Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dolphin

1034 bejegyzést írt és 894 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közel félmilliárd évvel ezelőttig a földi élet a vizekre szorítkozott. Ekkor azonban a növények, majd őket követve az ízeltlábúak (őket követve pedig még később a gerincesek) is kiléptek a szárazföldre. És utóbbiak hamarosan a levegőt is birtokba vették. ..
Critical Biomass Felszarvazva - 4. 2020.07.04 09:56:17
A bogarak rendje (Coleoptera) az egyik legnagyobb az élővilágban és a bennük fellelhető fantasztikus diverzitás eredete már évtizedek óta lenyűgözi a kutatókat...
Critical Biomass Narancspofa 2020.07.02 10:50:17
A szorgalmas tenyésztők mesterséges szelekciója számos, tudományos szempontból érdekes hibridet hozott létre. Ezek egyike a mozaikos kanári.  ..
A 2020-as év egyik kétségtelenül szomorú lábjegyzete az Ünnepi Könyvhét elmaradása lesz. Mi azonban nem szakítjuk meg hagyományainkat, hanem álljon itt egy ajánló a könyvekről, amit az utóbbi évben olvastunk. Magdalena Zernicka-Goetz & Roger Highfield: The Dance of Life Víg Julianna Talán…..
Most, hogy a többség már (talán) megbarátkozott a PCR-alapú vírosdiagnosztika mibenlétével, ideje szemügyre vegyük, mit tartogat a jövő...
dolphin 2020.05.25 22:18:23
@fordulo_bogyo: Igen, ez egy különleges tulajdonsága a Cas12 és Cas13 fehérjéknek. (Pontosabban nem mindent, hanem csak ssDNS-t, vagy ssRNS-t, de azt szekvencia-specificitás nélkül).
Kivételesen Darwin-naphoz illő tartalommal lepünk meg benneteket kedves olvasók...
Nobuaki Nagasima Werner-szindrómában szenved, amitől a teste extrém gyorsan öregedik. Erika Hayasaki írása jól bemutatja, hogy ennek a betegségnek a tanulmányozása sokmindent elárul génjeink működéséről. Még az is előfordulhat, hogy a Werner-szindróma megértése segíthet megoldást találni az öregedés…..
Több mint egy évszázaddal a felfedezésük után még mindig nem igazán tudjuk, mire valók a vércsoportok. Carl Zimmer utánajárt, hogy tényleg olyan fontosak-e? ..
dolphin 2019.10.28 21:42:00
@'it's cool to know nothing': Az amerikai “caucasian”-nek szerintem nincs igazán jó magyar megfelelője. A “fehér” pl. nem jó, mert kollokvialisan a magyarban ez csak európai származasu, fehér bőrű személyt jelent, míg az amerikai “caucasian”-be a közel-keleti és észak-afrikai személyek is beletartoznak, bőrszíntől kb. függetlenül.
dolphin 2019.10.29 10:22:54
@'it's cool to know nothing': Hát, sajnos engem egyáltalán nem befolyásol, mit gondolsz az angoltudásomról, ráadásul ha vennéd a fáradtságot és utananeznel, meg azt is látnád, hogy nincs igazad :D.
Pár nappal ezelőtt jelent meg egy új Scientific Reports cikk apropóján az indexen egy cikk, "Fordítva sült el a szúnyogkísérlet, szaporodtak a mutánsok" címmel. A cikket olvasva az egyszeri olvasó azzal a meggyőződésel állhat fel, hogy az Oxitec cég brazíliai kísérlete egyetlen nagy csőd volt,…..
Ahogy azt még a blog hajnalán írtam egyszer, a világ legősibb sejtvonala nem valamilyen sztárlabor inkubátorainak mélyén tenyészik Petri-csészékben, hanem hús-vér kutyák segítségével maradt fent, több ezer éven át...
Ha nem is napra pontosan, de azért elég közel tíz évvel ezelőtt volt, hogy Snowball a táncos sárgabóbitás kakadu berobbant a tudomány világába is...
Critical Biomass Puha karok 2019.06.22 21:59:24
Tintahalakról és polipokról - félretéve a gasztronómiai megfontolásokat - különleges intelligenciájuk és/vagy fantasztikus mimikrijük apropóján szoktunk leggyakrabban beszélni. Épp ezért is különleges Martin Cohn csoportjának az eLife-ban megjelent cikke, ahol a végtagfejlődést vették górcső alá és…..
Critical Biomass Könyvhét - 2019 2019.06.13 22:32:05
Ha már látszólag semmi sincs, könyvajánló akkor is van :). Itt vannak a legtémábavágóbb könyvek, amiket tavaly olvastunk. ..
Christina Warriner sokkal profibbul szedi elemeire a paleolitikus táplálkozás mögé erőltetett mítoszokat, mint én tettem egykor, de a lényeg ugyanaz: természetesen működhet, mint diéta, de ziher, hogy nem azért, mint Szendiék állítják. ..
dolphin 2013.04.08 12:08:32
@mezrablo: Moderálás azért van, mert így biztosak lehetünk benne, hogy a trollok nem lepik el a helyet. Valóban jobb lenne, ha regisztrált nickeknél automatikusan kiiktatható lenne, de a blog.hu-nak nincs ilyen fícsöre.

