Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gezanguz

21 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves olvasók! Ma a Kitekintőn megjelent egy cikkünk a magyar sajtóból totálisan kimaradó szeptemberi norvég választásokról; egy cikk, amely olajmániáról iszlamofóbiáról és törésvonalakról szól, de 2009 Norvégiájára is széles ablakot nyit. Nem fjordból kihajózó…..
Valljuk be magunknak, az emberek sehol se szentek, még a békés buddhista Mongol Köztársaságban sem. Alkohol meg narkó akad mindenhol, a kereskedelem zavartalan, de e blog nem foglalkozik koszos illegális szerekkel, hanem a narkotikumok koronázatlan legális királyát szemléljük most pár…..
Gezanguz 2009.09.20 23:59:58
Bedouin, köszönjük a helyesbítést! Ez a cikkünk - témája és pontatlanságai miatt úgy vélem - egyike a kakukktojásoknak a Kinyerma-blogon ... A szeszek nem igazán, Mongólia viszont annál inkább érdekel(t) minket tavaly a Kinyermán; s leginkább történelmi illetve aktuálpolitikai szemszögből közelítettünk felé (kinyerma.blog.hu/tags/mong%C3%B3lia). Láttam ugyanakkor, hogy a Bedouin.hu - gyönyörű fekvő fotókkal (!) tűzdelt - blog részében ti meg kulturális-, illetve kulturális antropológiai szempontból szemlélitek leginkább - s mutatjátok be - Mongóliát. Hirtelen kedvem támadt odamenni, eltúráznék ott egy hétig, főleg ha valaki állná a repjegyet Ulánbátorba és vissza! :D
Kedves Olvasók! Ma a Kitekintőn megjelent egy cikkünk a dél-afrikai választások eredményeiről, a 2009-es kampány 4 legjellemzőbb arcáról és pártjaikról, valamint a problémákról, amelyekkel a Dél-afrikai Köztársaság szembenéz. Most tehát a Kitekintőre kalauzoljuk Önöket.…..
Gezanguz 2009.05.02 04:59:23
@KennyOMG: A 3 poszt-apartheid elnökbe itt már - kicsit előre tekintve - Jacob Zumát is beleszámoltam, tehát: Mandela, Mbeki és Zuma. (Motlanthe túl rövid ideig volt államfő ahhoz, hogy olyan határozott profil alakuljon ki róla, amellyel az előző 3 figura rendelkezik.)

Amúgy a dél-afrikai karikaturista Zapiro (akire többször hivatkoztam) egyszerűen zseniális, én tényleg nevetek a rajzain! :D A zuhanyfejű, a kaméleon-tesű, az ogre-ként és kultikus, gépfegyvert markoló szoborként ábrázolt JACOB ZUMA is az ő találmánya! A kedvencem "az ANC Ifjúsági Ligájának történelmi áttekintése" témájú karikatúra, amelyen - a Zumáért állítólag meghalni és ölni is képes - Julius Malema szerepel, mint az ANC evolúciós skálájának legújabb, de leginkább degenerált példánya. A rajzon Malema zuhanyfejet és géppuskát is kap!: www.mg.co.za/zapiro/fullcartoon/2054
Gezanguz 2009.06.05 09:25:07
@KennyOMG: Szia!;) Jó időtöltést Fokvárosban! Igen, Zuma egyfelől nem szónok-alkat, másfelől viszont mégis az: egyszerű dolgokat mond, s ezt a nép könnyen be tudja fogadni; épp ez a populizmus lényege. Az meg, hogy pont egy - hangsúlyozottan - "nem tanult" elnöke lett Dél-Afrikának, abból a szempontból elgondolkodtató, hogy a tovagyűrűző válság idején éppen egy gazdasági folyamatokat és egyebet egymagában is átlátó embert lehetett volna megválasztani a posztra. Úgy értem, valaki olyat, aki "ért" hozzá. Mindenesetre úgy hallom, most ott lent is meg kell húzni a nadrágszíjat ... igen, az ANC támogatottsága fokozatosan tovább csökkenhet.
Gezanguz 2009.06.29 17:18:20
@KennyOMG: Szia! Novella-nagyságú hozzászólásodat elképesztő érdeklődéssel olvastam! Nagyon jó dolgokat szedtél össze, és köszönöm őket, mert újak voltak (Transkei villanyvezetékei + Mbeki kerítése, városi feketék két világ között)!

