Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zerowastehu

16 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sipos Melinda, Ligeti Bolt Igen, szokott lenni, és biztos, hogy még több lehetne, amiből megpróbálok nem lelkiismereti kérdést csinálni. Arra gondolok ilyenkor, hogy rengeteg energiát fektetek abba, hogy mindent a lehető legjobban csináljak, de a dolgok egy része nem rajtam áll és ember vagyok,…..
Mohácsi Nusi, Shamobags Nehéz meghatározni pontosan, hogy milyen az igazi, de abban biztos vagyok, hogy nincs igazibb. Talán nem is kell erre definíció, az a lényeg, hogy te annak érzed magad, és a tőled telhető legjobb módon teszel a környezetért. Persze vannak szintek, de magamból kiindulva, ha…..
Az egyik nulla hulladékos Facebook-csoportban a napokban merült fel a kérdés, hogy kezdőként honnan lehet informálódni, milyen oldalakat, bloggereket érdemes nézegetni, követni, és ennek kapcsán jutott eszembe, hogy írok egy listát arról, hogy kik az én kedvenceim, hogy még több csatornáról…..
Az utóbbi időben annyiszor, de annyiszor jött velem szembe ez a téma, annyiszor beszélgettem erről másokkal is, hogy úgy döntöttem, itt az ideje kicsit részletesebben is írni róla. Először akkor szembesültem a hulladékcsökkentés korlátaival, amikor arról kellett döntenem, hogy a csomagolásmentes,…..
Gyaníthatóan mindenkinek megvan az az élmény, amikor egy átlagos bevásárlás után, a megvásárolt zöldség-gyümölcsöknek hála egy halom felesleges átlátszó műanyag zacskó jelenik meg otthon.  Erre általában három megoldás szokott születni:  1. az ember amit csak tud, újra felhasznál (helló,…..
Aki elkezdi az otthoni hulladékát csökkenteni, biztos, hogy előbb-utóbb eljut ahhoz a kérdéshez, hogy mit kezdjen a fürdőszobában lévő műanyag flakonos tusfürdőkkel, samponokkal, balzsamokkal. Ami a tusfürdőket illeti, általában könnyen megy a váltás, az ember kipróbál pár bolti, néhány kézműves,…..
Ha egyszer belekezdünk a hulladékcsökkentésbe, nemcsak a háztartásunk és a mindennapi szokásaink alakulnak át, de a legtöbbször táskánk tartalma is. Általában növekszik a mindig magunknál hordott tárgyak mennyisége, de szerencsére ezek legtöbbje kevés helyet és/vagy súlyt foglal el. Az alábbi…..
Íme a nulla hulladékos interjúsorozat második része (az elsőt itt találjátok), Kocsis Dórával és Németh Edvárddal, a Talpalatnyi történetek blog íróival, akik nulla hulladékos világutazókként lettek ismertek. A podcast felvétele előtt nekik is feltettem pár kérdést írásban, az erre adott…..
Ismét tíz ötlet arra, hogy mivel válthatjuk ki az eldobható, egyszer használatos, vagy sok hulladékot termelő tárgyainkat. ..
