Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ynda

124 bejegyzést írt és 94 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
<= Az előző részben Harry Potter nyomdokaiban kalandoztunk Miután egy kicsit belekóstoltunk Dél-Skóciába, elérkezett az idő, hogy a Glencoe-völgyön átkelve elérjük az igazi Skót-felföldet (vagyis a Highlands-et). Itt már igazán úgy éreztük, hogy megérkeztünk abba a Skóciába, amiről mindenki…..
Nálunk 2024 nem az az év lesz, amikor az egyik utazásról pakolunk ki és máris rámolunk a másikra be. A tavaszi hosszú hétvégéink jellemzően ilyenek szoktak lenni, de idén egy költözés miatt minden utazási vágyálmunk arra korlátozódik, hogy elmenjünk nyaralni a Járda-szigetekre. Egy kis…..
Nos hát, hol is kezdjem a 2023. júliusi-augusztusi háromhetes skót körutunk beszámolóját? Talán a legelején. Vagyis 2020-ban. Akkor ugyanis már az utazás egész terve megvolt, éppen hogy kezdtük volna a foglalásokat, amikor kitört a COVID. Aztán 2021-ben szerettük volna bepótolni az utat, de az…..
ynda 2024.01.05 09:47:47
Most kicsit megnyugtattál a kompolással kapcsolatban. <3 Nekünk amatőrként az volt a gondunk, hogy a sor már Dover közepén, a házak között állt, amikor odaértünk, és a megadott másfél órás intervallumon belül még a terminál területét se értük el.

Hát igen, az ilyen nagy forgalmú német, lengyel, belga autópályákon sose tudni, mikor fog ki az ember egy balesetet, ami miatt órákra bennragad a dugóban.

Áh, ez a lámpamatrica nem olyan ördögi. Adnak hozzá egy lepedőnyi méretű használati utasítást, amin van vagy ötvenféle opció különböző lámpatípusokra. Abból kisakkozza az ember, hogy neki milyen lámpája van, és utána már csak fel kell ragasztani oda, ahova mutatja a kis ábra.
Uh, igen, az M0-s is megérne pár költeményt. Na meg az M1-es, amikor mindenki nekiindul a Balkán felé. :O Az az igazi halálfélelem.

Egyszer volt szerencsénk szemben kempingezni a fekete metálautóval, hát igen, nyugdíjas rockerek utaztak vele. :D

Itthon nekem se volt „szerencsém” még semmiféle pitéhez, nálunk a pite teljesen mást takar. De nem mondom, hogy ezt az angol sós változatot meghonosítanám itthon. Inkább élvezzük a jó kis magyar almás pitét, vagy esetleg a fordított franciát. Tökre érdekelne, hogy a katonaságban honnan honosodott meg, van-e ennek bármi előzménye a magyar gasztrotörténelemben.

Feltétlenül érdemes beszerezni ezt a szúnyog elleni kalapot. Mi balga módon nem vettünk, mert az utazás első felében sikerült elkerülni őket, a végén meg már úgy voltunk vele, hogy minek…

Huh, hát sajna igaz, hogy ahhoz, hogy az ember alaposan be tudja járni ezeket az északi területeket, nem kevés szabadság kéne. Így marad az, hogy pár évente egy kis szegletét meg tudja nézni, amikor kifejezetten erre gyűjtöget. Ezért tömjük meg mi is programmal az ott tartózkodást az elejétől a végéig...
ynda 2024.01.26 13:40:27
@geegee: Úgy vettem észre, hogy ilyenre is, olyanra is találni példát, de pl. Doverben konkrétan a házak közül esik be az ember a ferry terminalra. Így viszont a főutca csodás viktoriánus épületeiben lehet gyönyörködni, miközben (majdnem) lekéssük a kompot. :D

