Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NEMes

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Damaszkuszi-kapu, 1890 körül 2016-ban június 5-én ünneplik világszerte a Jeruzsálem napot, a város újraegyesítésének évfordulóját. A eseményre a The Times of Israel fotóriportere érdekes képsorozatot publikált Jeruzsálem 100 évvel ezelőtti arcáról, mellette a ugyanazok a helyszínek ma. A városról…..
NEMes 2015.05.20 15:15:11
@Mj:
"Dehogynem, az ezüst is tud oxidálódni, pl. salétromsavban."

Bocs,kihagytam hogy a levegon..
NEMes 2015.05.20 16:55:11
@Mj:

Sajnos az oneletrajzban megadott email cim nem el. Toth Zoltan Jozsef meg varat magara. A temaban tovabb olvasgatva nagyjabol most kovetkezo a helyzet. Ket tabort latok. Az egyik tabor azt vallja,hogy a veto az szokasjogi kerdes es I Ferenc Jozsef,mint Osztrak Csaszar elt eme jogaval. A masodik tabor meg azt mondja hogy I Ferenc Jozsef,mint Magyar Kiraly elt eme joggal. Az elso csoport erveleserol mar te is emlitest tettel. Ezt tanitjak az iskolakban, egyetemen folyoiratokban stb.
A masik csoport a kovetkezore alapoz. (eddig csak eddig jutottam a nyomozasban.)

Van egy 1879-es konklave ahol XIII. Leot valasztjak. Itt a veto jog meghatalmazottja Simor Janos Biboros esztergomi hercegprimas. Kerdes ugye,hogy miert epp a magyar biboros.

Aztan jon ugye az 1903-as Rampolla elleni veto.
Idezet a Csaszar altal irt vetojabol:

"Honori mihi duco, ad hoc officium jussu altìssimo vocatus, humillime rogare Vestram Eminentiam, prout Decanum Sacri Collegii Eminentissimorum Sacrae Ecclesiae Cardìnalìum et Camerarium Sanctae Romane Ecclesiae, ut ad notitiam Suam percipiat ìdque notificare et declarare modo officioso velit: nomine et auctoritate Suae Majestatis Apostolìcae Francisci Josephi, Imperatoris Austriae et Regis Hungariae, jure et privilegio antiquo uti volentis, veto exclusionis contra Eminentissimum Dominum meum Cardinalem Marianum Rampolla del Tindaro. Romae, 2. Augusti 1903"

ugye egyreszt benne van az apostolsag mint cim. MAsreszt pedig ugy vetoz mint "jure et privilegio antiquo". Osi jogara hivatkozva..
Namost a masodik csoportnak nyilvan valo hogy csakis a Magyar apostol kiraly cim hordozhatja eme osi jogot. Az Osztrak-al szemben ugye a Magyar kiraly szabadon nevezhetett ki puspokot a Papa belegyezese nelkul. Az Osztrakok meg ezert harcot vivtak. (invesztitura harc)

Itt tart az ugy, de tovabbra is probalom elerni Toth Zoltan urat.
NEMes 2015.05.20 23:38:25
@Mj:
"Ez elég egyszerű, tekintettel arra, hogy a bíborosok konklávéja választja a pápát, Simor pedig éppen bíboros volt.;-) Így nyilvánvaló, hogy egy konklávén részt vevő, szavazattal rendelkező bíborost hatalmaz meg az uralkodó, és nem mondjuk a bécsi káplánját"

Azert ez nem annyira egyszeru...mas az akkori monarchian beluli biborosok is meghivast kaptak a konlavera.
Pl.
Parocchi, Lucido Maria (1833-1903)
Kutschker, Johann Rudolf (1810-1881)
Borromeo Edoardo(1822-1881)
(Handbuch der Kardinäle)

"Ez egy teljesen szokványos latin szöveg, eltekintve a hosszú í-k elég latinidegen használatától. A lényeg ebből az, hogy Ferenc József apostoli felsége Ausztria császáraként és Magyarország királyaként hivatkozik az ősi jogszokásra és kiváltságra, ami annyira általános szöveg, hogy ebből semmilyen következtetést nem lehet levonni. Logikailag nem tudjuk szétbontani az ausztriai és a magyar uralkodói címet, mert együttesen szerepelnek - ráadásul az apostoli jelző Ferenc József neve mellett van, nem a magyar király jelzője! -, az ősi szokásjog pedig ugyanúgy lehet a katolikus királyok joga, ahogy a kiváltság is eredhet akár a Szent Koronából. Tehát, sajnos nem jutottunk közelebb"

A Hartvik legendaban a Magyar Kiraly Apostolkent van nevezve. Nem mindegy,hogy valaki apostoli vagy maga az Apostol. Ezt csak igy mellekeskent. Nincs abban semmi meglepo amugy hogy I Ferenc Jozsef nem a Magyar kiralyi cime elott hasznalja az apostolsagot. Szamomra az lenne inkabb meglepo,ha forditva lenne. Akkor meg elgondolkodnek a papir eredetisegen is..
Tehat akkor itt az osi jogot a XVI. szazad ota erti Ferenc Jozsef? Mert elotte nem volt veto joga a Nemet-romai Birodalomnak..
A HArtvik legenda amiben a Papa elismeri a Magyar Kiralyt Apostolnak azert megiscsak osibb hivatkzasi alap lehetne.. Gondolom ezt a legendat I Ferenc Jozsef is ismerte,vagy mar o is hamisitvanynak hitte es csak ez a szegeny Vatikan ad neki hitelt?

"(Soha nem fogom megérteni, hogy miért nem lehet normálisan toldalékolni, hogy osztrákkal, Weberrel, Siemensszel vagy Max Planckkal. A nemzetiségnevek az angollal vagy a némettel ellentétben ráadásul kisbetűvel is írandók."

koszi az infot. megprobalok odafigyelni ra. Jol jon egy kis gyakorlas :-)