A Kinyerma-blog tagjai - köztük főleg én - ezúton is köszönik lelkesedésedet és a Dél-Afrikához írt konstruktív kommentjeidet! ;)

üdvözöl,
Gezanguz
Government Tompolo lázadóvezér újabb bázisát sikerült felszámolnia a nigériai hadseregnek a Delta-háborúban. A Camp 2 talán elsősegélynyújtóhelyként szolgálhatott a gerillák számára, és Warri környékén (Delta állam) volt. Fegyveresek közben merényletet kíséreltek meg…..
Gezanguz 2009.06.14 12:16:42
@silenthunter: Köszönöm! (csak most láttam, hogy üzentél)
Január 22-én éjjeli fél tizenegykor ruandai csapatok elfogták és letartóztatták Kongó minden bizonnyal legsikeresebb felkelőszervezete, a CNDP vezetőjét, Laurent Nkunda tábornokot. E fordulat alaposan meglepte - nem csak a KatPol szerkesztőségét, de - a konfliktus szakértőit is. A…..
Gezanguz 2009.05.02 17:53:54
@5.g: Igen, épp ezek voltak azok a kellékek, amelyekkel Nkunda olyan imázst kreált magának, ami Közép-Afrika - valószínűleg - legérdekesebb katona-személyiségévé (és politikai tényezőjévé) tette. Elég csak ránézni néhány képére: titokzatosság, bizonytalanság a Virunga kúpjai alatt, és a tábornok megnyerő (!) arca - mindezek teljesen elmossák a határt abban a tekintetben, hogy Nkundát most "jónak" vagy "rossznak" kell bélyegeznünk? Nyilvánvalóan a kettő között, de fontos (teljesen objektíven jegyzem meg), hogy írásod sem gyilkos kivu-i hadúrként láttatja Nkundát, hanem egy megnyerő (és pótolhatatlan) személyiségként, akinek a média által bemutatott képeinek ily módon te is áldozatául estél (hozzám hasonlóan). ;) Miért? Azért, mert az van a fejedben, hogy Nkunda elsősorban érdekes, színes, jó bejegyzéseket lehet írni róla (amikkel egyet is értek, különben nem lennék itt) s nem az, hogy barbár, s durva gyilkos (mint a sierra leone-i RUF-lázadók Sam Bockarie-ja például)!

üdv
Gezanguz
A „szivárvány-nemzet” egy liberális, demokratikus eszme. „Afféle iránymutató” – ahogy a kalandor kalóz Jack Sparrow mondaná. A fogalom Desmond Tutu Nobel-békedíjas érsek bibliai ihletésű találmánya, melyet széles körben használtak Dél-Afrika…..
Gezanguz 2009.05.01 16:35:32
@Sárdobáló: Martin Luther King, Nelson Mandela és Barack Obama itt egymás mellett szerepel egy falfestményen:
www.uscitizenpod.com/2009/01/mlk-day-special.html
Ez a kép - nem véletlenül - épp azokat az asszociációkat teszi vizuálissá egy felületen, amelyek a fenti cikkben és a trackback-ben is előjöttek! Van kapocs köztük, van több jegy is, ami összefűzi ezt a három embert. Akár a címkék formájában is, amelyeket a világ rájuk aggat!

üdv
Gezanguz
A dél-afrikai választások kapcsán ígértük, hogy a 2010-es foci-világbajnoksággal is foglalkozunk, hiszen a rendező ország éppen a vitatott Jacob Zuma vezette szivárványos Dél-afrikai Köztársaság lesz. A választások véget értek (és a Kinyerma bloggere írt minderről egy nagy…..
23 millió regisztrált választó majdnem 20 ezer szavazóhelyiség előtt – folyik a választás a sokszínű és demokratikus Dél-Afrikában. Annyira izgulunk, hogy a világhálón csüngve kapkodunk levegő és információfoszlányok után. Kinek a pártja győz? A 67 éves…..
Holnap tartanak választásokat Afrika egyik kulcsállamában, a 47 milliós lakosságú Dél-afrikai Köztársaságban. Nagy a várakozás, mert az országot 1994 óta kormányzó párt, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a jelek szerint akár elvesztheti 2/3-os többségét a parlamentben.…..
Kinyerma A zulu Zuma szülinapja 2009.04.12 23:50:00
Ma töltötte be 67.-ik életévét Jacob Zuma: az az ember a Dél-Afrikai Köztársaságban, akire 47 millió honfitársa közül a korrupció legsötétebb árnyéka vetül, mégis őt akarja elnöknek a nép. Blogunk bemutatja Zumát, aki az április 22-ei parlamenti választások után elnök…..
A „szivárvány-nemzet” egy liberális, demokratikus eszme. „Afféle iránymutató” – ahogy a kalandor kalóz Jack Sparrow mondaná. A „szivárvány-nemzet” Desmond Tutu Nobel-békedíjas érsek bibliai ihletésű találmánya. A fogalmat széles körben…..
Afrika egyik kulcsállamában, a 47 milliós lakosságú Dél-Afrikai Köztársaságban április 22-én választásokat tartanak. Nagy az izgalom, mivel az apartheid eltörlése (1994) óta kormányzó párt – az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) – tavaly kettészakadt, és most…..
Telt-múlt a vasfüggöny lebontása utáni új világrend, és Madagaszkár hiába sziget, nem lett belőle az afrikai Kuba. 1993-ban az ellenzéki mozgolódás, a nyomor és a nagyhatalmak csak elérték, hogy többpárti elnökválasztást tartsanak. A győztes az ellenzék közös jelöltje,…..
A BBC és Reuters Afrika rovatait – példátlan módon – 3 hónapig vezették az elhúzódó zimbabwei választásokról szóló hírek. Zimbabwe nem világpolitikai súlya, hanem a demokratikus törekvések elfojtása miatt volt annyira fontos a nemzetközi sajtónak. Mugabe elnök…..
Gezanguz 2008.08.22 00:12:03
Szia Zöldfül!

Az első hozzászólásoddal teljesen egyetértek. Nem akartam Kínát negatívan beállítani, inkább csak ironizálva rávilágítani, hogy - annak ellenére, hogy az eredeti példámnál maradva Kína a hatalmas Kongóban pl. az ásványkincsekből való részesedésért cserébe afféle fejlődéshozóként jelenik meg (lásd az izgalmas riportot erről itt:
news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/newsnight/7343060.stm ) - Kína minden "mozdulatában" ott van a hátsó mozgató érdek, ugyanúgy ahogy az USA és az európai "nagy" ex-gyarmattartó országok gesztusaiban is (pl. franciák hallgatólagos támogatása idén a csádi Idriss Deby elnöknek; francia szál idén a Comore-szigeteken; brit pofázás a zimbabwei választások recepciójaként, stb.). Tehát én főleg a gesztusokra gondolok most, s mindennek leírásánál Afrikára fókuszálok.

A második kommenteddel is egyetértek! Ugyanakkor éppen erről szól az én cikkem is: mindenki (britek, Mugabe, vagy teszem azt Bush) a másikra mutogat, miközben elfelejti, hogy évekkel azelőtt mit tett ő vagy, az országa (háború, kizsákmányolás, elnyomás, ha akarod apartheid). Vagyis bizonyos helyzetekben egyesek az erkölcsi nevelő szerepét veszik magukra. Tehát amikor azt írom, hogy: "100-nál több támogatójukat ölték meg a választás 1. fordulója utáni erőszakban, éppen eleget ahhoz, hogy a Nyugat fejcsóválva mutogathasson Mugabéra és országára: «kérem szépen, ez nem helyes; tessék demokratának lenni, mert mi is azok vagyunk!»” - akkor éppen ironizálok: mi sem vagyunk szentek, egyáltalán nem!

Mindenesetre a "kereskedik magával a «gonosszal» is" kijelentést fenntartom, mert ez az állítás a mai Afrikára rendkívül jól ráillik. Nem érzem ferdítésnek, mert kire mondjuk, hogy maga az ördög, ha nem a kampányhacukás vén diktátorra, Robert Mugabéra? Magam láttam egy Al Jazeera interjút, ahol Mugabe mézesmázosan mondta, hogy a Nyugatból nem kér, helyette inkább Kínától vár partnerséget. Biztos bensőségeset.

üdv és köszi a kommentet! :)
Gezanguz
Szittya honfitársaim! Tegye ki-ki a szívére a kezét, és vallja be őszintén: Mongóliáról a 'jurta-ló-Dzsingisz kán' profán hármasságán kívül francot se tudunk. Ott fekszik egy marha nagy ország (1,5 millió km²) a sztyeppe közepén, mely ugyanakkor igyekszik a…..
Utcanév-viták Mugabéval és Leninnel Szocialista blokkból jövő Magyarországunkon jól ismerhetjük a következőt: valaki ráébred, hogy utcája olyan személyről lett elnevezve, aki a jelen perspektívájából már kevéssé szalonképes – mondjuk Kun Béláról, vagy Münnich…..
Lassan lecsapódnak a tegnapi urnarepesztő választások eredményei Mongóliában, és ezek alapján úgy tűnik, hogy a magukat igazi demokratikus erőkként megjelölő Elbegdordzséknak kevés babér termett június 29-én. A 76 képviselői székkel bíró Állami Nagy Hurálban, azaz az…..
Már csak Isten nyugdíjazhatja a 84 éves zimbabwei diktátor Robert Mugabét (képünkön balra), miután ma kiderült: Morgan Tsvangirai ellenzéki vezető visszalép a 3 hónapja húzódó elnökválasztás második fordulójától. Tsvangirai (jobbra) a pártja elleni erőszak és…..
Eredmény van, győztes nincs Zimbabwéban kihirdették az elnökválasztás eredményét! Az ellenzéki Morgan Tsvangirai a szavazatok 47,9%-át kapta, és ezzel megelőzte a Zimbabwét 28 éve kormányzó Robert Mugabét, aki 43,2%-ot zsebelt csak be. Mivel egyik jelölt sem érte el az 50%-os…..
Izgul a világ, mert Zimbabwében ma tartják a választásokat. Hamarosan eldől, hogy az országot 28 éve kormányzó Robert Mugabe elnök maradhat-e a posztján. A Nyugat által démonizált, egyesek által hősnek, mások által diktátornak tartott Mugabét megszoríthatja két komoly…..