Adatok
Blue Lemon
50 bejegyzést írt és 425 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Korábban a zsemlegombóccal kapcsolatban volt szó arról, hogy akár ősi magyar ételnek is tekinthetjük és ugyanez elmondható a vadasról is (amit - gondolom, nem sokan - párolt marhasültnek is neveznek krémmártással - Boeuf braise a la créme - Pető, 1994. 374.o.). Gyerekkoromban nálunk is gyakran volt.…..
Blue Lemon
2021.07.25 21:08:15
@Puller István: :)
Blue Lemon
2021.07.27 04:50:03
@Vén motoros: Ezt a zsír vagy olaj dolgot majd alkalmasint beszéld meg nagyapámmal, vagy bárkivel a régi öregek közül. Járásonként egy olajütő biztosan volt annak idején. Simán es sokan használták a vidéki Magyarországon is, nem az új kor vívmánya. Szerintem túlreagálod.
Blue Lemon
2021.07.27 18:48:35
@Vén motoros: Amihez szalonna kell, szalonnát fogok használni. A pörkölthöz biztosan. Ez viszont nem az.
Az utolsó lehetőség, hogy még lecsót készítsünk. Amikor még a paprikának paprika íze van, a paradicsom még paradicsom és nem narancssárga, kemény, íztelen valami. Mindez elérhető áron, nem aranyban mérve. Ezt mind kihasználva gyorsan készítettem egy már-már elfeledett, régen-volt lecsó klasszikust,…..
Blue Lemon
2019.11.03 17:39:20
Ahogy az lenni szokott sok mindennel az életben, a konyhában: egyszerű, tehát jó!
Ilyen a Fatto in casa da Benedetta oldalról lesett kaja is. Jó, finom, kevés ez ide! Nagyon kevés, mert mbembának ekkora sikere még nem volt a konyhában!:) Két-három hónapja legalább tizedszer kell…..
Blue Lemon
2019.05.27 15:38:53
A különféle helyi élelmiszerek eredetét és elkészítési módját sokszor legendák veszik körül. A békési kolbászok és szalámik is ilyenek, általában titkosak. Ez már nem az. Viszont nem kellenek disznót tartó rokonok ahhoz, hogy saját házikolbászunk legyen, mert egy 65 négyzetméteres lakásban is…..
Blue Lemon
2018.10.31 03:04:19
@ételizésítő: beszélsz itt hülyeségeket.
Blue Lemon
2018.10.31 03:12:13
@lenörd hofstadter: 2016. december 27en írtam a cikket. Csak szolok, hogy ott a dátum az elején.
Blue Lemon
2018.10.31 07:37:34
@lenörd hofstadter: Hát gratulálok. Igy aztán sikerül teljesen felesleges hozzászólást írnod.
Az egymillió sütemény közül kétségkívül az egyik leginkább népszerű itáliai édességről van szó, amit minden olasz cukrászdában (amit ott pasticceriának neveznek), megtalálhatunk. A krém könnyű, sem vajra, sem pedig egyéb zsíros hozzávalóra nincs szükség, a cső, amibe töltik, ropogós. Mostanában…..
Blue Lemon
2016.04.18 09:44:16
Blue Lemon
2016.06.30 04:26:35
@noanoa: :) maceriózus :) én azért tennék a helyedben egy próbát. nem hetente kell elkészíteni. szicíliában hagyományosan karácsonyi édesség, de mivel nagyon finom, így vált belőle utcai kaja. ezzel csak azt akarom mondani, hogy évente egyszer vagy kétszer bőven megéri a fáradságot. Azt hiszem írom is, hogy a csöveket akár egy-két héttel előtte is megsütheted, mert eláll. ha van csöved, amire a tésztát feltekerd, nem is olyan vészes, hidd el.
Blue Lemon
2018.09.29 18:28:41
@PHE: Örülök, hogy örömet szereztem. :) Október elején nyílik az éttermünk Százhalombattán, ahol velbettük az étlapra. Szeretettel várjuk egy ajándék cannolora 10-e után! :)
Miután a lacipecsenyét állítólag a kevésbé köztiszteletben álló lengyel királyunk, II. Ulászló (Dobzse László) után nevezték el, és mivel uralkodásának ideje elég régen volt (1490-1516), ráadásul nyoma sem igen maradt (lásd erre: Füreder Balázs Gábor: A "Hosszú reneszánsz konyhakultúra" magyar…..
Blue Lemon
2017.01.03 21:43:29
@Kyria:
Szerintem tárgyszerűtlen :), mert a tárgy a lacipecsenye elkészítése, te pedig marginális, sokszor téves feltételezésen alapuló következtetéseket vontál le például arról, hogy mi minden kimaradt a receptből. Pedig minden benne van. Szerintem hagyjuk. Ha véletlenül elkészítenéd, kérlek írd meg milyen lett. Peace!
Szerintem tárgyszerűtlen :), mert a tárgy a lacipecsenye elkészítése, te pedig marginális, sokszor téves feltételezésen alapuló következtetéseket vontál le például arról, hogy mi minden kimaradt a receptből. Pedig minden benne van. Szerintem hagyjuk. Ha véletlenül elkészítenéd, kérlek írd meg milyen lett. Peace!
Blue Lemon
2017.05.02 09:13:37
@Veronika Biró:
igen, el. ez lesz a zöldség alaplé: vegyél 200 g sárgarépát, 250 g petrezselymet, 200 g zellert. Pucold meg, és reszeld le, 100 g vöröhagymát pedig vágj kockára. Öntsd fel két liter vízzel, forrald fel, vedd takarékra és egy órán át lassú tűzön főzd. Hagyd kihűlni, szűrd le és neked megfelelő adagokban (mondjuk 300-500 ml) fagyaszd le.
igen, el. ez lesz a zöldség alaplé: vegyél 200 g sárgarépát, 250 g petrezselymet, 200 g zellert. Pucold meg, és reszeld le, 100 g vöröhagymát pedig vágj kockára. Öntsd fel két liter vízzel, forrald fel, vedd takarékra és egy órán át lassú tűzön főzd. Hagyd kihűlni, szűrd le és neked megfelelő adagokban (mondjuk 300-500 ml) fagyaszd le.
Blue Lemon
2018.05.11 05:36:08
@Juaniita: igazán kedves vagy, és jolesik, hogy elkészítetted és az is, hogy leírtad. :)
Februárban a firenzei kirándulás okán írtam a trippa frittáról (ropogós pacal). Most a hagyományos, a városban száz helyen kapható trippa fiorentina (firenzei pacal) receptje következik, ami nagyjából hasonlóan készül, mint a ragú alla bolognese (bolognai ragu).
Trippa alla fiorentina
Hozzávalók…..
A végtelenül egyszerű pizzatészta kenyérnek is jó. Általában eredeti rendeltetésének megfelelően használjuk, de ha mégsem, akkor ez jó választás lehet. "Nem ösztöneiért van hanem menedékhelyre tágul. Csak olyan mint bárki más, mert nem akar, mert akaratát akarják s nem szellemét a drágát." A legjobb…..
Blue Lemon
2017.10.23 21:14:07
@olang:
2.) Minél tovább és minél lassabban kel a tészta, annál simább és könnyebb lesz, de persze akkor is finom, ha a fentiek szerint begyúrod, és meleg helyen letakarva megkeleszted és azután formázod és sütöd. A különbség csak akkor észrevehető, ha egymás mellett van a két kenyér és párhuzamosan kóstolod. mondjuk akkor jelentős.
1.) Ez pizzatészta, kevés összetevővel és kevés élesztővel, míg mondjuk a kalácshoz jóval több minden kell (tej víz helyett pl) , ráadásul lágyabb tésztát kell dagasztani (és nem gyúrni). Ha pizza jellegű tésztát készítünk, saját tapasztalatom és vagy 400 pizza megsütése után a 100 gr liszt 60 g langyos víz arány a megfelelő. Ha több vizet teszünk hozzá lágy lesz, ha kevesebbet pedig sűrű. A pizzatészta annál jobb, minél öregebb és minél lassabban kelődik. Akár 10 napot is várhatunk a kisütésével (naponta egyszer gyúrjuk át). A sima kalács vagy kenyértészta sokkal lágyabb és sokkal több élesztő (vagy kovász) megy bele, azokat az előírt mennyiségű kelesztés után ki kel sütni.
A pizzatészta azért univerzális, mert ezerféle minden lehet belőle sütni a pizzától a kenyéren át a csigáig, a roládig, a töltött izékig. Szóval, gyúrd be simán reggel hatkor és nyolckor már sütheted is a kenyeret, de én a helyedben kipróbálnám, a lassú kelesztéses módszert is.
3.) Igen, utána jutott eszembe, ahogy elfogyott. majd ha legközelebb sütök pótolom (remélem nem felejtem el).
2.) Minél tovább és minél lassabban kel a tészta, annál simább és könnyebb lesz, de persze akkor is finom, ha a fentiek szerint begyúrod, és meleg helyen letakarva megkeleszted és azután formázod és sütöd. A különbség csak akkor észrevehető, ha egymás mellett van a két kenyér és párhuzamosan kóstolod. mondjuk akkor jelentős.
1.) Ez pizzatészta, kevés összetevővel és kevés élesztővel, míg mondjuk a kalácshoz jóval több minden kell (tej víz helyett pl) , ráadásul lágyabb tésztát kell dagasztani (és nem gyúrni). Ha pizza jellegű tésztát készítünk, saját tapasztalatom és vagy 400 pizza megsütése után a 100 gr liszt 60 g langyos víz arány a megfelelő. Ha több vizet teszünk hozzá lágy lesz, ha kevesebbet pedig sűrű. A pizzatészta annál jobb, minél öregebb és minél lassabban kelődik. Akár 10 napot is várhatunk a kisütésével (naponta egyszer gyúrjuk át). A sima kalács vagy kenyértészta sokkal lágyabb és sokkal több élesztő (vagy kovász) megy bele, azokat az előírt mennyiségű kelesztés után ki kel sütni.
A pizzatészta azért univerzális, mert ezerféle minden lehet belőle sütni a pizzától a kenyéren át a csigáig, a roládig, a töltött izékig. Szóval, gyúrd be simán reggel hatkor és nyolckor már sütheted is a kenyeret, de én a helyedben kipróbálnám, a lassú kelesztéses módszert is.
3.) Igen, utána jutott eszembe, ahogy elfogyott. majd ha legközelebb sütök pótolom (remélem nem felejtem el).
Blue Lemon
2017.10.25 00:17:24
@olang:
Írj mailt, szívesen válaszolok: hajdu1967imrekukacgmailpontcom vagy viber is játszhat: 20/3233530
Írj mailt, szívesen válaszolok: hajdu1967imrekukacgmailpontcom vagy viber is játszhat: 20/3233530
A méltán népszerű pizza és a pizzakenyér után a 'mit készíthetünk pizza tésztából' című sorozatunk harmadik része következik. A csiga hálás, abban az értelemben, hogy hamar elkészül, és a szénhidrátban gazdag ételekre jellemzően hamar el is fogy. Ha eddig nem hallottak Beegie Adairról és…..
Ahogy a bakonyiról mindenki tudja, hogy valami gombás étel, úgy elég annyit mondani, hogy hortobágyi, és az emberek többségének a kilenclyukú híd után közvetlenül a palacsinta fog eszébe jutni. Szokás és népszerű azt írni, hogy ez tulajdonképpen a csirkepörkölt maradékmentő felhasználási módja,…..
Blue Lemon
2017.10.10 18:14:07
@Andrass9: Hát, én sem, hogy én miért nem. :) Évente max. kétszer. Pont így jártam a libacomboddal. :)
Blue Lemon
2017.10.10 19:26:30
Blue Lemon
2017.10.18 21:35:15
@K úr: Edd úgy, én így szeretem. Mindegy, milyen a pörkölt, finom bármelyikkel.
A nyolcvanas években a rántott sajt és a cigánypecsenye mellett a brassói volt az éttermi kínálat állócsillaga. Az előbbiekhez képest nem érdemtelenül. Egyszerű frissensült, 15 perc alatt elkészül. Összetevőinek száma csekély, élvezeti értéke nagy.
Hozzávalók: 500 g szűzpecsenye, 20 g füstölt…..
