Regisztráció Blogot indítok
Adatok
London

66 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Először is üdv mindenkinek, aki idetévedt erre az oldalra! Egy fényképes, térképes, szöveges élménybeszámolót találhatsz itt egy kerékpártúráról, amelyet egy cimborám, és én követtünk el 2008 májusában. Kisebb vonatozásokkal Budapestről indultunk, de Szarajevó után már…..
Szóval április 30-adikán indultunk, konkrétan 15:30-kor indult a vonat a déliből. Előtte még a Dohány utcába is eltekeregtem, Viola hagyott ott nekem egy borítékot, üzenettel, és egy karkötővel. Az útravaló viszonzásaképpen beletettem a borítékba egy "See You"…..
Persze aztán ahogy leszálltunk Pécsett, és elindultunk Harkány felé az 58-ason, néhány pillanatot még kaptunk a nyeregben ülve is azokból a bizonyos aranysárga sugarakból. Ó, a reptér balra, Bander fényképez, neki ez a szakmája, de még én is telepítettem itt routert a…..
Kerékpárral Athénig Harkányban 2008.06.01 23:25:00
Harkányba már teljes sötétben érkezünk, megtaláljuk a Gere nyaralóházat, letesszük egy garázsban a bringákat, a sátrat, és a polifoamokat is lent hagyjuk. Szállásadónk elmond nekünk minden tudnivalót, kifizetem a 6000 Forintot üdülési csekkben, és már miénk is az egyik…..
Fel-fel ébredek az éjjel, álmomban már többször elindultam, mire végre tényleg csörög a telefon ébresztője. De nem, ez nem az, ez egy sms! Barátnőm éjjel elküldött üzenete 3:25-kor érkezett meg a telefonomra, még van 5 percem aludni. Félkor végleg felkelünk, melegítünk…..
Ez kemény volt, jól meg kellett húzni, hogy ideérjünk! Még bő 20 percünk van a vonatig. Hamar megtaláljuk a vasútállomást, bent áll egy két zöld vagonos csoda, találunk pár vasutas emberkét, azt mondják, ez a mi Dobojba menő vonatunk, és fent kell majd a jegyet megváltanunk rá…..
Dobojba valamivel dél előtt érkezünk meg, a peronon egy csávó rögtön meg akarja venni Bander Merida Crossway kerékpárját. Nem tudom, hogyan gondolta az emberünk, 100m-ről lerítt rólunk, hogy kerékpártúrázók vagyunk, a lovas sem adja el a lovát maga alól. Mindegy, ez balkán,…..
Még majdnem két óránk maradt a vonatindulásig, ezért úgy döntöttünk, megnézzük kicsit a várost, konkrétan azt a várat néztük ki, amit a vízszerző körutamon pillantottam meg. Meredek utcán toljuk fel a bringákat, egy zsákutca után sikerül megtalálnunk a vár bejáratát. A…..
A vonat előtt még veszek két Nektar nevű sört egy kiskocsmában, majd felszállunk az érkező vonatra. A kalauz nem nagyon örül a vagon végében a bringáknak, mutogat, hogy gyorsan pakoljuk félre őket, persze ezt véletlenül sem értelmezzük úgy, hogy nem szállíthatjuk őket a…..
Összerakjuk a bringáink, majd nekivágunk a városnak. Szűk egy óránk van a találkáig. Első dolgunk megkeresni a történelmi hidat. A pályaudvart elhagyva először a toronyházakra leszünk figyelmesek, nem gondoltuk, hogy itt felhőkarcolókkal fogunk találkozni. Na jó, ezt a címet…..
Mire mind a ketten letusolunk Banderral, Diane visszaérkezik egy újabb 2l-es üveg sörrel. Azt mondja, ma mégsem kell dolgoznia, eredetileg egy kolléganőjét kellett volna helyettesítenie (felszolgáló), de amikor lement, közölték vele, hogy ma este nincs rá szükség, mert nincs akkora…..
Reggel fél 9-kor kelünk, még egy kicsit dumálunk a konyhában Dianékkal, aztán lehordjuk a cuccokat. Diane megkér, hogy pumpáljuk fel a kerékpárját, egy országúti gépet, amit úgy hív, hogy Blue Falcon, azaz Kék Sólyom. Kérdezi, hogy én nem adtam-e nevet a kerékpáromnak.…..
