Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jarnyn

0 bejegyzést írt és 70 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Előzmény: Hogy mondják rendőrnyelven, hogy hány évig tart még a bál?  Még egy bőrt a medvéről: miután befejeztem három sláger rendőrnyelvre alkalmazását, eszembe jutott, milyen viccesen mutatnának mindezek egy számomra teljesen idegen nyelvezettel, a propagandamédia szemszögéből. Nem volt túl nehéz…..
  "A jógázás démontiszteletre rendelt mozgáskultúra" - hirdette Németh Sándor a legutóbbi Vidám Vasárnapon - "...a mozgás által démonokat energizál és démonokat idéz meg." - Nos, nem csoda, ha pár napja ezen röhög az ország népe.   Amikor jógáról beszélünk, annak megkülönböztethetjük testi és…..
Jarnyn 2019.11.24 15:37:17
@miketbeszéltek:

Nos nem. Ez a motívum több helyen előfordul. Ugyanakkor igazából az elképzelt fejlődéshez nincs köze.
Jarnyn 2019.11.24 17:56:18
@miketbeszéltek:

A szenvedéskultusz nagyon jol illeszkedik a későbbi államszervezési igényekhez. Az ószövetségben kifejezetten ilyen jellegű megjelenítés akkor van ha a nép eltévejedett, vagy ezzel kívántak magyarázni valami katasztrófát.
Még a Páli fordulat nélkül is érezhető filozófiai eltérés az új és ószövetség között.

Az egyén erőtlenségének és függőségének kultusza meg nem feltétlen előrelépés. Függetlenül attól, hogy bizonyos keleti vallásokkal szemben áll. Ebben a tekintetben amugy nem mindegyikkel ha pusztán a szenvedéskultuszt nézzük.
  Ha tudná. Ha tanulná és figyelné a történelmet s napjainkat.   *** Tudná, hogy izomból még egy népet se tudtak hosszú távon lenyomni és kiirtani. Hogy -- pláne egy harcos nép -- annál vadabbul áll ellen, minél jobban meg akarják fojtani.   *** A Bölcs ezért kiegyezik, széleskörű…..
Jarnyn 2019.11.09 15:36:08
@jágör68:
Szigorúan nézve írhatnád új amerikai-nyugati demokráciának Lengyel, Cseh, Észt, Litván, Lett, vagy épp Magyarországot. Mert ha nem veszíti el a SZU a hidegháborút itt alligha lenne demokrácia. Mondjuk azon hogy tovább nyalhatnátok a komcsik és utódaik seggét nem változtatott ez sem. Szal ez a rész titeket nem érint. :)

Ami meg a Kurdokat illeti. A kurd kvázi ősi nép, saját földjén. Minden joggal hogy saját államában éljen. Innen nézve a harcuk jobban összecseng a mi (értsd magyarok) harcával a kárpát medencében mint mondjuk a törökök harca a kurdokéval.
ÉS bájos a hasonlat is. Honnan gondolja bárki hogy a kurdoktól megtagadott autonómiaigény nem lesz felhasználva azok részéről akik EMLÉKEZNI TUDNAK mondjuk egy székely, vagy felvidéki autonómiaigénnyel szemben?

Szal, Fidesz = nemzetáruló.
Jarnyn 2019.11.09 17:47:57
@jágör68:

Akkor is itt voltak narancsivirág. A kurdok mellett évek óta érvelnek sokan. Nem most kezdődött el, annak ellenére se, hogy a főkirgiz slepje csak most vitte be a kormánymédiába.
Jarnyn 2019.11.09 18:38:33
@jágör68:
Nem olyan nehéz visszanézni 3 évet. :)

Először is.
Az általad említett terrorszervezetek egy része (pl maga az ISIS) épp a törökök által volt támogatva és pénzelve.
Olyannyira, hogy a toborzó és kiképző valamint pihenő tevékenységeket bátran folytathatták török területen.
Ez részint akkor került figyelem középpontjába amikor pont az oroszok támogatva mindkét felet lebombáztak pár "gyanús" konvojt.

