Regisztráció Blogot indítok
Adatok
1 Perc Kultúra

49 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1 Perc Kultúra Makó-Bogárzó 2024.01.05 16:39:03
Kedves Olvasók! Egy honlapot szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani, amely a legfontosabb ismereteket gyűjti össze Makó-Bogárzó tanyavilágával kapcsolatban: https://mako-bogarzo.webnode.hu..
Unalmas óráinkban azon tanakodtunk, hogy közös nevezőre lehet-e hozni a fizikát és a költészetet. A felvetés után elkezdtünk szorozni, osztani, bővíteni, kiemelni, s végül arra a következtetésre jutottunk, hogy mindenesetre egy próbálkozást megér, így belevágtuk a fejszénket a gyakorlati…..
Szemiramisz függőkertjeNövénycsodák gyüjtőhelye.Ki csak látta, konstatálta elképedve,Virágcsokrot mutatóba bárki szedne...
A Pál utcai fiúk hiába veszik halálosan komolyan a játékot, a felnőttek a végén eladják a talpuk alól a Grundot - miért nem jutott egyiküknek sem eszébe, hogy ombudsman is van a világon?..
1 Perc Kultúra Jézus III. 2016.02.26 20:00:00
Jézust a főpapok elé viszik, akik bűnösnek találják, mivel Isten fiának tekinti magát, s ez a szemükben istenkáromlásnak számít. Arról győzködik a zsidó nép felett uralkodó rómaiak helytartóját, Poncius Pilátust, hogy ítélje halálra...
1 Perc Kultúra Jézus II. 2016.02.19 20:00:00
Jézus tizenkét tanítványával, az apostolokkal járja az országot. Embereket gyógyít, a helyes életről beszél és a szeretet fontosságát hangsúlyozza. Csodálatos dolgokat művel: a vízen jár, visszaadja a látását egy vaknak, feltámasztja a több napja halott Lázárt, borrá…..
1 Perc Kultúra Jézus I. 2016.02.12 20:00:00
Az Úr angyalt küld Máriához, aki közli vele, hogy ő lesz Isten fiának, Jézusnak az anyja. Férjével, Józseffel Názáretből Betlehembe utaznak, ahol az asszony már érzi, hogy eljött az ideje annak, hogy életet adjon a kisdednek. Az összes fogadó zsúfolásig van telve vendégekkel,…..
Réges-régen a termékenység kőbe zárása jelentette a szobrászat számára kijelölt utat - gondoljunk a telt idomokkal rendelkező Willendorfi Vénuszra. Az egyiptomiak háromszög imádata nem csak a piramisok esetében érhető tetten, a híres írnok szobor ugyancsak háromszöget formál...
Egy megtermett bagoly arra készül, hogy indiánt egyen. Azonban a zsákmánynak van annyi sütnivalója, hogy túljárjon az éhes állat eszén - mézzel kínálja a baglyot a főétel előtt, amitől szegény párának összeragad a csőre, s így nem tudja elfogyasztani a cseles illetőt...
1 Perc Kultúra Szent László 2016.01.22 20:00:00
Szent László király szigorú törvényei mellett a kunokkal való hadakozásáról is ismeretes. Mikor az ellenség az országra tör, hadait a betörő sereg ellen vezeti, s fényes diadalt arat. A menekülők úgy próbálják menteni az életüket, hogy rabolt aranyaikat a földre szórják, hátha felébred a mohóság az…..
1 Perc Kultúra Vikingek 2016.01.15 20:00:00
A vikingek hite szerint nincs is dicsőbb annál, mint csatában meghalni. Az elesett harcosok közül a legvitézebbeket gyönyörűséges valkűrök viszik fel a Valhallába. Ebben a hatalmas csarnokban, ami legalább akkora alapterületű, mint az Európában fellelhető összes focipálya,…..
1 Perc Kultúra Liszt Ferenc 2016.01.08 20:00:00
Liszt Ferenc számos más zongoraművészhez hasonlóan már gyermekkorában elkápráztatja hallgatóságát mesterségbeli tudásával. Nem a begubózó, mimóza álmodozók táborát erősíti, igazi nőcsábász. Rajongók hada üldözi, sokak már egy tincséért odaadnák a fél életüket...
1 Perc Kultúra A zene története 2016.01.01 20:00:00
A távoli múlt ködébe vesző őseinknek dobok ütögetése, csontsípok megszólaltatása jelentette a zenét. Az egyiptomiak már kifinomultabb szerkezettel, a szisztrummal álltak elő, ami leginkább egy babacsörgőhöz hasonlatos. A görögök is nagy jelentőséget tulajdonítottak a…..
1 Perc Kultúra A babiloni fogság 2015.12.18 20:00:00
Nabukodonozor babilóniai király feldúlja Jeruzsálemet, és lakóit Babilonba hurcolja. Egy későbbi uralkodó (Baltazár) lakomáján a vendégek azokból a szent serlegekből isznak, amelyeket a jeruzsálemi templomból  raboltak el.Egy titokzatos kéz jelenik meg, és a következőt írja a…..
1 Perc Kultúra Salamon ítélete 2015.12.04 20:00:00
Mikor Isten közli Salamon királlyal, hogy bármit kérhet tőle, akkor választása a bölcsességre esik. Így nem meglepő, hogy uralkodása alatt béke, s jólét köszönt népére. Ekkor épül meg a csodaszép jeruzsálemi templom is.Két asszony megy hozzá, hogy döntsön a következő…..
1 Perc Kultúra Harc Kánaánért 2015.11.27 20:00:00
Negyven évnyi vándorlást követően az Egyiptomból kivonulók megérkeznek Kánaánba. Mózes csak a távolból láthatja az ígéret földjét, mivel az Úr magához szólítja. Hosszú háborúskodás veszi kezdetét, melynek egyik legérdekesebb haditette a hatalmas falakkal körülvett…..
1 Perc Kultúra Mózes II. 2015.11.20 20:00:00
Mózest égő csipkebokor képében arra utasítja az Úr, hogy térjen vissza Egyiptomba, és kérje meg a fáraót, hogy engedje szabadon a zsidó népet. Az uralkodó nem engedelmeskedik, ezért országára zúdul a tíz csapás. A Nílus vize vérré változik, sáskák pusztítják el a…..
1 Perc Kultúra Mózes I. 2015.11.13 20:00:00
Az új fáraó tart József sokasodó és szorgalmasan dolgozó népétől, ezért rabszolgasorba veti a zsidókat. Megparancsolja, hogy minden újszülött fiút öljenek meg, aki közülük való.Egy édesanya kosárba rejti a fiát a Nílus partján, hogy megpróbálja megmenteni az életét. A…..
Egyes feltételezések szerint az építészet ügyét jelentős mértékben vitte előre az emberek csillagok utáni érdeklődése. Kőoszlopokat rendeztek el köralakban (Stonehenge), valamint Mezopotámiában lépcsős templomokat emeltek azért, hogy az égi tüneményeket könnyebben tudják…..
1 Perc Kultúra Arthur király 2015.10.30 20:00:00
Arthur kihúzza a kőbe szúrt kardot, amit mások még megmozdítani sem tudnak, így ő lesz a király. A többi próbálkozónak nem volt annyi sütnivalója, hogy ütvefúrógéppel lásson neki a feladatnak. Az újdonsült uralkodó központja Camelot vára, ahol lovagjaival a kerekasztalnál…..
Az egyiptomiak hite szerint, ha valaki meghal, akkor szívét egy mérleg serpenyőjébe teszik. Ha annyit nyom, mint a másik serpenyőben lévő madártoll, továbbélhet a túlvilágon, mert ez azt jelenti, hogy igaz ember. Ellenkező esetben egy krokodilfejű szörnyeteg felfalja. Pénztártól…..
1 Perc Kultúra Gilgames 2015.10.16 20:00:00
Gilgames a mezopotámiai Uruk városának gőgös királya. Az istenek egy állatszerű szőrös lényt küldenek ellene, Enkidut, hogy letöröljék arcáról a mosolyt. A teremtménnyel egyforma erősek, nem bírnak egymással, ezért barátságot kötnek. Sok közös kalandban van részük, ám…..
1 Perc Kultúra Rómaiak 2015.10.09 20:00:00
Miután a görögök feldúlták Tróját, a maroknyi túlélő Aeneas vezetésével hajóra szállt, és Itáliában alapított új hazát. Aeneas két hányattatott sorsú leszármazottja Romulus és Remus, az ikerpár. Nagyapjuk hataloméhes öccse szeretne megszabadulni tőlük egyszer és…..
1 Perc Kultúra Pablo Picasso 2015.10.02 20:00:00
Picasso már gyermekkorában annyira jól fest, hogy sikerül darabokra törnie festőművész és rajztanár édesapja egóját. Szegény férfi a remekre szabott képek láttán felhagy a festészettel. Ifjonti hevében szó szerint beletemetkezik a munkába, lakása egy szeméttelep és egy…..
1 Perc Kultúra Vincent van Gogh 2015.09.25 20:00:00
Van Gogh mindent feláldoz a művészet oltárán, csak a festészetnek él. Számos alkalommal gyertyát tesz a kalapjára, hogy este se kelljen felhagynia szenvedélyével. Sajnos élete során mindössze egy képe kel el, így öccse anyagi támogatása nélkül rövid távon éhen…..