Adatok
Pierrette
15 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

A legenda szerint farsang éjszakáján Marie Antoinette álruhában szökött ki a Tuileriákban rendezett farsangi álarcosbálról, hogy a beignet csábításának engedjen.
..

A franciák hagyományos Vízkeresztkor készített tortájába rejtett bábú megtalálója lesz a király. A „megválasztott” király fejére koronát kap. A királysággal kötelesség is jár: a következő évben neki kell elkészítenie a tortát.
..

Normandiában a december az édességek és sütemények szinonimája. Karácsony és újév között az Aguignettes nevű sütik készítése már emberemlékezet előtt is fontos hagyomány volt. Alma és mandula-töltelékkel is egyaránt népszerű.
..

A sokféle karácsonyi sütemény különösen jellemző Elzászra, egész évben kaphatók, de hagyományosan az év végi ünnepek idején szokták elkészíteni.
..

Baszkföld híres süteménye a vaníliás krémmel töltött Gateau Basque, azaz Baszk torta. A süteményt a 18. században, a Biscotx nővérek alkották meg.
..

A baba au rhum receptjét egy üldözött, Franciaországban menedékhez jutott királynak köszönhetjük.
..

Lassan vége a sárgabarack szezonnak, de még nem késő kipróbálni ezt a rém egyszerű francia sárgabarackos tortát.
..

Aki a Cote d’Azur-on nyaral, az minden cukrászdában találkozhat ezzel a sütivel. Elkészítése bonyolultnak tűnik, de valójában nem kíván nagy cukrásztudományt, inkább időigényes. De mindenképpen megéri a fáradtságot, nagyon finom.
..

Madeleine-t készíteni a világ legegyszerűbb dolga. Liszt, cukor, tojás, vaj, sütőpor (most málna is ) és kész a csoda.
..

A franciák híres fagyitortájában minden van, ami kedves az édesszájúaknak:gyümölcs, mascarpone, habcsók, macaron és fagyi!
..

A franciák legendás krémese a mille feuilles szó szerint ezer levelet jelent. Egyike a leglátványosabb és legfinomabb desszerteknek, próbára teszi a cukrászmesterek szakértelmét. Akadnak egyszerűbben kivitelezhető, házilag is megvalósítható receptek, köztük ez a málnás változat.
..

A calissont, a rombusz alakú mandulás sütiket Provence minden cukrászdájában lehet kapni, de az eredeti Calisson d’Aix-t csak Aix-en-Provence-ban készíthetik szigorú előírások szerint. Ennek ellenére az itthon kapott alapanyagokból is olyan finom calissont készíthetünk, hogy akár ismerőseink előtt…..

A Bretagne-ból származó aszalt szilvás lepény elkészítése pofonegyszerű. A far eredetileg sós köret volt, a 18. században még hússal ették. Csak a 20. században terjedt el édesen, amikor tojást tettek a tésztájába és gyümölcsöket adtak hozzá. Hagyományosan szilvával vagy mazsolával szokták…..

A francia patisserie-k egyik alapédessége, a citromtorta a középkorból származik.
..

Ezzel a süteménnyel Franciaország minden cukrászdájában találkozhatunk. Jellegében hasonlít a magyar krémesre, de a tölteléke inkább a vaníliás pudingra emlékeztet.
..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz