Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kulturvamp

59 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Packázás a halállal groteszk orosz kabaréba csomagolva, Brecht ihlette dühös kiáltványok füzére és Anne Frank naplójának részletei cseh, illetve szlovákiai színházcsinálók tolmácsolásában. Ez volt egy nap az idei Y.East Fesztiválon, amely immáron harmadjára lakta be a zsámbéki Rakétabázis…..
"Két évvel ezelőtt egy barátunk temetésén voltam, ahol egy másik barát elmesélt egy rettenetes történetet, amiben ő volt benne (...) és itt megütődtem, hogy ez mintha olyan lenne ami alkalmas darabnak. Ebből lett a Széljegy" - meséli a Katona trailerében Spiró György, aki direkt a Katona…..
„A Charlie Hebdo elleni terrortámadás után mindenki Charlie volt a közösségi oldalakon, de je suis Congolais hashtag nincs, kongói senki sem akar lenni. A világnak fogalma sincs arról, mi folyik itt” - és ez csak az első mondat volt, ami a bécsi főpályaudvar szomszédságában álló ipari épületbe lépve…..
Regényt színpadra adaptálni soha nem könnyű feladat. A világirodalom egyik legfájdalmasabb és gyönyörűbb regényének színrevitele, a Vígszínház fiatal alkotócsapatának gigászi vállalása talán nem is sikerült maradéktalanul. Dosztojevszkij Félkegyelműjének története mégis többször életre kel a csaknem…..
Színésznő. Rendező. A Színművészeti Egyetemen már a második osztályát vezeti. És persze játszik, nem keveset, most éppen egy feminista magazin megkeményedett, szlogenekben beszélő ál-laza főszerkesztőjét. Zsámbéki Gábor osztályában végzett, diploma óta a Katona József Színház tagja. A Portugál…..
Megannyi szenvedő értelmiségi alak után most végre lubickol a neki adott szerepek sokféleségében. Fekete Ernővel a kesergés otthonosságáról, kétkedésről és rendezői módszerekről beszélgettem. No meg arról, mi van akkor, ha színész kolléga rendezi az embert. INTERJÚRevizor: Elég széles az a…..
"Amikor megtudtam, hogy emberek abból élnek, hogy énekelnek meg beszélnek, és hogy ezt a szakmát színészetnek hívják, azonnal tudtam: ez lesz a nekem való!" - idézi fel a gyermekkori kezdeteket Molnár Piroska színművész, és halad végig szépen pályájának eddigi főbb állomásain, a főiskolás…..
Grand Canyon helyett Balaton, Ridley Scott Thelmája és Louise-a helyett csak így, magyarítva, Telma és Lujza ámokfutását asszisztálhatjuk végig a Színház- és Filmművészeti Egyetem 220-as termében.Ballér Bianka és László Lili végzős színészhallgatók Zsámbéki Gábor és Fullajtár Andrea osztályában.…..
Elhidegülés, jószomszédi viszony, ebbe jön egy menekült és felkavar mindent. Idegengyűlölet, gyilkosság, bűnbakkeresés. Látszólag groteszk társadalomszatírának indul a német Philipp Löhle darabja, de a könnyesre röhögtető poénok, elborzasztó túlzások egyre mélyebbre ásnak. A mába. Magunkba, jó…..
Már a sokadik női sorsot boncolgatja górcső alatt Székely Kriszta rendező, aki Polcz Alaine élni akarása (Polcz Alaine: Asszony a fronton), Winnie homokba zártsága (S. Beckett: Szép napok), Petra (R. W. Fassbinder: Petra von Kant) és Harper (S. Stephens: Harper Regan) vergődése után ezúttal Ibsen…..
Adva van egy menedzserbetegségben szenvedő bankigazgató, egy rangon aluli szerelem és egy irreálisan korrupt világ. Ahol úgy adják-veszik a szakmai kinevezéseket, a nemesi rangokat és neveket, mint más a boltban a cukrot meg a sót. Egy, kettő, három. Molnár Ferenc csaknem kilencven éve írt…..
A szerelem nem megy gombnyomásra, a boldogság nem tervezés függvénye. Molière A nők iskolája című vígjátékában adva van egy öregedő úr, aki reménytelenül ácsingózik egy fiatal lány után, ám törvényszerűen felbukkan egy jóképűbb és fiatalabb férfiú, és romba dől több év kemény munkája. Moliére (saját…..
Felkavar, elgondolkodtat, nem ereszt. Végig feszült, izgalmas két óra. Egy éve tartó sikerszéria, több tucat európai teátrum után Magyarországra is elérkezett Ferdinand von Schirach bírósági drámája, a Terror. A döntés a néző kezében van: esküdtekként ők határoznak a végén arról, hogy felmentik-e a…..
A téboly júliusban már lezajlott, méghozzá Szegeden: a Thealter Fesztiválon tartották Gogol Egy őrült naplója című „pétervári elbeszélésének” bemutatóját, Keresztes Tamás főszereplésével, Bodó Viktor rendezésében. A monodrámával mostantól Budapesten, a Jurányi Inkubátorházban találkozhatunk.…..
Tizenkét órányi nonstop imprózás, nyilvános próbák, kulisszajárás, beszélgetések, előadások, és tapsrend-turmix egy esős szombaton: ez volt az idei Színházak Éjszakájának néhány elkapott pillanata Budapesten.  Színházak Éjszakája. Ez a két szó jó pár éve már csak a nevében jelent tényleges…..
A drámairodalom nagy tragikus szerepei után teljesen új arcát mutatja Fullajtár Andrea színművész, aki egy jazz zenekarral az oldalán Marlene Dietrich gondolatisága előtt tiszteleg önálló estjével. Az Euronews riportja.  Teszi ezt izgalmas, fanyar humorral. Nem az üresfejű filmsztárt kapjuk,…..
Júliusi délután, enyhe zsongás, néha egy-egy felröhögés és rohangáló kutyák a Jurányi Inkubátorház kertjében. Az egyik asztalnál a valamikori Horvai-Máté színészosztály hallgatói ücsörögnek az egykori osztályfőnökkel, Máté Gáborral. Valami nagyon készül. Ez már a tizedik nyár, amikor az Alkalmáté…..
Főiskolás kora óta a Katonában játszik, csupán egy évet hagyott ki Halász Péter és a Városi Színház kedvéért. Mehetett volna Franciaországba szerencsét próbálni, végül maradt. Az itthoni szabadúszás sem izgatja, azt mondja, az erős társulat olyan alap, amit dőreség lenne feladni puszta önzésből és…..
Mihez kezd egymással egy gyilkos és az áldozat lánya, ha több tíz év után találkoznak? Beteljesíthető-e a bosszú, létezik-e megbocsátás? Ezt a találkozást beszéli el Eötvös Péter operája, a Senza Sangue, melynek ősbemutatója néhány hete volt Avignonban, a szerző vezényletével, Alföldi Róbert…..
Ha kell, dögös vamp, ha kell, pszichopata férfigyűlölő, lelki sérült nő vagy néma lány. Még csak 30 múlt, de túl van már a drámairodalom jópár súlyos nőalakján. Naivaszerepet - eddig legalábbis - csak „pedagógiai céllal” kapott. Diploma után rögtön az ország egyik legnevesebb művészszínházához…..
Egyszer csak találkozunk valakivel és beleszeretünk, halálosan. És az csupán másodlagos, hogy férfi vagy nő az illető. A szerelemnek ugyanis nincsen neme. A társadalmilag kevésbé elfogadott kapcsolatok felvállalása sosem volt egyszerű, az ötvenes években mccarthysta Amerikájában sem. Erről szól a…..
Bármelyikünkből lehet szörnyeteg? Születhetünk-e gyilkosnak, vagy a körülmények együtthatása hozza ki belőlünk az arra való hajlamot - már ha volt ilyen? És meddig terjed a lelkiismeret határa? Persze - hatalom, elismertség megszerezve... Na de megúszható-e a bűnhődés? Rendhagyó Macbeth ez, négy…..
Milyen világ az, ahol az ártatlanságot kell bizonyítani és nem a bűnt? - teszi fel a kérdést Proctor, miután elhurcolják boszorkánysággal vádolt feleségét. Milyen világ, na mondd már. Olyan, ahol csak az írásba foglalt vallomás számít, a szóbeli nem, ahol megalapozatlan vádak, a tömeg szava elég…..
Van abban valami féktelen, szenvedélyes, forradalmi, talán egy kicsit ijesztő, ahogy egy fiatal csapat birtokba veszi a Pesti Színház színpadát. Friedrich Schiller testvérviszályról szóló, erkölcsöt és társadalmat megkérdőjelező Haramiák-ját Kovács D. Dániel vitte színre a Víg társulatának ifjú…..
Anton Pavlovics Csehov Sirálya minden esetben hitvallás: egy társulat nyilatkozattétele arról, hogy milyen színházban - és világban - hisz. Talán ezért is övezte akkora várakozás a Katona József Színház legújabb bemutatóját. Ascher Tamás rendezése nem mond semmi újat, nem robbant. Viszont erős…..