Regisztráció Blogot indítok
Adatok
reyj

23 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Végét járja a „vásárlásmentes december”. Kellett volna ehhez útmutatás? Szerencsémre a gyerekek bárányhimlője miatt szinte az egész hónapot szobafogságra voltam ítélve. Az a kevés idő, amit odakint töltöttem, fényesen bebizonyította, hogy mennyire nem jött ez össze másoknak; és azt is, mekkora…..
reyj 2020.01.04 11:48:10
Igazad van, tényleg csak 2014 óta nő a kibocsátás: www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_ua002d.html
Persze ebben sincs még 2018-as adat, 2019-es sem, de amiért felvetődött az egész: nem feltétlenül arányos a népességnövekedéssel a széndioxid-kibocsátás. Illetve, persze nem engedhetjük meg magunknak a kibocsátás növelését.

Ami a többit illeti: a vásárlás, különösen így december táján messze nem szükségletek, vagy akár valós igények mentén történik: a jelszó az, hogy mindenkinek kell valamit venni! És ha biztos akarsz lenni abban, hogy a másiknak nincs még olyan, akkor bizony sokszor jó messze el kell rugaszkodni az épeszű ötletektől. Az is tény, hogy nemigen találkozom olyan emberrel, aki ne fuldokolna a maradék kajáktól az év végén, vagy ne dobna ki egy jó adag ételt az ünnepek múltával. És visszatérve a kuponokra: nagyon ügyelek, hogy úgynevezett kupon-napok alkalmából véletlenül se menjek vásárolni, mert lépni sem lehet a boltokban.

Másrészt mindent egységcsomagokban vásárolunk, mert olcsóbb, látványosabb, egyszerűbb. így vagyunk az ideológiákkal is: el se kell olvasni, amit egy "zöld" ír, úgyis tudom, mivel jár az a csomag, a válaszokat meg úgyis elő lehet húzni a saját csomagunkból. Én szeretek belepillantani mások csomagjába, ennyiből az én részemre hasznos volt e beszélgetés. Bár abból, hogy lett a "gondoljuk át, mi az, amire tényleg szükségünk van, és valaminek a meg nem vétele tud annyra boldoggá tenni, mint a vásárlás" mondandóból marketing-fogás, azt még csak-csak tudtam követni, a Dunába-lövős, fasisztázós vonulat már kifogott rajtam.

Úgy tűnik, a fő mondanivaló, hogy gondoljuk át saját szükségleteinket, mert ez az, amit tehetünk, nem ment át. Szemlátomást gyakorlati tanácsainkat sem olvastad, amiben kitérünk az egyéb háztartási csomagolások megúszására is, de azért megpróbálok elkapni egy fonalat, ami mentén például örömmel tapasztalom, hogy érdekelnek a környezettudatosabb megoldások. A papírdobozos kiszerelésű mosószer megjelenésének sürgetése előtt azt is érdemes meggondolni, hogy bizony a tejesdoboz is tartalmaz műanyagot, fémet, papírt, feldolgozása pedig meglehetősen nehézkes; egyáltalán nem biztos, hogy jobb megoldás, mint az elég jól újrahasznosítható műanyag flakon. (Ráadásul ezek jellemzően otthon ürülnek ki, és ezért jobb eséllyel tényleg a szelektív szemetesben kötnek ki, szemben a napközben elfogyasztott ételek-italok csomagolásával, amiket a művelt tömeg is csak az első akármilyen szemetesig visz el, rábiggyeszti a tetejére, aztán viheti a szél bármerre.) Persze a legjobb az lenne, ha lehetne kimérve, saját flakonba kapni mosószert, és lehet! Ugyan nem minden márkát, de van választási lehetőséged. Talán emellett a választás mellett az szól, hogy amíg nem jelenik meg a fogyasztók részéről az igény az újratöltés iránt, akkor nemigen várhatjuk a gyártóktól, hogy változtassanak. Vagyis várakozás helyett mégis tehetünk valamit.

És hogy miért irogatunk erről: azért, mert az, hogy én miben veszem a mosószert, nem érdekel senkit, de ha sok embert sikerülne meggyőzni, az már igen. És még csak nem is gondolom, hogy én fogok meggyőzni sokakat, de talán meggyőzők valakit, aki sokakat meg tud győzni, vagy keveseket, akik meggyőznek további keveseket. Vagy senkit, de akkor sem vesztettem semmit.
reyj 2020.01.05 14:16:28
@midnight coder: Vagyis azzal, hogy a szükséges dolgokat megvesszük azonnal, teljesen nyilvánvaló, hogy karácsonykor (vagy születésnapokon, vagy akár egy szimpla látogatáskor) már zömmel felesleges dolgokat vásárolunk. És noha a szükséges dolgok megvannak, mégis rekordot döntöttünk vásárlás terén idén is (nem kerestem rá pontos statisztikára, de minden hírforrás ezzel volt tele, ki büszkén, ki rosszallóan). Valószínűleg szubjektív az a mefigyelésem is, hogy még ekkora dugókat sose láttam a városban, mint idén decemberben. És persze ott van az, hogy az ajándék egyre inkább csak az átadás pillanatában fontos: lehet olcsó, és tönkremehet hamar, de jó nagy legyen, és látványos.
Arról sincs adatom, hogy mennyien tűzijátékoznak szilveszterkor, de meg mernék esküdni rá, hogy egyre többen. És még sorolhatnám azokat dolgokat, amikre külön-külön rálegyintünk, hogy ugyan már, ennek nem lehet olyan nagy karbonlábnyoma.

Még visszatérve az autózásra: nem tudom, mennyire általános az a vélekedés, amit egyszer valami vetélkedőben mondott egy fiatalember: hogy ő már 30 éves korában nem szeretne azon a szinten lenni, hogy BKV-vel kelljen járnia, de épp most mesélte nekem egy zöld irányba mozduló jómódú ismerősöm, hogy döbbenten köszöntek rá a metrón, hogy nahát, valami baj történt, nem gondolták volna, hogy tömegközlekedésre kényszerülni.

Én azt mondom, hogy jelenleg maga a társadalom van a fogyasztás mögé helyezve, és ha nem is Dunába lövős módszerrel, de hatékonyan nyírja ki azt. Egyáltalán, társadalom is akkor van, ha együtt tudunk működni, az is szempont, hogy másoknak mi a jó, hosszú távon is, és ha valamit betiltanak (vagy a mi esetünkben csak javasolnak), azt ne személyem elleni támadásnak fogjam fel. Egy normális társadalomban teljesen természetes, hogy ha kiderül, hogy valami súlyosan károsít másokat, vagy magunkat, akkor azt törvényileg szabályozni kell. És annak is természetesnek kellene lenni, hogy a szabályozásokat aztán nem menő megszegni (mondjuk a szemétégetés, vagy akár a hulladék szelektíven gyűjtésének elutasítása jó példa). És ha valamiről kiderül, hogy nem jó, akkor nem azt kéne mérlegelnünk, hogy mennyire nem jó, hanem kiiktatni, amennyire csak lehet, főleg, ha aránylag fájdalommentesen megtehető.

Bármilyen ideológia mögé beállhat egy Dunába lövős diktátor, nem az ideológia maga a hibás érte. Az ilyenek hatalomra kerüléséhez pedig a gyűlöleten, elvakultságon keresztül vezet az út: ezért a szeretetlenségünk, önzésünk, mások semmibe vétele, és (az akár a gondolkodásra való) lustaságunk lesz a felelős. Ez az az út, ahonnan a fogyasztáson alapuló társadalomnak vissza kéne fordulnia. Vagyis, ha annak a lehetőségétől is, hogy én valamihez ne jussak hozzá, amit megkívánok, pláne, változtatnom kellene az életemen, már a plafonon vagyok, akkor nem jó belegondolni mi lesz akkor, amikor tényleg jönnek a szűk esztendők.

Ami a mosószert illeti: én elég sokat mosok, de 5-10 liter mosószer (amennyit azért még hoztam haza busszal,) nagyon sok időre elég. És még így is lehetne a logisztikára hivatkozni, de ha az a cél, hogy fogyasztói magatartásoddal befolyásold a gyártókat, forgalmazókat, hogy a közeli boltokban is legyen ilyen, ahova elmennél a flakonosért is, akkor talán mégis így is megéri a dolog. Meg persze, ha megtanulnánk újra közösségként viselkedni, az lenne az igazán szuper: elintézni egyszerre ezt-azt, akár mások helyett is, ha éppen arra járunk. Ehelyett egyre zsúfoltabb napirendünkbe a közösségi élet már nem fér bele, kapcsolatainkat közös dorbézolásokon, illetve gazdag ajándékokon keresztül gyakoroljuk: na erre mondom én azt, hogy elmebeteg módon élünk.
reyj 2020.01.06 21:34:44
@Kempesbaba: Azért azt is hidd el, hogy ezen az oldalon, elég sok (amúgy örömteli) munkával a hátunk mögött is állati unalmas azt hallgatni pepitában, hogy "márpedig én csak élek úgy, ahogy jólesik, rajtam úgysem múlik semmi, és engem csak ne korlátozzon senki, mert hová vezetne ez.". Az meg külön kedvencem, hogy ott is nejlonzacskót meg szívószálat olvastok, ahol le sincs írva.

