Regisztráció Blogot indítok
Adatok
aerobikzona

0 bejegyzést írt és 90 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Örök polémia tárgya a fitneszvilágban, hogy ugyanazon napon, nonplusultra ugyanazon edzés keretében van-e helye az aerob jellegű és az izomerő-fejlesztő tréningeknek.Nyilván mindkettőre szükségünk van egy egészséges mozgástervben - az élsportolóknak meg pláne -, de…..
aerobikzona 2012.05.13 23:46:16
@eastern sugar: csak egy rövid megjegyzést szeretnék tenni a hozzászólásodhoz: hogy aerob vagy nem aerob, az az intenzitáson múlik. ;) Ha a levegőt kell kapkodnod közben, akkor már biztosan nem aerob, ha még tudsz beszélni edzés közben, akkor "attól függ".
... nos, biztosan nem az, amit a fitneszkönyvekből és hozzáértő magazinokból tanulsz meg. Akárhányszor rákattintok a három leghatásosabb hasizomgyakorlat cikkre a neten, vagy öt szuper ilyenolyan gyakorlat Gizikével két oldalon illusztrálva egy magazinban, szinte biztos, hogy csak…..
aerobikzona 2012.03.07 09:58:50
@igazi hős: A 220-életkor képlet eléggé "kiment" a divatból... tehát maximum csak jobb híján illene használni, mert persze ennek alapján edzeni azért még mindig jobb, mint "bele a vakvilágba" (ehhez képest, attól félek, a személyi edzők többsége nem "jobb híján", hanem a módszer tökéletességének biztos tudatában használja), egyébként egy tudományos tévedésen / félreértésen alapszik.

A maximális pulzus genetikailag meghatározott, és önmagában véve semmit nem mond el az egyén kardiovaszkuláris edzettségének szintjéről / minőségéről.

@Kopasz Mercis: hogy azonos pulzusszám, időtartam, edzettség és testsúly mellett az úszás hogyan égetne több kalóriát, azt nem teljesen értem (lehet, most vmi. nagyon kézenfekvő dolgot kifelejtek a számításból, de tényleg nem látom)... az nem általános érvényű magyarázat, hogy NÁLAD így volt. Lehet, amikor az egyikkel próbálkoztál, edzettebb / kevésbé edzett voltál, mint a másiknál, több / kevesebb teljesítményt adtál le (pl. lassabban úsztál / futottál). Ráadásul azt írod, hogy "kikísérletezted nagyon hosszú távon" - annyi idő alatt Te is változhattál, fejlődhettél... Esetleg egyikben jobb a sportági technikai tudásod, mint a másikban. Amelyikben jobb a technikád, abban a fennmaradó plusz energiáidat "át tudod forgatni" nagyobb sebességre - és ezzel közvetve nagyobb energiafelhasználásra. Itt még megjegyezném, hogy ami kcal értéket a pulzusmérő óra "kiköp" az edzés végén, azért igencsak fenntartással kell kezelni - ugyanis a pulzusmérő órád nem feltétlenül tudja, hogy a Te magas pulzusod az a kemény izommunka / sebesség vagy technikai hibákból, nem hatékony mozgásból eredő magas pulzus eredménye (és előbbinél lesz magasabb a valódi kalóriafelhasználás, utóbbinál nem...).

@Csacsacsa: nem "kell" 160 alatt maradni. A dolog úgy néz ki, hogy egyes pulzus zónákban edzéssel más-más célokat tudsz elérni. Lentről felfelé: egészségmegőrzés, regenerálódás, aerob alapállóképesség kialakítása, majd fejlesztése, tejsavtűrő képesség fejlesztése, versenytempó gyakorlása... hogy kinél mik ezek a bizonyos zónák, annak határai, az nagyon-nagyon egyénfüggő.

@igazi hős: hogy milyen zónában edzünk, az nem (illetve nem feltétlenül) edzettség- , sokkal inkább edzésCÉL függő. Egyik irányba persze igaz, amire utalsz, vagyis aki kezdő, ne terhelje magát halálra. De gondolok itt arra, hogy bizony a nagyon edzett sportolók is alapoznak, és edzenek számukra könnyű-közepes (vagy időnként akár regeneráló) intenzitáson. Ettől ők még baromi edzettek ;)

@igazi hős: hogy bicajon haladva megállás után kinek mennyi a pulzusa, az (persze nagyon rövid távon) valóban nem kontrollálható, középtávon azonban igen! hiszen akinek a szíve edzettebb, annak jobb lesz a pulzusmegnyugvása is, vagyis a pulzusa gyorsabb ütemben tér vissza egy alacsonyabb értékre.
Mostanában mítoszvadászatba kezdtem a life-style.hu-n, kezdjük az edzésekhez kapcsolódó, leggyakrabban emlegetett konyhabölcsességekkel, aztán folytatjuk majd az étkezéssel is.  Egyvalami közös lehet azokban, akik hetente látogatják a sportközpontot, és azokban, akik csak…..
aerobikzona 2011.05.13 12:01:09
Megszólítva érzem magam a 2-es tévhit tekintetében. :))) Szöszkeboszi, Te tudod, hogy miért, de valószínűleg sokan fognak olvasni, ezért leírom.

VALÓ IGAZ, hogy egy tipikus "zsírégető zónás" edzéssel kevesebb kalóriát égetünk el, mint egy intenzívebb mozgással, de a %-os arányokra érdemes figyelni, és aszerint matekozni (mert továbbra is aki fogyni szeretne, az zsírtömeget szeretne veszíteni). Minden edzésnél, minden embernél máshogy alakulhatnak a számok, van, hogy esetleg jobban "megéri" az intenzívebb edzés DE:

Amit látni kell, az az, hogy hosszú távon, sűrű egymásutánban nagyon intenzív edzéseket végezni NEM lehet! Mégis rengetegen csinálják. Aztán csodálkoznak, hogy jönnek a sérülések, jajj-megint-lebetegedtem, és nem értik, hogy miért! (Lehet egyébként, hogy a kezdeti fogyás gyorsabb és látványosabb ezzel a módszerrel, csak hosszú távon lesz problémás a dolog).

VISZONT ha (ezen a bizonyos zsírégető intenzitáson végzett edzésekkel) rászoktatja a szervezetét az illető arra, hogy a korábbiaknál még hatékonyabban nyerjen zsírokból IS energiát, akkor lesz az, hogy UGYANOLYAN TELJESÍTMÉNYT (pl. gyorsaság a futópadon, lábfordulat és/vagy ellenállás mennyisége a bicajon) egyre kisebb pulzusszámon (egyre alacsonyabb intenzitáson) tud leadni. Akkor jön el az idő az edzésintenzitás emelésére, akkor lehet nagyobb teljesítményre törekedni.

Ezzel szépen az alapoktól építi fel az ember az edzettsége képzeletbeli házát, és nem fogja az első - szintén képzeletbeli - vihar rommá dönteni. Valamint fejlődésének határa a csillagos ég.

Aki nem hisz nekem, az kérdezzen meg Ironman-eket, triatlonistákat. Sokan közülük ugyanúgy kezdik, mint az átlagos "fitnesztermező", élik a serényen dolgozó emberek mindennapi életét, és feltűnik nekik, hogy ajjaj, felszaladt x kiló, vagy éppen nem felszaladt, hanem évek óta tudják, hogy bizony túlsúllyal küzdenek. Okos edzéssel, a "ház" biztos alapjainak kiépítésével viszont határ a csillagos ég!!!!!

(Ezzel nem arra célzok, hogy mindenkinek az IronMan kell hogy legyen a célja, csak azt, hogy ők tipikusan sokat tudnak a témáról...)