Paleo: itt tipikus egymás mellett elbeszélés van, te, mint sokan, azt nem érted, hogy a paleo diéta kritikusainak nem a konkrét étrenddel van a baja, hanem azzal, amit mögé kerítettek. Mint kiscsilliószor el lett mondva: nem azt állítjuk, hogy a diéta nem működik, hanem azt, hogy egész biztos nem azért, amit Cordain és Szendi állítanak a paleolitikum lakosainak genetikai adaptációjáról.
dolphin 2019.06.12 20:57:55
@mezrablo: Ismét, nem először és gondolom nem utoljára, hangsúlyoznám, hogy nem magukat a diétákat kritizáltam, hanem a köréjük rittyentett, nagy állításokat tevő, de teljes megalapozatlan "evolúciós" BS maszlagot. Azt a kritikámat továbbra is fenntartom.

A konkrét diétákról meg nem nagyon van véleményem, mert annyira nem érdekel a téma. Mivel nem vagyok dietetikus, nem nagyon követem, hogy épp ki-mit állít valamelyik diétáról, hasznáról és előnyeiről. Ezek egy része egyébként _szerintem_ ugyanúgy gyenge evidencián alapuló nagyotmondás, mint azt az elmúlt években már számtalanszor láttuk, pl. az antioxidánsok, vagy az omega-3 zsírsavak esetében.

Az én szememben a legjobb tanács, amit táplálkozással kapcsolatban olvastam egy 2007-es Michael Pollan cikkben fogalmazódott meg:
www.nytimes.com/2007/01/28/magazine/28nutritionism.t.html
"Eat food. Not too much. Mostly plants. [...] Don’t eat anything your great-great-grandmother wouldn’t recognize as food."
Ez 12 évvel később sem tűnik igazán meghaladottnak.
dolphin 2019.06.13 11:12:48
@mezrablo: Ebben biztos nem lesz vita köztünk - én sem Pollan munkásságát ajánlom, általában (nem is ismerem annyira), hanem ezt a konkrét cikket.
Alig néhány órával azután, hogy vasárnap az MIT Technology Review megszellőztette, hogy a shenzeni egyetemhez kapcsolható kínai kutatók már valószínűleg életképes embriókon is végeztek genomszerkesztéses kísérletet, a YouTube-ra felkerült két videó, ahol a kutatócsoport vezetője, Csienkuj Ho…..
dolphin 2018.12.05 23:18:38
@rdos: Ez nem teljesen új, eddig is voltak erre adatok. Mivel elég ritka jelenség, meg eleve kevés az apai mtDNS is (az anyaihoz képest) ami bejuthat, azért nem kell rögtön rohanni és átrajzolni a mitokondriális törzsfákat.
dolphin 2018.12.10 09:59:29
@fordulo_bogyo: Akkor itt van egy follow-up, egy kicsit részletezve a genomszerkesztést is: qubit.hu/2018/12/10/felelotlen-egotrip-nyoman-szulettek-a-genszerkesztett-kinai-ikrek-lulu-es-nana
dolphin 2018.12.11 20:24:34
@fordulo_bogyo: EU-s törvényekből nem vagyok nagyon penge, de ha jól tudom elvileg a behozatal is bejelentésköteles, a tenyésztés pedig (azt hiszem) tagországonként változó szabályozású, de leginkább teljesen tilos.

