Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KajonÁrpád

47 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 7. rész 1917 februárjának végén Király Iván szabadságáról visszatérve megismerkedik az Isonzónál a Komeni-fennsíkon állásba ment ütegéhez kapcsolódó fontosabb helyszínekkel. Megtudhatjuk mi és hol volt a „Sátor három”, a „Kukujba” és a…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 6. rész A mai részből megismerhetjük, hogyan telt 1916 karácsonya, amikor a naplóíró kibékült a felettesével, majd a szilveszter éjszaka. A későbbi napokban kirándult a környékben és olvasott, olvasmányélményét velünk is megosztja. A…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 5. rész A naplóíró tüzéregysége 1916. december 12-én délután fejezi be a berakodást Poginki községben és a transzport megindul ismeretlen úticélja felé. Bécsben válik világossá a számukra, hogy mi is lesz ez. Krajna területére lépve…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 4. rész Király Iván 1916. december 8-tól kezdett rendszeresen kézírásos naplót vezetni, amelynek első lapjára 59 évvel később rövid magyarázatot is írt az írásmű születésének a körülményeiről. Az eredeti szándéka szerint a szépirodalom és…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 3. rész Az 1916-os évről napló nem maradt fenn, de Király Iván a két világháború között A természet c. folyóiratban publikált pár cikket háborús élményeiről és természettudományi – elsősorban madártani – megfigyeléseiről. A mostani…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 2. rész Király Iván 1914 októberében vonult be egyéves önkéntesként a nyitrai m. kir. 4. honvéd tábori ágyúsezred pótütegéhez Érsekújvárra. 1915 májusában az alakulata átköltözött Veszprémbe, ahol a m. kir. 7. honvéd tarackos osztály 2.…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 1. rész Új sorozatot indítunk a blogunkon, Király Iván honvéd tüzértiszt gazdag első világháborús hagyatékát, naplóit és fotóit kívánjuk bemutatni. Mielőtt azonban belevágnánk ezek közlésébe, ismerkedjünk meg a szerzővel, készítővel, aki…..
Radnóti Lukách Géza vezérőrnagy kalandos élete Eredetileg egy képes Facebook bejegyzésnek indult a dolog. A képen egy lovon ülő honvéd gyalogsági ezredes látható egy kissé rozoga kőfal előtt. A kép hátán a következő kézzel írt felirat olvasható: „Jóbarátunk Lukách Géza tábornok Montenegróban 1915”.…..
Bár a háború kitörésekor a 30,5 cm-es 11 M. mozsár volt az osztrák–magyar haderő egyik legmodernebb lövege, a háború során azért fény derült hiányosságokra is. Ezeket orvosolandó, 1916-ban a „30 és feles” modernizálását határozták el. Ez valójában két párhuzamos fejlesztést takart, az egyikben a…..
KajonÁrpád 2022.10.20 20:47:13
@PollmannFerenc: Az utolsóként felsorolt könyvből vettem az adatot. Korabeli forrásban nem találtam meg, de egyéb források valóban inkább a 3-4 percenként 1 lövést valószínűsítik.
A híres 30,5 cm-es 11 M. és 11/16 M. mozsárral már megismerkedhettek olvasóink. Kelemen Ferenc cikkében is olvashattuk, hogy a lövegeket három részre szétszerelve, speciális utánfutókon szállították. A szállítás nagy része, a lehetőségekhez képest, itt is vasúton történt, csak a végső szakaszban…..
Az 1916. június 4-én megindult a Bruszilov-offenzíva nem érte váratlanul az orosz fronton küzdő osztrák–magyar és német erőket, de a központi hatalmak ekkor a nyugati és a délnyugati frontokon vívtak fontos, nagy erőket lekötő harcokat. A súlyos orosz támadás kivédésére új, alkalmi egységeket is…..
KajonÁrpád 2022.06.02 09:23:59
@csorsza: Mentségemre legyen mondva, hogy az ezredtörténetekből dolgoztam és ott még (gondolom a korabeli német/magyar átírás alapján) Kiziaként emlegették :)
magyar / english In der k. u. k. Kriegsmarine bildeten die Beamten wie in der Armee eine von den Marineoffizieren getrennte Gruppe, und innerhalb dieser Gruppe waren die technischen Beamten weiter getrennt. Zu ihnen gehörten Ingenieure, die Schiffe, Schiffsmotoren und mit der Schifffahrt…..
magyar / deutsch In the k. u. k. Kriegsmarine (the Austro-Hungarian Imperial and Royal Navy), as in the army, officials formed a group separate from navy officers, and within this group, the technical officials were further separated. They included engineers who designed ships, ship engines, and…..
english / deutsch A cs. és kir. haditengerészetben – akárcsak a hadseregben – a tisztek mellett külön állománycsoportot alkottak a tisztviselők, ezen belül is elkülönültek a műszaki tisztviselők. Közéjük tartoztak a hajókat, hajógépeket és a hajózáshoz kapcsolódó szárazföldi műtárgyakat tervező…..