Szedjük hát újra pontokba a mondanivalót:
1. Nem mások korlátoznak minket, mi korlátozzuk magunkat.
2. Nem élünk ezáltal rosszabbul, mert valójában nincs szükségünk azokra a dolgokra, amiket megvetetnek velünk. Vagyis nem korlátozott egyének leszünk, hanem felelősen gondolkodó közösségi lények -- mikor lettek ezek szitokszavak?
3. A korlátozások meglesznek, csak az a kérdés, hogy a rendszer hajlandó-e megváltozni, vagy egyszerűen kifogyunk mindenből.
4. A rendszert a vezetők nem merik megváltoztatni pozíciójukat féltvén, amíg az az általános hozzáállás, hogy engem aztán ne korlátozzon senki.
5. Hogy ki használna élő pajzsként egy lányt, aki azokat a gyerekeket képviseli, akik köszönik, de nem kérik a műanyag-vackokat, a korlátlan autózást, illetve repkedést, mert ők inkább gyerekeket és unokákat szeretnének, az egy homályos összeesküvés-elméleten alapszik, amely mentén nekimennek egy eszméletlen munkát végző fiatalnak, nehogy a saját politikai, illetve gazdasági hatalmukat valaki veszélyeztesse. Hm, vajon mi is az undorító?
6. Nincs külön zöldek valósága és másik valóság. És a tapasztalatok egyre inkább azt igazolják, hogy nem az újságíróknak, műsorvezetőknek, illetve politikusoknak van igazuk, hanem a természettudósoknak. Micsoda meglepetés!