Ha scak egy helyen roncsoljuk a genomot az megoldható, nem nagyon látunk (halban biztos nem) nagyarányú sejtpusztulást. De el tudom képzelni, hogy van egy felső határa a multiplexelésnek (amikor egyszerre több génben hasítjuk a genomot) is, pont azért, mert a sejt besokal és elpusztul.
Az első dolog, ami feltűnt Borgny Egelandnak, hogy egyébként teljesen egészségesnek tűnő kislányának, Livnek furcsa illata volt: az istállóra emlékeztető szag áradt a hajból, a bőrből, de még a vizeletből is. Aztán teltek, múltak az évek és a kislány háromévesen sem mondott egyetlen szót sem.…..
  A szemevolúció mindig is hálás téma és egyike azon eseteknek, amikor a kreacionisták ignoranciából származó érvét (miszerint a komplex szem nem alakulhatott ki lépésenként) remekül lehet felhasználni pont annak a szemléltetésére, amit cáfolni szerettek volna. Szem, pontosabban fényérzékelő szerv…..
Az utóbbi évtized egyik legnagyobb embertani meglepetése még 2010-ben született, amikor egyetlen kis darab ujjperc alapján kiderült, hogy az anatómiailag modern ember, aka. Homo sapiens feltűnésével párhuzamosan nem csak egy, hanem legalább két másik ősi embercsoport létezett a világon. A…..
Critical Biomass Könyvhét - 2018 2018.06.08 19:22:38
Eljött a Könyvhét, így mi is folytatjuk lassan 5 éve elkezdett hagyományunkat és olyan ismeretterjesztő könyveket ajánlunk és kritizálunk, amelyeket az utóbbi évben olvastunk. Csapjunk is bele...
A Krétában megjelenő ősi méhlepényes emlősök a dinoszauruszok árnyékában húzták meg magukat, a többnyire éjszakai rovarevésre szakosodott niche-ben. Ezen életmódhoz való adaptáció számos olyan genetikai lenyomatot hagyott, amit ma is fellelhetünk az emlősök genomjában. Ilyen például, hogy az emlősök…..
Critical Biomass A legkisebb rovar 2013.04.29 22:21:19
Amikor alig pár hete boncolgattam a kevesebb mint 200 mikronos Megaphragma mymaripenne sejtbiológiai különcségeit, már utaltam rá, hogy az a méret, fizikai okokból is az elképzelhető rovarméretek alsóbb határát súrolja. Annyi pontosítást azért megérdemel a dolog, hogy "az…..
dolphin 2013.05.06 10:49:00
@Irbisz: Lesz, lesz :-). De elsőre én is hoaxra gyanakordtam, csak még ahhoz sem volt elég info. Szóval kivárjuk, hogy mi is lesz belőle :-).
dolphin 2018.05.14 13:01:10
@inkvisitor: Köszi, igen láttam, és nem is annyira a tágabb jövőben, ha nem is a konkrét erdményekkel, de egy tágabb kérdéskör esetében mindenképpen lesz erről szó.
Critical Biomass Rája lépett 2018.02.12 22:46:11
A végtag-evolúció azon kevés dolog egyike, amitől még a legelfoglaltabb pillanataimban is képes vagyok ismét lelkes kezdő blogger lenni. Az meg persze a sokszor méltatlanul elfeledett Darwin nap. A kettő ördögi kombinációjának meg persze ki tudna ellenállni. A poszt apropója tehát egy gyönyörű…..
(A következő poszt informálisan továbbra is létező "gyakornokos" lehetőségünkre jött, szerzője pedig Jezsó Bálint.) A fosszíliák tanusága szerint, a ma ismert soksejtű állati (Metazoa) törzsek közel fele (11 állattörzs) a kambriumi evolúciós robbanásként emlegetett esemény során fejlődött ki.…..
(Sorozatunk előző részében azt vettük szemügyre, valóban szükséges-e egy Értelmes Tervező létét feltételezni ahhoz, hogy a nejlonbontó baktériumok létét megmagyarázzuk, vagy megteszi-e a jó öreg evolúciós elmélet is. Ez alkalommal vendégmunkásunk, SexComb, az ÉRTEM egy újabb állításának ered a…..
dolphin 2018.02.05 21:14:48
@Johnny R.: Írtam a poszt eredeti szerzőjének, Sexcomb-nak, remélem előbb-utóbb előkerül és válaszol.