Blue Lemon
2016.09.06 11:16:19
Blue Lemon
2017.02.25 22:20:51
Blue Lemon
2017.07.09 21:51:18
@Kékmacska: @Before:
Csak megerősíteni tudom 'before' szakvéleményét. A szűzpecsenye tejesen másképpen viselkedik, mint a comb. Gondolj csak bele, ha pörköltet főzöl, kell vagy 40-50 perc, mire megpuhul a lapocka vagy a comb. Abból nem lehet brassóit készíteni, nem úgy a szűzpecsenyéből, mert ha követed, amit leírtam (a hőfokkal együtt), pont ezt az eredményt fogod elérni. Annyiban nem értek egyet a kollégával, hogy probléma, ha a hús főni fog és nem pirulni.
A krumplival kapcsolatban: sok függ a serpenyőtől is. Talán olyat használj, amiben nem ragadnak le az ételek, vagy próbáld meg sütőben. A krumlpi kényes dolog, igaz.
Csak megerősíteni tudom 'before' szakvéleményét. A szűzpecsenye tejesen másképpen viselkedik, mint a comb. Gondolj csak bele, ha pörköltet főzöl, kell vagy 40-50 perc, mire megpuhul a lapocka vagy a comb. Abból nem lehet brassóit készíteni, nem úgy a szűzpecsenyéből, mert ha követed, amit leírtam (a hőfokkal együtt), pont ezt az eredményt fogod elérni. Annyiban nem értek egyet a kollégával, hogy probléma, ha a hús főni fog és nem pirulni.
A krumplival kapcsolatban: sok függ a serpenyőtől is. Talán olyat használj, amiben nem ragadnak le az ételek, vagy próbáld meg sütőben. A krumlpi kényes dolog, igaz.
A 'nem lehet mindig rántott húst enni' rovatunk mai darabját félévente egyszer nyugodtan elkészíthetjük, mert viszonylag rossz menzai emlékeink dacára finom tud lenni. A jól elkészített kelkáposzta főzelék illatában kiegyensúlyozott a zöldség, a kömény és a füstölt szalonna zsírban pirított liszt…..
Blue Lemon
2017.04.08 10:31:15
@Célkereszt: ehhez kívánok erőt egészséget és kitartást.
Blue Lemon
2017.05.31 16:29:14
@PiperPerabo: kedves vagy, jólesik, hogy megkérdezted. :) Többrétű a dolog. Egyrészt, nehéz egyeztetni az időpontokat Leventével, másrészt pedig kedvem sem nagyon van. Itt van félig megírva megírva vagy 10 recept, meg a firenzei út második része is, de nehezen szánom rá magam, hogy korrektúrázzam és közzétegyem. Aztán nyárára visszautasíthatatlan ajánlatot kaptam egy étteremtől, mi lenne ha a szezonban én főznék nekik. Így a jövő héten biztosan lesz még egy cikk, és meglátom, hogy utána hogy megy majd, de szeptemberig lesz mire fognom, ha nem írok semmit. Az ilyen kedves kérdések mindenesetre termékenyítőleg hatnak. :)
Blue Lemon
2017.06.01 08:27:37
@Before: nem. :) anyagi értelemben.
Ha a rakott kelkáposzta olasz (francia, spanyol, brit, stb.) lenne, mozdulni sem tudnánk a világot elborító változataitól a gasztrosznobok- és szakírók eltartott kisujjú magyarázataival az egyszerűség, összetettség, harmónia és ízvilág témakörében, külön kitérve a rizs és a ragu elkészítésének…..
Blue Lemon
2017.03.20 07:23:48
@zsírvezér:
újabban szokás a megszokott ételeinkről lenézően írni vagy beszélni, általában érdemtelenül. mint például ebben az esetben is. pedig ezt így bármikor és bárhol képes vagyok megenni. az 'okosoknak' is jogok van véleményt írni, ne haragudj rájuk, ők ilyenek. :)
soha nem volt listaszerű a felsorolás, aminek esztétikai okai vannak: ha ütök egy entert, a rendszer automatikusan egy üres sornyi helyet tesz a két sor között (megcsináltam olyanra, látod, hogy miről beszélek, csak szólj ha megnézted, mert visszaállítanám... :) ) ha van megoldási javaslatod erre, szívesen listázok :)
Nehéz a só, bors és paprika mennyiségét meghatározni, de legközelebb megpróbálom.
