Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pogátsa Zoltán

14 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magyarországon zűrzavar uralkodik a közbeszédben. Gazdasági értelemben a hagyományos baloldal baloldalnak képzeli magát, miközben jobboldali gazdaságpolitikát folytatott húsz éven át: privatizált, megszorított, az adócsökkentést és az állam méretének visszaszorítását helyezte programja…..
Most, hogy nyolc év megszorítási hullámai után a görög gazdaság továbbra is süllyedőben van, sokan felteszik a kérdést: lehetne-e, lehetett volna-e olyan gazdasági programot megvalósítani, amely Görögországot gazdasági értelemben rendbe teszi, és nem a további zuhanás irányába hajtja. A válasz…..
Donald Trump, az Egyesült Államok következő elnöke egy gyűlöletkeltő szélsőséges. Rasszista kijelentéseket tett a mexikóiakkal és a muszlimokkal kapcsolatosan, uszított a kínaiakkal és az arabokkal szemben, lealacsonyítóan kezeli a nőket, tagadja a klímaváltozást, adócsaló, tisztességtelenül…..
Az Európai Bizottság sok-sok évtized után felébredt, és kérdőre vonta az adóparadicsomként működő Írországot, hogy miért nem szedi be az adókat. Konkrétan az Apple részvénytársaságtól szedetne be a dublini kormányzattal majd 15 milliárd dollárnak megfelelő elmaradt adót. Az Apple évről évre növekvő…..
Általánosan elfogadott nézet, hogy akárhány indoka is volt a brit szavazóknak az Európai Unió elhagyására, a bevándorlás miatti harag mindenképp a lista élén állt. Az évek során a közgazdászok számos olyan elmélettel álltak elő, amelyek szerint az EU-ból származó munkaerő-bevándorlás előnyös az…..
Venezuela katasztrofális gazdasági és társadalmi összeomlása óta a magukat közgazdasági ortodoxiának gondoló libertariánusok triumfálnak. “Lám, lám, ide vezet a baloldali gazdaságpolitika!” – írják kárörvendően...
Az utóbbi években köztudomásúvá vált, hogy a magyar bérek rendkívül alacsonyak. A tízből körülbelül négy millió magyarnak a jövedelme a létminimum alatt van, másik négy pedig nem keres annyit, amiből megtakarításai keletkeznének. A magyar kis- és középvállalkozók nem tapasztalnak elég keresletet a…..
Magyarország gazdasági, társadalmi és politikai válságának gyökere, hogy olyan modellt választott a rendszerváltás után, amelyik egyszerre alkalmatlan a felzárkózásra, és egyben rendkívül igazságtalan is. Ez egyszerűen egy másik modell, mint ami Európa boldogabbik felén létezik, ezt ideje belátni...
A kiszivárogtatott Panama Papers szerint a világ politikai elitje offshore-ozik. Eddig is sejtettük,  több esetben tudtuk is. A Brit Konzervatív Párt hosszú időn át regnáló alelnökéről, Lord Ashcroftról éveken át cikkeztek a brit lapok offshore ügyben. Mivel jelentős adományozója volt a pártnak,…..
Mi a baj a mi kis Uniónkkal? És megjavítható, vagy muszáj ennek a hol tehetetlennek, hol kártékonynak tűnő masinának lennie az európai elit kezében? Lehetne-e még eszköz igazságosabb, zöldebb és fenntartható társadalmak építésére? Ezeket a kérdéseket teszi fel a "Demokráciát Európában" (DIEM25)…..
Ha azt látjuk, a politikusok ellopják vagy rosszul használják fel az adóinkat, még tetszetősebb megoldásnak tűnik az adók csökkentése, elkerülése és a minél kisebb az állam – hiszen amit nem fizetünk be, azt nem is tudják ellopni. Ha azonban az olyan állami alrendszerek, mint az oktatás, egészségügy…..
A görög népszavazás eredménye valószínűleg olyan közeli lesz, hogy egyik félnek sem szabad majd triumfálnia (az urnák lezárása után úgy tűnik, a trojka javaslatcsomagját elutasítók tábora vezet - a szerk.). Egy hete zárva vannak a bankok, és egyetlen egy incidensről nem jött…..
A 2015 januárjában demokratikusan megválasztott, megszorítás-ellenes Sziriza párt Alekszisz Ciprasz vezetésével kormányt alakított, és ígéretének megfelelve szinte azonnal tárgyalni kezdett az ország hitelezőivel. Annak ellenére, hogy az utóbbiak a Sziriza ellen agitálva az…..
A Bokros csomag évfordulóján világossá vált, hogy a magyar elit beragadt önértelmezése a világgazdaságon belül még mindig nem teszi lehetővé egy húsz évvel ezelőtti esemény érdemi feldolgozását. Először is rögzítsük, hogy a Bokros csomag alapvetően nem Bokros Lajosról…..