Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kristophoros83

18 bejegyzést írt és 45 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Liberatórium Mi vagyunk a jövő 2017.01.16 15:30:16
Az elmúlt évben kevés olyan dolog történt a világban, amire azt mondaná egy libertárius: "Igen, ez a jó irány." Sokan épp ezért pesszimisták a jövőt illetően, ami az elmúlt év gazdasági és politikai eseményeit tekintve nem annyira meglepő. Ez az írás egy picit optimistábban áll a jövőhöz, ugyanis…..
kristophoros83 2017.01.22 23:59:58
@Mannlicher: Bocsánat. Mondandóm egy olyan szabadpiaci helyzetre értendő, amit nem jár át a korrupció. Félreértés ne essék, ami Magyarországon van az szabadpiaci állapotnak nem nevezhető. Ez pont az a túlterjes állam által létrehozott korrupt miliő, amiben a buta tehetségtelen, de erőszakos elnyomja a tehetségest. Gondolj csak a taxisok kontra Uber szitura.
kristophoros83 2017.01.23 06:53:06
@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Te aztán nehéz eset vagy.
1. Ha a kapitalizmus az erőszak korlátlan uralma, akkor idézd már fel nemek hogy téged mikor vertek meg utoljára? Ma a fizikai erőszak a modern világban sokkal kevesebb, mint bármikor a történelemben.

2. Az a baj hogy a profitnövekedés jelenségét nem igazán érted, és annak a rendszernek a hibája amiben élsz. Mert Magyarországon nehéz olyan embert találni aki úgy gazdagodott meg, hogy feltalát/kitalált valamit és utána gyártotta. Ellenben olyanról azért lehet tudni, aki mocskosul megszedte magát, és nem teljesen tisztességes úton tette mindezt. Csakhogy ez nem kapitalizmus, hanem pont annak a hiánya. Ezért itt a profit is egész más, mint egy rendes kapitalizmsban. Egy rendes kapitalizmusban a profit jelentős része tőkévé válik és csak egy kis része szolgál a tulajdonos szükségleteinek kielégítésére (tulajdonképpen ha belegondolunk a XIX. századi karakterbe, ott az élvezetek hajszolása egyáltalán nem volt olyan szempont mint manapság). A tőke koncentrálása pedig azért fontos, hogy a vállalkozás működjön. Ha meg tudod nekem mondani, hogy veszteségesen hogy lehet vállalkozni huzamosabb ideig, akkor asszem a válasz közgazdaságtani nobel-dijjat ér. A tőke tulajdonosok által koncentárlt tőke tette működőve a vállalkozást, ezáltal tudott munkát adni a munkásoknak, és terméket előállítani, amivel az életüket megkönnyítette. Ha ezt nem fogadod el, akkor ne legyél szájhős: fejezd be a kommentelést, törd össze a számítógépedet, járj a Dunára kézzel mosni. Mert a kapitalizmus által teremtett eszközök kényelmében élni, és közben a kapitalizmust szidni enyhén szólva önellentmondás gyanús.

3. a kapitalizmus egy "ideális állapot", nem pedig a mai rendsze védelme. Ehhez az állapothoz a XIX. századii Anglia és USA járt a legközelebb. És ettől mi most mindenhol elég messze vagyunk. Az adók, és az állam mérete mindenhol iszonyat magas, és annyi jogszabály szabályozza az életünket, hogy azt már a szabály alkotók, és alkalmazók sem tudják követni. Ez nem kapoitalizmus, ez nem a szabad vállalkozás rendszere, hanem egy olyan rendszer, ahol ha vállalkozol, akkor az állam és az önkormányzat annyi pénzedet szedi, hogy ha ezek után még marad, akkor az isteni csoda. Vagy szerinted miért van az, hogy ma nem nagyon tud vállalkozás úgy működni, hogy minden szabályt betartson? Miért nem tud valaki vállalkozást működtetni úgy, hogy közben mindent be is fizet? Ez a rendszer nem kapitalizmus és pont. Ami a mai szitut igazságtalanná teszi az az állam élősködése, és szabályalkozása, nem pedig a verseny maga. Ja és nem csak MAgyarországon nincs kapitalizmus. Mert az sem kapitalizmus, ha évekig árulom a CDO-kat, majd bedől az egész, én meg szaladok államapuhoz, hogy húzzon már ki a szarból.
kristophoros83 2017.01.24 06:42:13
@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Többször is elolvastam az értékrl szóló kommentedet, de nem nagyon találom benne a megoldást. Van benne marxista és liberális megoldás az ár/érték problémára, ami mind rossz, de nincs benne szó a helyes megoldásról. Na ez mondjk érdekelne.

