Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ubul80

0 bejegyzést írt és 94 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rekordméretű infláció volt hazánkban az előző években. Ha megnézzük az adatokat, akkor láthatjuk, hogy az utolsó 2 évben 14,54 és 17,7% volt az áremelkedés üteme, ami 34,8%-os pénzromlást jelent ilyen rövid távon. Elkeserítő. Ilyen utoljára a "szép emlékű" kilencvenes években volt. Ezt a háború, a…..
Ubul80 2024.03.10 21:56:02
A jelenleg vásárolható állampapírok legmagasabb hozama 8% körül van. Inflációkövető állampapírt is vehet a lakosság, de az első évre 7,9%-os fix kamat van, és majd csak ezt követően inláció +0,5%, majd +1%. igaz, a 7.9% is magas... A meglévő inflációkövető papírok jól kamatoznak, de a kamat nem tőkésedik, tehát 19% helyett 7.9%-ra tudod a pénzt befektetni. A Start számlára való befizetés volt a kincsesbánya, most 19,1%, jövőre 21%... Az ide való befizetést februártól lekorlátozták évi 1.2 millió forintra... Magyarul az jár nagyon jól, akinek már tavaly is bent volt a pénze. Megjegyzem ezek lakossági állampapírok, jóval kedvezőbbek mint az intézményi befektetők számára vásárolhatóak, de ezzel együtt helyes a megállapítás.
Vannak az inflációnak egy közvetett pozitív hatása: Jelenleg komoly béremeléssel tapasztalható itthon, ennek egyik kiváltó oka a magas infláció. A magyar gazdaság számos szektora hatékonysági problémákkal küzd. Bár tapasztalható javulás, jövedelmezőbb iparágak térnyerése, kutatás fejlesztés stb., de ez messze lassabb az ideálisnál. A magas infláció és az ehhez kapcsolódó béremelkedés segít a munkaerőt jövedelmezőbb szektorok felé terelni. A vállalkozásokat pedig nem ülhetnek a seggükön, nekik is meg kell találni a módját hogy nagyobb hozzáadott értéket teremtsenek. Az igaz hogy ez nem kényelmes és akik ezzel nem bírkóznak meg, rosszul járnak vagy elbuknak a versenyben.
Már többször is megírhattam volna, de nem halasztom tovább egy ma olvasott hír hallatára. Új magyar film készül a magyar "valóságról": https://index.hu/kultur/2023/12/22/film-mozi-nyersanyag-magyar-valosag-boross-martin-mozi/   Nem tudom, hogy sírjak-e vagy röhögjek. Ezek a hülye belvárosi,…..
Itt cikáznak az agyamban a jobbnál jobb témák, én meg a sok elfoglaltságom miatt nem írok semmit. Ez így lesz még egy ideig sajnos, de néha azért megragadom a billentyűzetet. Akkor most egy olyan téma, amire sokan felkapják a fejüket, hogy ez antiszemita téma lesz. Pedig nem. Csak sima, hideg…..
Ubul80 2023.11.01 19:45:49
@fofilozofus: Magyarországra gondoltam, akármi is az oka, én azt gondolom itthon nincsen, és a közelmúltban nem is volt jelentős idegenellenesség. Nyugaton sincsen. Eleve nehéz már definiálni is a nyugati világban hogy ki az idegen, kevert lakosság és az őslakosok identitásvesztése okán. A lakosság egyre nagyobb hányada él nagyvárosokban, melyek lakosságának jelentős része vidékről, vagy külföldről vándorolt oda. Japán talán speciális, mivel egyrészt sűrűn lakott sziget ahova nem sokan költöztek be, másrészt viszonylag zárkózott emberek. Indiában és Kínában azt gondolom hasonló keveredés megy végbe, mint a világ többi részén. Talán kicsit lassabban. Abban igazad van hogy korábban, zárt közösségekben egészen biztosan volt egyfajta szorosabb összetartás, de hogy mennyire voltak idegenellenesek, az a kultúrától és a vallástól is függött. Az állatvilágban más a helyzet. Ott egy kan egyed ha lát egy másik idegen kant, elzavarja vagy megöli, a nőstényt pedig megb...a. Nem csak a fajtársát, mondjuk a ló még a szamarat is. Falkában élve talán árnyaltabb a kép.