Korábbi receptekben volt olyan rovatunk, hogy szavak, amiket nem írunk le, abban volt pár olyan, mint az alkatrész: attitűd, autentikus, avagy, 'belecsap(ni) a lecsóba', blog(ger), brutál(is) [az étel], chips [a ropogósra sült bármire], (rá)cuppan, csimota, dögös, 'egyszerű, de nagyszerű', érkezik [alapanyag az ételbe], feeling (fíling), gasztro, gyerkőc, 'indul a mandula', '(az) internet népe', ínycsiklandó, ízharmónia, ízélmény, ízvilág, kence [mint mártás], kombó, stb. A vekeng is :)
újabban szokás a megszokott ételeinkről lenézően írni vagy beszélni, általában érdemtelenül. mint például ebben az esetben is. pedig ezt így bármikor és bárhol képes vagyok megenni. az 'okosoknak' is jogok van véleményt írni, ne haragudj rájuk, ők ilyenek. :)
soha nem volt listaszerű a felsorolás, aminek esztétikai okai vannak: ha ütök egy entert, a rendszer automatikusan egy üres sornyi helyet tesz a két sor között (megcsináltam olyanra, látod, hogy miről beszélek, csak szólj ha megnézted, mert visszaállítanám... :) ) ha van megoldási javaslatod erre, szívesen listázok :)
Nehéz a só, bors és paprika mennyiségét meghatározni, de legközelebb megpróbálom.
Korábbi receptekben volt olyan rovatunk, hogy szavak, amiket nem írunk le, abban volt pár olyan, mint az alkatrész: attitűd, autentikus, avagy, 'belecsap(ni) a lecsóba', blog(ger), brutál(is) [az étel], chips [a ropogósra sült bármire], (rá)cuppan, csimota, dögös, 'egyszerű, de nagyszerű', érkezik [alapanyag az ételbe], feeling (fíling), gasztro, gyerkőc, 'indul a mandula', '(az) internet népe', ínycsiklandó, ízharmónia, ízélmény, ízvilág, kence [mint mártás], kombó, stb. A vekeng is :)
Blue Lemon
2017.03.21 08:14:13
@zsírvezér:
jó kis egzisztencialista érvek. valószínűleg sokan gondolják így, már pusztán ha másért nem, mentális önvédelemből, és szerintem tudok vele azonosulni. :)
A shift+entert köszi, mostantól így lesz. A vekengnek meg annyira nem tetszik a hangzása, hogy most is sírva írtam le.
jó kis egzisztencialista érvek. valószínűleg sokan gondolják így, már pusztán ha másért nem, mentális önvédelemből, és szerintem tudok vele azonosulni. :)
A shift+entert köszi, mostantól így lesz. A vekengnek meg annyira nem tetszik a hangzása, hogy most is sírva írtam le.
Blue Lemon
Firenze - I. rész (útikönyvek, közlekedés, Santa Maria Novella, Santa Trinitá, ropogós pacal)
2017.02.23 22:18:39
Ha anyagi lehetőségük engedi, Firenze lenyűgöző hétvégi úticél lehet, arra viszont készüljenek, hogy egy-két nap kevés lesz. Gondoljanak csak bele, a történelmi belváros tulajdonképen Mátyás király uralkodása óta nem sokat változott; Janus Pannonius is nagyjából ugyanazt láthatta, ha felment a…..
Blue Lemon
2017.02.25 13:42:41
Blue Lemon
2017.02.25 20:44:14
@mpl: előfordul :)
Blue Lemon
2017.02.28 07:30:04
@szsuzsanna:
Köszönöm. :) Szezonban is jó az, szerintem, csak akkor sohasem fogunk csendes utcákat látni még reggel sem szerintem. Mi Rómában figyeltük meg ugyanezt, illetve nem is én, hanem a feleségem, amikor a San Pietro in Vincoliban néztük a Mózes szobrot. Azt hiszem egy euro lehetett, amit bedobtunk, és abban pillanatban csomóan odasereglettek, ahogy kigyúlt a fény. Morogtunk is magunkban mindenféléket. :) Szerintem nem éltél vissza.
