Regisztráció Blogot indítok
Adatok
én a feri meg a bíró imre

0 bejegyzést írt és 35 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy egészen nagyszerű időutazásra invitállak ma titeket, kalauzunk ismét P. Elliott, aki többek unszolására állt neki, hogy leírja, milyen is volt az élet jó négy évtizeddel ezelőtt az olaszországi menekülttáborokban. Lesz itt minden, sikkasztó hentes, alkoholista tini, bolondos…..
én a feri meg a bíró imre 2015.04.20 23:05:10
@pappito: bár divorce "rate", de a lakosság számához van arányítva, nem a megkötött házasságokhoz.
bár csökkent a válások aránya a lakosságszámra vetítve, de valószinűleg nem csökkent, hanem nőtt a megkötött házasságok számához vetítve.

nyilván jóval kevesebb a válások száma, ha amúgyis "alig van", aki megházasodik.

másként: ha azt néznénk, hogy mennyi házasság végződik válással, akkor valószínűleg egy monoton növekvő görbét kapnánk (nem pedig egy 1980. óta csökkenőt, mint a te, lakosságra vetített görbéd).
én a feri meg a bíró imre 2015.04.20 23:05:24
@pappito:
butaság megsértődni egy statisztikai jellegű megállapításon (főleg, ha az téves). :)

szerintem egyébként több házasság végződik válással, mint "régen", és ez részben pozitív fejlemény, részben negatív (én inkább a pozitív oldalát hangsúlyoznám, hogy nincs senki egy életre belenyomorítva egy abúzusba).

a fő ok szerintem egyébként a női emancipáció, ami egy egyértelműen pozitív dolog.
továbbá ezzel összefüggésben az, hogy a nők ma már anyagilag "megengedhetik maguknak" a válást. nem háztartásbeliek, önálló keresettel, karrierrel bíró, gazdaságilag független emberek. vagy talán pontosabb, hogy az emberek manapság már olyan sokat keresnek, hogy az egyfős háztartás nem nonszensz (mint ahogy 50-100 éve teljesen kizárt dolog volt - anyagi okokból).

ugyanakkor van persze egy negatív vonulata is a történetnek, hogy az emberek közül elég sokan tényleg nem veszik komolyan a házasságot, és konfliktuskezelés helyett egyszerűen kiugranak belőle, mint egy rossz cipőből.

uff :)
A netnomádságról volt egy poszt ezen a héten, ezért arra gondoltam, nézzük meg egy másik szemszögből is a dolgot, ráadásul a szerzője, Tucano törzsgárdatag volt indulásilag a Határátkelő kommentelői között. Aztán megnézzük még, hogyan gyűjtik a szemetet Hollandiában,…..
én a feri meg a bíró imre 2015.04.19 22:43:19
@Muscari:
és a két állandóan vitatkozó szülővel felnövő gyerek nem sérül? hát a két anyával vagy két apával felnövő?
ilyen alapon mindenki sérül, mert egy életen át sosincsenek ideális viszonyok. nem hinném, hogy az apa-anya kétszülős modellben felnövők szignifikánsan kevésbé sérülnének, mint az egyéb családformában vagy ad absurdum család nélkül felnövő gyerekek.
sokkal többváltozós ez az egyenlet, semhogy ilyen egyszerűen megoldható lenne és kategorikusan ki lehetne jelenteni, hogy mi a tuti.
tegnapság ebben a kultúrkörben az általad preferált modellt tekintették (és tekintik ma is sokan) egyedül üdvözítőnek. nem vennék rá mérget, hogy igazuk van.

*****

kicsit más téma, de érdekesség:
a márciusban (is) a híd alatt élő pártól nem vette el a helyi (osztrák) "gyermekvédelmi" hatóság a velük együtt csövező kétéves gyereket. mert úgy ítélték meg, hogy a durva kockázatok dacára még mindig jobb neki a családjával, mint egy állami intézetben. kíváncsi lennék a magyar hatóságok hogy reagálnának hasonló helyzetben.
én a feri meg a bíró imre 2015.04.20 18:16:20
@adg [Au, Darwin]:
igazad van, "mi"-t kellett volna írnom. csak nehezemre esik ezzel a csoporttal azonosulnom. :)

(egyébként tényleg igaz, hogy az ozzik tenyerüket dörzsölve röhögnek, ha meghallják, mennyi a magyar fizetés? és örömüket négy hamburgerrel öblítik le, amit az órabérükből vesznek? mesélnél egy kicsit az ottani melósok életéről? ;)))) )
én a feri meg a bíró imre 2015.04.20 21:06:07
@Cascabel: a szavaidból azt vettem ki, hogy nem túl későn, hanem túl korán volt az. :)
A héten kértelek titeket, hogy örökítsétek meg a tavasz egy számotokra szép, érdekes vagy jellegzetes pillanatait ott, ahol éltek. Többen is küldtek képeket, amikért nagy köszönet a fotósoknak. Számomra ezek a képek is igazolják, hogy miért az egyik legszebb évszak a tavasz…..
én a feri meg a bíró imre 2015.04.18 16:05:57
ez a tablazat megmutatja, hogy a bevandorlok hany szazaleka "hazatero" (2012-es adatok):
ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Return_migrants_in_terms_of_citizenship,_2012_%28%25_of_all_immigrants%29_YB14_II.png
persze, az elsore meglepoen magasnak tuno aranyok a kevesse vonzo celpontokra jellemzok (romania, magyaro., ...).
de meg az angol bevandorlok otode is angol allampolgar.

