Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szekularisfigyelo

2252 bejegyzést írt és 311 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
[Szolgálati: Éppen ma két éve költözött el a Szekuláris Figyelő a blog.hu-ról a www.szekularisfigyelo.wordpress.com-ra! Iratkozz fel ott a frissítésekre, vagy kövess a Facebookon.] Közeledik a legújabb népszámlálás, amely során megkérdezik tőled - nem, nem azt, mi a személyes hited, vagy minek…..
A Szekuláris Figyelő elköltözik! Új címünk: www.szekularisfigyelo.wordpress.com   Fun fact: a legolvasottabb poszt ez volt, több, mint 10000 olvasóval (a bejegyzés az új helyen nyílik meg):  Egy előbőr ára: 657 000 euró..
Igaz, csak az adód 1+1%-áról rendelkezhetsz, de ez is valami, úgyhogy élj a lehetőséggel...
A NAV márciusban közzétette a tavalyi 1%-os felajánlások legfrissebb adatait. A korábbi tendenciák folytatódnak: kevesen rendelkeznek adójuk 1%-áról civil szervezetek javára, és még kevesebben valamely egyháznak. ..
Három ország pasztafári egyházai is az Európai Emberijogi Bírósághoz fordult egyenjogúsítása érdekében. ..
Többi évtized kommunizmus ide vagy oda, Lengyelországban a katolikus egyház továbbra is meghatározó erővel bír a társadalom felett. Ami abban is megmutatkozik, hogy egy Lengyelországban élő külföldi újságíró, Ekke Overbeek kellett ahhoz, hogy nyilvánosságot kapjanak az egyházi…..
A semmilyen felekezethez nem tartozók képezik Németország legnagyobb vallási csoportját a fowid kutatócsoport szerint, mégpedig nem kis különbséggel: 37%-nyian vannak. A két nagy bevett felekezet közel egyforma tagsággal büszkélkedhet: a lakosság 28%-a római katolikus, míg 26-a…..
Megjelentette az adóhivatal a (még nem végleges) adatokat az idei 1+1%-os felajánlásokról, amiből kicsit szemezgettem...
Azoknak, akik nem igazán értették, mi a baja a katolikus püspököknek a lombikbébikkel, és hogyhogy hirtelen nem egy követ fúj a kormány és az egyház (persze a katolikus), annak egy összefoglaló itt: http://glossza.blog.hu/2017/08/28/de_miert_mondott_ilyeneket_veres_andras ..
El Salvadorban egy újabb fiatal nőt ítéltek hosszú börtönbüntetésre, mert elvesztete magzatát. Evelyn Hernandez középiskolai tanulót egy helyi bűnbanda egyik tagja kényszerítette arra, hogy a "barátnője" legyen, a lány erőszak következtében lett terhes és folyamatos szexuális erőszaknak volt kitéve.…..
Még a CEU ellehetetlenítése előtt kirohanást intézett a kormány a gender studiest oktató egyetemi szakon ellen, aminek következtében minden közéleti érdeklődéssel bíró magyar ugyan hallott róla, ám véleményének határozottsága nemegyszer pont fordítottan arányos az ismeretanyaggal. Pedig nem is…..
Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni.Bibó István A demokrácia nem annyira a jogokról ismerszik meg (mert jogai annak is vannak, akinek demokratikus jogai nincsenek), hanem hogy a végső hatalommal együtt a végső felelősség is az állampolgároknál van. A…..
26 milliárd forintból tervezi az állam felújítani a zánkai és a fonyódligeti gyerektáborokat, amelyeket még tavaly átadott az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak, amely 15 évi táboroztatást követően akár el is adhatja majd a felújított ingatlanokat (persze akkori állapotuk attól…..
Nem összeillő fogalmak? A szatíra nem lehet politikai korrekt, a vallásszabadság a szólásszabadságot fojtja meg, a szólásszabadság meg a vallást sértegeti? - Tegyünk rendet.  Kezdjük az alapoknál: a mai értelemben vett jogainkat úgy alapvetően a felvilágosodás liberális filozófiája teremti meg,…..
A magyar kormány másfél milliárd forintos alapot hozott létre civil szervezeteknek a holocaust-emlékévvel kapcsolatos tevékenységeinek támogatására. Az érsekújvári zsidó közösség azonban nem kér belőle: visszautasították az 1,5 millió forintos támogatást, tiltakozásul az…..
szekularisfigyelo 2015.11.22 19:18:39
@pacskerpeti: Hát ez speciel magyar holocaust-emlékező rendezvények megvalósítására szánt projektpénz volt, és bármilyen társadalmi szervezet indulhatott volna (bár értelemszerűen a zsidók ebben a témában éritve érzik magukat, talán nem meglepő módon). Normatívat nem tudom, kapnak-e.