Köszönöm. :) Szezonban is jó az, szerintem, csak akkor sohasem fogunk csendes utcákat látni még reggel sem szerintem. Mi Rómában figyeltük meg ugyanezt, illetve nem is én, hanem a feleségem, amikor a San Pietro in Vincoliban néztük a Mózes szobrot. Azt hiszem egy euro lehetett, amit bedobtunk, és abban pillanatban csomóan odasereglettek, ahogy kigyúlt a fény. Morogtunk is magunkban mindenféléket. :) Szerintem nem éltél vissza.
Nincs ennél egyszerűbben elkészíthető étel, és szerintem azoknak is érdemes egy próbát tenni, akik semmi pénzért nem ennének nyers marhahúst. Nem baj, ha felveszik a receptjeik közé, hátha egyszer jó lesz valamire. A petrezselyem gyökér pedig nem csak csak húslevesbe…..
Blue Lemon
2017.02.03 14:54:46
@Meister: Mindenki ugy csinálja ahogy akarja, igazad van, de a fokhagyma szerintem nem való bele.
Blue Lemon
2017.02.05 16:50:28
@Pierr Kardán: sokszor érzek késztetést én is :)
Blue Lemon
2017.02.13 05:40:40
Azzal aligha vitatkozhatunk, hogy Magyarországon a bármivel töltött csirkemell az egyik leginkább népszerű rántott hús. Karrierje emlékeim szerint az 1990-es évek elején kezdődhetett sajttal és sonkával töltött formában, ami azóta is töretlen. Kétféleképpen szokás elhelyezni benne a tölteléket, de…..
Blue Lemon
2017.01.21 10:54:47
Blue Lemon
2017.02.03 15:06:49
@Pierr Kardán: Sokan lattak, igen, de az nem hiszem hogy mérvadó lenne. Attol függ h mennyi ideig van kint az indexen... Azóta készítettem kozkivatra, változatlanul izlik, sot kifejezetten jobb ízű a hús a direkt fuszerezes miatt. Próbáld ki, legfeljebb megeszi a kutya, ha nem izlik, de egy próbát megér szerintem.
Blue Lemon
2017.02.04 08:48:47
@Pierr Kardán: Legalabb hamar megvan, nem kell vele sokat vesződni :)
Előrebocsátom, nem igazi burek következik.
Ne értsétek félre, nagyon finom lett. 3 sütőformányi készült belőle. Ebből egyet barátoknak adtunk, akik az esti filmnézés közepette az egészet egy ültő helyükben meg is ették. Ketten. Este fél 10-kor.
Gondolkodtam, hogy mi legyen a sorsa, mert a burek az…..
Blue Lemon
2017.01.31 10:42:32
Nagymama húsvétkor vagy kisebb-nagyobb ünnepeken mindig elkészítette a sült tölteléket, aminek az volt a különlegessége, hogy levesben főtt mezei rokonától eltérően önálló fogásként is megállta a helyét. Nem tudta, én is csak évtizedek múlva jöttem rá, hogy valamiféle brit birodalmi értelemben vett…..
Blue Lemon
2015.10.02 07:42:39
@scsaba1: Köszönöm, kedves vagy.
Zempléni :) (Vajdácska-Sárospatak tengely)
És pontosan leírtad, mi volt a tálban nálunk is. :)
A gomba tényleg triviális, remek lehet bele (Hotyka felett már szépen bújnak kifelé).
Zempléni :) (Vajdácska-Sárospatak tengely)
És pontosan leírtad, mi volt a tálban nálunk is. :)
A gomba tényleg triviális, remek lehet bele (Hotyka felett már szépen bújnak kifelé).
Blue Lemon
2017.01.13 13:34:03
@könyvbolond_konyhatündér:
köszönjük :)
ha nem volt sült hús, akkor ez volt helyette. isteni finom, imádom. abaújban van valami extrém neve is. majd utánajárok.
köszönjük :)
ha nem volt sült hús, akkor ez volt helyette. isteni finom, imádom. abaújban van valami extrém neve is. majd utánajárok.