Másodsorban érdekes módon az iszlám állam vezérének felesége és egyéb személyek pont a török határon estek "nagyongyorsan" fogságba a vezér halála után nem sokkal. Amire azóta is keresi a választ a török fél, mégis "hogyan".

Szóval innen nézve, nem azokkal van baj, akik lehet nem kellően hangosan támogatták a Kurdokat 5 éve, hanem azokkal akik eljátszák az álszentet. Miután a török számítás a destabilizációra nem jött be, azután egyszerüen nekimennek az ISIS ellen leginkább effektív csoportnak.

Másodsorban:
ORoszországgal lehet megállapodott, ettől még nem lesz legális a jelenléte. Az etnikai térkép átrajzolása meg pláne nem.

Harmadsorban:
Senki nem várta el a jólmegasszondjukot csak te a korábbi reagodban... :)
Viszont az elvárható, hogy nem támogatjuk a népirtó iszlámista diktátort.
Már csak azért sem, mert Iszlámista.
„Damien Karras: Miért ő? Miért épp egy kislányt szállt meg? Ennek semmi értelme!Lankester Merrin: Szerintem azért, hogy kétségbe ejtsen minket… Hogy úgy lássuk magunkat, mint gusztustalan állatokat… Hogy elutasítsuk a lehetőséget, hogy Isten szerethet minket.”(Az ördögűző) „A szolgák tovább…..
Jarnyn 2017.02.15 07:23:20
@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:

Wow. az első hozzászólásod amivel egyet tudok érteni.
Nagy Brittannia úgy döntött, hogy elég volt az EU-ból. A következmények most alakulnak. Egyelőre semmi komoly nem történt, a piacok igen gyorsan megnyugodtak. A kilépés folyamata 2 év, a hatások elhúzódnak. Első körben meg kell jegyezni, hogy jelenlegi kormány mindent megtett azért, hogy a…..
Jarnyn 2016.06.28 05:49:29
@BircaHang Média szerkesztősége:

Az angol nép melyik részének győzelmében, a nyugdíjasok legyőzték a fiatalokat, szal most hurrá?
Egy hivatalos egyházi döntés értelmében, nem végezhetnek többé lelkészi szolgálatot a nők Lettországban. Nem régi hagyományról van szó: 1975 óta lehettek nők is lelkészek, de mostantól – mintegy húszéves egyházvezetői törekvés végeredményeképpen – nem. Hogy mi motiválhatta a döntéshozókat abban,…..
Jarnyn 2016.06.09 17:15:33
Na lássuk a medvét.

551
"Jézus nyilvános életének kezdetétől fogva férfiakat választott ki, szám szerint tizenkettőt, hogy vele legyenek és részesedjenek küldetésében. [Vö. Mk 3,13--19.] Részt adott nekik hatalmából "és elküldte őket, hogy hirdessék Isten országát és gyógyítsanak betegeket" (Lk 9,2). Örökre Krisztus országához tartoznak, mert ő általuk vezeti az Egyházat:"
Nos férfiakat + Mária Magdolnát a kevés apokrif irat szerint is. A nem apokrif szerint meg fogalmunk sincs milyen viszony volt közte és Jézus között.
Ahogy azt se, hogy Jézus szó szerint mit mondott.

Mondott e olyat, hogy: "és menjetek és cselekedjetek, de ügyeljetek rá, csak férfit válasszatok tanítványotokul, nőt véletlen se, sőt, bizonyosodjatok meg róla, nehogy hiba eshessék és csorbuljon az ige hirdetése."
Ilyesmi, már amennyire én tudom, egyik evangeliumban sem szerepel.