Jön a lejtő, melegítőt húzunk. Néhány nagyobb kanyar után újra lankás részen találjuk magunkat, körben zöld mezők, és a távolban hatalmas, havas hegyek. És még csak ezután jött a java! Micsoda helyeken kerekeztünk át! Nehéz leírni... Alagutak, sziklafalak mindenfelé. Az…..
Még néhány szűkebb rész következett, nem egyszer a sziklafal az út fölé is behajlott, de végül kitágult a völgy, ami még így is nagyon meredek volt, de legalább most engedett magából egy kis kilátást. A táj elvarázsolt, és a benne élő emberek is. Egyik helyen egy nagyon…..
A bosnyák átkelőn hamar túlvagyunk, átkelünk egy aprócska hídon, megcsodáljuk róla a kilátást. Újabb rafting beszállóhely épül a montenegrói oldalon, úgy látszik nagyon felfutóban van mostanában itt ez a téma. Valahol itt folyik egybe a Tara és a Piva folyó, előbbiről…..
Még otthon az előkészületek alatt elolvastam egy magyar kerékpártúrázó sporttárs beszámolóját, így pontosan tudom, hogy az első 6 kilométeren vesszük fel a szint nagy részét. Valóban véget ér a kaptató hamarosan, itt felöltözünk, a melegítő fölé világítós szerkó is…..
Reggel napfényre ébredek, na és arra, hogy hív a természet, ami itt csodaszép, úgyhogy kifelé a sátorból magammal viszem a fényképezőgépemet is. Nem is sikerül visszakecmeregni többé a hálózsákomba, elrohanok az alagútig, és a hídig is fényképeket készíteni erről a…..
Lassan kilaposodik a táj, egy lankás völgyben tekerünk, az erdő már eltűnt, kopár dombok között kanyarog az utunk. Néhol már egy-egy ház is feltűnik a dombok tetején, talán már Trsa-ban is vagyunk? A kilométeróránk szerint már ott kéne lennünk… Az egyik domboldalból…..
Fantasztikus helyen fekszik ez a Trsa falucska! Pont, ahogy Elvira mondta, csak egy 100 métert kellett visszafelé tekernünk, ott az elágazánál jobbra fordultunk, és a már eddig is megszokott keskeny aszfaltsáv mutatta az utat. Autóval nem örültem volna ilyen keskeny útnak, de így…..
A faluból gyönyörű panoráma nyílik a környező hegyekre, és a hangulathoz még hozzátesznek az eszkábált bádogtetős házak is. Persze az aszfalt a faluhatárnál megszűnik, köves úton zötykölődünk a szétszórt házak között.  Balra egy dombtetőn apró kőtemplom áll,…..
Ahogy feljebb érünk a Nedajno és a kanyon közti kis gerincre, egész közel kerülünk a szakadék széléhez, míg végül megelégeljük, ledobjuk a bringákat, és kinézünk a sziklákhoz. A látvány lenyűgöző, a kanyon észak felé becsatlakozik a Tara kanyonba, az aljában az…..
Crna Gora is egy mesefalu, pontosabban nem is nevezném falunak, legalábbis egy magyar faluhoz nem hasonlítható. Akkor inkább már szomszédos tanyák közössége, vagy nem is tudom. A lényeg, hogy itt nem élnek egymás nyakán az emberek. Még az állatoknak is van hely, ha épp úgy tetszik…..
Gyönyörű helyeken kerekezünk, mellettünk elszórtan fenyőfák, és törpefenyők a töbrös, dimbes-dombos terepen. Itt aztán lehetne tájfutni, mindenki elveszne a finomdomborzatban. Kicsit emlékeztet ez a hely a Kamniki-Alpokban található Velika Planina fennsíkra, bár ez még annál is…..
Hát megcsináltuk, itt vagyunk, lassan csak a végére érünk a mai napnak, átkeltünk a Durmitor hegységen kerékpáron. Elvira azt mondta, a Crna Jezero felé kell elindulnunk, hogy megtaláljuk a Bosaca nevű vendéglőt. Amit persze máshogy írnak itt, mint ahogy én lejegyeztem Trsa-ban,…..
Reggel 7-kor kelünk, reggelizünk, majd megpakoljuk Bander hátizsákját meleg ruhákkal (sapka, kesztyű, plusz nadrág), innivalóval, és csokikkal. Irány a hegyek! A házat bezárjuk, lesétálunk a főútra, amin egy balost veszünk, máris a Crna Jezero felé tartunk. Körülbelül két…..