Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Karikásostor

47 bejegyzést írt és 556 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kislány a föld alatt 2013.07.23 11:27:21
No, elkészültem, és láthatóan igényesen be is pakoltam. Egyébiránt beidőzítettem pár bejegyzést, hogy amíg hazaérek, ne felejtsetek el.  De ha valami mégis kéne, itt keressetek:Az új címem. forrás Azt hiszem, postagalambbal lesz a leghatékonyabb. Csak így a…..
166 e-mail, 92 értesítés, 3 megbökés, 2 ismerősnek jelölés, 23 esemény meghívás. Újpesten ülök a laptopommal, és a gyógyszergyárat bámulom az ásós ruháimból rakott homokbánya tetején ülve, és nem értem. Olyan szerencsétlennek tűnhetek, mint az általam ásatásokon…..
Lara Croft, Sidney Fox és a talán még Az utolsó kereszteslovag Dr. Schneidere ugorhat be a régész és a nő szavak összekapcsolásából első asszociációként. Tiszta hajjal, szexi ruhában, sima bőrrel, sminkben. Csábos mosollyal lerúgva az ellenséges fosztogatót.Akkor fussunk neki…..
Karikásostor 2013.07.15 18:08:30
Elég volt a cyber térben cáfolatlanul áradó történelmi badarságokból, csodás származásból, összeesküvés elméletekből? Így gondolhatták a Tényleg!(?) honlap  indítói, akik „kutyaharapást szőrével” alapon az őrületeket hazai pályán: neten, mobilon,…..
Hírességek - akikről sosem hinnéd, hogy régészek.  Van köztük világhírű színész, utánozhatatlan író , királyi sarj vagy épp Nobel-díjas kémikus. Lássuk a névsort! Hugh Laurie: Dr. House a gyógyítás előtt sírásást tanult. Cambridgeben szerztett diplomát…..
Nyílt nap lesz az  ELTE Régészettudományi Intézetében 2013. január 26-án, szombaton. A rendezvény elsősorban az idén felvételiző diákoknak szól. A tanulmányokkal kapcsolatos információk megbeszélése mellett oktatók és doktorandusz hallgatók izgalmas előadások…..
Nem aprózzák el Észak-Rajna–Vesztfáliában a teutoburgi ütközet kétezer éves évfordulóját, amelynek során a germán törzsek Arminius herceg vezetésével Augustus császár három teljes legioját semmisítették meg egy hatalmas, több napos rajtaütésben. A Birodalom,…..
Karikásostor 2009.05.21 18:19:47
@Iovianus:

A Kr. u. 9-es Varus féle felvonulás az Augustusi hódító politika része lehetett, amellyel kapcsolatban érdemes elolvasni pl. a fent is linkelt cikket:

www.aetas.hu/2001_2/2001-2.htm#P10_47
Karikásostor 2009.05.24 10:50:18
@bloggerman77: @Iovianus:

Elnézést, idáig nem volt időm bekapcsolódnom a beszélgetésbe.

Szóval:

1. Pannonia gazdasági szerepe

Pannonia a császárkorban nem bírt valódi gazdasági jelentőséggel nyersanyag kitermelés és mezőgazdasági termelés szempontjából, csak katonai, stratégiai szempontból.

(Néha viccesen azt szoktam mondani, hogy a Pannonia fő exportcikke a katona és a medve volt.)

2. Városok

Pannonia városai az egy szál Sirmiumot leszámítva inkább csak regionális katonai és kereskedelmi központok voltak.

3. Rabszolgák

Jó kérdés. Biztos, hogy hoztak a barbaricumból, de kevés a helyi szöveges forrás erre. Egy újról itt is írtunk:
http://sirasok.blog.hu/2008/04/07/atok_rad_3

4. Legiok

A klasszikus négyes felosztás a klasszikus császárkorban a Vindabona, Carnuntum, Brigetio, Aquincum volt egy-egy legiotáborral.

A késő római korban ez megváltozott.

5. Aquincum topográfiája

Aquincum településrészei, már ami a polgárvárost (a óbudai romkert és környéke), a legiotábort (Florián tér) és az azt körülvevő hatalmas canabaet illeti, azért annyira nem volt nagy távolságra egymástól a legnagyobb kiterjedésük idején (Severus-kor).

A polgárváros valószínűleg meglehetősen lecsökkent alapterületű, kis "romhalmazként", mai ismereteink szerint a 4. század végéig, talán az 5. század elejéig fennmaradt.

A canabae területe ekkor már csak temetőként funkcionált.

