Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Harmadik Szektor

11 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„A kortárs művészet a közvélekedéssel ellentétben nem lila köd (…) Éppen ellenkezőleg: azt jelenti a kortársság, hogy a művészek ma központi problémákról, kérdésekről, ma érvényes megszólalásmódokon, képi világgal és gondolatvilággal a ma embere számára akarnak…..
A fenntarthatóság minden közösségi kezdeményezés szempontjából az egyik legfontosabb, egyben a legösszetettebb kérdés. A sorozat eddig tárgyalt részei mind ehhez a kérdéskörhöz vezetnek, mivel a tartós fenntarthatóság feltétele azon erőforrások megteremtése, amelyek…..
Az önkéntesség a  nyugati kultúrában a 18. századtól kezdődően használt katonai eredetű fogalom. Jelentése a 19. században alakult át - főként vallásos meggyőződésből végzett - a közösség szolgálatába állított tevékenység jelölésére. Tehát vallásos hit és…..
A hierarchia általánosan alá-és fölérendeltségek rendszere, amiben az emberek vagy dolgok valamilyen szempont (pl. fontosság, képesség, pozíció, stb.) alapján vannak elrendezve, kategorizálva (Idegen szavak gyűjteménye). Görög eredetű egyházi fogalom, szent eredet, szent uralom,…..
A részvételiség a közvetlen demokrácia fundamentuma, a képviseleti rendszer ellentéte. (Tágabb értelemben véve természetesen a képviseleti modell alapja is a részvétel, csak korlátolt: időközönkénti képviselőválasztásra, és adott esetben népszavazásra kiterjedő.) Kulcsa…..
A nyitottság-zártság kérdése bármely közösség számára sarkalatos kérdés. Főként egy olyan országban, ahol a befogadó-kirekesztő társadalmi viszonyulást évszázados frusztrációk és viták keretezik. Mivel az önszerveződő csoportok közösségfogalma a kezdeményezők,…..
„A közösségek, a kapcsolatok kialakulásánál fontos szerepe van a motivációnak, azaz azon előnyök ismeretének, amelyekhez akkor jut hozzá valaki, ha az adott közösség részévé válik. A motiváción kívül azonban szükség van együttműködési készségre és bizalomra, ugyanis…..
Az elmúlt évek egyik gyakran felvetődő közéleti kérdése, hogy az alulról szerveződő, politikai célkitűzéseket is megfogalmazó, baloldali értékek mentén szerveződő civil közösségek miként viszonyuljanak a baloldali politikai pártokhoz. A Milla története ismert: a sikeres…..
Több okból is nehéz egzakt választ adni a fenti kérdésekre. Egyrészt, az aktuálpolitika tesz meg ezért mindent, amikor a norvég bűnözők – honvédő hősök skálán próbálja elhelyezni a neki nem tetsző, vagy tetsző, civil vagy valójában nem civil szervezeteket. (Lesz elég…..
Az elmúlt években lezajlott állami intézkedések eredményeképpen a magyar társadalomban jogi, intézményes és kulturális értelemben is gyökeres, drámai hatású folyamatok zajlottak le: a magyar kritikai társadalomszemléletet, ezzel egyidejűleg a kritikai művészetet, valamint…..
A Harmadik Szektor egy hosszú távú kutatás, amelynek célja három magyarországi közösségi kezdeményezés (Auróra, Gólya Közösségi Ház és Szövetkezeti Presszó, OFF-Biennále Budapest) történetének, motivációinak, módszereinek és tapasztalatainak feltárása…..