Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Langaléta

323 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hawaii irányába halad a Blas hurrikán, de várhatóan nem éri el. Blas hurrikán 2016.07.07-én, 8 UTC-kor. (Forrás: ssd.noaa.gov) A 94E jelű trópusi depresszió még július 2-án jelent meg az északi szélesség 10., nyugati hosszúság 105.2. fokán. Nevét már másnap megkapta, hurrikánná pedig július 5-én…..
Nepartak helyi idő szerint pénteken éri el Tajvant.  Nepartak szupertájfun 2016.07.07-én 7 UTC-kor. (Forrás: ssd.noaa.gov) A 99W jelű trópusi depresszió még július 7-én jelent meg az északi szélesség 7., keleti hosszúság 143,8. fokán. Tájfunná július 4-én erősödött, miközben legerősebb fázisát…..
Végzetes villámcsapások voltak 2016. május 6-án Horvátországban és Ukrajnában.   Villám csapott két nőbe a horvát Krastel Sucurac település temetőjében. Az egyikük, egy 32 éves nő a helyszínen életét vesztette, míg 39 éves társát a mentők égési sérülésekkel kórházba szállították. Szintén villám…..
Zivatarosan telt a május 9-e Spanyolországban, mely nem mezociklonális tubát is eredményezett. Tuba Logrono környékén, Spanyolországban 2016. május 9-én. (Fotó: @meteosojuela / Twitter) A zivatarokat leginkább a jelentősebb csapadék jellemezte, károkról nem érkezett hír, viszont Logrono közelében…..
Az Egyesült Államok 5 államából összesen 21 tornádót észleltek május 9-én. Tornádó az oklahomai Wynnewood közelében. (Fotó: Twitter/Jacob DeFlitch @WxDeFlitch) Hétfőn 21 tornádó ért földet Arkansas, Iowa, Illinois, Nebraska és Oklahoma államokban. Ezek közül a legpusztítóbb az Oklahoma állambeli…..
Felfüggesztették a tanítást egyes dél-kínai iskolában, több városban megkezdték a felkészülést a rendkívüli hidegre - számolt be a kínai média az idei leghidegebb időjárási front érkezése alkalmából.   A kínai Országos Meteorológiai Központ szerdán kiadta a legalacsonyabb, kék figyelmeztető…..
2015 volt a legmelegebb év a Földön az időjárási feljegyzések 1880-as kezdete óta - közölte szerdán az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA).   A föld- és tengerfelszíni globális átlaghőmérséklet 14,79 Celsius-fok volt, 0,9 Celsius-fokkal magasabb a 20. századi átlagnál. Az…..
140 km/h-s tartós szelekkel közelít az Azori-szigetekhez az Alex hurrikán. Alex hurrikán 2016. január 14-én, 14:45 UTC-kor. (Forrás: ssd.noaa.gov) A 90L jelű trópusi depresszió még január 12-én jelent meg az északi szélesség 24.7, nyugati hosszúság 38. fokán. Az Alex nevet január 13-án kapta meg,…..
Legalább hárman eltűntek a Nyugat-Ausztráliában tomboló bozóttűz során. (Fotó: Fire And Emergency Services) A legsúlyosabb helyzet Perth városától délre fekvő Yarloop településen alakult ki, ahol 130 épület semmisült meg. A tűz már 70 ezer hektáron tombol, és egyre közeledik Harvey felé, melynek…..
Januárban szokatlan módon trópusi vihar alakult ki a Csendes-óceán középső részén, ahol ilyenkor nincs szezonja. Pali trópusi vihar 2016. január 9-én, 9:30 UTC-kor. (Forrás: ssd.noaa.gov) A Palira keresztelt trópusi vihar az északi szélesség 7.9, nyugati hosszúság 173.3 fokán helyezkedik el,…..
Félkör alakban kerülte ki a Fidzsi-szigeteket az Ula trópusi ciklon az elmúlt napokban. Ula trópusi ciklon 2016. január 8-án, 14:00 UTC-kor. (Forrás: ssd.noaa.gov) A 95P jelű trópusi depressziót még 2015. december 29-én regisztrálták a déli szélesség 9.3, nyugati hosszúság 169.2 fokán. Ula nevet…..
Akadozó vonatforgalom és áramkimaradás volt fő mérlege a szerdai és csütörtöki havazásnak, valamint ónos esőnek.   Somogy megyében a Barcs és Középrigóc, Sellye és Szentlőrinc, Bóly és Villány, Somogyszob és Nagyatád, valamint a Barcs és Babócsa közötti vonalakon nem közlekedhettek vonatok…..