***

mindig nagy a siras, hogy szegeny anglia erejen felul mekkora aldozatokat hoz a bevandorlokert, mekkora tomegek arasztjak el a kiralyno szigetet.
igaz, az adatok 2012-esek, es igaz, hogy kisebb orszagok, mint anglia, de az alabbi orszagok mindegyike a lakossagra vetitve aranyaiban tobb bevandorlot fogadott, mint a UK:
belgium, ausztria, svedo., gorogo., romania, dania (es meg nehany kisebb orszag).
sot, a sort lehetne folytatni 9 tovabbi eu-s orszaggal, akik szinten 0,5% folotti bevandorlot fogadtak (az angol. 0,8%-kal szemben)
a konkret szamok:
ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Immigrants,_2012_%281%29_%28per_1_000_inhabitants%29_YB14_II.png
én a feri meg a bíró imre 2015.04.18 22:31:04
@geegee: a helyi hirharsonaban a napokban olvastam, hogy osztrakiaban is nagy gondok lesznek hamarost. pl. az egyik tartomany jovedelmenek 10%-a a turizmusbol szarmazik. allitolag a szazad kozepere az osszes sifelvono 1500 m alatt bezarhat. de az uzemeltetoik mar joval hamarabb ehen fognak halni.

vorosmarty mar regen megirta az eloszoban:
"A KLÍMAVÁLTOZÁS irtóztató nyomában
Szétszaggatott népeknek átkai
Sohajtanak fel csonthalmok közől;
És a nyomor gyámoltalan fejét
Elhamvadt várasokra fekteti.
Most tél van és csend és HÓHIÁNY és halál.

A föld megőszült;
Nem hajszálanként, mint a boldog ember,
Egyszerre őszült az meg, mint az isten,
Ki megteremtvén a világot, embert,
E félig istent, félig állatot,
Elborzadott a zordon mű felett
És bánatában ősz lett és öreg."
mek.oszk.hu/01100/01122/html/vers0308.htm
én a feri meg a bíró imre 2015.04.18 22:32:40
@geegee: ...belehaltal volna, ha a mamad a legfinomabb falatoktol onkezevel foszt meg? ;)
Alig pár hét van már csak hátra a brit parlamenti választásig, a héten már minden jelentősebb (és pár kevésbé jelentős) párt előállt a programjával. Most abszolút közszolgálatilag megnézzük, ki mit mond a bevándorlással kapcsolatban, azaz mire számíthatnak a…..
én a feri meg a bíró imre 2015.04.18 16:05:57
@FutureFry:
az usa minimalber kb. 1000 eur. az eu-ban tobb mint 200 millio ember olyan orszagban el, ahol ennek kozel masfelszerese az iranyado mertek (nemeto, anglia, franciao., ...). meg persze masik 100-150 millio olyan orszagban, ahol az 500 eurot sem eri el a minimalber.
persze, PPS-ben merve mar joval kisebbek a kulonbsegek.

felteszem, hogy az usaban joval kisebb kulonbsegek vannak a minimalberben, mint az euban. eu minimalberek:
ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Minimum_wages,_January_2015_%28%C2%B9%29_%28EUR_per_month%29_YB15_II.png

az eu-ban a lakossag 11%-a el olyan haztartasban, ahol a lakhatási koltsegek meghaladjak az osszjovedelem 40%-at.

egy masik adat (2013) szerint az EUban a haztartasok a rendelkezesre allo jovedelem atlag 22,2%-at koltik lakhatasi koltsegekre. az egyfos haztartasok eseteben ez az arany 32,2%.
appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=ilc_mded01&lang=en
vagy
appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do

*********
egyebkent az altalad javasolt definiciot tulzo elvarasnak tartom: szerintem nem "elvarhato", hogy egy EGYFOS haztartas 2+ szobas lakast tudjon fenntartani a jovedelmenek harmadabol.
a szokasos definicio a "megengedheto" lakhatasi koltsegekre az, hogy azok ne haladjak meg a haztartas rendelkezesere allo jovedelem 30%-at.
szerintem az elvarhato meret az felnottenkent max. 1 haloszoba.

affordability:
www.portaldahabitacao.pt/opencms/export/sites/ihru/pt/ihru/docs/relacoes_internacionais/CECODHAS_ObservatoryBriefing_Housing_Affordability_2012_revised.pdf
Aligha van ma kényesebb pont a határátkelésről folytatott beszélgetés során, mint a szülőföldhöz fűződő viszony. A hazaárulózós korszakon talán már túl vagyunk, de a kérdés még mindig komoly érzelmeket vált ki. Ki miért hagyta el Magyarországot, miért tért vissza (ha…..
én a feri meg a bíró imre 2015.04.17 07:33:34
ki ismeri azt az angol szót, hogy "lekvar"?

www.thefreedictionary.com/lekvar
lek·var (lĕk′vär)
n.
A sweet spread or pastry filling made of prunes or apricots.
[Hungarian lekvár, jam, from Slovak, from Czech lektvar, electuary, from Middle High German lactwārje, latwērge, from Old French leituaire, from Late Latin ēlēctuārium, electuary; see electuary.]

Lekvar is a thick jam or fruit butter of Central and Eastern European origin. Lekvár is a very thick, sometimes coarse jam of pure ripe fruit.

Lekvár is usually made of fruits like apricot, peach, strawberry, plum, prune, raspberry, cherry or sour cherry, but apples, and less usually, green whole walnuts, muscadine grapes or figs may also be used.

Lekvar is used in filling palacsinta pancakes,[1] pastries like Buchteln (or buchta), kifli, or strudel and other sweet yeast breads, pastries, cookies, and pierogi, as a spread on toast or biscuits, and in fruit sauces.

a palacsinta etimológiája se unalmas, kicsit mint józsef attila dunája:

The name of the dish has followed a track of borrowing across several languages of central and south-eastern Europe. The dish originates from the Slavic countries and thus Austrian-German term Palatschinke is borrowed from Czech palačinka, that in turn from Hungarian palacsinta, and that in turn from Romanian plăcintă (a cake, a pie), where it ultimately derives from Latin placenta (a flat cake), a word of Greek origin.[3] Palačinka is also the name in most Slavic languages (Ukrainian, Slovak - palacinka, Bosnian, Bulgarian, Czech, Croatian, Macedonian, Serbian, Slovenian- palačinka, палачинка). In Polish, the equivalent is called a naleśnik, in Romanian clătită.

a palacsinta is olyan kelet-(közép?)-európaian nemzetközi, mint maguk a magyarok, akikről józsef attila így ír (a dunánál):
"A világ vagyok - minden, ami volt, van:
a sok nemzedék, mely egymásra tör.
A honfoglalók győznek velem holtan
s a meghódoltak kínja meggyötör.
Árpád és Zalán, Werbőczi és Dózsa -
török, tatár, tót, román kavarog
e szívben, mely e multnak már adósa
szelíd jövővel - mai magyarok! "
Egészen sajátos életmódot választott mai posztunk szerzője, Bori, aki digitális nomádként éli életét. Azt még maga sem tudja, meddig tart a kaland, ám már az elindulás körülményei, a tudatos tervezés és persze jelenlegi élete is van olyan érdekes, hogy érdemes legyen…..
én a feri meg a bíró imre 2015.04.16 04:36:38
@fhdgy: ha még a heti 1 napot is sokallod, akkor nem marad más, mint a saját alkalmazás fejlesztés. dolgozd be magad az androidba, aztán a google play-ben piacra is dobhatod a free és a premium verzióját a programodnak.
én a feri meg a bíró imre 2015.04.16 04:36:47
@Giddy Lamb: úgy látszik akkor vagyunk egy páran, akik őszintén lelkesedünk a cenzúráért. :)
tisztességes ember eltűri a cenzúrát? ír cenzúrázott helyre? :)
én a feri meg a bíró imre 2015.04.16 04:36:59
@morsels: nálunk az egyik asztalt berendezték a kollégák pingpongasztalnak. de valahogy nem kapcsolt a főnökség, az új helyen se lett fix, tisztességes pimpongasztal. szerintem ezért hagyott itt bennünket az a régi kolléga. nem tudott kiteljesedni ezen a területen... :)
Mármint nem a Határátkelő blog, hanem Ádám tett így, aki nem csak vállalkozni kezdett, de (megtartva jó szokását) posztot is írt róla. Szerintem nagyon sok érdekes és értékes információt tartalmaz arról, mire érdemes odafigyelni, és mik lehetnek a buktatók. „A…..
én a feri meg a bíró imre 2015.04.13 23:36:08
@qkuc:
ne ijedj el a jutaléktól. attól függ hová mész. svájcban pl. páréves gyakorlatra ajánlottak 85 chf-es óradíjat (fejlesztő).
én a feri meg a bíró imre 2015.04.15 21:16:05
@~~Babette~~: ugye! pár hónap múlva már a pickszalámi is ingyen lesz magyarországon. nem véletlen mondják, hogy jobban tejesít... de akkor már késő lesz, bezáródnak a határok, és a külföldre szakadtak csak édes álmaikban lehetnek újra a zanyaföldön.
én a feri meg a bíró imre 2015.04.15 21:16:06
@adg [Au, Darwin]: csak elírás lehetett, biztos "ciki"-t akart írni. (Golf voltam) :)