Áh, ez a katonasági pite tök olyan akkor, mint a skót. Igazából a ragus és a lekváros is tök finomnak hangzik. Csak a töltelék pontos eredetét ne tudja az ember. Khm, igen, a pite szemléltetőeszköznek is kiváló, mint tudjuk. XD
<= A skót utunk összefoglaló bejegyzéséhez kattints ide Látogatásunk legfőbb mozgatórugója az volt, hogy annyi év után végre meglátogathassuk Glasgow-ban élő sógornőmet és párját. Glasgow lett hát az első bázisunk, ahonnan kiindulva a Glasgow-Edinburgh vonalon mozogva közösen megnéztünk néhány…..
= A korábbi, spanyol úti élményeinkről itt olvashatsz Az utazás első felében kellőképpen kitúráztuk és kinapoztuk magunkat a Pireneusok spanyol oldalán, ami teljesen levett a lábunkról a földtani látványosságaival és az atmoszférájával. Most már mindenképpen tovább kellett indulnunk, a…..
ynda 2022.12.14 11:52:55
@Kyria: Szia! Nekem Lourdes talán nem is csalódás, hanem egy trauma volt, pont az általad is említett rengeteg beteg ember miatt. Amikor bementem a földalatti bazilikába, szó szerint kicsordultak a könnyeim, és ki kellett fordulnom. Azt aláírom, hogy ezt az iszonyatos mennyiségű látogatót csak szervezetten lehet kezelni. De abba nekem rossz volt belegondolni, hogy mennyi pénzt elkölthetnek itt a gyógyulás reményében, sokszor hasztalanul. A Váci utcával kapcsolatban teljesen egyetértek!
Az a furcsa a kutya dologban, hogy más emberek kutyája általában bennem sem szokott semmit megmozgatni. De amikor megláttuk a miénket a menhelyen, valami kapcsoló átállítódott bennem, vagy nem is tudom, és azóta ő, de csakis ő különleges helyet tölt be a szívemben. Ettől függetlenül én se rajongok érte, amikor mások kutyái felügyelet nélkül randalíroznak akár a városban, akár utazás közben. Nagyon-nagyon csúnyán tudok nézni az ilyen „gazdákra”. Mi próbáljuk mindig rövid pórázon tartani őt. Lehet, hogy mi mindent elnézünk neki, de teljesen normális, ha más meg viszolyog tőle, vagy csak simán hidegen hagyja a jelenléte. A kis ölebek kapcsán is hasonló a véleményünk, bár olyan kis kutyának is lehet igazi kutya „jelleme” szerintem, talán ez fajta kérdése. Sokszor ezek a kutyuk a legnehezebb természetűek egyébként, pont a túltenyésztés és a nem kutyaként kezelés miatt.
Belegondolva, mi eddig csak olyan szálláson voltunk kutyával (még gyerekként), ahol saját külön apartmanunk volt, így más nem érintkezett az akkori kutyánkkal. De tény, hogy én se szeretném, ha más kutyája ott lebzseljen körülöttem, pláne, ha a gazdája nem szab neki határokat. Amondó vagyok, hogy a saját otthonában/sátrában/autójában mindenki azt csinál a kutyájával, amit akar. Vagyis amíg a többi embert nem zavarja.
Örülök, hogy a beszámolót élvezetesnek találod! :) Remélem, tetszett a folytatás (azaz az előzmény) is!
ynda 2024.01.19 11:02:34
@geegee: Huh, hát nagyon nem! Az utóbbi egy-két évben már sajnos az infláció elérte a kempingárakat is, pedig amióta mi kempingezünk, csaknem egy évtizedig elég szépen tartották magukat. Viszont a rendes szállásárakkal összehasonlítva még mindig a kempingek győznek.
Aztán a kempingben is ezer meg egy plusz szolgáltatásért lehet fizetni, amitől szépen felmegy az ára. A sima sátor az alap, az áram már napi plusz X euró/font/frank, ha lakóval mész, az még drágább, és így tovább. Vagy a kényelmet, vagy a spórolást választja az ember. Hiába, ha sokat szeretnénk világot látni magyarként, muszáj némi kellemetlenségre is mindig készülni. Persze általában utána ezekből lesznek a legjobb kalandok! <3
2023. december vége már a harmadik alkalom volt, amit egy horvát szigeten töltöttünk egy kis meleg és napsütés után vágyakozva. Az első évben Hvarra, majd tavaly Pagra, idén pedig Cresre és Lošinjra utaztunk. Csak azt nem kalkuláltuk bele, hogy ahogy egyre északibb úti célt választunk, az utazás…..