Bocs, hogy nem írtam már régóta, de nem sok időm van. Azért a témák gyűlnek, és mihelyst lesz lehetőségem, megírom őket. Jók lesznek.   Szóval itt ez a nyelvromlás dolog. Persze, hogy az angol a ludas benne leginkább, de az sem tett jót, hogy a média nem egy kézben van, mint a pártállami időkben.…..
Ubul80 2023.06.08 21:39:08
@MEDVE1978: "A technológiai fejlődés valószínűleg erősen a nyelvek homogenizációja felé halad. Főként az angol szivárog át mindenbe"

A minap próbálgattam az openAI chat alkalmazását, egészen elképesztő amiket tud. Érdemes kipróbálni! Az egész nyelvi alapokon megy, angolul. A globalizáció mellet a technológiai fejlődés ami ássa a kis nyelvek sírját. Ha a mesterséges intelligencia berobban, már talán ezeket a napokat éljük, akkor a kis nyelvek hatalmas hátrányba kerülnek. Vajon elkerülhető-e hogy ezek a nyelvek, köztük édes anyanyelvünk pár száz év múlva (200 - 300?) ne csak emlék legyen?
Avagy elkeserítő összefoglaló. Már régen felírtam magamnak az elintézendő feladatok közé, hogy beszerzek egy jó könyvet az IQ-ról. Annyi mindent olvastam, hallottam róla, és az ellenkezőjét is, hogy gondoltam, ennek alaposan utána kell járni. Évekig ott árválkodott a bejegyzés, de valahogy sosem…..
Ubul80 2023.02.01 21:17:25
@fofilozofus: Tehát ha matek tagozatos osztályba iratom a gyereket, annak megvan az az előnye hogy jó képességű gyerekek közösségébe jár, de kurvára feleslegesen tornáztatják az agyukat a matekkal, mert az értelmi képességük nem fejlődik egy hangyafasznyit se? Nyilván módszereket tanítanak nekik, meg gondolkodásmódot stb.. Előbbit idővel elfelejtik ha nem használják, utóbbit talán nem.
Alapvetően az orosz titkosszolgálat két óriási baklövéséről szeretnék írni, de ha már belekezdtem, akkor egy kis összefoglalót is adnék, hogy hogyan látom az ukrán helyzetet jelenleg. Arról a titkosszolgálatról szeretnék beszélni, amelyik őse palira vette a teljes osztrák-magyar kémelhárítást,…..
Ubul80 2022.07.03 19:14:42
@Sipi81: Ukrajna lakosságának több mint harmada orosz. Oroszország kiszámítható. Pontosan lehetett tudni hogy nem fogják sokáig tűrni ami Ukrajnában ment. Magyarul kiprovokálták a háborút. Egy kérdés, ha mondjuk Mexikóban történik ugyanez, az USA tűrte volna?
Ubul80 2022.07.03 19:15:36
@fofilozofus: Ha visszagondolok az utóbbi 1000 év történelmére, én jobban tartok attól hogy a németek fegyverkeznek, mint attól hogy az oroszok...
Ubul80 2022.07.04 06:10:35
@Sipi81: Igen, az oroszok elszámították magukat. De nem volt teljesen alaptalan a tervük. Az ukránok úgy ahogy van betiltották az ellenzéki pártokat , mondván hogy oroszbarát. Ugyanezt tették az ellenzéki és az orosz médiával. Nem egységes az ország. A háború az emberek számára szörnyű dolog. De a helyzet nem ilyen egyszerű, hogy egy békés országot megtámadott egy agresszor. Ukrajnában iszonyatosan hergelték az embereket az oroszok ellen, kemény lépéseket tettek az asszimilációra. Másodrendű állampolgárokká váltak. Ezt egy nagyhatalom sem tűrte volna el a szomszédságában. A baj az, amiről a cikk is szól: A problémát nem nyers erővel, hanem titkosszolgálattal kellett volna megoldani, mégpedig úgy hogy Ukrajna oroszbarát vezetés alá kerül. Ebben az amerikaiak sokkal ügyesebbek voltak. És mivel érdekük a konfliktus, kiprovokáltatták: Olyan ez mint amikor beitatnál, felhergelnél 2-3 Újpest szurkolót és beküldöd lila ruhában a Fradi B közép tagjai közé a kocsmába, ahol elkezdenek fradit gyalázó dalokat énekelni. Utána pedig azt mondod hogy békésen szórakozó fiatalokat vertek meg agresszív fradi szurkolók. Nem tudom mit gondolnak az ukrajnai oroszok, besorozzák őket, háború, pusztítás, szörnyű. De joggal teszik fel a kérdést, Ukrajna miért provokált, miért nem kerülte el a háborút? Ne felejtsük el hogy Ukrajna egy korrupt, nagyon rosszul működő állam, az emberek nem élnek jól, ráadásul terrorizálják az orosz lakosságot. Kérdem ha annak idején a Bécsi döntést követően a magyar hadsereg komoly harcok árán foglalta volna vissza Észak-Erdélyt, akkor nem támogatta volna a hadműveleteket az ottani magyarság? Dehogynem! Még egy dolog, Csecsenföld, Groznij. Jó példa hogy a háború után a ruszkik hogy építették újjá a várost, és milyen ott az élet oroszbarát vezetéssel. A kommunikációt tény hogy megnyerte a nyugat. De úgy könnyű, ha betiltanak minden orosz forrást. Nem csak Ukrajnában, de Magyarországon se tudsz olvasni, nézni orosz újságot ill. tévét. Ennyit a szabad tájékozódáshoz való jogról! Miért csak a nyugati propagandát olvashatom és az oroszt miért nem? Nem hallgattatik meg a másik fél. De mindez nekünk csak másodlagos kell legyen, az első pedig a magyar érdek.
Bár nem szeretek aktuális dolgokról írni, mégis pár dolgot tisztázni kell a helyzet kapcsán. Akkor kezdjük is, témakörönként: A média Egy barátom szokta mondogatni, hogy mindenki tudja, milyen szar, ha pofont kapsz. De mikor megkapod, akkor tényleg szar. Ugye a lényege, hogy más tudni, mint a…..
Csak kapkodom a fejem. Ilyen pénzszórást már régen láttam. Összeszámolni is nehéz. Csak ami hirtelen eszembe jut:  3 millió forintig felújítási visszatérítés, 13. havi nyugdíj, 6 havi fegyverpénz a fegyveres testületeknél, 10-30 %-os béremelések bizonyos területeken, fiatalok…..
A tegnapi posztról, ami a földművelésről szólt, eszembe jutott egy másik téma, amiről rég akartam már írni. Az embernek vannak korszakai. Egy ideig behatóan foglalkozik egy témával, hobbival, aztán egy kicsit megunja, és hanyagolni kezdi. Lehet ez akár sport vagy zenei elfoglaltság, politizálás, de…..
Nagyon szeretek enni, és ez alatt nem a hullává zabálást értem, hanem a finom, változatos ételek élvezetét. Főzök is sokat, mindenféle irányzatot: jó, kiadós ételeket, és mindenféle újdonságot is. Hétköznap inkább a már ismert ízeket, amiket fejből is gyorsan összedobok, így inkább hétvégékre marad…..
Több örömteli dolog is van a tálibok győzelmében: egy apró és egy nagyobb.  De először is szögezzük le, hogy a tálib kultúra NAGYON messze áll a mi világfelfogásunktól. Mondjuk a bacsa bázi vagy a kecskék megkefélése. Aki azt hiszi, hogy ez csak a népi folklór része, annak ajánlom egy magyar…..
Már régóta érik bennem a gondolat, és most meg is fogalmazom konkrétan is: a világban szokásos politikai felosztások Magyarországon nem értelmezhetőek. Nemcsak jobboldal és baloldal nincs, hanem a többi besorolás sem érvényes: nincs liberális, nincs kommunista, zöld, konzervatív, fasiszta stb.…..
Ubul80 2021.08.18 09:00:49
@Lorrh: Az EU tagság ezzel jár, a gazdagabb országok szívják el a munkaerőt. Ha az EU tagság támogatása bűn, akkor a fidesz (is) bűnös. Színes a kép, milyen emberek hagyták el az országot. Az igaz hogy ahhoz kell vállalkozó szellem. Sokan mosogatni, pincérkedni, vagy csipszgyárba mentek, az biztosan nem a tehetségről szól. Az eladósodott devizahitelesek se... Aki igazán tehetséges és fasza gyerek, az itthon sikeres! :) Persze vannak olyan lehetőségek, high tech, kutatás stb, amire itthon messze nem volt lehetőség. De hát az EU tagsággal többek között pont ezt akartuk, szabad mozgás lehetősége. Ha az emberek ezzel élnek, akkor az a kormány bűne? Mi ebben a logika? Ha megnézel más Közép-Kelet európai országokat (Románia, Lengyelország, stb) akkor mi ezen a téren is sokkal sikeresebbek vagyunk! Arányaiban sokkal kevesebben mentek ki. Jelenleg megfordulni látszik a trend. Sőt, külföldiek jönnek Magyarországra.
Ubul80 2021.08.18 09:33:30
@Untermensch4: ha te építkezel, biztosan német vagy angol segédmunkás bért fizetsz az embereknek, ugye?
Ubul80 2021.08.18 20:38:02
@Lorrh: ne térj ki a válasz elöl! Ha eljössz hozzám napi 10 ezerért betonozni, nem hívok ukránt 15ért
Olvassuk el ezt a zseniális cikket, ami nemrég jelent meg az Indexen: https://index.hu/belfold/2021/07/22/onkormanyzati-lakasberles-csak-erettsegivel-ezen-is-valtoztat-jozsefvaros/ Benne van a kommunisták (liberálisok) összes orbitális baromsága, amit a világról gondolnak. Nézzük soronként, mert…..
Ubul80 2021.08.17 11:35:44
@Untermensch4: A söralátét adóbevallásnál sokkal több megvalósult: elkészíti a NAV. Még egy söralátétet se kellett kitölteni, csak rá kellett nyomni a nap által elkészített bevallásra hogy OK. Én pont teszek a ballibsik jellemfejlődésére. Nem érdekel az egész társaság. Egy fontos dolog van velük kapcsolatban: Lehetőleg soha többé ne kerüljenek hatalomra. Majd ha egyszer lesz egy olyan új párt ahol megcsillan az értelem vagy a tisztesség csírája, akkor rájuk oda fogok figyelni. Jelenleg a fidesz az egyetlen alternatíva - minden hibával együtt - a kormányzásra.
Ubul80 2021.08.17 12:38:14
@Lorrh: Matolcsyt eléggé lejáratta a ballibsi sajtó. Ő egy nagyon okos ember. Kósáról nincs túl jó véleményem. Németh Szilárdot is nagyon támadják, őt annyira nem ismerem, nem tudom megítélni. De rakj össze egy baloldali kormányt! :) Jakab a belügy, vagy a külügyminiszter lesz? :) Dobrev lesz a miniszterelnök? Szabó Tímea az igazságügy miniszter? :) A Kórózs az egészségügy miniszter? Lehet a fideszt szidni , de képzeld el hogy állna fel az összefogás kormánya. Hogy mennének a dolgok azután? Azt hogy mennyi ész van, mérjük le a teljesítmény alapján. Friss hír a 2. negyedéves GDP növekedési adat: 17,9 %. Magáért beszél. A félkegyelmű ballibsi banda ezt meg sem tudta volna közelíteni, abban biztos vagyok.
Ubul80 2021.08.18 08:50:07
@Untermensch4: Ha öreganyámnak fasza lenne, ő volna öregapám. Ez a kákán is csomót keresés.
Tegnap a német-magyar előtt elhívtam az ismerőseimet egy jó kis ír gulyásra, amit persze az udvaron bográcsban főztem meg. Attól volt ír, hogy Guinness-szel öntöttem fel, meg paradicsommal, kakukkfűvel ízesítettem.. Ajánlom mindenkinek, hogy feldobja a sima gulyás, babgulyás vonalat. (Bár…..
Ubul80 2021.07.05 08:54:31
@fofilozofus: bizonyos létszám felett akkor is szívás, ha más grillez. Várni kell, nem tudnak az emberek egyszerre enni, stb. Elkészítés is macera: süljön minden át, ne égjen meg, újabb begyujtas ha az első parazson nem sül meg minden. A bogrács ezerszer egyszerűbb. Viszont az emberek egyre valogatosabbak. Akármilyen fasza cuccot főzöl bográcsban, az emberek egy része nem fogja megenni
Most, hogy megkaptam pár órája az áhított Sinopharm helyett az Astra oltást, röviden megemlékezek, hogy hogyan alakult ki a világban az oltásellenes mozgalom. Sajnos elég sok ismerősömtől hallottam, hogy ő nem oltatná be magát, mert csak. Fél tőle stb. Egy mondat erejéig visszakanyarodnék az…..
