Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zsófia Kraus

21 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kilencedik nyelvlecke/ Dokuzuncu Ders Tárgyeset Általában a tárgyeset kérdése a török nyelvben sok fejtörést okoz a magyar diákoknak. Szerintetek is nehéz? Remélem nem. :) Lássuk hát a megoldásokat! Gyakorló feladatok Megoldások     1. Egészítsétek ki a mondatokat! Bana şu kitabı al! = Vedd…..
Kilencedik nyelvlecke/ Dokuzuncu Ders Tárgyeset  A hetedik leckében egy rövid olvasmányt vettünk végig. Újra mellékelem az olvasmányt, de ezúttal a tárgyeseteket jelöltem ki benne.  Amint látjátok bizonyos esetekben a tárgyesetet külön raggal is jelölik más esetekben viszont nem. Ez annak…..
Nyolcadik nyelvlecke / SEKİZİNCİ DERS Gyakorló feladatok megoldásai Ebben a leckében a számnevek, mértékegységek használatát vettük. Lássuk hát a gyakorlófeladatok megoldásait. Írjátok ki szavakkal az alábbi számokat! 789 yedi yüz seksen dokuz 589 beş yüz seksen…..
Nyolcadik nyelvlecke / SEKİZİNCİ ders Ebben a leckében a számnevek, mértékegységek használatát vesszük, valamint egy rövid párbeszéden keresztül bemutatom, hogyan alkudozhattok a piacon. A török számnevek képzése rendkívül egyszerű, mert nincsenek kivételek vagy módosulások, mint pl. az olasz…..
Hetedik nyelvlecke/ Yedinci Ders Ebben a leckében egy olvasmány keretében gyakoroltuk a jelen idejű igeragozást és új szavakat is vettünk. Most nézzük meg, hogy mik a nyelvleckéhez kapcsolódó gyakorló feladatok megoldásai. Gyakorló feladatok Alkossatok új mondatokat az alábbi szavakkal!…..
Hetedik nyelvlecke Az előző leckében belevetettük magunkat a Şimdiki Zaman rejtelmeibe. Így arra gondoltam, hogy a jelenidőt szöveges kontextusban is beszéljük át. Az alábbi rövid szövegben kiemeltem a jelen időben ragozott igéket. Egy szólistát is csatolok az olvasmányhoz, hogy könnyebben el…..
Ebben a leckében a helyhatározós esetragokat a létezés fogalmának kifejezését és a török mindennapokban jól használható néhány mondatot tanulunk majd meg. Lássuk hát, mik voltak a gyakorló feladatok megoldásai!  Fordítsátok le az alábbi mondatokat törökre! Az utcán vannak macskák Igen, az utcán…..
Hatodik nyelvlecke/ Altıncı ders Ebben a leckében a helyhatározós esetragokat (nem olyan komplikált, mint amilyennek hangzik :)), a létezés fogalmának kifejezését és a török mindennapokban jól használható néhány mondatot tanulunk majd meg. Helyhatározós esetragok A helyhatározói ragok kérdése a…..
Ötödik nyelvlecke megoldókulcs Ebben a leckében a jelen idejű rendhagyó ragozású igéket és a jelen idejű névszói mondatokat vettük át. Igyekeztem könnyen megoldható feladatok kitalálni nektek. Remélem sikerrel jártam. Lássuk csak a megoldásokat! Gyakorló feladatok: Az alábbi mellékneveket…..
Ötödik lecke / Beşinci ders A „Şimdiki zaman”, azaz a folyamatos jelenidő II. (folytatás) Mint ahogy azt nyelvtanuláskor megszokhattuk, a tanulók általában már előre rettegnek, hogy mennyi bemagolni valójuk lesz a rendhagyó igék terén. Megnyugtatásul közlöm, hogy a török nyelv nem bővelkedik…..