Ennek szerintem kb két oka lehet. Vagy nem mondott ilyet, vagy nem is akart ilyet mondani.
Azaz a korabeli zsidó közösségekben a nők eleve nem jöhettek képbe, így egy nagy rakás zsidónak nyilván eszébe se jutott hogy másképp is lehetne.
(ennek némiképp ellent mondott M.M. gyakori jelenléte, amit ha jól rémlik volt aki sérelmezett is)
Vagy pedig eleve nem volt fontos kérdés. Hisz, ha isten elhív valakit... Lásd: 1578
akkor az el vagyon döntve. Isten meg csak el tudja dönteni, kit választ és kit nem...

Másrészről, nem mondott ilyet. De szerették volna ha mondott volna, ámde ezt mégse lehet belefoglalni az írásba. hisz' még lehet valaki aki emlékszik miket is magyarázott, vagy hogyan, vagy olyan aki ismert olyat aki ismert.

Aztán ott van a lehetőség is, hogy igazából ez egy magától értendő kérdés.
"Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami az Istené!"
Bármelyik értelemben nézve is...
Könnyedén jelenti azt, hogy az adott nép/kor szelleme szerint igazodjon a hívő és egyházközösség. Akkoriban természetes volt a patriarchális világ, ma meg már nem az.

Szummázva:
- Jézus nem mondott olyat. Evangéliumokban nem szerepel. Az utalások nem egyértelműek, és kérdéses eredetűek.
- Nem biztos, koránt sem, hogy csak férfiakat választott.
- Ha csak férfiakat választott volna, simán betudható a korszellemnek/hagyománynak, és a korhoz való igazodásnak, amely egy neki tulajdonított mondatában előjön.
Jarnyn 2016.06.09 20:22:00
@47284:

1. Ki állította, hogy elismer?
Sőt tovább megyek... Miért kellene, hogy elismerje?
Ám ami fontos: kanonikus nem egyelő a hitelessel. Csak azzal amit az egyház mint közösség többségében elfogad érvényesnek.

2-3. Szóval többen is voltak? :)
Akkor miért említik többször név szerint őt, és mér nem többeket?
Rendben, van egy (vagy több) szerepe. Ettől még semmiben sem kerül cáfolásra a "csúsztatásom". :)

4. Pontosan! Nincs szó sem férfiről sem nőről.

5. Köszönöm a javaslatát. Már megtörtént korábban. Akár hiszi akár nem. :)

6. Hogyne lehetne. Az evangéliumok egy maroknyi ember munkája, akik egy adott korban nevelkedtek és ez hatott a gondolkodásukra.
Ennek pedig akkor is komoly jelentősége van, ha Isten igéjét, vagy Krisztus Urunk szavait örökérvényűnek fogadjuk el.

Ugyanis attól, hogy Isten igéje el nem múlik, Krisztus tanítása örökérvényű még a tanítványok akik elméjére mint táptalajra hulltak, nem azok. Emberek voltak, a kor gyermekei, és ennélfogva a tan átrostálódott a szubjektivitásuk szűrőjén.
Azaz az általuk dekódolt szöveg már nem 100%-ban Isten igéje.

Azon el lehet vitatkozni, hogy vajon ez mennyire Szent Tamási nézőpontja a dolgoknak, vagy vajon a bennük szereplő ellentmondások mennyiben feloldhatók, főleg ha "feltételezzük" hogy mindegyik író kezét a szentlélek mozgatta személyesen...

Akkor is még ott lenne az az állításom, ami. Hogy nincs kifejezett tilalom a női tanító ellen Jézus tanításában. Ellenben az adott társadalomhoz való igazodás igen. Ami megkülönböztette őt mondjuk Barabástól.

6.+ Hozzátenném, nem magyaráztam a "diszkrimináció" fogalmát. Szimplán reagáltam, hogy Krisztustól nem lehet levezetni ezt az egyházjogi szabályozást, főleg nem tisztán és egyértelműen.
Jarnyn 2016.06.11 07:46:49
@Tranquillius:

Senki nem állította, hogy "legális" elkommunizálni. De létrejött egy állapot, amelyet többé kevésbé már legálisnak tekintenek. Ebbe beletartozik a magántulajdon elkommunizálása után előállt állapot is.
A kérdés nem is erről szólt, hanem arról, amire nem reagáltál.
Miért kellene eme szervezeteket előtérbe helyezni?

