Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sztenikó Rezső

50 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Talán már elcsépelt dolog leírni, de a koronavírus feje tetejére állította a világot, és azon belül is elsősorban a gazdaságban okozott jelentős fennakadásokat. Újra visszahozta a jegybankárok és közgazdászok régóta elfeledett ellenségét, az inflációt, miközben a globalizmus addigi formája is több…..
 Eric Zemmourral, pontosabban a nevével, még a párizsi munkám során találkoztam először valamelyik fejpályaudvar újságosánál, ahol – szemben a magyar standokkal – rendszerint a legfontosabb könyvújdonságok és bestsellerek is megvásárolhatók. Ott bóklásztam a sorok között, mikor egy vaskos, fehér…..
Miközben az európaiak a nyár végi megérdemelt szabadságukat töltötték és végre sikerült felszabadulniuk az elmúlt majd egy év karanténja alól, addig Afganisztánt alig egy hónap alatt újra hatalmukba kerítették a fundamentalista tálibok, semmissé téve az elmúlt 20 év nyugati megszállása alatt elért…..
A koronavírus válság számos változást hozott nemcsak a mindennapi életünkben, de a gazdaságba is. Kezdjük azzal, hogy előtérbe került az otthoni munkavégzés lehetősége, és a képernyő szinte beszippantotta az emberek jelentős részét, ami csak tovább gyorsította a digitalizációt. Mindez jelentős…..
A nyár folyamán két „izgalmas” könyv is megjelent Franciaországban, mely az elmúlt évtizedek világgazdaságban zajló folyamatait vizsgálja. Az egyik Patrick Arthus könyve – amit Marie-Paule Virard közgazdásszal jegyez – melynek címe „A kapitalizmus utolsó esélye”, és az 1980-as években indult…..
Cannes. Az átlagos magyar olvasó számára a Franciaország Azúr-partján fekvő városról leginkább az évente megrendezésre kerülő Cannes-i Filmfesztivál jut eszébe, illetve a francia Riviérát jellemző gazdagság, fényűzés, csillogás. Az egykori halászváros azonban az elmúlt egy évben többször bekerült a…..
Mióta a különböző karantén intézkedéseket Európában az egyes kormányok egymás után szüntették be, azaz érzésünk lehet, hogy visszatértünk a régi életünkhöz, sütkérezni tudunk a kávézók teraszain, egyre szabadabban tudunk utazni, és lassan már koncertekre is járhatunk. Ahogy jött a jó idő és nőtt az…..
Emmanuel Macron azzal az ígérettel került az elnöki bársonyszékbe, hogy alapjaiban fogja megváltoztatni Franciaországot, kezdve a munkaerő-piactól, az oktatási- az egészségügyi rendszeren át egészen nyugdíjbiztosításig. A fiatal elnök nem tétovázott sokáig: annak érdekében, hogy kigáncsolja a…..
Sztenikó Rezső 2019.10.04 21:41:44
@DonTintoretto: De, Köszi, elnéztem, javítottam
Ha ironikusak akarunk lenni, akkor azt is mondhatnánk, hogy a magyar kormány által használt politikai megoldások egy része lassan, de biztosan teret nyer Európa más országaiban is. Mi sem mutatja ezt jobban, mint Emmanuel Macron és kormányának legújabb döntése. A köztársasági…..
Emmanuel Macronra rájár a rúd nyár eleje óta. Kezdődött a testőre botrányával, majd nem sokkal később a legnépszerűbb minisztere, Nicolas Hulot, és egykori támogatója Gérard Collombe is otthagyta a kormányát, az utóbbi távozása során ráadásul kemény szavakkal illette a…..
Sokkoló tanulmánnyal állt elő a francia Montaigne Intézet a radikális iszlamizmus elmúlt években tapasztalható terjedésével kapcsolatban. Miközben a francia politikai pártok rohamléptekben veszítik el szavazóikat és ideológiailag is kezdenek kifulladni, addig az 1990-es évek óta…..
Emmanuel Macron már a kezdetektől egyértelművé tette, hogy újra akarja értelmezi az elnöki szerepet és úgynevezett jupiteri hatalom kiépítésére törekszik, ami nem más jelent mint, hogy mindent a kezében akar tartani. Ez nem holmi túlzás, ezt ő maga jelentette ki még az elnökválasztási kampány…..
