Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hegyivezetes.hu

31 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mi kerül ebben a túrában ennyibe? A Magas-Tátrában (Közép-hegység, 2382 m) 2018 februárjában megrendezésre kerülő 2 napos, hétvégi téli programunk facebook eseményeknél történt közzétételéhez az alábbi hozzászólást írták: „Én csak arra lennék kíváncsi, mi kerül 90-150 ezer Ft-ba a túravezetőknek?…..
A kérdésre a rövid válasz: senki. Bővebben: a hegyi vezetés (TEÁOR 9319), mint tevékenységi kör ugyan létezik Magyarországon, azonban a központi jogi szabályozás hiányából adódóan nem definiálható tevékenység, azaz ennek a foglalkozásnak nincsenek szabályai, és nincs megfelelő szakmai képzés sem. Ez…..
A Wallisi-Alpokban található Monte Rosa csoport több négyezer méter fölé nyúló csúcsot foglal magába. Itt egy nap alatt akár öt-hat négyezer méter fölötti csúcsra is fel lehet jutni. Ezek közül a legkedveltebb a Signalkuppe, amelynek tetején van az Alpok legmagasabban épült menedékháza, a Capanna…..
"Aki nem volt a Nagy Kysel'-ben, az nem volt a Paradicsomban." (Karol Dzúrik hegyimentő) A 40 évvel ezelőtti pusztító tűzvész után 2016. augusztus 18-tól ismét teljes hosszában járhatóvá vált a Kyseľ-szurdok a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban. A Kysel'-szurdok és az új via ferrata történetéről,…..
Ha kedvet kaptál a mászáshoz, a további részletekért kattints ide! Videót készítette: Farkas Zsolt..
Fotók (SAMSUNG GALAXY ACE 4): Farkas Zsolt..
Fotók: Farkas Zsolt  Ha még nem tetted volna meg, olvasd el az első részt!..
Több jól kiépített klettersteig (via ferrata) út van a térségben. Ezek közül a két legszebb útvonal egy-egy vízesés mellett vezet. 1. Jubilaums-Klettersteig (Lehner Wasserfall, 1500 m) Túraidény: május – október Kiindulópont: a Langenfeldben található Heimatmuseum parkolója Megközelítés: a…..
Felszerelés A megfelelő ruházaton kívül a következő felszerelésekre van szükség: Beülő és via ferrata kantár önzáró karabinerrel (via ferrata szett) az acélsodronyon való önbiztosításhoz. Csak az előírásoknak megfelelő via ferrata-kantárt használjunk!  Mászósisak kőhullás és esés közbeni…..
 A titok A siker kulcsa: kipihenten indulni a csúcsmászásra, ami a legtöbbször azon csúszik el, hogy a hosszú, fárasztó utazás után sokan nem tudnak vagy nem akarnak elég időt szánni az utazás kipihenésére. Ahhoz, hogy kipihenten tudjunk indulni, célszerű a menedékházban ágyban aludni. Ez viszont…..
A korábbi bejegyzésben szó volt a megfelelő akklimatizációról, ami a sikeres mászás egyik legfontosabb feltétele. A túraprogramról, az útvonalakról, a szükséges ruházatról és technikai felszerelésről, a megfelelő fizikai és lelki állapot, továbbá technikai felkészülés (hágóvasban történő mászás…..
Vélhetően kevesen tudjátok, hogy a francia UIAGM vezetők által Mont Blancra vezetett túrák kb. 90 %-át előzetes "akklimatizációs mászás" előzi meg. A komplett programok kb. 6 naposak (ebben az utazás nincs benne). Dióhéjban: a Mont Blanc mászás előtt felmennek egy 3000 méter körüli házba aludni,…..
Statisztikai adatok szerint a lavinaáldozatok 30%-a a sérülésekbe hal bele, beleértve a betemetetteket és azokat is, akik nem kerültek a hó alá. Azok közül, akik nem szenvednek halálos sérüléseket, a lavina túlélési esélye 90%-os, ha a mentés 15 percen belül megtörténik. A betemetett áldozatok…..
