 1917 februárjának végén Király Iván szabadságáról visszatérve megismerkedik az Isonzónál a Komeni-fennsíkon állásba ment ütegéhez kapcsolódó fontosabb helyszínekkel. Megtudhatjuk mi és hol volt a „Sátor három”, a „Kukujba” és a…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 6. rész A mai részből megismerhetjük, hogyan telt 1916 karácsonya, amikor a naplóíró kibékült a felettesével, majd a szilveszter éjszaka. A későbbi napokban kirándult a környékben és olvasott, olvasmányélményét velünk is megosztja. A…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 5. rész A naplóíró tüzéregysége 1916. december 12-én délután fejezi be a berakodást Poginki községben és a transzport megindul ismeretlen úticélja felé. Bécsben válik világossá a számukra, hogy mi is lesz ez. Krajna területére lépve…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 4. rész Király Iván 1916. december 8-tól kezdett rendszeresen kézírásos naplót vezetni, amelynek első lapjára 59 évvel később rövid magyarázatot is írt az írásmű születésének a körülményeiről. Az eredeti szándéka szerint a szépirodalom és…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 3. rész Az 1916-os évről napló nem maradt fenn, de Király Iván a két világháború között A természet c. folyóiratban publikált pár cikket háborús élményeiről és természettudományi – elsősorban madártani – megfigyeléseiről. A mostani…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 2. rész Király Iván 1914 októberében vonult be egyéves önkéntesként a nyitrai m. kir. 4. honvéd tábori ágyúsezred pótütegéhez Érsekújvárra. 1915 májusában az alakulata átköltözött Veszprémbe, ahol a m. kir. 7. honvéd tarackos osztály 2.…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 1. rész Új sorozatot indítunk a blogunkon, Király Iván honvéd tüzértiszt gazdag első világháborús hagyatékát, naplóit és fotóit kívánjuk bemutatni. Mielőtt azonban belevágnánk ezek közlésébe, ismerkedjünk meg a szerzővel, készítővel, aki…..
Radnóti Lukách Géza vezérőrnagy kalandos élete Eredetileg egy képes Facebook bejegyzésnek indult a dolog. A képen egy lovon ülő honvéd gyalogsági ezredes látható egy kissé rozoga kőfal előtt. A kép hátán a következő kézzel írt felirat olvasható: „Jóbarátunk Lukách Géza tábornok Montenegróban 1915”.…..
Bár a háború kitörésekor a 30,5 cm-es 11 M. mozsár volt az osztrák–magyar haderő egyik legmodernebb lövege, a háború során azért fény derült hiányosságokra is. Ezeket orvosolandó, 1916-ban a „30 és feles” modernizálását határozták el. Ez valójában két párhuzamos fejlesztést takart, az egyikben a…..
KajonÁrpád 2022.10.20 20:47:13
@PollmannFerenc: Az utolsóként felsorolt könyvből vettem az adatot. Korabeli forrásban nem találtam meg, de egyéb források valóban inkább a 3-4 percenként 1 lövést valószínűsítik.
A híres 30,5 cm-es 11 M. és 11/16 M. mozsárral már megismerkedhettek olvasóink. Kelemen Ferenc cikkében is olvashattuk, hogy a lövegeket három részre szétszerelve, speciális utánfutókon szállították. A szállítás nagy része, a lehetőségekhez képest, itt is vasúton történt, csak a végső szakaszban…..
Az 1916. június 4-én megindult a Bruszilov-offenzíva nem érte váratlanul az orosz fronton küzdő osztrák–magyar és német erőket, de a központi hatalmak ekkor a nyugati és a délnyugati frontokon vívtak fontos, nagy erőket lekötő harcokat. A súlyos orosz támadás kivédésére új, alkalmi egységeket is…..
KajonÁrpád 2022.06.02 09:23:59
@csorsza: Mentségemre legyen mondva, hogy az ezredtörténetekből dolgoztam és ott még (gondolom a korabeli német/magyar átírás alapján) Kiziaként emlegették :)