Na, megint szépen visszamondtam, amit bemagoltam, olvasgassátok, részemről befejeztem a szócséplést, egyszer majd csak megértitek. Bár szívből kívánom, hogy ne kelljen.
Mennyire lehet lassú egy blog, ha két bejegyzése között lezavarnak egy konzultációt a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiáról? No, nem arról van szó, a helyzet valóban gyors cselekvést kívánt, és bizony résen kellett lennie annak, aki a határidő lejárta előtt ki akarta fejteni a véleményét ezen a…..
Gerillakuka Sírba visznek? 2019.11.19 10:38:36
Tematikus hónapjaink mellett (ne feledjük, a vegán novembernél tartunk, de továbbra is bojkottáljuk a műanyagot, keveset autózunk, komposztálunk, és ültetjük a fákat,) igyekszünk szemmel tartani az ünnepeket is. Az aktuális ünnep pedig a hónap elején, akármit is sugallnak az üzletek, nem a karácsony…..
Lassan véget ér a „faültető október”, és sehol semmi. Mégis, mit képzelünk mi? A helyzet az, hogy ezen a ponton tetőzik a tanácstalanságom, és bénultan nézem, ahogy terveim sorra kudarcot vallanak. Hogy fát kéne ültetni, nem vitás. A kérdés az: milyet és hova? Vigyázat: nincsenek válaszaim, csak…..
Ezúttal komposztáló szeptemberrel indul a tanév – erről is írunk később. Mindeközben azonban visszük tovább a műanyag- és autómentességi hónapokban betanult új életvitelünket, és arra jutunk, hogy bizony az iskola- (és óvodakezdés) újabb kihívásokkal szembesít minket...
Valójában persze műanyag- és autómentes augusztusnak kéne hívnunk, hiszen – mint már utaltunk rá nem egyszer – szép fokozatosan hagyjuk el bolygókárosító, és vesszük fel bolygómentő szokásainkat. És hiába haladó valaki műanyagmentességben, ha autómentességben sehol sem tart (vagy esetleg fordítva),…..
Tavaly nyáron a balatoni strandok megmérkőztek a Balaton legzöldebb strandja címért. Ahogy a mellékelt linken írják: „többek között a környezeti nevelés, a takarékos vízhasználat, a megújuló energia használata, a kerékpáros megközelíthetőség, az állatvédelem és a helyi termékek forgalmazása volt…..
Gerillakuka Hurrá, nyaralunk! 2019.07.09 14:55:46
Hogy is ne tartanánk vérpezsdítőnek a Plastic-Free July kezdeményezést, és figyelnénk izgatottan a fejleményeket mi, akik a műanyagmentes Mikulás akcióval már magunkra vontuk a világ figyelmét? Illetve hogy is maradhatnánk csendben, amikor annyi kétely és tanácstalanság övezi a témát, amerre csak…..
Gerillakuka Nulla dies sine linea 2019.06.26 15:33:05
Ahogy már utaltunk rá, az, hogy ki mennyire környezettudatos, az sok mindentől függ, és az elért szint nem is igazán számít, hiszen szemlátomást nem elég, amit az emberiség ezen a téren fel tud mutatni. Mindenkinek lépnie kell tehát. Aztán még egyet, meg még egyet. Alkalom van bőven...
Mint láttuk, konzervatív érték és baloldali érték is. Ezek után nyilván érték lesz a hagyományosnak tartott XX. századi hármas leosztás harmadik táboránál, a liberálisoknál is. Nem mondhatja már ezek után semelyik párt, semelyik szimpatizáns, hogy a fenntarthatóság hidegen hagyja, sőt, az ellensége.…..
reyj 2019.06.07 04:41:06
@Gyorgy007: A konzervativizmussal semmi baj: gerillakuka.blog.hu/2019/05/30/a_fenntarthatosag_eszmeje_konzervativ_ertek. Valójában a baloldali, liberális és konzervatív értékek (köztük a fenntarthatóság) egyaránt olyanok, melyek mellett egy életre érdemes elköteleződni, de pártokhoz foggal-körömmel ragaszkodni nem szabad. Így ugyanis velük együtt könnyen elsodródhatunk a valódi értékek mellől.
Gerillakuka Nem hálás feladat 2019.05.07 09:24:46
Bár mottónk, hogy akkor is tegyünk meg mindent, ha senki nem segít, célunk mégis az, hogy közösségekben valósítsuk meg a szemétcsökkentést, hiszen akkor lesz egyre több értelme a dolognak, ha egyre többen csináljuk. Aki viszont kezét ennek az ekének a szarvára tette, az bizony elismerésen kívül…..
Egyre többször tapasztalom, hogy még azok az emberek is, akik amúgy már beismerték, hogy itt az ideje tenni azért, hogy világunk megmaradjon, azt vallják, hogy a változtatásnak felülről kell jönnie. Vagyis mi itt tökmindegy, mit csinálunk. Mondjuk például ott az ember, aki előttem áll a sorban a…..