Schamschula Rezső tábornok fotóhagyatéka 4. rész Schamschula Rezső tábornok gazdag és különleges fotóhagyatékát bemutató sorozatunk utolsó részében az olasz fronton 1917–1918-ban, a caporettói áttörést követően készült képekből nyújtunk válogatást. A 12. isonzói csata és előrenyomulás a…..
Schamschula Rezső tábornok fotóhagyatéka 3. rész Schamschula Rezső tábornok gazdag és különleges fotóhagyatékát bemutató sorozatunk mostani részében az olasz fronton 1916–1917-ben a Kostanjevica körül vívott harcok során készült képekből nyújtunk válogatást. Az olasz fronton Bár a 41. honvéd…..
Schamschula Rezső tábornok fotóhagyatéka 2. rész Schamschula Rezső tábornok életrajzi könyvének a megírásakor igen bajban voltunk az illusztrációkkal, hiszen alig 10–20 személyes fotóval rendelkeztünk. A kötet megjelenése után mintegy fél évvel, legnagyobb meglepetésünkre, a család Ausztráliába…..
Schamschula Rezső tábornok fotóhagyatéka 1. rész Ha valaki írt már levéltári kutatásokon alapuló könyvet (de lehet hogy a többinél is hasonló a helyzet), akkor tudja, hogy az kicsit olyan mint a házépítés. Az ember nem befejezi, hanem valahol kénytelen abbahagyni és késznek tekinteni a művet.…..
2/1. rész Az I. világháború elhúzódó harcai lassan kétségeket ébresztettek a katonákban és a lakosságban arra vonatkozóan, hogy ki és mikor nyeri meg a háborút. A kétségek eloszlatása a propagandisták feladata volt, akik előbb a hősies fegyvertényeket, majd a hatásos fegyvereket ismertették meg a…..
KajonÁrpád 2021.11.25 15:02:38
@magyaros17: Nem akarlak elkeseríteni, de a hadosztályok nehéztüzérsége nem 30 és felesekkel volt tele :) A nehéz _tábori_ tüzérezredekben főleg 15 cm-es tarackok és 10,4 cm-es ágyúk voltak, illetve még egyéb nagyobb kaliberű régebbi cuccok. A 30 és felesek a vártüzérséghez tartoztak, önálló ütegekbe (2 mozsár) voltak szervezve és hadsereg vagy hadtest szinten rendelkeztek velük. Szükség szerint beoszthattak őket egy adott tüzérdandárba, de szervezezszerüleg nem tartoztak soha oda.
A magyar katonai napló- és memoárirodalom egyik fájó hiányossága, hogy az 1849 és 1914 közötti évek hazai vonatkozású harci cselekményeiről jószerével nincsenek elérhető munkák. Nincs olyan, magyar katona által írott napló, vagy visszaemlékezés, amely nagyobb terjedelemben tárgyalná az 1859-es,…..
A tábori egészségügyi ellátási láncban a tábori kórházak feladata volt, hogy az első kórház jellegű ellátást nyújtsák a sebesülteknek. A hadosztály egészségügyi intézetekben, illetve a dandár-, ezred- és zászlóalj-kötözőhelyeken csak annyira látták el a betegeket, hogy azok továbbszállíthatóak…..
MAI KEDVENC KÉP: Érdekessége miatt tartom kiemelkedőnek a mai kedvencem, de legalább öt másik fotót is ide tudnék képzelni a mai összeállításból. 1977. Kubai katona Angolában két bennszülött foglyával. Az angolai kubai intervenció a maga nemében egy érdekesség a hadtörténetben.  Az angolai…..
1903. Szentpétervári szaniteráruház..
KajonÁrpád 2021.03.08 20:18:10
@kárárámaispj: Bocs, azon átsiklottam :)
Képek az asztalfiókból 16. Mai fotóink segítségével Papp Lukács 1. honvéd huszárezredbeli tiszthelyettest mutatjuk be, aki 1905-től 1923-ig teljesített katonai szolgálatot. A kitüntetések sorával dekorált altiszt az ezred utászosztagának, majd műszaki százada egyik szakaszának a parancsnokaként…..