Ettől még persze a súlyzós edzés jó, hasznos és fontos dolog. ;)
Akik rendszeresen sportolnak, tudják, hogy a mozgás a mindennapokban sokat segít a stresszhatások kiküszöbölésében, a tájékozottabbak azt is rávágják, hogy a boldogsághormon-termelés miatt. Alapvetően így van, ám a kép jóval árnyaltabb ennél. A hormonok, ezek az x-aktás kis…..
Kis gyors technikai infó annak, aki még nem hallotta volna: most egy darabig a balkézzel gépelési skilleket fogom fejleszteni, így jó eséllyel kicsit rövidebbek lesznek a posztok. Na meg a héten mindent lájkolni fogok, így: (További lélegzetelállító szenzációs meghökkentő…..
BFit! Edzés és terhesség 2011.01.16 19:23:00
Sokan Rubint Rékát látva csak arra tudnak gondolni, hogy ez csakis valami beteges párosítás lehet, azonban a mozgás a terhesség alatt egyáltalán nem ördögtől való. Ahhoz viszont, hogy reálisan nézzük ezt a problémát, először is két fő csoportra kell bontani a kismamákat. Az…..
aerobikzona 2011.01.16 20:33:26
Tetszik a cikked szemlélete :) viszont egy pontnál vitatkoznom kell. Azaz nem is ez a jó szó, mert józan ésszel, mint rendszeresen sportoló és mint már gyermeket is szült nő, úgy látnám én is, ahogy Te is leírtad, de a hivatalos álláspont ennek homlokegyenest ellentmond!!

--- "főképp az első trimeszterben egyáltalán nem kell változtatni az edzési szokásokon." ---

Ma általában mindenhol azt mondják / javasolják / tanítják, hogy a 12. hét betöltéséig _NE_ sportoljon a kismama! Akkor sem, ha most kezdené, és akkor SEM, ha egyébként rendszeresen sportolt! Ezt több különböző anyagban láttam így, sőt, még az aerobikos elméleti képzésünkön is így tanultam.

Az oka elméletileg az, hogy - bár a baba akkor még valóban pici - a legfontosabb változások éppen ekkor történnek, például a méhlepény csak a 12. hétre fejlődik ki teljesen, de a baba szervei is eddigre alakulnak ki. Egy 12 hetes UH-n a baba már egy komplett kis emberke, ha mégoly fejletlen is. Továbbá a 12. hétig a legnagyobb a vetélés esélye is.

Egy korai vetélésnek számtalan oka lehet (sokszor nem is tudják megmondani a pontos okot), és ha a kismama az első trimeszterben edzéseket végzett, akkor esély van arra, hogy soha nem bocsátja meg magának az akkori sportolást, és önmagát fogja vádolni. A másik pedig az, hogy terhesség alatt senki sem szívesen kísérletezik, ezért ha az orvostudomány jelenlegi álláspontja az, hogy a 12. hétig inkább kerülje a kismama a mozgást, akkor kerülni fogja.

Egy olyan hipotetikus esetről nem is beszélve, ha mondjuk egy edző azt mondja egy kismamának, hogy "ó, persze, változtatás nélkül edzhetsz az első trimeszterben is", majd elvetél, és esetleg jogi utat is igénybe véve elkezdi boncolgatni az edző felelősségét...

Mindenesetre a legmegengedőbb álláspont is maximum az, hogy az első 12 hétben CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE...

Amikor én kismamatornára jártam, ott _csak_ betöltött 12. hét után lehetett járni (és akkor is csak orvosi igazolással, persze az orvosi ellenőrzés szerepére Te is kitértél).

Az egy dolog, hogy akár Te, akár én, egy esetleges várandósság esetén valószínűleg gondolkodás nélkül folytatnánk könnyített formában az edzéseinket, de tudjuk, tudnunk kell, hogy ezt saját felelősségünkre tesszük.