reyj 2019.04.19 12:18:34
Megpróbálok egyszerre reagálni, ugyanis éppen sokgyerekes háztartást vezetek a teljes állású munkám mellett: a poszt arról szól, hogy mindenki vár a felülről jövő változtatásokra, aztán, ha jönnek akkor meg kikéri magának, hogy ő is hozzátegyen valamit. Van, aki intellektuális színezetet ad neki: úgysincs semmi értelme az egésznek, és jönnek a nem túl átgondolt érvek, hogy miért nem.
(Vajon az előállítás nem kerül sokba? És vajon azt a rombolást, amit az újrahasznosítatlan szemét jelent, azt hogy hogyan mérjük?) Van, aki nem ér rá, bár még sose próbálta, igazából mennyi időbe is telik. Van, akinek álítólag nem telik rá: ezért a kép a poszt végén, ami azt illusztrálja, hogy nem jár anyagi áldozatokkal a szelektálás. A szemét nem lesz több attól, hogy külön gyűjtik, tehát helyhiányra sem igazán érdemes hivatkozni. A kedvencem az, aki azért nem tesz semmit az ügy érdekében, nehogy más jól járjon ezzel. Ez a már önmagában is szerethető hozzáállás épp csak azt nem veszi figyelembe, hogy így viszont MINDENKI rosszabbul jár. Hogy kevesebb szemetet kéne termelni, az tény, erről is írunk bőven (ahogy arról is, hogy valójában mennyire elég megtisztítani a szelektálandó szemetet). De legalább amit termelünk, azt jó helyre tegyük, és igenis legyen lelkiismeretfurdalásunk, ha nem teszünk meg mindent azért, hogy a következő generációk legalább a töredékét élvezhessék annak a kényelemnek, amihez most foggal-körömmel ragaszkodunk.
reyj 2019.04.19 13:42:26
@AlphaTauri: Ugyan a poszt arról szól, hogy mennyire nem ragadunk meg semmilyen felülről biztosított lehetőséget (sem) a környezet védelmére, például a szelektív hulladékgyűjtést akkor sem vagyunk hajlandóak lelkiismeretesen végezni, ha házhoz hozzák nekünk a szelektív kukát, így összhang nem lehet, ám szerencsére ellentmondás se. A nejlon előálítása és a vászon előállítása között valószínűleg igaz a 35 éves párhuzam de megint senki nem számol a keletkező hulladék lábnyomával. Az előállítási "költség" is megspórolható, ha szakadt ruhákból, maradék rongyokból készítünk textilzsákot. Én például ezt csinálom, és lassan ott tartok, hogy elkezdem őket osztogatni a boltban. Persze megy majd a finnyogás, hogy nem elég szép, meg nem elég higiénikus.
Ami a szemét mosogatását illeti, ajánlom szeretettel mindenkinek: gerillakuka.blog.hu/2018/11/08/hogyan_szelektaljunk
Sokszor tapasztalom, hogy bármelyik környezetvédelemmel foglalkozó párbeszéd fel tud vetni legalább egy posztra való gondolatot. A gátat azonban az töri át, mikor felelős pozícióban lévő, elvileg hasonló gondolkodású ember nyilvánul meg e témában. A jelen posztot ihlető mondat valahogy imigyen…..
Gerillakuka Egy kis löket 2019.02.08 15:51:06
Mielőtt a gyorséttermeket látogató embereket megköveznénk, örömmel üdvözölhetjük, hogy számukra, számunkra is van további lépés – jelszavunk: mindenki számára van! Erre hívja fel a figyelmet az alábbi felirat, ami meglepő módon beválik! Ez a tábla ugyanis elég volt ahhoz, hogy a vendégek többsége…..
Gerillakuka Így zsúrozunk mi 2019.01.26 21:01:17
Szó esett már arról, mennyi pusztítást vagyunk képesek végezni a környezetben, hogy gyermekeinknek örömet okozhassunk – amivel persze épp az ő jövőjüket tesszük tönkre. Ehelyett jobb lenne, ha megpróbálnánk saját, káros hagyományaink meggyökereztetése helyett némi kreativtásról tanúbizonyságot…..
Elmúla a karácsony. A keresztény hagyományban a vízkereszt jelentette a karácsonyi időszak végét, a 21. századi fejlett világban a kidobott fenyőfák kupacai...
reyj 2019.01.17 18:04:02
Bármilyen rövid is a poszt, nemigen sikerült figyelmesen végigolvasni, ha a fenyők feletti szánakozást sikerült leszűrni belőle a kedves kommentelőnek. Én még csak nem is azt állítom, hogy az ünneplés nem alapvető emberi igény, és nem is szeretném az étkezés alá vagy fölé rendelni (mit nekünk Maslow-piramis!), hanem csak azt, hogy az ünneplésnek is ideje új formát találni.