Hágóvasunk fogainak kopását úgy késleltethetjük a legjobban, ha nem használjuk sziklás terepen. A viccet félretéve, amennyiben a mászó terep jellege és a hóviszonyok azt nem kívánják meg, ne legyünk lusták levenni. A sziklán való közlekedés ugyanis hatványosan koptatja a…..
Vége a nyári alpesi mászószezonnak. Sokan ilyenkor elteszik technikai felszerelésüket, és csak nyáron veszik ismét elő, de vannak, akik télen és téli körülmények között sem hagyják abba a hegymászást. Akármelyik kategóriába is tartozol, e késő őszi hónapban saját…..
Azon túrák alkalmával (mint például őszi Magas-Tátra gyalogtúra vagy az Annapurna trekking), ahol hágóvasra általában nincs szükség, azonban előfordul, hogy gumitalpú cipőnkben már csúszkálunk, éppolyan hasznos lehet egy cipőtalpra szerelhető csúszásgátló, mint a járművek gumiabroncsaira a hólánc.…..
Lavina a Magas-Tátrában (Fotó: Farkas Zsolt) Az objektív veszélyforrásokat tőlünk függetlennek, a szubjektíveket elsősorban tőlünk függőnek mondjuk. Azonban vannak bizonyos objektív veszélyek, amelyek előre láthatóak, pl. egy mozgó kőtömb egy szakadékban, vagy a jól látható gleccserhasadékok... •…..
• Miért ne menjünk decemberben a Grossglocknerre vagy a Gerlachfalvi-csúcsra? Ősszel, az első hóesések után, még ha azok bőségesek is, a hó még nem eléggé alakult át ahhoz, hogy jó kötőanyagot alkosson, így ősszel és tél elején hasonló a helyzet az Alpokban található…..
Újra itt az ősz, leesett az első hó a Magas-Tátrában, és ezzel párhuzamosan egyre több, bajba került, felelőtlen turistáról hallani. A Tátra magasabban fekvő ösvényein november elsején - a természet védelme és a turisták biztonsága érdekében - életbe lép a szokásos téli…..
1. nap: Egyéni kiutazás Magyarországról. (Budapest – Milano – Varallo – Alagna Valsesia: kb. 1100 km) Találkozó az alagnai kempingben 19.00 órakor. Az éjszakát a kempingben (sátorban) töltjük. Alagna városrészlet (Készült: 2008.07.22.) 2. nap: Alagna – Gnifetti menedékház (3647 m) Reggeli és…..
Korzika: A GRANDE RANDONNÉE 20 (GR20) Korzika - a franciák a szépség szigeteként, a görögök 'a legszebb' néven emlegetik - 160 km-re délre fekszik a Földközi-tenger partjától és 80 km-re nyugatra az olasz partoktól. Korzika hegyei között időgépben érezhetjük magunkat. A 180 km…..
A legtöbb gyártó a bakancsokat a felhasználási területüknek megfelelően sorolja be: hegymászás, sziklamászás, gyalogtúrázás, stb., ami a választást nagymértékben megkönnyíti, azonban egy laikus vásárló számára az üzletek polcain sorakozó bakancsokról ez nem szokott…..
A velünk túrázók gyakran kérnek tanácsot tőlünk bakancsvásárlás előtt. A válaszadás nem könnyű, mivel ismernünk kell a túra célját, valamint a kérdező túrázási szokásait, hogy melyik évszakban és milyen gyakorisággal szokott túrázni. Előre leszögezem, hogy nincs…..
A napokban ismét halálos baleset történt a Grand Couloir-on, amely miatt nemhogy a mászás nem javasolt a normál úton, de a Gouter házat legalább egy hétre be is zárták. A jelenlegi helyzet tehát kísértetiesen kezd hasonlítani a 2003 nyarán történtekhez, így a 2011-ben írtak újra aktuálissá…..
Átadni a szenvedélyt, mindenekelőtt azt jelenti, hogy a túrát a gyermekek képességeinek megfelelően alakítjuk ki. 4 éves korig: az együttlét öröme a meghatározó Elsősorban a magaslati tényezőt kell jól kezelni. Ne haladjuk meg az 1500 m-es magasságot! El kell kerülni a…..