zerowastehu 2017.09.28 07:23:07
@Burgermeister: létezik a fém szívószálhoz speciális kefe, általában a szívószállal együtt meg lehet vásárolni (a képen a szívószálak mellett látod :))
zerowastehu 2017.09.28 09:57:12
@PanelProli: Egyrészt nem feltétlenül kell rögtön egy kilós kiszerelésben gyártani a házi vaníliás cukrot, én például elsőre ha jól emlékszem, 20 dekányival próbálkoztam, egy sütisütés után megmaradt vaníliarudat belerakva. :) Nem vettem hozzá pluszban semmit, szerencsére befőttesüveg is volt itthon (rosszabb esetben lehet kérni szomszédnénitől, nagymamától, szülőktől, nagy tételben lekvárfogyasztóktól, de amúgy pont most volt a Humusz-házban meghirdetve, hogy egy csomó befőttesüvegük maradt, vigye aki csak akarja ingyen :)). De még ha fel is szorzod az általad írt adatokat, jóval több hulladék jön ki a végén, mint a házi vaníliás cukor készítésénél (pl. a 2 grammnyi papírszemetet eredményező 10g-os zacskó egy kilónál már 200 grammnyi szemetet fog jelenteni, szemben a kilós cukor 20 grammjával. Ha ehhez még a vaníliás rudak szemetét is hozzáadod (ami amúgy 50 helyett 10 gramm, legalábbis ami nekem itthon van, az annyit nyom :)), még mindig kevesebb szemetet termeltél.) De a lényeg igazából azt hiszem inkább az, hogy ha megmaradó vaníliarudakból készíted (vagy felhasználásig cukorban tárolod a vaníliarudakat) két legyet ütsz egy csapásra, az amúgy kidobandó vaníliarudakat újra használod, és még hulladékot is spórolsz :)
zerowastehu 2017.09.28 15:57:32
@eßemfaßom meg áll: ha újrahasznosított anyagból készült wc-papírt veszel, ami nulla négyzetkilométernyi esőerdő-fát tartalmaz, máris jobban néz ki az összehasonlítás :) Tudom, hogy ezek egészen pici cselekedeteknek tűnhetnek, de sok kicsi sokra megy, pláne, ha szemétről és újrahasznosításról van szó :)
Úgy döntöttem, itt az ideje kicsit részletesebben is megmutatni a világnak, hogy milyen is a nulla hulladékos élet ma Magyarországon, így egy podcast-interjú sorozatba fogtam, amelyben olyan emberekkel beszélgetek, akik a mindennapjaikban is tenni próbálnak a saját szeméttermelésük…..
Néhány hónapja még arról számoltam be, milyen remek újrahasznosítási lehetőség a kiürült jégkrémes dobozokba piacon, csomagolás nélkül vásárolt zöldséget és gyümölcsöt tölteni. Az eltelt időben viszont hatalmasat fordult velem a világ. Kathryn Kellogg amerikai zero waste blogger hívta fel a…..
zerowastehu 2017.07.05 11:05:54
Íme tíz egyszerű, konkrét ötlet arra, hogy hogyan csökkenthetjük a hulladék mennyiségét a mindennapokban. (Részletes leírás a hajtás után)..
Sokan azt gondolják, hogy ha szelektíven gyűjtik a szemetet, azzal már bőven eleget tettek a napi/heti/havi/éves környezetvédelmi jócselekedetüknek. Ezzel szemben azonban a szelektív szemétgyűjtés/újrahasznosítás inkább olyan, mint amikor az ember a lyukas foga miatti fájdalom ellen bevesz egy…..
Interjú Monostori-Kalovits Márkkal, a noPack csomagolásmentes bolt alapítójával Nemrég nyitottatok meg. Milyenek az eddigi benyomások? Sokan jönnek, egy részük először csak érdeklődni, hogy mit kell hozni, hogyan készüljenek az itteni bevásárlásra. Többen jönnek be úgy délelőtt, hogy már lerakták…..
Ha már nekiindul az ember, hogy felfedezze magának a környékbeli csomagolásmentes boltokat (esetleg szuperlelkes zöldként elvándorol valamelyik távoliba), nem árt, ha egy kicsit felkészül, hogy mihez milyen házi csomagolóanyagot érdemes vinni. Íme tehát a lista:..
Van az úgy, hogy az embernek nincs lehetősége teljesen csomagolásmentesen vásárolni, ilyenkor is érdemes azonban odafigyelni, hogy mit választunk. Első körben érdemes olyan terméket venni, aminek a csomagolását később is fel tudjuk használni (pl. üvegpoharas mustár a flakonos helyett), és itt is…..
Az öt lépés nem az én találmányom (a már többször említett Bea Johnson Zero waste home blogjában/könyvében írja le őket), viszont olyan jól és egyszerűen összefoglalják az egész szemétmentesítő folyamatot, hogy bármikor, ha az ember megakad, ebből kiindulva máris közelebb kerülhet a megoldáshoz. A…..