Bizony, az emberek nem csak karácsonykor szemetelnek, és bizony, nem csak karácsony kapcsán írtunk erről. Jó hír: sok korábbi cikk is szerepel a blogon, és ahogy ez sem dohogásul íródott, a többi cikkben is a megoldáson próbálunk dolgozni, és erre bíztatni másokat. Ezekből a cikkekből az is kiderül, hogy a szerző sem elégedett magával, (nem is lehet, hiszen a szerző és családja 3 hónap alatt egy teljes 10 literes szemetest megtöltött kommunális hulladékkal).
Mindazonáltal: a karácsony és a vízkereszt bizony keresztény eredetű ünnepek, és nagyon fontosnak tartom jelezni, hogy nem az ünneppel, hanem annak megülésével vannak problémák. Mert az bizony elég nagy baj, hogy a "a fejlett nyugaton élő ember összes többi mindennapja a fogyasztásról, a szemetelésről és a pazarlásról" szól. Ez majdnem annyira pusztítja világunkat, mint a "nyugodtan lehetek idióta, hiszen tuti, hogy a másik is az" mentalitás. Az, hogy hánybites dolog a fenyőfákra abban az értelemben mezőgazdasági haszonnövényként gondolni, hogy ha akarom, kivágom, és kész, az érdekes kérdés, kettőre tippelek, de ennek megválaszolásához valóban nincs elég agyam.
reyj 2019.01.17 18:49:10
@hordalek: Na most a fásítással pont lenne elég munka, sőt, még több embert rá kellene állítani, és persze megfelelően honorálni. Azt a mentalitást kellene -- társadalmi szinten -- felszámolni, hogy csak az azonnal pénzzé tehető dolgok értékesek. A környezetvédelemre nagyon sok munkaerőt lehetne fordítani. Hogy csak a szemétnél maradjunk: minden intézménybe kellene szerződtetni olyanokat, akik a szelektív hulladékgyűjtést, sőt, mielőbb a komposztálást is felügyelik. Amíg ugyanis csak az amúgy is túlterhelt takarítók nyakába varrják, addig bizony nagy részük fáradtságában egyszerűen belevágja a többiek által gondosak külön gyűjtött szemetet a kommunális kukába.
reyj 2019.01.18 20:12:28
@Kolompár Magneto: Hát, ha ragaszkodunk a búzás hasonlathoz, akkor inkább az lenne a helyes analógia, amikor a búzaszálat szépen befújják valami lakkal, festékkel, és dekorációs céllal árulják. Ja, és mindezt általános éhínség idején.
Gerillakuka Tavaly elkezdtük 2019.01.02 17:27:42
Tavaly végre rájöttünk: nem teszünk eleget. Olyan lehet ez, mint az alkoholizmus: a beismeréssel kezdődik. De azért mégsem olyan, hiszen valamennyien érintettek vagyunk. Az igazság az, hogy senki nem tesz eleget, hiszen a klímaváltozás egyre több embert-állatot-növényt sújt. A bolygó megmentése…..
A komposztálás kapcsán az alábbi embercsoportokra akadtam...
Gerillakuka Műanyagmentes Mikulás 2018.12.06 02:22:52
Amikor naponta jönnek a hírek arról, hogy fulladnak bele az állatok a műanyagszemétbe, és már-már végre kilátásba kerül, hogy tiltólistára kerülnek az egyszer használatos műanyagok, úgy döntöttem, nagy fába vágom a fejszémet: megpróbálok gyermekeim osztályában műanyagmentes Mikulás-ünnepséget…..
Hatalmas öröm, ha olyan pedagógusokkal találkozik az ember, akik fogékonyak arra, hogy a környezetvédelem ne merüljön ki különböző poszterek-rajzok elkészítésében és kiaggatásában, hanem hajlandóak konkrét tevékenységekben is részt venni...
Gerillakuka Van egy álmom 2018.11.23 10:23:12
Az, hogy mindenki mindenhol komposztáljon (Jé, ez rímel). Akinek kertes háza van, ott ez alap. Akinek a társasházában van kert, ott sem nehéz: le kell rakni egy komposztládát, és hagyni, hogy a lakóközösség együtt örüljön neki. Ha nincs egy talpalatnyi se: parkokban, közösségi kertekben, piac,…..
Gerillakuka Bogarat a fülbe! 2018.11.20 11:07:34
Beszélgetünk. A piacon az árussal, hogy hova teszik a zöldhulladékot. Kiderül, hogy használnának ők zöldkukát vagy komposztkeretet, helytelenítik a szemétégetést. De van elég bajuk, és tennivalójuk, hogy lépjenek ez ügyben...
Gerillakuka Amikor a tantusz leesik 2018.11.15 06:55:56
Van az úgy, hogy bizonyos dolgok, amik addig olyan természetesnek tűntek, egyszerre elkezdenek zavarni. Mintha egyszerűen leesne valami, amit már annyiszor hallottunk. És megváltozik az életünk. Mondok ilyeneket...
Gerillakuka Mit is tehetünk? 2018.11.06 09:44:02
Célunk, hogy minél előbb megkezdődjön Földünk megmentése. Klímacsúcsok voltak számosan, de a nagy vállalások, intézkedések egyre váratnak magukra. Mi viszont elkezdhetjük. ..