Inkább egy vendéggel kevesebb, és kis töprengés után menjen haza a 8-9 hetes kismama az óráról, minthogy a minimális esélyét is megadjuk annak, hogy ő esetleg túlterheli magát az edzésen (ha korábbról nem ismerted, nincs a homlokára írva, hogy ő mennyire edzett, még ha testalkatra látszólag rendben is van)...
Noémi meghívott ebbe a karácsonyi kívánságos mémbe [mém: olyan kifejezést vagy fogalmat takar, ami divatszerűen terjed embertől emberig az interneten - by wikipedia]. Az ilyenekkel folyton kínban vagyok, egyszer botlottam bele egy hasonlóba facebookon, vagy egy hétig gyűjtöttem az…..
Gyűjtögetem már egy ideje, hogy mely google keresőbe beírt kifejezések alapján találtak ide a blogra a népek. Az emberi kérdező kreativitás határtalan, a google működése pedig alkalmasint teljesen rejtélyes a számomra.Vannak persze olyan keresések, amelyek szegről-végről…..
Kameo Edo folyton-folyvást nyüstölt egy ideje, hogy ne legyek ilyen koreográfiafóbiás. Pedig nem vagyok, felértem én ésszel mindig is, hogy a lépéskombinációk megtanulhatók, csak az a fránya sorrend. Amit memorizálni kell, meg fejben tartani, hogy mi következik, és ha elvéted…..
aerobikzona 2010.12.09 09:16:18
@Szöszkeboszi: "úgy is, hogy már rutinos, az első húszperc-félórában újra ki lesz téve a megtanulandó sorrendnek, és addig megint nem lehet ujjongón biztos magában" ----- ez úgy működik (megintcsak: abban az esetben ha jó és logikusan tanító oktatóhoz jársz), hogy egy idő után már tudni fogod, hogy melyik alaplépésből mi jöhet ki, kvázi olvasni fogsz az oktató gondolataiban, sejted, mi fog következni. ;) És ilyenkor már a betanításos részt sem úgy fogod megélni, mint "szükséges rossz, amin túl kell esni", hanem egy teljesen pozitív kíváncsisággal. :))
aerobikzona 2010.12.10 09:57:47
@kismajom2: más a célja egy jóga (vagy akár egy alakformáló aerobik, body art, pilates, stb.) órának, és más a célja egy kardioedzésnek - ez utóbbihoz értve bármilyen dinamikus jellegű csoportos foglalkozást is, pl. step, Spinning, zsírégetőnek nevezett órák, de értelemszerűen a "nemcsoportos" futás, bicajozás, stb. is ide tartozik.

Ez utóbbiak esetében nagy izomcsoportokat mozgatunk meg, és általában többet is egyszerre. Minél több izom vesz részt a mozgásban, és minél nagyobb izomcsoportok, annál inkább megemelkedik a pulzus (persze, hogy mennyire, az még ezer dologtól függ, itt csak a dinamikus jelleget akartam kiemelni).

A pulzusmérőt tehát kardioedzésekhez érdemes használni, vagyis akkor, amikor a szív- és érrendszerünket, az állóképességünket, és a szervezetünk zsírmobilizálási képességét akarjuk fejleszteni, illetve a zsírraktárainkból szeretnénk energiát nyerni (a fogyni vágyónak éppen ez a célja - de egyébként a maratoni futónak is ;)
aerobikzona 2010.12.10 11:00:57
@nolyemi: óó, azért ez el fog múlni. :) Aztán akkor már tényleg csak sportoláshoz hordod majd. :)
Úgy sejtem, szinte mindenki találkozott már legalább egy olyan telesoppos hirdetéssel, hogy csatolj fel egy övet, és tévézés közben, a bősz semmittevés mellékhatásaként kockahasad lesz. A hirdetések olyan szavakkal dobálóznak, mint elektromos izomstimuláció... Jó tudományosan…..
aerobikzona 2010.12.04 21:06:30
@Kameo: szerintem az "izzadni nem akar senki"-ben az is benne van (tudom, ez a mániám), hogy a többség úgy fél a koreográfiától, mint a tűztől. :)) Pedig nem szabad. :)

Nekem meg egyébként pont alakformáló órákra kellene többet járnom, mert a zsírt égetem állandóan, formálódás meg nuku. Na jó, ezt most így nagyon leegyszerűsítettem, hiszen nem ilyen vegytiszta a dolog, de érted... :)
aerobikzona 2010.12.04 21:08:49
@Kameo: ---- "mi van akkor ha valakinek pont ez a plusz extra kis stimuláció kell, hogy amit már a sportolással nem tud elérni, azt elérje egy kis segítséggel???" ---- szerintem Enikő utalt erre, ahol írta, hogy versenysportolóknál kiegészítő módszerként esetleg alkalmazzák... ;)

Az a baj, hogy általában akik ezeket megveszik, nem a verseny- de még csak nem is a fitnesztermi hobbista sportolók közül kerülnek ki.
aerobikzona 2010.12.04 21:36:08
@Szöszkeboszi: persze, számomra is nyilvánvaló, hogy nekik nem a tvshop-ból rendelik. :D
Mire hazaértem a HúzósHétfő másfél órás menetéről, rájöttem, hogy elfáradtam azért. A csoportomnak riszpekt! :) Innen is üzenem, hogy csudajók voltatok.Közben még szerettem volna megosztani kettőt, az egyik, hogy Kameo a múlt heti első Pilates óráról emlékezett meg…..
aerobikzona 2010.11.30 10:27:27
@Szöszkeboszi: megmondom őszintén, még sosem gondolkodtam a fenti hasonlat etimológiáján :)) én is csak úgy hallottam egyszer :)
aerobikzona 2010.11.30 10:57:45
@Szöszkeboszi: neeem, egy aerobikoktatótól hallottam anno. :)
A női mozgásblogok kapcsán egy ideje érlelődött bennünk, bloggerinákban, hogy beszéljünk arról, milyen kihatással lehet egymásra a párkapcsolat és a sport. Vajon párunk, mint (szabad)időnk letéteményese, véleményvezér és igényformáló, ezen minőségeiben a sporthoz való…..
aerobikzona 2010.10.28 10:52:36
@Los Alamuszi: sebességtől bepánikolás ismerős ;) csak én bringán voltam így sokáig, eszembe jut egy régi bicajtúra, hárman voltunk, az emelkedőn én nyomtam a legjobban felfelé, majd a lejtőn csak "kullogtam" utánuk. :))

Viszont ez a fajta bátorság is fejleszthető szépen fokozatosan. Attól még bennünk megmarad ugyanúgy a kis "felkiáltójel", én pl. dombon lefelé tízezerszer jobban figyelek, mint általános körülmények között, de most már tudom élvezni a száguldást is. :)) Persze száguldás csak magamhoz képest, szóval akár idézőjelbe is tehettem volna. :)
Az előző bejegyzés kapcsán felvetődött a kérdés, mi számít drágának a sportok világában. Bár személyes véleményem menthetetlenül szubjektív, a rálátásom a témára edzőként ennél objektívebb. Igyekszem a kettő elegyét nyújtani, mint általában... Azt szokták mondani,…..
A minap bedobták a kérdést, hogy vajon miért is vagyunk éhesebbek, ha nem alszunk eleget. Egyáltalán, éhesebbek vagyunk-e, vagy csak úgy tűnik?Remélem, a blogolvasók már tudnak annyit az emberi test csodálatos működéséről, hogy a választ nem hessentik el azzal, hogy ez csak urban…..
aerobikzona 2010.10.08 11:05:11
@Szöszkeboszi: szerintem meg írd csak a "részletekbe belemenős" cikkeket is /nem csak ebben, más témában is/, ha időd engedi. :)

Vagyunk páran, akiket érdekel, legfeljebb melléteszel egy címkét, vagy az elejére amolyan "parental advisory"-t, hogy a következő bekezdések nehezebben emészthetőek. :))

Amin egyébként én fent tudok akadni, az az, hogy sokan úgy gondolják, csak 2 véglet létezik, lásd: egy üveg nutella egy este alatti elfogyasztása napi rendszerességgel versus salátalegelés. S ebből aztán jól levezetik, hogy mivel salátalegeléssel nem lehet élvezni az életet, ezért az egészséges életmód követhetetlen, betarthatatlan dogmákat jelent, és miért fosztanánk meg magunkat bármitől is?...

Ilyenkor nehezen maradok nyugodt. :)
... gloria mundi. Az elmúlt évszázad (mit évszázad, évezred) legnépszerűbb fitness irányzata volt kerek e világon az aerobik. De ha létezik párhuzamos univerzum, talán még ott is minden ugrabugrák királynője lenne ez a sportág - aminek gyökereit egyébként hol másutt, mint az…..
aerobikzona 2010.09.13 14:01:49
@Kameo: maximálisan egyetértek! ;)

Szerintem sem kell temetni az aerobikot, és én is azt látom, hogy folyamtosan megújul. Egyre kevesebb helyen van már high impact elemekkel teletűzdelt óra, sőt, a legtöbb (legalábbis az újonnan képzett) oktató szinte egyáltalán nem is tesz már ilyeneket az órájába (vagy mondjuk csak 1-1 step koreográfia felépítésének utolsó mozzanataként - aki akar, beleugrik a lépésbe, aki nem, nem).

A 3/4 step meg a szívügyem, imádom. :) Azt tulajdonképpen nem tudod nem ízületkímélő módon csinálni.
aerobikzona.hu/component/content/article/56-step-egy-kicsit-maskent-34-wellness-step

@Szöszkeboszi: azt látom a blogodon, hogy kicsit démonizálsz mindenféle koreográfiát, koreografált órát. Mintha önmagában a koreográfia csak felesleges rossz, szükséges időkitöltő lenne (lehet, hogy rosszul látom, inkább csak amolyan érzés, amit a soraid között érzek), azok kiváltsága, akik "úgy születtek".

Én viszont másképp látom ezt a kérdést. Egyrészt léteznek olyan részképességek (mozgáskoordináció, kar- és lábmozdulatok összehangoltsága, stb.), amelyeket a koreográfiatanulás nagyon is jól fejleszt. Másfelől én sok évi óralátogatás után azt gondolom, hogy az emberek többsége türelmetlen, és az első kudarcnál (ha mondjuk nem megy az első ilyen óra legalább egy elfogadható szinten) azonnal feladja. Pedig ha adna egy kis időt magának, igenis megtanulná élvezni ezeket az órákat is (plusz fejleszteni a fejleszthetőt...) - így viszont egyszerűbb azt mondani, hogy "áá, én az ilyet nem tudom / utálom / nem szeretem".

Végzett aerobikoktató vagyok (a Spinning miatt csináltam meg - tehát sosem volt számomra cél, hogy koreografált órákat tartsak), és én magam is végigmentem hasonlón. Konkrétan elképesztően bénán kezdtem, én is félve mentem be mindenféle koreografált órára, és még ma is előfordul olyan (bár főleg inkább csak az aszimmetrikus óráknál), hogy egy-egy pontnál csak nézek, hogy itt most mi is van? De nem intézem el annyival, hogy "áá, ez nekem úgyse megy". Szóval mindezek ellenére mégis megtanultam koreográfiát építeni, szabályosan betanítani, sikerrel vizsgáztam belőle, stb. És továbbra is igyekszem ilyen órákra időt szakítani, mert fejlődni szeretnék, illetve nem szeretném elfelejteni, amit kemény munkával megszereztem. ;)

@nolyemi: ne félj már annyira Tőle!! indulj ki az én példámból, és hatalmasat fog majd lendíteni az önbizalmadon az első sikeresen abszolvált dance step óra, az első sikeresen felépített saját koreográfia, stb. :) Nálunk egyébként nem az számított, hogy milyen bonyolult egy-egy koreográfia, hanem az, hogy mennyire tudod szabályosan (természetesen zenére!), érthetően, stb. betanítani. /ja, egyébként itt kell megjegyezni, hogy egy koreográfia "jósága" sokkal inkább múlik az ügyes összekötéseken, kellemes lépéstársításokon, sem mint a bonyolultságon.../
aerobikzona 2010.09.13 14:05:37
@Szöszkeboszi: még egy megjegyzés. Remélem, nem tűnik úgy, hogy kötekedni járok a blogodra, egyáltalán nem ez a cél. :) Szívesen olvasom a bejegyzéseidet, és ahol nem értek egyet valamivel, ott sokkal nagyobb a késztetés, hogy hozzászóljak, mint ahol csak olvasás közben lelkesen bólogatok, vagy magam is okosodom. ;)
A centik, kilók és tricepsz-kerületek után most essék szó egy jóval megfoghatatlanabb kategóriáról. Arról, amelyben a Pilates igazán csodákra képes: a balansz. Bár van sok-sok klassz mozgásforma, amik átmozgatnak, meg fogyasztanak, meg izmosítanak, meg keringetik a csít, de a…..
aerobikzona 2010.09.09 12:46:29
@nolyemi: akkor mi rokon lelkek vagyunk. :)
(kerítések, szegélyek)
A pulzusmérő eszközök a legmegnemértettebb kütyük közé tartoznak kerek e világon. Vannak, akik hordják, mert komolyan gondolják a mozgást, vannak, akik hordják, mert komolyan gondolják a fogyókúrás céljaikat, vannak, akik hordják, mert olyan menőn mutat az edzőteremben (de a…..
aerobikzona 2010.08.26 13:58:06
@Szöszkeboszi: bocsi, azt nem tudtam, hogy egyben személyi edző is vagy. Akkor lehet, hogy megvárhattam volna a következő cikket - de ez az egyik kedvenc témám, és nem bírtam magamban tartani. :))
Vegan Training Savasodás 2010.06.27 21:22:00
A savasodás többek közt a helytelen táplálkozásunk, a minket érő negatív környezeti hatások, a stresszel teli életmódunk, illetve a negatív gondolkodásunk következménye, ami eleinte észrevétlenül pusztít bennünket. Szervezetünk minden tartalékát beveti a savak…..
aerobikzona 2010.07.14 12:49:19
Ezt írod:

--- "A több zsír valójában nem más, mint a test válasza egy veszélyesen túlsavasodott állapotra. Ha közömbösítjük a savakat, már nem lesz szükség a felhalmozott zsírra, szervezetünk automatikusan megszabadul tőle. Tehát búcsút inthetünk a sok lerakódott zsírnak!" ---

Szerintem itt azért van egy kis logikai bukfenc.

A szervezet nem azért szabadul meg a zsírtól, mert -esetleg- valaki megszünteti vagy minimálisra csökkenti a savasító ételek fogyasztását, hanem mert elkezd jobban odafigyelve táplálkozni, nem eszik össze minden félét, s máris kevesebbet mutat a mérleg. Tehát: lehet, hogy egészségesebb, ha az egyik élelmiszercsoportra alapozza valaki a táplálkozását (sőt, biztosan egészséges kiiktatni a feldolgozott, finomított élelmiszerek javarészét), az is lehet, hogy ettől fogyni kezd (logikusan, hiszen a korábbi össze-vissza étkezést cserélte fel ésszerűbbre), de az már nem biztos, hogy igaz, hogy mindez azért történik meg, mert "ha nincs szükség a felhalmozott zsírra, a szervezet automatikusan megszabadul tőle".

És miért szabadulna meg "automatikusan" a szervezet a zsírtól, pusztán csak azért, mert már nem kell savakat raktároznia?...

Nem értem ennek a résznek a logikáját.

Másrészt azt is gondolom, hogy orvosi / dietetikusi végzettség nélkül ilyen szintű (az egészséges táplálkozás általánosan ismert alapelvein túlmutató) tanácsokat adni nem biztos, hogy célravezető. (Ha orvos vagy dietetikus vagy, akkor elnézést kérek!!)
Egyelőre a hivatalos csatornákon még topsecret az infó, így csak én írom meg a "Nikerunningtól" függetlenül, ám odakacsintva, hogy a Nikeplus fórumain az egyik top-poster, vagy helybéli DaMartian az alábbit hintette el: Great news! I have a U.S. launch date for the Nike+…..
aerobikzona 2010.05.19 11:41:14
@rrroka: vannak azért különbségek.

Pl. ha van is mellkasi jeladója, de csak a szívösszehúzódáskor keletkezett mechanikai inger alapján érzékel, máris pontatlan lehet (a mellkasi pánt nélküliekről nem is beszélve). Ha elektromos inger alapján mér, az sokkal pontosabb (mintha egy EKG-kivezetés lenne)...

Persze tudom, nem mindenki tart szükségesnek ilyen szintű pontosságot (és tény, hogy gyakorlatban nem próbáltam, milyen különbség lehet a ténylegesen kijelzett értékek tekintetében).
BFit! A helyettes 2010.05.01 16:46:00
Vannak ilyen edzők, olyan edzők, meg amolyan edzők, ezt kb. mindenki meg tudja állapítani. Valaki szimpatikus, valaki meg nem, akkor az ő órájára nem megyünk és kész. Amikor viszont valaki edzőnek tanul, és a tudást illetően legnagyobb bizalma az oktatóiban van már ezáltal (jó…..