Kedd este tartó ónos eső miatt harmincnál is kevesebb riasztás érkezett a tűzoltókhoz - közölte Hajdú Márton, az OKF szóvivője. Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2016. január 1-jén, 10:40 perckor érvényben lévő riasztási térképe. (Forrás: met.hu) Az ország déli, középső, és délkeleti, keleti…..
Ötös kategóriájúvá erősödött a Patricia nevű hurrikán, amely Mexikó közelében tartózkodik. A Patricia hurrikán 2015. október 23-án 6:45 UTC-kor. (Forrás: ssd.noaa.gov) A 97E jelű trópusi depresszió alig pár napja, október 19-én jelent meg az északi szélesség 13.6,…..
Legalább kilencen vesztették életüket a Fülöp-szigetekre lecsapó Koppu tájfunnak köszönhetően.   Az áldozatok közül heten az óceánon, míg ketten a szárazföldön haltak meg. A két szárazföldi áldozatra fa, illetve betonfal borult. A hatóságok szerint az áldozatok száma…..
Kínában bemutatták az ország első dokumentumfilmjét a Csomulungma (Mount Everest) északi oldali megmászásáról, egyben a csúcs meghódítására indulók segítőiről, a tibeti serpákról.   A Himalája: a paradicsomba vezető létra című alkotás az előkészületekkel együtt…..
Hamarosan kiköt a Koppu tájfun Luzon középső részén. A Koppu tájfun 2015. október 17-én 8:32 UTC-kor. (Forrás: ssd.noaa.gov) A 4-es kategóriájú tájfun tartós szelei 215 km/h-val, míg legerősebb kifutószelei akár 255 km/h-val is süvíthetnek. Szemében 937 hPa légnyomás…..
Nyolc óránál sokkal kevesebbet, átlagosan 6,5 órát aludhattak elődeink, este sokáig fennmaradtak, ritkán sziesztáztak egy amerikai kutatás szerint, amely mai vadászó-gyűjtögető törzsek életmódját vizsgálta meg.   A tanzániai hadzák, a namíbiai szanok és a bolíviai…..
A Mátra lábánál mintegy 6,5 milliárd forintos ráfordítással megépült létesítmény 16 megawatt (MW) teljesítményű. A fejlesztéssel Közép-Európa legnagyobb kapcsolt szén- és megújulóenergia-erőműve jött létre.   A cég tájékoztatása szerint a Mátrában, az…..
Koppu a Fülöp-szigetek északi része felé tart.  A Koppu trópusi vihar 2015. október 14-én 10:01 UTC-kor. (Forrás: ssd.noaa.gov) A 91W jelű trópusi depressziót október 11-én vették nyilvántartásba az északi szélesség 13., keleti hosszúság 152.3 fokán. Nevet október 13-án…..
Tájfun erejével csaphat le Champi az Észak-Mariana-szigetekre a hétvégén. A Champi trópusi vihar 2015. október 14-én 9:01 UTC-kor. (Forrás: ssd.noaa.gov) A 92W jelű trópusi depressziót október 12-én vették nyilvántartásba az északi szélesség 11.7, keleti hosszúság 162.7…..
Kétszer olyan pontos lehet a nagy hatótávolságú téli időjárás-előrejelzés, ha a sztratoszférában fújó szeleket is figyelembe veszik – állítják a tudósok.   A Readingi Egyetem meteorológusai által közölt felfedezés azt jelenti, hogy az előrejelzők kétszer biztosabban…..
Kincseket rejtett az a 2400 éves földalatti sírkomplexum, amelyet Ciprus északi részén, az ókori Szóli városa közelében tártak fel.   Az ősi temetkezés három sírkamrájából egyet rég kifosztották, viszont a két másik teljesen érintetlen maradt, ezekből ékszerek, kis…..
Bár az esti órákban az Északi-középhegység magasabb hegyein átváltott havas esőbe, időként hóba, de megmaradó hó sehol sem hullott.   Kékestetőn és Bánkúton is tegnap este fél kilenc környékén jelentek meg az első hópelyhek, de a halmazállapot tartósan nem váltott…..
Hawaiitól délkeletre helyezkedik el a Nora trópusi vihar, mely lakott területet nem veszélyeztet. Nora trópusi vihar 2015. október 11-én 7:30 UTC-kor. (Forrás: ssd.noaa.gov) A 95E trópusi depressziót október 8-án vették nyilvántartásba az északi szélesség 10., nyugati…..