Miért kellene elfogadnom? Tudomásul vennem igen. Elfogadni miért?

@47284:
Így igaz!
Főleg, hogy még mindig nem láttam 1 db sort se, miért alkalmasabb sokkal egy férfi eme szerepre.
Az, hogy xy valószínűleg így tett a múltban, talán" az nem érv. Értsd, az ha történetesen Jézus csak férfiakat választott ki valami okból, amit nem ismertetett. Még nem teszi ma is őket alkalmasabbá.
Nem tudom ez felfogható e odaát. :)
Lehet nem.
Niccolò Machiavelli (1469 - 1527) „Ha a polgári eredetű egyeduralkodó nem gyalázat vagy más tűrhetetlen kegyetlenség árán, hanem polgártársai akaratából lesz hazájában fejedelem, az ilyet polgári egyeduralomnak nevezhetjük, s az odajutáshoz nem pusztán virtus és nem pusztán szerencse kell, hanem…..
Jarnyn 2016.06.07 05:56:49
@MACISAJT:

Gratulálok.

Ez többé-kevésbé iskolapéldája annak amiről a cikk is ír. Ugyanis az írásod szerint nem az a gond hogy az "uniós" fejlesztési pénzeket hogy használják fel, mennyi abból a korrupciós veszteség akármilyen formában. Hanem az, hogy ezért valaki szót emel.

Az ország által kapott pénz, akár uniós pénz az ország pénze. A MI PÉNZÜNK. Ha ezt valaki "privatizálja" az lopás, ha valaki ezt bűnszervezetben, az meg már bűnszervezetben elkövetett...
Azaz a "tisztelt urak" nem az "uniótól" "szereznek" pénzt cselesen az ország érdekében. Hanem az ORSZÁG PÉNZÉT LOPJÁK EL. Többek között az enyémet.

->
Nem az az ellenség kiszolgálója aki erre felhívja a figyelmet. Hanem az aki így cselekszik ahelyett, hogy a reá bízott felelősséggel helyesen és erkölcsösen élne (valamint törvényesen, és nem a jog és polt mögé bújva).
Jarnyn 2016.06.07 06:03:24
@BircaHang Média szerkesztősége:

Ez meg a másik iskolapéldája.
A régi "baloldal" alapvetően hibás logikája, amely komolyan sáros egyáltalán abban, hogy ez a helyzet előállt.
Mivel kb. 20 évig sikeresen kommunikálta azt amiről te is írsz, mindenféle értelmes logika vagy tényszerű alátámasztás miatt. Egyszerűen sok ember süketté vált az Orbán kritikára.

Bármilyen kritikus hang megkapja ezt a választ összemosódva vele, tökéletesen elkenhető.
Például az hogy mint kiderült az uniós források a gazdaság motorja és nem Matolcsi zsenije. :)

Így igazából a kritikát a Fideszen belül kellene megvalósítani. De, az egyrészt sikeresen le lett törve, meglehetősen szoci módszerekkel és szólamokkal. Másrészről a hatalom nem csak önmagát, a gyermekeit és a szolgáit is korrumpálja.
A Miniszterelnökségen Lázár Brutus Brutusaként fungáló Csepreghy Nándor bejelentette, hogy a közszférából a következő pár évben 150-200 ezer embert fognak kirúgni. A kis Náci magyarbálinti mélységbe süllyedve - aki a pedagógusokból csinált volna biztosítási ügynököket - közölte, hogy a versenyszféra…..
Jarnyn 2016.01.30 08:56:34
@nemecsekerno_007:

Nem az állampolgár van az államért.
Csupán a totalitárius államban van az állampolgár az államért...
Jarnyn 2016.01.30 09:11:28
@na4:

Ez részint igaz, részint nem.