A legjelentősebb és valószínűleg a legtovább működő településrész a Duna-parton a 4. században felépült késő római, új legiotábor egyes részei lehettek, amelyek talán a népvándorlás kort is megérték.
Karikásostor 2013.01.13 13:41:46
@Lord Northampton:

Sajnos a most látható MNM-es kiállítás "Régészet mindenkinek" ciklusból nagyon hiányzik a negyedik elem.

megmentettorokseg.hu/tura_mnm/

Ez csak novemberig volt ott nyitva.
Azóta a tárlat megjárta Szegedet és most Nyíregyházán van, aztán megy Szekszárdra és Kecskemétre.
A középkori európai források a keletről érkező nomád népek kapcsán többször is említik a vérivás szokását. Sevillai Izidor (560-636) így ír erről: Adeo autem haec gens horrida est, ut cum famem in bello fuerit passa, venam tangat equi, et sic excludat hausto sanguine famem. Ez a…..
Gondolom, már mindenki értesült arról, hogy Christopher Stevenst, az Egyesült Államok líbiai nagykövetét kedd este Bengáziban megölték. A tettet a sajtóban megjelent hírek szerint a feldühödött tömeg követte el, akik egy, az iszlámot és Mohamed prófétát gyalázó film miatt…..
Különlegesen gazdag honfoglalás kori temetkezések kerültek elő múlt héten Pest megye délkeleti részén. A korábban teljesen ismeretlen, a mezőgazdasági munkálatok miatt bolygatott és veszélyeztetett lelőhely első leleteit fémkeresőt használó civilek találták meg, és ők…..
Karikásostor 2011.05.02 22:28:31
@9mmPara:

Köszönjük!

http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2011-05-02

16:06 perctől
Cigányvadászat-per Rashomon 2011.04.12 12:02:00
 A cigánygyilkosságok perét látva filozofáló kedv támad: létezhet-e objektív igazság. Ha igen: megismerhető-e? Olyan ez a történet, mint Kurosawa filmje, a Vihar kapujában. – Vágvölgyi B. András publicisztikája   A tatárszentgyörgyi gyerekszobának még a plafonja…..
Miután többször belerúgtak a rendőrökbe (cafeteria-csökkentés, megbízhatósági vizsgálat, korkedvezményes nyugdíj elvételének belengetése, semmisségi törvény), a kormány valószínűleg érezte, hogy ez már kicsit sok, és akár még veszélyes lehet.Így aztán Pintér…..
Karikásostor 2011.03.26 07:29:49
@tiboru:

Ajjaj, Tiboru, ha már TE is ezt írod, felpörgetem a külföldi álláskeresést én is! ;)

Egyébként pont tegnap este írtam erre a posztra valahol, hogy T. kormányuk lassan tanulhatna a közel-keleti eseményekből!
Pruszka egy kicsiny mezőváros a hajdani Trencsén vármegyében, a Vág jobb partján, Trencséntől északra. (A 19. század végén Poroszivá magyarosította a nacionalista politikai akarat, de csak néhány évig viselte ezt a nevet, hogy aztán Pruské legyen.) Google Earth-ös…..
Karikásostor 2011.03.12 09:27:43
@G.d.Magister:

Köszi!

Erre gondoltam:

hetivalasz.hu/itthon/bocsanatkeres-a-ranschburg-nekrolog-miatt-36131/

(Amúgy magán a szövegen fel vagyok háborodva, de ez tényleg nem ide tartozik.)
A honfoglalás-kori temetkezések egyik legsajátosabb momentuma, igazi hungaricum a jelképes koponyalékelés. Erről a jelképes, valamint a nagyobb kiterjedésű, valószínűleg orvosi célú trepanációról korábban már részletes beszámoló jelent meg a blogon, két részben. A jelképes…..
Karikásostor 2011.02.23 13:23:14
@German Sheperd:

A gyógyászati jellegnek szerintem egy kicsit ellentmond a nagy százalékos előfordulás.

Egy dolog azonban logikusnak tűnik:

Ha a szokás a 11. századra szinte teljesen eltűnik a templom körüli temetőkből, akkor az arra utalhat, hogy:

- Vagy a jelképes trepanációt pogány szokásnak tartották és tiltották,

- Vagy már nem voltak azt végző specialisták

A legavalószínűbb, hogy mindkettő.
Karikásostor 2011.02.23 13:28:38
@kpetya:

Ha jól tudom, nincs rá semmilyen konkrét bizonyíték, hogy bármelyik köztük lenne.