A Cinque Terre ahhoz talán túlságosan távol van Magyarországtól, hogy egy önálló úti cél lehessen, kiválóan ki tud egészíteni viszont egy észak-olaszországi utazást. Mi a tavaly őszi kilencnapos, Toszkánát bejáró körutunk végén kanyarodtunk erre. <= A toszkán beszámolót itt tudod elolvasni..
Csehország egyik legismertebb régiójához, az Európa-szerte híres fürdővárosokhoz ambivalens érzések fűznek. Gyerekként végtelenül ingerszegénynek találtam a környék városait, ivócsarnokait, kastélyait, gyerekszemmel nézve túlságosan is csendes főutcáit, a porcelánokat és a kristályokat, amiket…..
<= Az út első felében Capri szigetén és a Vezúv környékén barangoltunk, itt olvashatsz az ott gyűjtött élményeinkről Az Amalfi-part egyszerre hökkenti meg és nyűgözi le a szemlélőjét. Távolról figyelve meghökkenti, mert a meredek, durva hegyoldalakba brutál terepre építettek városokat az itt…..
Tartsatok most velünk Caprira, a Vezúv lábához és az Amalfi-partra, ahol a hamisítatlan dolce vita annyira rabul ejt, hogy legszívesebben ott élnénk le az életünket minden felfoghatatlan szervezetlensége és fejetlensége ellenére is. <3 Néha a józan ítélőképességünk helyett az ösztöneinkre…..
Szlovénia és Olaszország neve már önmagában biztosítékot jelent a csodálatos természeti környezetben való felfrissülésre. Tavasz elején, ami errefelé sokkal inkább még a tél vége, egészen különleges pillanatában fedezhetjük fel az északi hegyvidékeket: fél lábbal még a havas hegyekben, fél lábbal…..
A tíz évvel ezelőtti, 2012-es utamról szóló beszámolóért, ami főleg a klasszikus látnivalókra fókuszál, kattints ide És most ugorjunk is át 2022-be, amikor már egy férjjel, egy kutyával és egy mini camperrel felszerelkezve indultam neki Toszkánának. Az elmúlt tíz évben sokat tanultunk arról, hogy…..
Toszkána kulcsszavakban: végtelen lankák, romos villák, murvás utak, szépséges ciprusfasorok, romantikus kúriák, tündéri városok, történelmi emlékek, ínycsiklandó étkek, klasszikus borok, földrajzi kuriózumok és persze a dolce vita! Szinte képtelenség, hogy így repüljön az idő, de tavaly ősszel…..
Ha már igazi, tartósan megmaradó hó évek óta nem jön Budapestre, akkor úgy döntöttünk, hogy a kezünkbe vesszük az irányítást, és mi megyünk el a hóhoz egy napra. :) Nem szerettünk volna nagyon sokat autózni, ezért Szlovákia szebbnél szebb hegycsoportjai közül egy olyan közelebbit választottunk, ami…..
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, 2022 nálam nagyon tevékeny, ebből kifolyólag nagyon fárasztó év is volt. Pont ezért a munka utolsó, nyűglődős heteiben nagyon betalált ez a velem szembejövő mém: "Ha ezen a fotón egy jachtot látsz a tengeren siklani, akkor már nagyon rád fér egy kis szabadság!"  ..
<= Az előző részben francia, andorrai és spanyol szépségekkel ismerkedtünk, ha még nem olvastad, itt bepótolhatod. A mediterrán forróság után üdítő volt ismét zöldeket és kékeket látni, bevenni magunkat a sűrű erdőséggel borított hegyek és bővizű patakok közé, amik Spanyolország egy új oldalát…..
<= Hogyha érdekel, miért pont a távoli Pireneusok fogott meg minket idén ennyire, és hogy készültünk fel az útra, akkor katt vissza a bevezetéshez Már mögöttünk volt két napnyi utazás Ausztrián, Svájcon és Franciaországon keresztül, amikor a fülledt és száraz Francia Riviérát, és a nyári…..
Éééés... tadadadammm... nagy tapsot kérünk Nyugat-Európa egyik legsokoldalúbb magashegységének, annak a bizonyos... dobpergés... tűzijáték... PIRENEUSOK-nak! Vad gleccservölgyek, Mordorba illő hegycsúcsok, szédítő kanyonok, mesés települések és kismillió kalandlehetőség otthonának. Néha átfut az…..