Írtuk korábban, hogy I. Ferenc pápa megbízásából felmérés készül arról, a mezei egyháztagok hogyan viszonyulnak egyes, a mindennapi élettel kapcsolatos tanításokhoz. Bár egyesek ebben reménykednek, nem feltétlenül arról van szó, hogy az egyház vezetése a hívek…..
szekularisfigyelo 2015.11.22 19:15:37
@zriff: Szia,
? Nem mondom, hogy nincs paranoiás vagy demagóg ateista, de ezek másokkal nemigen összeférhető egyénként működnek, nem vallásalapítóként. Nem tudom, hol szoktál tájékozódni, de mondjuk ahhoz képest, hgoy egyes helyeken Dawkins amolyen megtestesült ördögnek van leírva, mondjuk az Isteni téveszmét olvasva ki is van mondva, hogy ember lévén nem lehet 100%-osan biztons a dolgában. A feminizmust illetően számos irányzat van, a vallásos-esszencialista-éljünk férfiak nélkül jellegű csoportocska leginkább az 1970-es években volt divat. Talán itt is elsősorban nem a paranoiás férfiaknak szóló oldalakon kellene elsősorban tájékozódni, márcsak azért sem, mert a mai feministák messzemenően pozitív férfiképpel bírnak, elvégre azt gondolják a férfiakról, képesek jobb emberekké válni, vagy pl. az apákat is engedjük oda a gyerekhez, hiszen ő is tud csecsemőt gondozni. Talán nem a sértődött férfiaknál kellene tájékozódnod.
Egyszerű a válasz: örök üdvösséget. Az Iszlám ún. Állam hívei ezt speciel azáltal hiszik elnyerni, hogy "visszaállítják" a "kalifátust", azaz olyasvalakit juttatnak világi hatalomra kimondottan Szíria és Irak környékén, aki egyben Mohamed próféta (és ezáltal Allah) földi…..
A párizsi merénylet utáni rendészeti-titkosszolgálati és geopolitikai elemzések (és konspirációs teóriák) ne feledtessék velünk, hogy a merénylő gyilkosok cselekvőképes felnőttek voltak, akik szabad akaratukból gyilkoltak. Ezért érdemes megvizsgálni, mi szükséges ahhoz, hogy az ember terroristává…..
Szekuláris Figyelő Szolg. közl. 2015.11.22 18:37:56
Sziasztok!Az elmúlt majdnem két évben nem volt időm a bloggal foglalkozni, de mint látjátok, igyekszem ezen változtatni. Üdv. szf..
Hogy valami pozitívat is írjunk: Tunéziának új alkotmánya van, és mivel az iszlamista Ennahda kénytelen volt engedményeket tenni, kikerült belőle a saría, mint hivatkozási alap. Bár az iszlám államvallásnak minősül és tilos a „szent” dolgok megsértése (ami persze…..
Vizsgálódik a genfi iskolafelügyelet két keresztény magániskolában, ahol, mint nemrég kiderült, tudomány helyett kreacionizmust oktatnak a diákoknak. Svájc francia nyelvű kantonjaiban öt további keresztény magániskoláról is úgy tudja a Tribune de Geneve című lap, hogy a Biblia…..
Pakisztáni nők az 1970-es években fátylakat égetnek az ország iszlamizálódása ellen tiltakozva. ..
A svájci autópályákon 120 km/h a legnagyobb megengedett sebesség (amit be is tartatnak), de úgy tűnik, egyeseket az idős kor sem védi a sebesség mámorától: Az olasz nyelvű Ticino kanton 77 éves nyugalmazott katolikus püspökét, Pier Giacomo Grampát 160 km/órával hajtott bele a trafipax látómezejébe,…..
Szekuláris Figyelő Címkecsere 2014.02.07 15:20:00
A holland “IKV Pax Christi” nevű békemozgalom nevet változtatott. Szerintük nem jó reklám a Krisztus a névben, és több támogatást remélnek, ha nem látszik egyből a vallási kötődésük. Innentől tehát alaposan utána kell járnia az adományozónak ahhoz, hogy megtudja, valójában katolikus mozgalmat…..
Abu Dhabiban törvényt hozott a nemzeti tanács, amely kötelezi az anyákat, hogy gyermekeiket kétéves korukig szoptassák, mert minden gyermek iszlám adta joga, hogy kétéves koráig szopjon. Az nem derült ki, mi lesz a szoptatni képtelen nőkkel, vagy azokkal a babákkal, akik hamar…..