Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Várhegy Blog

15 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olvasóinktól kaptuk a képet, amelyen a budavári Királyi Palota tetejét 1945-ig ékesítő Szent Korona látható, mielőtt felhelyezték volna az épületegyüttes kupolájának csúcsára. A Budai Várat díszítő hatalmas kőszobor mintegy három méter magas volt. A háborúban nem semmisült meg, később azonban…..
A tavaly nyáron bejelentett Nemzeti Várprogram 2015-2020 harmincegy magyarországi vár felújítását, illetve helyreállítását tartalmazza. A tervezet egyes elemeit térképre vittük, és az alábbi eredmény született. 2018-ig, három ütemben az alábbi várak felújítása kezdődhet meg: elsőként a diósgyőri,…..
Megalakult a Civilbűnözés blog, a liberális ügynök-szervezetek leleplezője! ..
Korábban a Várhegy Blog is írt arról, hogy a Nemzeti Hauszmann Terv keretében kétmilliárd forintból újjáépítik a Lovardát, amelyet politikai okokból 1954-ben eltüntettek. Az értékes épület a Váron belül, az úgynevezett Csikós-udvarban állt, ahol jelenleg mélygarázs…..
Május 11-én hétfőn nagyszabású, kétnapos építészkonferencia kezdődött meg a Várkert Bazárban, amely a Vár fejlesztését érintő urbanisztikai kérdéseket járja körül. Nemcsak komoly tudásanyaggal, hanem naprakész információkkal is gazdagabbak lettünk. A…..
A Mátyás-kút a Budai Királyi Vár azon szerencsés műemlékei közé tartozik, amelyek túlélték a világháború és az azt követő időszak eszement pusztításait. Strobl Alajos alkotásán Hunyadi Mátyás egyik, a Vértes hegység erdeiben rendezett vadászata elevenedik meg: a…..
A budai Várnegyed egyik legkedvesebb épülete a Hess András tér 3. szám alatti, három utcára néző Vörös Sün-ház, amelyben a visszafoglalás utáni Buda első vendégfogadója működött. Az egyemeletes, barokk-klasszicista lakóház négy középkori épület helyére épült,…..
A megszálló náci Németország hadserege valósággal szétlövette a Budai Királyi Várat. Hitler parancsa, miszerint Budapestet az utolsó töltényig védeni kell, a történelmi belváros nagymértékű - és sok esetben visszafordíthatatlan - pusztulásához vezetett.1945. január 30-án a…..
A nyitott szemmel járók közül egyre többen figyelnek fel arra, hogy a Budai Vár egy újabb szoborral gyarapodott: 2013 novembere óta a Duna felőli oldalon, a középkorban épült déli kortina (védőfal) tetején áll Mátyássy László szobrászművész 403 centiméteres Mária Anya…..
A Várnegyed egyik legizgalmasabb és talán legismertebb épülete a Várhegy déli részét a Duna felől lezáró, 1875 és 1883 között Ybl Miklós tervei alapján épült Várkert Bazár. Bár az UNESCO a világörökségi helyszínként ismerte el, az Ybl-örökség fontos részét…..
Várhegy Blog 2015.04.09 15:03:58
@andraszuzu: A fényképek tanúsága szerint a cikk írója rendszeresen jár a Várkert Bazárnál.
A Várnegyed egyik legnépszerűbb tere a Polgárváros és az egykori államigazgatási negyed közt kapcsolatot teremtő Dísz tér, ahol a páratlan múltú 12. szám alatti Edelsheim-Gyulai-ház is található. Az Edelsheim-Gyulai-ház mai látképe Ennek a mai formájában klasszicista…..
Várhegy Blog 2015.04.09 12:50:23
@don-kanyar: A Várhegy Blogon megjelenő írások általában szerteágazó szakirodalomra építenek, így - ha nem kifejezetten ismeret átvételről, vagy csak hivatkozással alátámasztható információról van szó - eltekintünk a forrásjegyzék feltüntetésétől, mivel ez mégiscsak egy blog, az olvasói igények általában másfelé mutatnak. Ennek a cikknek a törzsanyagát egyébként alapvetően a Budapest műemlékei I. kötet képezte (Horler Miklós, 323-324. oldal), de szerzőink más könyveket, sőt internetes oldalakat is rendszeresen tanulmányoznak. Legközelebb igyekszünk körültekintőbben eljárni!
2014 utolsó napjainak híre volt, hogy a kormány eredeti terveknek megfelelően újjá szándékozik építeni a budavári Lovardát. A Magyar Közlöny tanúsága szerint a Nemzeti Hauszmann Terv keretében megvalósuló beruházás összesen 2 milliárd forintba fog kerülni, mégpedig a…..
Várhegy Blog 2015.04.07 16:24:08
@zsepizsik: Köszönjük az észrevételt, az archív képek forrásának megjelölése szándékunk ellenére valóban elmaradt, pótoltuk!
Várhegy Blog 2015.04.07 16:28:05
@DirkDiggler: Értesüléseink szerint eredeti állapot helyreállítása fog megtörténni, ami a könnyűszerkezetes "helyreállítást" fogalmilag kizárja. Az természetesen legitim értékválasztás kérdése, hogy modern vagy hagyományos építőanyagokból történik-e az új épület megépítése (mindkettőre van nemzetközi példa). Ám ez a Lovarda külsején, építészeti megjelenésén nem fog látszani.
A Dísz tér egyike a Várnegyed legfontosabb közterületeinek: történelme legendás, látképe megnyerő, műemlékekben való gazdagsága pedig hívogatja a turistákat. Északról a polgárváros középkori vonalvezetésű utcái torkollanak belé, míg délről a Honvéd Főparancsnokság…..
Így festett a második világháború előtt a budai Királyi Palota naplemente után, előtérben a budai korzóval és a Várkert Bazárral. ..
Tisztelt Honpolgár! A Várhegy Blog egy ismeretterjesztő internetes oldal, amely érdekes cikkeken, régi felvételeken és fényképeken keresztül mutatja be a Budai Vár történelmét, jelenét és lehetséges jövőjét. Ennek érdekében hozta létre a Várhegy Blogot a Magyar Patrióták…..