Amúgy nekem van egy olyan érzésem, hogy neked és nekem nagyjából ugyanaz a bajunk a világgal, csak az okok tekintetében tér el a véleményünk.
Nemrég több helyen megjelent egy kutatás, ami szerint egyre több álhír terjed az interneten - elsősorban a különböző közösségi média platformokon - és az emberek sokszor ilyen információk alapján hoznak meg döntéseket (erről az index is beszámolt). Az apropót az amerikai elnökválasztás jelentette,…..
kristophoros83 2017.01.03 23:26:47
@neoteny: Azt hiszem Tocqueville is mondott valami hasonlót... Amúgy sziasztok, új vagyok a itt, de visszatérő vendég leszek.
Megroppant az elkötelezettség a szabadság bástyáinak számító nyugati társadalmakban a felvilágosodás és a liberalizmus eszményei iránt. Régóta nem érte olyan kihívás a nyugati politikai kultúrát, mint 2016-ban, és ez várhatóan csak erősödni fog a következő évben. Van-e okunk aggodalomra, vagy csak…..
kristophoros83 2016.12.26 11:38:51
Nagyon jó a felvetés, és ezt a témát nem lehet túlbeszélni. Mert sajnos az utóbbi évek "liberálisai" két dolgot értek el: szitokszóvá tették a liberalizmust és a szabadságot. Újra elő kéne vegyem a régen olvasott szövegeket, de nekem úgy tűnik, hogy a modern szabadságfelfogás mögötti meta-állítás az, hogy minden ember felelősen gondolkodó, egyenlő, autonóm személy, akinek mint ilyennek, joga van a teljes szabadsághoz, és ebben a jogban őt korlátozni nem lehet. És ennek a meta-állításnak az üzenete le is szivárgott a hétköznapokba, ahol az emberek azt hiszik, hogy bizonyos dolgokhoz joguk van, csak azért mert ők léteznek. A polgárjogi mozgalmak a jogokat kikövetelték maguknak. Ugyanakkor sajnos az a helyzet, hogy az emberek nem egyenlőek. Az emberek nem felelős, józan, autonóm személyek, akik jó döntéseket hoznak, hanem vannak köztük ilyenek is olyanok is. Van aki hihetetlen teljesítményre képes, és van akinek az összes tehetsége annyi, hogy a 10. sör után is haza tud menni a kocsmából. És ez a két ember nem egyenlő, márpedig a mai világ szerint igen, és egyes szélsőbalos elképzelések szerint az is igazságtalan, hogy az egyik többet keres mint a másik. (Új őrület az alapjövedelem, ami mögött a látens álltás az, hogy nehogy már meg kelljen érdemelnem a pénzt amiből élek, nincs más dolgom mint kihisztiznem magamnak). Én azt hiszem, hogy el kelle mozdulnunk egy olyan irányba, ahol a szabadság nem alanyi jog, hanem lehetőség, aminek a kivívására mindenkinek joga van, de érdem és nem hiszti eredménye. Ja boldog karácsonyt!
Most világszerte megtapasztalhatjuk, milyen az, amikor a gondolkodás és a diskurzus feladja az IGÉNYT az igazság módszeres kutatására, kvázi túllép a modernségen. Putyin, Orbán stb. politikai rendszere a posztmodern diszkurzív relativizmus diadala. Ebben a rendszerben annak van a legnagyobb hitele,…..
kristophoros83 2016.11.05 08:24:47
Hogy a cikkre is reagáljak ne csak a trollokra: Véleményem szerint Nietzsche nem tett mást, mint leírását adta egy újonnan formálódó világnak, tehát felelőssé tenni őt nem ér. Bár ez csak elmélet, de én mégis azt gondolom, hogy a filozófia valami különös keverék, egy éppen létező világból indul ki, egy éppen létező világban teremtődik meg, és ugyanakkor világot is alkot. Csodálkozhatunk-e azon, hogy a posztmodern elveti az igényt az igazságra? CSodálozhatunk-e azon, ha elveti az igényt a történelemre? Helyette azt állítja, hogy igazságok, és történelmek vannak. Hisz ilyen világban élünk. És nem négy éve élünk ilyen világban, és nem Orbán/Putyin/Trump az okai ennek. Ők a következményei. Olyan világban élünk (száz éve minimum), ahol a jog egy eszköz arra, hogy a vágyainkat kielégítsük, hogy az akaratunkat érvényesítsük. Olyan világban élünk, ahol az egyik hülye lehúz hat évet az orvosin, aztán rezidens, stb, mire orvos lesz, a másik meg csak kiírja a neve elé, hogy "gyógyító", és máris tevékenykedhet. Ez van, ilyen világban élünk, minőség többé nem számít csak a mennyiség (ez a képviseleti demokrácia alapelve is).

Véleményem szerint az ami most van nem más mint egyenes következménye az általános választójogon alapuló demokráciának, és annak a délibábnak, hogy minden ember egyenlő. A világgal van baj, nem a világot leíró filozófiával.
kristophoros83 2016.11.05 08:54:53
@HaFr: Bennem megfogalmazódott a gondolat (gyanú), hogy vajon most is hat-e? Most is hat-e a filozóia a világra? Most, amikor a tomegek uralkodnak. Remélem, hogy igen, de a helyzet mindenképp más, mint amikor még volt társadalom. De a kérdés máshogy feltéve: Egy olyan világban, ahol egyértelműen a mennyiség uralkodik a minőségen, a minőség hogyan tud hatást gyakorolni?
Az elmúlt két évben jelentősen nőttek a budapesti lakásárak és bérleti díjak. Ennek hatására felerősödtek a hangok, miszerint a lakáspiac állami szabályozásra szorul, főleg a bérlők érdekeit szem előtt tartva. Az alábbiakban egy kis gondolatkísérletet viszek végig arra vonatkozóan, milyen várható…..
  Nyugat vagy Kelet?   Amióta az orosz propaganda megvetette a lábát a magyar nyelvű internet mezején (nem is, inkább amióta a Bölcs Vezető meghirdette az illiberális demokráciát), azóta egyre inkább, és egyre többen érzik azt, hogy haladó gondolat a nyugatot temetni. Számtalan komment,…..
A minap olvastam egy cikket a HVG-n ami annyi tartalmat foglal magában, hogy nem tudok mellette szó nélkül elmenni. Tudom, hogy ez most nem egy társadalom-filozófiai könyv bemutatása, majd lesz az is, de azért nagyon gondolatébresztő. Miután kedves olvasó elolvastad te is ezt a cikket, és alaposan…..
Egyes nemzetek gazdagok, míg más nemzetek szegények   A „Miért buknak el a nemzetek?” egy olyan könyv, amit szintén érdemes a kezünkbe vennünk, még ha minden egyes állításával nem is értünk egyet. Komoly magyarázóerővel bír olyan jelenségekre, amelyekkel mindennap szembesülünk, sőt most, hogy…..
kristophoros83 2016.04.11 07:26:59
@bétaverzió: Sorry
itt a javított link: hu.wikipedia.org/wiki/Mi%C3%A9rt_buknak_el_nemzetek%3F

Ilyen, és ehhez hasonló bakikra tőlem lehet számítani.

Viszont ez a könyv, mint bármilyen tudományos igényességgel megírt könyv, nem szolgál agymosásra. Érvekkel és empírikus megfigyelésekkel támaszt alá egy teóriát, amivel a világban tapasztalható valamilyen jelenséget magyarázni próbál. Ha úgy érzi bárki, hogy a végkövetkeztetés hülyeség, akkor nincs más dolga mint felfedni a logikai hibákat, vagy az empírikus megfigyelésekben levő hibát. Viszont egyszerűen buta dolog egy nekünk nemtetsző elméletet morális alapon elutasítani (a rohadt szemetek agymosnak, hazudnak). Ha elutasítjuk az érvelésnek ezeket a lépéseit, akkor azzal csak azt bizonyítjuk, hogy nem rendelkezünk azokkal a szellemi képességekkel amelyekkel értelmes vitákban részt lehet venni.
kristophoros83 2016.04.11 09:25:39
@biobender: ez nem igaz, mert itt vgy pl te, ki nem vagy totál idióta. Lassan de így lehet a dolgokon változtatni.
kristophoros83 2016.04.12 10:33:20
@Anyjaneve: Látom te is, mint sokan érted a piac működését, és a történelmet is. Ha egy cég a piacon lenyom egy másikat, akkor az azért van, mert az alulmaradó szar volt. Mi a kommunizmussal és a rendszerváltással elazúrtuk, és ez a mi hibánk volt. Nem a gonosz külfölditőke tette olcsó összeszerelőüzemmé Magyarországot, hanem az idióta kormányok, akik pl. az oktatást arra használták, hogy a saját ideológiájuk testet ölthessen, a versenyképes tudást pedig mindenki leszarta. Olyan terhei vannak a kkv szektornak, hogy csoda, hogy egyáltalán létezik. Persze hogy így a külföldimulti lesz a gazdaság pillére. De persze a sok idióta számára ez úgy jönle, hogy a gonosz külföldiek összeesküdtek ellenünk. Holott ezt a saját politikai elitünk teszi velünk.
„Ortega: Tömegek lázadása” 2. rész   Honnan jön ez a tömeg?   Honnan jön ez a tömeg, ami átvesz minden olyan helyet a társadalomban, ahol neki nincs keresnivalója? Hát nem a semmiből. A XIX. században is már megvolt ez a tömeg, akkor keletkezett mégpdig az életet könnyítő technológiai fejlődés…..
Ortega: A tömegek lázadása   Jól elhanyagoltam ezt a blogot, mentségemre szolgáljon van más projektem is. Most visszatérek az eredeti tervhez, és megpróbálok társadalomfilozófiai, politikafilozófiai könyveket, elméleteket bemutatni, mégpedig olyan formában, hogy az kissé könnyen emészthető legyen…..
A mai magyar blogos közéletben meg szokott jelenni egy fajta vágya az embereknek: hozzatok létre egy jó pártot, de szupercsapat legyen(!), készítsetek egy jó programot s aztán vonzzatok be sok embert, hogy amikor eljön a nagy szavazós show legközelebb '18-ban, hát nyerjétek meg azt s kormányozzatok…..
Történt egyszer, hogy a bölcs fölment a hegyre, de a tömeg követte, és kérte, hogy tanítson még. Erre a bölcs mondott három példabeszédet.   „Történt egyszer, hogy egy közgazdaságtan professzor azzal dicsekedett, hogy ő még nem buktatott meg senkit, viszont sajnos egyszer egy egész osztályt ki…..
kristophoros83 2016.02.25 07:03:49
@BircaHang Média: Itt van még egy bölcsesség: az okos ember szerint a vagyon létre jön. Míg az együgyű azt gondolja, hogy a vagyon az "van" amiből egyeseknek több jutott, másoknak meg kevesebb.
A jó konzervatív 2: Piac és verseny, „konzervatív értékek”   Hogy áll a jó konzervatív a szabad piachoz és a versenyhez? Erős baloldali hagyományokkal rendelkező országban a piaci versenytől nem feltétlenül ébrednek pozitív érzelmei az embernek. És én magam nem is szeretem a verseny kifejezést.…..
Ma szerintem sokkal többen vallják magukat konzervatívnak, mint ahányan tudják, hogy mit is jelent valójában. Az átlag ember elképzeléseiben a konzervatív valami olyasmi, akinek van családja, három gyereke, rendesen fizet adót, normális állása van, és ha valami megtöri a napi rutinját, akkor az már…..
kristophoros83 2016.02.17 13:17:26
@Gery87: imádni (vagy gyűlölni) fogod ezt a blogot.

"Igen, de ez csak választott képviselők útján lehetséges.
A közvetlen személyes részvétel csak nagyon kicsi közösségekben működik.
A közvetlen demokrácia kiterjesztése egy balos utópia és teljesen naiv..."
Ajánlom figyelmedbe a svájci demokráciát...
kristophoros83 2016.02.17 19:22:16
@Gery87: A svájci demokráciát azért említettem, mert annak a lényege az önkormányzatiság, és a lehetőség a kiválásra. Olyan kicsi a központosítás, hogy az magyar szemmel hihetetlen. Az adók nagyrésze helyben marad. Így a politika sokkal inkább helyi, és az identitás is struktúrált.
Forradalmi ajánló Summa 2016.02.10 18:52:36
Mindez, amit itt pár bejegyzésben, a magam suta módján leírtam abban a gondolatban foglalható össze, hogy valódi, az országot megrengető változáshoz nem a parlamenten keresztül vezet az út, hanem a jelenelegi magyar társadalmi berendezkedésben az önkormányzat az a szint, ami egy "konzervatív…..
1000 leütés Befejeztem 2016.02.07 06:34:36
Búcsút mondok a nyilvánosságnak, ideértve a blogolást és a PKP vezetését. Az utóbbi bő három évben sok időt és minden mást áldoztam a polgári, liberális konzervatív gondolat, kultúra, és politika erősítésének, a megelőző húsz évvel együtt ennyire telt, elértem a korlátaimhoz. A pártnak a saját…..
Van még egy lépés, amit még meg kell tenni. Tegyük fel, hogy az állami magatartás a közeljövőben nem fog változni. Igen, ez a feltevés talán nem légből kapott, jómagam elég kevés esélyét látom annak, hogy hírtelen a Magyar Állam egy szabadság szerető, nem kizsákmányló, és barátságos intézménnyé…..
Forradalmi ajánló Pénzt! 2016.02.08 07:18:47
Ideális esetben a kellő idő és a megfelelő lépések megtétele után már a kezdeti eredmények kézzelfoghatóak lennének. Lennének kertek amiket művelnének, lennének hobbisták, akik az általuk készített termékeket el tudnák adni, sőt ha nagyon bejönnének a számítások, akkor lenne pár olyan főállású…..
Lehet hogy nem ezen a ponton, de az önkormányzatnak be kell vonnia a munkába olyan szakembereket, akik értenek a társadalomhoz, és a társadalmi mechanizmusokhoz. Szociológusok, pszichoológusok, filozófusok, esetleg közgazdászok jó tanácsai nagy segítséget jelentenének. Ugyanis a kialakítandó…..
Forradalmi ajánló Olajat a tűzre 2016.02.08 07:01:57
Ha már pislákol a helyi identitás lángja, hát nincs más dolgunk mint olajat önteni a tűzre. A következő és egyben igen látványos lépés az lenne hogy fel kell számolni a helyi képviseleti demokráciát.   Mert mi is a képviseleti demokrácia alapeszméje? Mindenki nem vonható be a politikai…..
Ideális esetben valami a településen beindult. Ha más nem akkor annyi, hogy a település lakói az önkormányzatra másképp gondolnak. De az első sikerek még messze vannak. A kertek még nem termelnek, és ha mondjuk egy szakmáját elhagyott asztalos összerak a hétvégén pár széket vagy asztalt (inkább…..
A társadalomépítés egyik fontos lépése, hogy meg kell nyerni pár önkormányztot. Pozíciókat a képviselőtestületekben és polgármesteri posztot. És a hangsúly most nem a nagy településeken van. Egy 100.000 fős települést sokkal nehezebb társadalommá szervezni, mint egy 4000 főst. Szóval meg kell nyerni…..
Ha megkérdezel tíz magyart, hogy mi kell a vállalkozáshoz, akkor abból kilenc biztos, de lehet hogy mind a tíz azt mondja, hogy pénz. Ha lenne pénzem, akkor ezt és ezt tudnék vállalkozni. Lószart! Jó persze pénz is kell hozzá, de ha egy ötlet ott tartana, hogy már csak pénz kell hozzá, akkor az már…..
Először is tegyük túl magunkat a kérdésen, hogy forradalomra van-e szükség? Ha forradalom alatt azt értjük, hogy erőszakkal eltávolítjuk az elitet, hogy tiszta lappal indulhassunk, és makulátlan emberek által vághassunk neki egy szebb jövőnek, akkor semmiképp. Rengeteg ilyen forradalmat láttunk már…..