Azért nem igaz, mert kishazánkban a szemlélettel komoly problémák vannak.
Értsd a "számítógép és internet" úri huncutság. Azért van hogy a gyerök jáccon rajta. És ennyi.
Ha a kultúra, amiben élek, ha a közösség, amelyhez tartozom, azt sugallja, hogy a másfélét ne úgy kezeljem mint magamat, akkor annak a közösségnek a szokásai elválasztanak Istentől.  Sok szó esik mostanában a keresztény kultúráról: keresztény országok, nem keresztény országok; keresztény Európa.…..
Jarnyn 2016.01.17 17:28:46
@gombaszakértő:

Azért mert a keresztény kultura mint olyan válságban van. A gyökerekhez nem tud visszamenni mert sok ember nem tud élni aszerint, és a megújulásra képtelen mert nem tud jelenleg alapértékeket felvonultatni.
Emellett két oldalról is folyamatosan támadva van, amely az alapértékeit rombolná... Az ateista oldalról, és az ilyen "álkeresztény" oldalról.

Így az önérzetes magukat amugy a kulturához tartozónak tartó személy számára ez az egyik kiút, ha visszatámad.

Mivel a kereszténységet hagyományosan a zsidó közösségből éri az egyik legtöbb támadás, mind álkeresztényi mind ateista módon, így zsidózni fognak.
Kiss László, a világszinten elismert edző és sportember, egy kommunikációs háborúban úgy lett szereplő, valamint Hosszú Katinka karaktergyilkosságának egyik eszköze, hogy nincs felvértezve azzal a tudással, amely megvédte volna őt. Így csak végrehajtó volt a Magyar Úszó Szövetség oldalán. Lemondása…..
Jarnyn 2016.01.09 15:34:51
@consul:

Értem, szóval az egyik legjobb magyar úszót és éremesélyest nem nevezni az olimpián, hogy tanulja meg, itt mucsán a nagyságos tekintetes úr szövetségvezető elvtárs az első és az aktuális sportszövetségben a sportoló meg ki tudja hanyadik.
De azért #gyerehazafiatal meg #nefogyjonamagyar #hazádnakrendületlenül".

Minden tiszteletem Egerszegié és a többi régi úszóé és edző bácsié. De Katinka a JELEN a növendékek meg akik profitálnának egy professzionálisabb környezetből a JÖVŐ
ők meg a MÚLT.
El lehet dönteni melyik a fontosabb.
Vannak olyan helyzetek, hogyha több szempontból nézünk meg egy történetet, akkor a véleményt az érvek és ellenérvek finomítják, középre húzzák. És vannak olyanok is, ahol ha jobban bele ásod magad a témába, az derül ki, hogy valakiről addig nem voltál elég rossz…..
Az a fideszes szemfényvesztés, hogy a Nyugat válságban van, súlyos áldozatokat fog követelni a magyar néptől, amelynek nagy részének -- fogalmazzunk finoman -- nincsen pontos képe arról, hogy mi tesz egy civilizációt sikeressé. Kollektív meg nem értés van azzal kapcsolatban,…..
Jarnyn 2015.12.13 11:51:01
@Sol Durka: Volt még azon kívül kommunista dúlás, horthysta dúlás, Habsburg-féle, és még magyar oligarchikus dúlás is párszor... mert ugye a Werbőczy vagy Szapolyai nevét sem kellene az áldott jóléttel párosítani. Ráadásul a rendszerváltás után ott volt az Antal- féle mdfes dúlás meg később az szdszes is.