Tegnap hallottam a szerzőtől, hogy Szent István néhány koponyatöredéke meg van ereklyeként Dubrovnikban.
Talán az itt leglényegesebb részek 7. perc körül vannak...
„Ölelkező párt temettek a templomban”, „A sólyi Rómeó és Júlia” ilyen és ehhez hasonló címekkel jelentek meg a sajtóhírek 2009 januárjában, egy különös kettős temetkezésről, amelyet a Veszprém megyei Sóly református templom feltárásakor találtunk.…..
Karikásostor 2011.02.18 07:15:29
Zimmermann metszetének egy részlete 1600-ból, Dilich nyomán. Egyes Ősbuda-kutatók szerint Ősbudát ábrázolja. Szeretnénk folytatni a Töriblog hagyományát, és egy újabb népszerű történeti elképzelés, vagy mítosz mögé tekinteni, és megvizsgálni annak…..
A Konteo blogon ma reggeltől olvasható egy izgalmas összefoglaló a Seuso-kincs előkerülésének körülményeivel és megtalálójának, Sümegh Józsefnek rejtélyes halálával kapcsolatos rendőrségi nyomozásról. Szerzője Tiboru, fogalmazzunk úgy, hogy a téma alapos ismerője, így…..
Karikásostor 2011.01.08 20:10:45
@iovianus:

Te megírnád a helyében? ;)
Karikásostor 2011.02.05 12:25:34
  Anarchia Egyiptomban: rendfenntartó erők hiányában a lakosok szerveznek önvédelmi csoportokat a fosztogatók ellen; lezárták a Kairó-Alexandria autópályát; utasok ezrei vesztegelnek a reptereken; az elit tagjai menekülnek az országból; el-Fajjúm városban legalább ötezer…..
Karikásostor 2011.01.30 16:32:55
A Múzeum gyűjteményében esett kárt egyelőre felbecsülni sem lehet, ami már biztos:

sirasok.blog.hu/2011/01/30/fosztogatok_az_egyiptomi_muzeumban#comments

A kommentekben a hírek folyamatosan frissülnek, ami biztos eddig legalább, már egy régészeti raktárat, és több sírt kifosztottak a memphiszi nekropoiszban.
Több, mint kétéves adósságot próbálok törleszteni az idei év első posztjával. Amikor 2008 decemberében megjelentek az első írások itt, a Konteóblogon, felhívott az egyik régi kollégám és azt javasolta, hogy a mindkettőnket sokáig élénken foglalkoztató Seuso-kincsről…..
Karikásostor 2011.01.09 23:32:32
@Etzilbvrg:

Van bármi bizonyíték, hogy létezett M.A. listája, vagy ez csak legenda? És ha létezett, megvan még ez a lista?
Karikásostor 2011.01.12 22:03:47
@back13:

Üdvözlet!

Akkor szerinted tényleg létezett az M.A. féle lista a tárgyakról? Szerinted meg van az még valahol?

Jó lenne tudni, hogy az hány darabot tartalmazhat, és hoyg mikor készült! Ha sokat, akkor ezek szerint egy időben összehozta valaki a tárgyakat!
Karikásostor 2011.01.12 22:37:13
@back13:

Köszönöm!

De, te biztos vagy benne, hogy létezett az a lista?
És ha igen, nagyságrendileg hány darabot tartalmazott, és melyik évben készülhetett?
A Régiségbúvár oldalon olvasható annak a szakmai vitának az emlékeztetője, amely Pécsett folytattunk november végén egy konferencián a római kori lelőhelyek védelmével és azok fosztogatásával kapcsolatban. A beszélgetésben és vitában több tucat, főleg római korral…..
Karikásostor 2011.01.07 10:19:27
@Nadiposzi:

Hozzászólásodat töröltem.

Biztos vagyok benne, hogy határozott véleményedet trágárság nélkül is meg tudod fogalmazni.
Régi igazság, hogy egy posztnak csak akkor van igazán értelme, ha   1. érdekel mást is a téma az íróján kívül, 2. és valamiféle aktualitása van a dolognak.   A Szudán történelméről szóló posztsorozat a második kitételnek mindenképpen…..
A Wikileaks újabb botrányt robbantott ki, ezúttal Afrikában. A nyilvánosságra hozott dokumentumok (a nairobi amerikai nagykövetség sürgönyei) azzal gyanúsítják Kenyát és Ukrajnát, hogy összejátszottak és a Kenyának legálisan szállított ukrán fegyvereket, a többi között…..
Mint egy két és félezer éves vas fegyverek teljes arzenálját tártuk fel a közelmúltban Bács-Kiskun megye déli részén, Baja közelében. A Horvát-magyar gázszállító-vezeték építéséhez kapcsolódó munkálatok során Bátmonostor-Szurdok lelőhelyen 2009-ben, illetve idén…..
Karikásostor 2010.11.16 22:14:15
@szeeem:

Vannak tervek arra, hogy az anyagot esetleg már jövőre ki lehessen állítani Baján és esetleg Kecskeméten.