Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zsolt Dugár

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha úgy gondolod, hogy félig üres, akkor ez az írás neked szól. Ha úgy gondolod, hogy félig tele van, akkor pláne. Ha pedig úgy vagy vele, hogy nem tudod, meddig van a pohár, de te torkig vagy ezzel a kérdéssel – nos, akkor jó eséllyel egyetértesz az alábbiakkal. A pozitív…..
Zsolt Dugár 2015.04.19 12:30:23
@balazs
Teljesen egyetértek abban,h a pozitív gondolatok is lehetnek maladaptívak és rombolóak. Az ún. pozitív gondolkodás (mint az említett Silva idézet) ugyanis azt a csalóka látszatot keltik,h az élethelyzetek egyszerű technikával megoldhatóak, elég ha lemegyünk alfába és vizualizálunk. Ez egyrészt nem igaz, másrészt vakvágányra vezet, mert a mindenhatóság hamis érzetét kelti. Ez lehet kényelmes, de ezáltal pont azt a lelki személyiség fejlődést "ússzuk" meg, ami a konfliktusok kezelésének pozitív járuléka és amely fejlődés az ember alapszükséglete. Ráadásul ellentétes az ősi filozófiákkal is: az ehhez hasonló nézetek nem mások, mint az ősi bölcsességek lebutított, fogyasztható csomagolásban tálalt zanzái a mai kor konzumfogyasztóinak a jobb eladhatóság érdekében.
Egyetlen ősi tanítás sem vallotta azt,h életünk nehézségei ilyen egyszerűen kezelhetőek lennének. Épp ellenkezőleg: a folyamatos fejlődés, tanulás, a minél nagyobb önismeret fontosságát hangsúlyozták. Azt, h a konfliktusokat mindig először az ember belsejében kell megoldani és a külvilágban megjelenő megoldás nem más, mint ezen belső "harc" lezárásának a kivetülése. A pozitív hozzáállás ennek az egyik, de nem kizárólagos és mindenható eszköze, és a beleérzést, az empátiát, a helyzet és a benne lévő szereplők megértését jelenti. Azt, h pl. ha eleve úgy megyek ügyet intézni egy hivatalba, h azt gyűlölöm, az ügyintéző biztos packázni fog velem és egyáltalán a rohadt bürokrácia csak az életemet akarja még jobban megkeseríteni, akkor nagy valószínűséggel az egész fellépésem, kommunikáci ezt a hiedelmem fogja tükrözni, aminek nagy valószínűsége az lesz, h önbeteljesítő jóslatként konfliktusba is keveredem.
Míg ha azzal a feltételezéssel állítok be, h az ügyintéző nem az ellenségem, azért van ott, h segítsen, megértő vagyok, mert átérzem a helyzetét (a hócipője tele lehet a logikátlan utasításokkal és a frusztrált, értetlen emberekkel) türelmes, udvarias és higgadt vagyok (lásd EMK) nos akkor nagy valószínűséggel zökkenőmentesen és gyorsan "szabadulok". :-)