A 4. leckében belekezdtünk a folyamatos jelen idő tárgyalásába. Lássuk csak, hogy mik is lettek az ehhez a témához kapcsolódó gyakorló feladatok megoldásai. Gyakorló feladatok: 1. Fordítsátok le az alábbi mondatokat magyarra! Neler alıyorsun? = Miket veszel? Ne yapıyorsunuz? = Mit csináltok?…..
  Mikor használjuk ezt az igeidőt? Ha valami éppen most, a jelenben, a beszéd pillanatában történik. Ez lehet egyszeri cselekvés, vagy olyan tevékenység, ami a közelmúltban kezdődött, de megszakítás nélkül éppen most a jelenben is tart. pl. Most könyvet olvasok. = Şimdi kitap okuyorum. 2 órája…..
Harmadik lecke/ Üçüncü ders Ebben a leckében a kérdőszavak témakörét vesszük, majd rátérünk a fontosabb főnévi igenevekre és igékre. Kérdőszó: A módosítószó egyik fajtája, amely a mondanivaló egészének vagy egy részének tartalmára, annak megtörténtére kérdez rá, a mondat jelentéstartalmát…..
Megoldókulcs a 2. leckéhez  A képen egy olyan török reggelit láthattok, ami Van városa környékéről származik. Persze ma már mindenütt elterjedt egész Törökország területén. A Van-i reggeli jellegzetessége az, hogy egyszerre rengeteg féle étel kerül az asztalra. Mit is tartalmaz tehát…..
Második lecke/ İkinci ders Az előző leckében megismertük a különböző üdvözlési formákat és azok használatát, valamint egy rövid párbeszédet is végig vettünk. Itt az ideje, hogy megtanuljunk néhány alapvető főnevet, majd pedig a frissen elsajátított szavakkal megalkossuk az első mondatainkat. Arra…..
Az 1. lecke gyakorló feladatainak megoldásai: Írjátok a szavak és kifejezések mellé törökül a jelentésüket! Szia!  - Merhaba Jó estét! (általános forma) - İyi akşamlar! Jó reggelt!  - Günaydın! Jó utat! (általános forma) - İyi yolculuklar! Hogy vagy?  - Nasılsın? Örülök, hogy…..
Az alábbiakban kísérletet teszek rá, hogy valamelyest bemutassam a nyelvtanulók számára érdekes cikkeket, híreket megjelentető török weboldalakat. A főbb online hírportálok az alábbiak: CNN Türk: https://www.cnnturk.com/ Habertürk: www.haberturk.com/ Milliyet: www.milliyet.com.tr Sabah:…..
Első lecke / İlk Ders Kedves olvasóim! Ez a lecke a különböző üdvözlési formákkal fog foglalkozni, valamint végig vezetlek benneteket egy egyszerű párbeszéden is. Az univerzális köszönési forma a Merhaba = Szia/ Üdvözletem. Ezt már mindannyian ismeritek. Bármilyen napszakban alkalmazható. Még…..
Török nyelvtan Bevezetés  A török nyelv az urál-altaji nyelvcsaládba tartozik. Törökország, Észak-Ciprus, Bosznia-Hercegovina hivatalos nyelve, továbbá Romániában, Macedóniában, Koszovóban és Irakban helyi nyelvként ismerték el. A török nyelvnek több dialektusa is van. Habár ezek a dialektusok…..
Eleinte sokunk szembesült azzal a problémával, hogy nincsenek fent az interneten magyar nyelvű tananyagok. Valahonnan azonban így is el kell indulni. Melyek azok az oldalak, amik segítségünkre lehetnek? Először is lássuk az online szótárakat! Az én nagy kedvencem a…..
Bátran törökül! Bemutatkozás 2017.09.20 12:50:23
Kedves törökül tanulók! Kraus Zsófia vagyok. Török nyelvtanár, fordító. Sokan ismerhettek már a Facebookról és a Türkinfó oldaláról. Azért döntöttem úgy, hogy blogot indítok, mert szeretném egy helyre összegyűjteni az eddig megjelentetett nyelvleckéimet és más nyelvtanulást segítő…..