Ahhoz képest Antal József lassan újmagyar szent lesz a politikai közbeszédben.
Bár külön-külön is érdekelnek ezek a témák, annyira mégsem keltette volna fel az érdeklődésemet, hogy beáldozzam egy pénteki késő délutánomat, estémet arra, hogy meghallgassam, mit is mondanak erről azok, akik irigylésre méltóan elkötelezettek valami mellett, de a meghívó…..
Tegnap este szörnyű tragédia rázta meg a francia fővárost, és rajta keresztül egész Európa béke szerető népeit. Sokan és sokféleképpen fogják elemezni a történteket, nem gondoltam volna hogy nekem is meg kellene ezt tennem. Van azonban kerületünkben egy jelentős számú…..
A közhiedelemben az van, hogy húst kell enni, mert attól leszünk erősek, meg abban a vitamin, illetve állati eredetű dolgok evése nélkül biztos gyengék és erőtlenek a vegán emberek. Erre cáfol rá a…..
Jarnyn 2015.08.15 21:06:28
@wmiki:

Nincsenek ilyen tények. Az ember bélrendszere, enzimei, fogazata egyértelműen mindenevőként aposztrofálja a fajt, nem pedig növényevőként.
Ahogy a szem elhelyezkedése és az izomzat képességei is.

"Semmit nem szedtem. Se porokat, se kiegészítőket nem ettem. Külön vitamint sem, csak a B12-t, de ezt vegánként kötelező."

Ez pedig magát a témát is megöli. Ha bármilyen táplálékkiegészítőt "kötelező" enned egy diétával, azt jelenti hogy a diéta nem természetes.
Igen, várhatóan 150 milliárd forintba fog kerülni. És igen, fogy a népesség, ami a felosztó-kiróvó rendszer miatt probléma. Ezeket hallottuk százszor már. De azért legalább ízleljünk meg néhány szintén kapcsolódó adatot, statisztikát, tényt. Magyarországon a fiatalkori…..
Jarnyn 2015.07.27 19:03:53
@DFK:

Az előtt se húzott el. Onnan lehet sejteni, hogy a progresszív adózás bevezetése után nem csökkent hanem nőtt az elvándorlás és elvándorlási hajlandóság.
Nem túl forró nyár, meleg ügyek: a homofóbia elleni világnappal kapcsolatos kérdésre adott kormányfői válasz, az ír népszavazás és az amerikai Legfelsőbb Bíróság múlt heti döntése nyomán Magyarországon is állandóan felszínen tartott téma lett a melegházasság. S pont az…..
A Trónok harca néhány nappal ezelőtt az 5. évadának is a végére ért, s a sajtó is jó pár napig ettől volt hangos persze. Meglepetésekből ezúttal sem volt hiány, bár igazság szerint a legnagyobb az lenne, ha egyáltalán nem is lenne. De hát azt mégis ki szeretné? Ugyanakkor…..
Jarnyn 2015.06.24 21:38:07
@A. Krisztián:

Nem csak azt. :)
Azért öncélú és hatásvadász. Mert:
Kisujj mint "fondorlatos karakter" egyfelől így sokkal butább ha végiggondolod, mivel, ahogy írtam is. Kiadott a kezéből egy olyan személyt (eltekintve attól szereti e vagy sem) aki halála esetén elveszthetne mindent. A völgyet tuti, mivel onnantól Royce-ék számonkérnék rajta, ahogy a folyóvölgyet is, mivel a Tully-származék lány, akivel mozgósíthatna később, meghal, ahogy a Stark-loyalistákat is, mivel ő önmagában nem túl nagy vonzerő.
Esetleges győzelme a Boltonok felett se változtatna ezen, mivel Sansa ezzel már nem bízna benne, lehet utálná az erőszak után, amellett az erődben a Boltonék még mindig kivégezhetnék, látván bukott minden.
Ergo kockára tette Északot, Vale-t, és a Folyóvölgyet. Miért is?

Azért, hogy Cersei engedélyével sereget vezethessen északra?
De hát, Cersei eleve nem kért semmilyen bizonyítékot, és a levélváltás esetén is pont ugyanazt az eredményt kapná, amit így.
"Tényleg nálatok van Sansa?" "NEM" "Árulók!!!".
Azaz valójában úgy kockáztatott mindent, hogy semmit nem nyerhet vele, sőt, igazából csak veszíthet.

Ellenben, nyertünk vele egy erőszakolós jelenetet.
Röszkén és környékén járt a TV2 és hanghibás mikrofonja, annak a végén meg Váczi Gergő, a Vujity Trvtko-díj Frei Tamás-szalagos nagykeresztjét érdemlő riporter, a téma persze az ördögi migránsok, akik egy éjszaka alatt ösvényt taposnak ki maguknak a határon, elhajigálják…..
Jarnyn 2015.06.20 08:15:18
@♔batyu♔:

Tudod, az ország pont ezért tart itt, ahol.
"Az ország érdekei erősebbek mint a tiedé." Mintha az "ország" valami entitás lenne önálló akarattal aminek az állampolgárok csak valami szükséges rossz, erőforrás lenne, vagy maximum tetű a szent testén.

Azt pedig nem.
Fogalmazhattam volna másképp is, de az európai, és a magyarországi bevándorlási statisztikákat nézve, ettől finomabbra nem csiszolhattam volna a címet. Mindenki látja, mi történt eddig, hogy mi fog ezután történni csak sejteni lehet, de jó nem, az biztos. Horváth Csaba…..
Miből gondoljuk, hogy Széchenyi István az egykulcsos személyi jövedelem adó mellett tenné le a voksát? Írt ő ilyet valaha? Miért írunk erről? Mert ma is folyik az egykulcsos SZJÁ-ról a vita. Sok cikk született erről a napokban, például Világgazdaságban is. A…..
Jarnyn 2015.06.16 20:04:27
@vakapad:

Megközelítés kérdése. Ha viszont nem jövedelem szemszögből közelíted meg a kérdést, hanem mondjuk társadalmi szerződés és szerepvállalás irányából, akkor az egykulcsos nem igazságos.

Ugyanis a javakból való részesülés és a környezetre-közösségre terhelt hatások tekintetében a nagyobb (ténylegesen nagyobb) jövedelműek sokkal inkább kiveszik a részüket.
Emellett a különféle szervezetek fenntartása is elsősorban az ő érdekük. Mint rendőrség és bonyolult szofisztikált jogrend.
Mondhatnám az egyszerű dolgozó számára tizedekkora törvénytár kellene, és nem kéne ekkora karhatalom se, azaz rendőrséget fenntartani. Ezek ugyanis többnyire őket védik.
(nagyon helytelenül, de ha a társadalom bedobja a gyeplőt, mindig ide jutunk)
Persze rá lehet fogni, hogy a szegény védtelen fiatalokat, gyerekeket, terhes anyákat, kétkezi munkából élő egyszerű embereket, stb. És ezért még több is kellene belőlük.
De valójában plakátfigyelésre, trafipaxolásra, müveleti területek fenntartására mindig van belőlük elég, de elfogni a fémtolvajokat vagy a biciklitolvajt sosem.

Tehát félretéve a mesét, a rendőrség nem az egyszerű melósért van, hanem a gazdag rétegért.

Mivel a jövedelmek esetében általában nem a munkabér az ami kitesz nagy összegeket, így eleve összemosni a "munkával" szerzett pénzt a többivel erős túlzás.

Társadalmi hasznot tekintve pedig, a gazdag ember elemi érdeke lenne elvileg a sikeres közösség, aminek alapja a jol működő esélyegyenlőséget támogató intézményrendszerek (pl oktatás, egészségügy) fenntartása.
Jarnyn 2015.06.16 20:41:23
@Trisi:

Mint kiderült nagyon is lehet. Áfacsalás többszáz milliárdos tétel. : ]
Deres alatt I. Melisandre, a vörös rébék, aki Stannis lányának elemésztésében játszott kulcsszerepe miatt remélhetőleg előbb, mint utóbb lesz kesztyűbáb Ser Davos ujjatlan kezein, arra ébred a jól végzett munka (értsd: ELEVENEN ELÉGETETT EGY KISLÁNYT VALAMI HOMÁLYOS LÁTOMÁS…..
Jarnyn 2015.06.16 17:05:03
@nota19:
Ez a sorozatkészítők hibája. Mivel a könyvben az időrend sem így van, ahogy Barristan se hal bele.
S mint kvázi "ex-rabszolga" egyáltalán nem meglepő hogy felszabadításba kezdett. :)
Az meg hogy nem tud uralkodni. Felsoroltam pár uralkodói erényt, amivel még mindig nem "jó" uralkodó, de jobb mint Stannis. :)
Jarnyn 2015.06.16 17:27:27
@nota19:
Ez így igaz. Beleesett a "társadalom-mérnökök" tipikus hibájába, de viszonylag rövid időn belül tanult belőle. Tekintve a szerződéses szolgaságot (bér és fix idő) ellenében később engedte, ahogy megengedte hogy újranyissák a vermeket, csak szabadoknak. Voltak egyéb engedmények is, de a könyvben mielőtt kiderült volna hova vezet mindez, megjött Gish-Volantis-Yunkhai egyesült hadereje, és a külső nyomás erőt adott a hárpia fiainak. Ebből mondjuk a sorozatban semmi se látszott, de az se, hogy a társadalom minden szegletére kihatott a válság, és ezt kezelnie kellett volna. Csak a nemesek szenvelgése.

Ugyanakkor nézd meg az életpályáját összehasonlítva mondjuk Robbal Neddel, Robertel, Joffreyal, Balonnal.

Ned egyszerüen nem ismert fel pillanatot sosem, és nem hozott meg szükségszerű lépéseket. Robert összeroppant a felelősség súlya alatt. Rob egyszerűen lenullázta a támogatottságát mind a folyóvölgyben (nagybátyával szembeni viselkedés, szószegés a Freyekkel szemben) ahogy északon is (Rokongyilkosság, és erőtlenség).
Balon belehülyült egy ősi mondatba, hogy ő nem szánt csak arat. Egészségére. Joffreyt nem kell bemutatni, ahogy gondolom Lisát se.
Stannis felmutatott teljesítményét már említettem kb egy nagy nulla mint uralkodó.
Renlyt nem tudjuk milyen lett volna, de erősen halogatta a döntést, húzta az időt semmiségekkel és diplomáciája kimerült a Lanisterutálat-Tyrel "házasság" kettősében. Ez pedig nem sok.

Innen nézve Daenerys egy zseni.

Sőt ha megnézed még Tywin is keményen dolgozott azon, hogy valaki előbb utóbb kinyírja őt is és az egész családját.
(Rhaegar feleségének és gyerekeinek brutális lemészárlása, Tyrion és embereivel való bánásmód, Vörös nász féle szentségtörés és társai.)
Oberynt még megúszta, mázlival, ahogy Robot is lényegében a harctéren. Mindig nem lehetett nyerni a félelem + szerencse + arany kombinációjával.
Jarnyn 2015.06.16 17:59:30
@nota19:
Nos, nekem sem ő a kedvencem a könyvből hanem a Greyjoy lány, akit lényegében tönkretettek a sorozatban. S amúgy ő is mutatott fel igen értékes "erényeket". De a sorozathoz ez kevés volt úgy látszik.

Daenerys viszont úgy szerzett 8k makulátlant, hogy nem fizetett érte egy vasat sem.
Eltitkolta, hogy ért a nyelvükön, eljátszotta a hülyét, jól megetetve a kereskedőt, majd kiszedve belőle az elismerést, hogy immáron ő a gazda, nála a korbács, egyszerűen visszavette a sárkányát is. Kb mindent bezsebelt, csak el kellett viselnie 2-3 alkalommal ahogy lenézik.
Ha mindezt Kisujj vagy Varys netán Tyrion követi el, kb mindig emlegetve lenne, mekkora troll volt, milyen zseni".
Vajon nála mér nem?

Ahogy a sárkányok sem teljesen véletlen. Már előtte próbálta kikelteni őket, észrevéve hogy begyűjtik a hőt, s nem pedig eladta legalább az egyiket, hogy jaj legyen belőle pénz meg paripa, ahogy az okosok tanácsolták.

Messze nem olyan hülye, mint aminek láttatva van.