300 km/h-val száguldó vonatok, Európa legsűrűbb út- és második leghosszabb vasúthálózata, emeletes elővárosi vonatok, 1,66 ezer kilométernyi metró- HÉV- és villamosvonal-hálózat, három európai színvonalú kikötő. Afranciáknak van mire büszkének lenniük az…..
Szinte nincs olyan terület, ahol meg lehetne állítani Emmanuel Macront. Az általa elképzelt reform intézkedéseket sorra hatja végre a kormány, és ez idáig a társadalmi ellenállás elhanyagolható volt, amely egyrészről visszavezethető a francia szakszervezetek fregmentációjára és az erős ellenzék…..
Sztenikó Rezső 2018.05.30 14:03:20
@Ekrü: Ezek a tüntetések csak az SNCF, francia vasúti társasággal kapcsolatosak, amely nem egy, az egész társadalmat érintő reformnak felelnek meg, hanem csak egy cég átlakítását érintik. Ezzel szemben a francia kormány a következő, az egész társadalmat érintő átalakításokat hajtotta végre csak az elmúlt egy évben: munka-törvénykönyv liberalizációja, adórendszer reformja, szakképzési rendszer reformja, át- és továbbképzési rendszer reformja.
Manon Quérouilés és Malek Dehoune újságírók egy éven keresztül éltek életvitelszerűen Párizs egyik leghírhedtebb és legveszélyesebb külvárosának számító Seine-Saint-Denis-ben. Kitartó munkájuknak köszönhetően sikerült beépülniük a külváros társadalmába és - a…..
A kortárs francia gondolkodók és társadalom filozófusok munkáit méltatlanul hanyagolja a magyar könyvkiadók, sajtómunkások és egyetemi szakemberek nagy része. Holott nemcsak az angolszász és a német szerzők tollából származnak figyelemre méltó alkotások, hanem a francia kollégáik is igyekeznek…..
Lassan 30 éve minden újonnan hatalomba került francia elnök egyik legfőbb feladatának – a munkanélküliség csökkentése mellett – a francia iszlám megzabolázását tartja, amely szemben a katolikus felekezetekkel vagy a zsidó vallással sokkal kaotikusabb felépítést mutat. Így…..
„Ön annak a politikának a szimbóluma, melyre szükségünk van és amit már oly soká vártunk” – konferálta fel Klaus Schwab a davosi Világgazdasági Fórum atyja, Emmanuel Macront, ahol a francia elnök a világvezetői előtt vázolta fel Franciaországról és a világ jövőjéről…..
Lassan, de biztosan beérnek Emmanuel Macron által elkezdett reformok gyümölcsei. Igaz azok gazdasági hatásai várhatóan csak évek múlva jelentkeznek, de a választók már, így is értékelik a liberális (jobboldali? baloldali?) államfő eddigi erőfeszítéseit, aki megválasztása óta…..
„A katonaságnál megtanultam azt amit kellett. Azonban jelenleg (a fiatalokban) már nincs tisztelet, ez amit igazán sajnálok. A fiatalok manapság már nem tisztelnek semmit. Azt gondolom, hogy az általános hadkötelezettség segíthetne visszatérni az alapokhoz.” Az ember azt gondolná, hogy e szavak a…..
Sztenikó Rezső 2017.11.26 12:14:19
@Sigismundus: Köszi az észrevételt. Módosítottam
Az ember nem tudja őket kikerülni. Bár merre megy, beléjük botlik. Egy ideje ellepték ugyanis Párizs összes utcáját a gyűjtőállomás nélküli kerékpárok és elektromos motorok, amikkel épp csak az a probléma, hogy a felhasználók rá sem hederítenek a közösségi élet alapvető…..
Úgy tűnik, hogy két újabb irodaházzal bővül a párizsi ingatlan piac, miután mind a francia Szocialista Párt Szajnától néhány lépésre fekvő székháza, mind konzervatív a Köztársaságiak épülete túl nagynak bizonyul a megcsappant számú nemzet gyűlési képviselők számára.…..
Miközben Emmanuel Macron a nemzetközi médiában töretlen népszerűségnek örvend, és egyszer, hol a liberális kanadai miniszterelnökkel Justin Trudeau-val készítenek róla meghitt képet, vagy épp Donald Trumppal folytat szkander bajnokságot, miközben a U2 frontemberét, Bono-t…..