Ubul80 2021.04.11 07:07:52
@fofilozofus: A hivatalos álláspont a hoz Astra Zeneca második időpontjáról az, hogy azért tolták el, mert 12 hét különbsegnél nagyobb védettséget mértek. Ami igaz is lehet. Továbbá vizsgálják a mellékhatásait, ezért a kormány azt mondta mivel nincs bizonyíték, ezért nem lassítják az első oltást, de a gyártó által megadott határidőig elmenve nyernek egy kis időt, amennyiben kiderülne hogy rizikós, legalább a másodikat nem adják be. Érthető hogy támadja a gyógyszerlobbi, ha jól tudom az unnijó által engedélyezettek közül ez a legolcsóbb, kb 800 Ft.
Ubul80 2021.04.11 20:37:12
@fofilozofus: véletlenül pont láttam egy kormányinfót a héten ahol ezt kérdezték, a Gulyás pedig ezt válaszolta, azért mondtam hogy ez a hivatalos álláspont. Persze lehet hogy így júliusban kb. két százalékkal védettebb leszel, viszont addig meg lehet kevésbé. Fene tudja. Én is az astrazenecat kaptam meg kedden, én se válogattam. Ami viszont jó, a köv. szezonra június végi oltással védettebbek leszünk mint aki áprilisban kapja a 2-at
Ubul80 2021.04.12 11:00:11
@fofilozofus: A Moderna állítólag a kímélőbbek közé tartozik...
Nehéz ezt kézben tartani. Ki mikor milyen oltást kapott, melyik mi ellen véd és mennyi ideig, plussz egyéni tényezők (betegség, kor stb). Milyen mutációk vannak, hol mennyire terjednek. Ki mikor kapja a kövektezőt és milyet, milyen oltásokat rendeljenek, mi az ami van... Plussz megkapvarja a szart a politika: Egyszer oltásellenes, aztán mégse, uszítják , hergelik a közvéleményt. Megnyugodni egy hamar nem fogunk, az az érzésem.
Bár a rendszerváltás felemelő lépés volt a közép-európai országok számára, nagy megrázkódtatással is járt. Nem egyszerű dolog, ha a körülöttünk lévő világ percek alatt a feje tetejére áll, és nekünk közben kell helytállnunk. (Sajnos errefelé túl sokszor történt ez már meg.) Azonban ma egy olyan…..
Ubul80 2021.02.21 08:26:34
@p.a: igen. Viszont az utóbbi időben mégsem ott volt a nagyobb jólét, gazdagság. At átlagember életszínvonala Nyugat-Európában a 20. sz. második felében a világelitbe tartozott. Meg most is van pénz, de már érezni a (relatív) hanyatlást. Csak egy példa: ma az indiaiak, vagy a szibériai ruszkik hamarabb kapnak covid oltást mint egy német polgár. A nagy német ipar, az egészségügy, amitől hasra kell esni...
Ubul80 2021.02.21 10:09:18
@fofilozofus: Néhány példa: Az ókorból fennmaradt építészeti emlékek: Közel-Kelet, Hellász, Róma, stb. A történelemből ismert birodalmak: Róma, Babilon, Egyiptom, asszírok, de akár kisebbek mint Karthágó, föníciaiak, stb. Mit tud ezekből az évezredekből NY-Európa felmutatni? Nem olyan régen még folyt a szar a nyugati nagyvárosok utcáin, a Római Birodalom jelentősebb városai alá voltak csatornázva! De akár később is, pl a Mediciek Firenzéje.
A minap olvastam Árpád-házi Szent Erzsébetről egy cikket, az alábbi részlet se a nagy bőségről tanúskodik:
"A hercegnő éhínség idején kinyittatta az uralkodói éléskamrákat, télire pedig mindazokat befogadta palotájába, akik fedél nélkül maradtak; ezt a határtalan adakozást természetesen a türingiai őrgróf fivérei – Konrád és Raspe Henrik – és a család tagjai nem tűrték szó nélkül, amiről Erzsébet leghíresebb legendája is híven tanúskodik. Eszerint ugyanis a hercegnő egy napon élelmiszert csempészett ki a rászorulóknak, rokonai pedig megállították, és megkérdezték, mit visz magával. Mivel a fiatalasszony el akarta titkolni szándékát, azt mondta, rózsák vannak a kötényében, az Úr pedig egyszeriben virágokká változtatta a kenyeret, hogy Erzsébetnek ne kelljen hazudnia.

A hercegnő sorsa ugyanakkor hamarosan szomorúra fordult, mivel a hazafelé tartó Lajos 1227 szeptemberében életét vesztette a keresztesek között kitört járványban. "

Amit történelemből a kereskedelemről tanultunk: Nem a dúsgazdag Ny-Európából vitték a luxuscikkeket keletre, hanem fordítva. Mesés kelet. Keleti kényelem, stb.
Ubul80 2021.02.21 15:32:58
@kunzoo: Igen, azért hasonlítom a középkori nemesi réteghez. Akkor is voltak jobbágyok, rabszolgák, stb. Tartósabb, erősebb birodalmat voltak képesek létrehozni mint a nyugati / északi népek bármelyike a következő több mint ezer évben. A polgáraiknak is nagyobb jólétet teremtettek. nem csak Róma, hanem később egész Itáliára kiterjedt ez, valamint számos provincia jelentős területeire.
Tele van a youtube vonatőrültekkel, akik mindenféle vonatozással kapcsolatos videókat töltenek fel. Megvan majdnem minden magyar vasúti szakasz gyorsított felvétele a mozdonyvezető szemszögéből, mindenféle mozdonyok leírásai. Érdekes valamelyest, de egész nap nem nézegetném. Viszont találtam egy…..
Ubul80 2021.01.28 05:37:45
@midnightcoder2: Igen, ők is meg vannak vezetve. Én csak azt mondom hogy ott tényleg sok igazi idealista van. Ha leülsz vele beszélgetni, csillogó szemmel mondja hogy az egyenlőség tényleg jó lenne, segiteni kell a menekülteket stb. és valamennyire komolyan is gondolja. Persze csak amíg nem jön majd szembe a valóság. Egy itthoni átlag balos pedig igazából nem egyenlőséget akar, hanem azt hogy vegyék el attól akinek van, és ő kapjon minél többet. Csak neki kurvasokat. Vagy legfeljebb a többi hasonlónak is kicsit többet, de a legtöbb akkor is neki jár. Anélkül hogy tenni/dolgoznia kéne érte. A nagy jólétben, a mostani nyugaton legalábbis, lehet hogy idealizmus miatt szavaznak sokan a baloldalra. De ha valaki szegény/buta/irigy akkor ez lehet vélt vagy valós érdeke, rövid távon. Ideáktól mentes gondolkodástól vezérelve. Az ő agyukat is ugyanúgy moshatják.
Sosem szerettem az önteltséget, mert hibákhoz vezet, így a címbéli kérdésben lévő állításban sem vagyok 100%-ig biztos, de szerintem a jelek jó irányba mutatnak. Meg is próbálok érveket felsorakoztatni mellette. Persze a jövőről csak egy biztos dolgot tudunk: hogy nem lehet látni. Azaz lesz, ami…..
Ubul80 2021.01.14 19:32:00
@fofilozofus: Talán ez az ellenzékkel való összehasonlítás során segíthet. Ki Orbánhoz képest egy Jakab, vagy a Fegyőr. Mit tudnak ezek megoldani, elintézni? Másik tényező akiket megnyert, a vállalatok. Hazai és külföldi cégek, akiknek jó az alacsony munkát terhelő adó, tao, stb. Ok se akarhatjak Ferit, szuperbruttót stb ismerjük. Nekik is zsebre megy. Ez is talán a 12 év vívmánya.
Egy újabb szívszorító személyes történet következik a Bandi bácsi után. (Ha valaki szeretné az írás tartalmával összecsengő történetet filmen is látni, akkor nézze meg az Én, Tonya című elég jó filmet.)   Az én drága néhai féltestvéremet hívjuk most Anikának, őróla fogok írni. Történt egyszer,…..
Ubul80 2021.01.08 12:53:45