Tíznapos lengyelországi utunk után a kollégám egyből azzal a kérdéssel fogadott, hogy "Na, ajánlanád-e Lengyelországot?" Olyan még sose volt, hogy ne vágtam volna rá valamelyik utazásunk után egy ilyen kérdésre egyből egyértelmű igenlő választ. De most idő kellett ahhoz, hogy a tengernyi élmény…..
Szlovénia nyugati csücskében icipici területen annyira koncentráltan helyezkednek el a szépségek, hogy általában azt se tudjuk, hova kapjuk éppen a fejünket. Itt egy elemi erővel dübörgő vízesés, ott egy magashegyi hágó, jobbra egy szemkápráztatóan kék forrás, balra egy élénkzöld kanyon... Többször…..
ynda 2022.05.12 11:46:00
@Yamaha FJR1300: Szia! Köszönjük, hogy írtál!!! :) Nagyon igazad van, Szlovénia átkozottul szerencsés ország, hogy ennyire természeti csodával büszkélkedhet. És azért mi is szerencsések vagyunk, hogy itt van a szomszédunkban. :)
A pádis-fennsíki hótalpazást hirdető utazási irodás hírlevelek évek óta záporoznak a postafiókunkba, de valahogy sose lobbant fel bennünk az olthatatlan vágy a téli Erdély iránt, egészen mostanáig. 2020/21 és 2021/22 telén Magyarországon egyáltalán nem láttunk havat, és ennyi év után nagyon vágytunk…..
Rendszeres olvasóink már bizonyára tudják, hogy ha úti célt kell választani, akkor a hegyek biztos nem fognak hiányozni a repertoárunkból. 2021 első felében Magyarországon is ennek a zsigeri igénynek a mentén jöttünk-mentünk, aztán valamilyen belső sugallat átvezényelt minket az Alföld egy…..
<= Az utazás, első, klasszikusabb feléhez, amelyben Lefkada szigetét jártuk be, kattints ide az előző bejegyzésért A 21. században, amikor már mindent felfedeztek és mindenhova utazási irodák szállítják a kíváncsi turistákat, elég ritka az az érzés, amikor olyan helyre indulhatunk útnak, ahol…..
Most már kevesebb idő van hátra 2022 nyaráig, mint több, végre el lehet kezdeni ábrándozni az idei nyaralásokról! :) Ti tervezitek már a sajátotokat? Ha igen, akkor az előzetes listátokra feltétlenül vegyétek fel Görögországot. De nem ám csak a fehérkavicsos, türkizkék tengerpartú szigeteket, hanem…..
ynda 2022.01.31 10:54:57
@Vejnemöjnen buzukizik: Igen, és így még a nyár első felében viszonylag zöld is volt a növényzet, illetve volt víz a Dimosari-vízesésben! Pont most nézegettem merő szórakozásból a délebbi görög szigeteket, műholdon meg utcaképen, hát azokon sokszor még egy árva fa sincs...
<= Ha érdekel, hogyan jutottunk hozzá lakóautónkhoz, és miért választottunk egy nem éppen tipikus téli úti célt, kattints ide az előző bejegyzéshez. Nemrég már beszámoltam Medárd megvásárlásának körülményeiről és a téli horvátországi utazásra felkészülésünkről. Most tartsatok velünk, és nézzétek…..
ynda 2022.01.20 14:11:15
@Yamaha FJR1300: Szia! Ugye, hogy mennyire megfogja az embert a sziget téli hangulata is? :) Köszönjük, hogy írtál, ez is csak megerősít minket abban, amit már amúgy is sejtettünk: hogy most, hogy belekóstoltunk a téli Dalmáciába, ezek után már igazán meg kell néznünk nyáron is egyszer!
ynda 2022.01.24 10:01:19
@gigabursch: Szia, köszönjük ismét, hogy olvastál minket! :)

Nem, egyelőre még nem volt vadkempingezés, mert a sok előkészület közepette mobilWC vásárlásra már nem maradt időnk és energiánk, illetve áram még csak külső hálózatról van. Amint megtörténik Medárd lakóautóvá alakítása, már ez sem lesz akadály. ;) Azért azt tippelném, hogy így télen nincs akkora szigor, legalábbis kismillió helyen el tudtam volna képzelni, hogy úgy parkolhatjuk le a lakót, hogy a kutya se járt volna arrafelé.

Igen-igen, a jugó a sirokkó dalmáciai megfelelője.