A töltött, főtt tészták a kontinens minden országában megtalálhatók. Mi, magyarok derelyének nevezzük, de szláv jövevényként a pirog és változatai is elterjedtek. A Felvidéken így szepesi pirognak (spísské pirohy), Tokaj-Hegyalján, Erdőhorvátiban pirógának ismerik, Itáliában ravioli. A lényeg, hogy…..
Blue Lemon
2016.05.22 20:09:01
@Fejétől_bűzlő_hal:
Akkor segítek koma, mert látom nehezen megy a fogalmazás: 'Szia, szerintem jobb lenne, ha a hozzávalókat nem így közölhéd, hanem a szövegben.'
Akkor segítek koma, mert látom nehezen megy a fogalmazás: 'Szia, szerintem jobb lenne, ha a hozzávalókat nem így közölhéd, hanem a szövegben.'
Blue Lemon
2016.05.22 20:13:42
@Fejétől_bűzlő_hal: Egyebkent pedig koszi az észrevételt. Javítom ebben a szellemben.
Blue Lemon
2017.01.13 12:34:44
@könyvbolond_konyhatündér: Akkor ötös :) én (bármire megesküszöm) a hetessel szoktam. Annyira finom, érdemes nekikezdened. Ha megtörtént megteszed, hogy visszajelzel?
Egyre nehezebb jó minőségű, adalékanyag mentes kenyeret kapni, ennek köszönhetően viszont egyre többen vannak, akik vagy megfizetik a kézműves kenyerek árát, vagy maguk is házi sütögetésbe kezdenek saját otthonukban. A kenyérkészítés remek móka, kitűnő agytisztító tevékenység, nem is beszélve arról,…..
Blue Lemon
2017.01.11 11:53:36
A középkori Szepesség kicsiben leképezi a korabeli Magyarország bonyolult közigazgatási viszonyait, sokszínűségét az etnikai és a partikuláris jogok tekintetében. Az egységes vármegyének sokáig nem is nevezhető terület betelepített, majd kitelepített szász őslakosairól már koránt sincs olyan „rossz”…..
Blue Lemon
2017.01.09 08:29:46
Blue Lemon
2017.01.10 08:35:23
@Tranquillius: Szlovákiából aligha, de a lenyeget illetően igazad van.
Blue Lemon
2017.01.11 07:46:31
@Tranquillius:
Ha ennyire ragaszkodsz hozzá, mondd azt pl. hogy a mai Szlovákia területén, hiszem államalakulatként nem létezett ilyen nevű ország, sőt országrész sem. Ezt az általad citált hivatkozás is többé-kevésbé megerősíti: "In 1867, Slovakia became part of Austria-Hungary and was classified as "Northern Hungary".
Ha ennyire ragaszkodsz hozzá, mondd azt pl. hogy a mai Szlovákia területén, hiszem államalakulatként nem létezett ilyen nevű ország, sőt országrész sem. Ezt az általad citált hivatkozás is többé-kevésbé megerősíti: "In 1867, Slovakia became part of Austria-Hungary and was classified as "Northern Hungary".
A Pirosmadár című verseskötetem megjelenése alkalmából készítettem magammal egy interjút. Ebben olyan műhelytitkokra is fény derül, amelyeket megkérdeztek tőlem többen is, meg olyanokról is szó lesz, amit nem kérdezett senki.
A verseskötetedet bemutató est után vastaps volt. Egy könyvszakmában…..
28 cm átmérőjű tortaformáhozA kakaós piskótához:8 db tojás170 g kristálycukor42 g holland kakaópor10 g sütőpor170 g liszt
A sütőt előmelegítjük 160°C-ra, a tortaforma aljára sütőpapírt vágunk, oldalát kikenjük vajjal és kilisztezzük. Lássunk is hozzá a piskóta elkészítéséhez. A tojásokat…..
Blue Lemon
2016.12.22 19:01:55
Blue Lemon
2016.12.22 19:22:24
Egyáltalán nem érdektelen néha belekattintani abba a rendkívül gazdag adatbázisba az interneten, amelyet a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet hozott létre. A hazai múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális és oktatási…..
Blue Lemon
2016.12.20 08:50:51
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz