Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ferenczi Krisztián

13 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vannak dolgok, amik mellett nem szeretnék elmenni szó nélkül, amikor egy helyzetnek adott esetben messzemenő következményei lehetnek. Különösen akkor, ha ez a helyzet azért áll elő, mert valaki nem a tőle elvárható minőségben végzi a munkáját. Az érintett cikk:…..
Ez a poszt a Határátkelő blogon megjelent írásom másolata. Nagyon sokszor hallottam már, hogy Londonban csapnivaló a házak minősége.Ez egy állandó, visszatérő vád és mivel az építőiparban dolgoztam mindkét helyen, bontottam és építettem házakat, talán van egy kis…..
Ferenczi Krisztián 2023.12.17 17:19:06
@tzh: Eltelt már néhány év a post óta, én idén vettem házat Angliában, és éppen felújítom. Ezt a hőszigetelés témakörét itt egyáltalán nem értik. Lövésük nincs a témáról, de ha lehet ezt még fokozni, a párazárásról még annyi fogalmuk sincs. Timber frame-es a ház, a belső szigetelés elég hézagos volt, ez a falbontás után jól látszott. A már szétfoszlott, és egyébként is vékony, 7 cm-es kőzetgyapot szigetelést cserélem 2x75mm-es PIR szigeteléssel, amire jön majd még egy párazáró réteg, a padlás szigetelés is 40 cm lesz. Van egy téglafal, arra külső szigetelést szeretnék, 15cm-es kőzetgyapotot. Mikor kijött az egyik cégtől az ember felmérni árajánlathoz a terepet, visszakérdezett, hogy jól érti-e, hogy 15cm-es szigetelést szeretnék? Mikor mondtam, hogy igen, leírta a számot a lapra, és ismét megkérdezte, hogy erre a számra gondolok-e. :D Amikor ismét mondtam, hogy igen, akkor megkérdezte értetlen fejjel, hogy 'Why?'. Mert nem az utcát akarom fűteni, azért.
De hívtam ki mérnököt is korábban, hogy átnézze a terveim, meg tanácsot kérjek tőle, hogyan lehet egy timber frame-es szerkezetet jól szigetelni, hogy a szellőző képessége is megmaradjon, és látszott, hogy a csávó sok esetben a kérdéseimet sem értette. Mindezt 150 Fontos óradíjért. Egyszerűen itt van egy ilyen 'így szoktuk', és nekik ez így jó, megoldják fűtéssel a problémát. "Gondolkozzon, aki szegény". Hát nekem azért nem olyan oké, hogy télen 500 Fontokat fizessek fűtésre. A tartós 10 fok beköszöntével is simán elment 200 Font a fűtésre.

Az viszont pozitív volt, hogy írtam a MET-nek, hogy elérhetőek-e vhol a környékem elmúlt 20 éves időjárás adatai, hogy vmi becslést tudjak csinálni, milyen fűtési és hűtési adatokkal számoljak. Azt hittem, hogy visszaküldenek vmi fizetős linket, ahol ezt elérem, de 2 napon belül elküldtek egy több ezer soros excelt 2000-től, ingyen.
A Magyar Szatírszövetség összes csoportja közös közleményben védi meg az új dunaújvárosi közvilágítást...
Ferenczi Krisztián 2016.02.11 20:09:52
@kittrabi: Nemzeti Szatír Szövetség --> NemzeSzSz . Véletlen lenne? Aligha.
Következmény Sok kicsi sokra megy 2015.08.02 14:42:40
Az utóbbi időben három terület az, ahol a "sok kicsi sokra megy" szabályt a többség valahogy képtelen alkalmazni: államadósság bérek környezetvédelem Először nézzük, hogy miről is szól ez a szabály aztán menjünk végig az összes ponton. Nagyon sok ember (milliós-milliárdos nagyságrend) kis…..
Vannak az életben dolgok, amiket nehéz az embereknek átadni, mert nem tűnik túl "logikusnak". Ilyen volt a Föld kereksége, de mai napig ilyen az, hogy a nehezebb tárgyak nem esnek gyorsabban, vagy a termosztátok működése. Az emberek hajlamosak úgy tekinteni a termosztátokra, mint ha…..
Következmény (Ál)tudomány 2015.06.03 20:27:01
Újabb tévhitet szeretnék elővenni, ami még egyetemi tanárok körében is szívesen hódít, "mentségükre szóljon", hogy az illetők humán területről valók. Ez a valóság: A tudomány azt fogadja el, ami megismételhető kísérletek során bizonyítást nyert! Ezt előszeretettel…..
A Tolvajkergetőkről egy külön bejegyzést írtam, ami szorosan kapcsolódik ehhez a bejegyzéshez. Viszont a terjedelem miatt fontosnak tartottam inkább ketté bontani a bejegyzést, így akik tisztában vannak a szervezet tevékenységével, szereplőivel, azok azt a bejegyzést figyelmen…..
Ez a bejegyzés nem önmagában áll, kiegészítője a "Tolvajkergetők - tanulságok" cikknek. Eredetileg annak a bevezetője volt, de túl hosszú lett a kettő együtt, így ketté választottam. A fő mondanivaló abban van, ezt egyfajta keretes megjegyzésnek szántam azoknak, akik esetleg…..
2015 január 1-től bevezetett útdíj rendszer elemzése a 7 pontos szempontrendszer alapján. Talán annyira senkit nem lep meg, hogy ennek az intézkedésnek az értékelése 0 csillagot kap. Tipikusan kapkodva, átgondolatlanul, értelmes célok nélkül  megalkotott probléma halmaz. 2 pontot…..
Az esettanulmányok értékelése a következő szempontrendszer alapján fog történni: Van-e megelőző és utánkövető hatástanulmány? Történt-e előkészítő hatástanulmány? Mármint ami nem csak amolyan látszat intézkedés. Van-e utánkövetés, aminek hatására akár…..
A százalék számítás hogyanjával sokan tisztában vannak. Ez a cikk nem a hogyanról szól! Mielőtt belevágnál az elolvasásba, feltételezem, hogy a százalékszámítás alapjaival tisztában vagy. Próbálok egyszerű és érthető lenni, hozok példákat. Próbáltam megtalálni az…..
Következmény Műveleti sorrend 2015.04.11 12:26:34
A Facebookon rendszeresen felbukkannak matekfeladatok, amik kifejezetten azt tesztelik, hogy az illetők tisztában vannak-e a műveleti sorrendekkel. Jól láthatóan sokan egyáltalán nincsenek tisztában vele, miközben az emlékeim szerint általános iskola 3. osztályos anyag lehet. Tegyük…..
A vitának akkor van értelme, ha az a megoldás keresésről szól. Amennyiben a felek közül bármelyik elkötelezett az igaza mellett, akkor annak a vitának sok értelme nincsen. Akkor az egyik fél szerelmes, és az igazát keresi és nem az igazat. A kognitív disszonancia sokakat maga alá…..
Szabályok megalkotásánál örök dilemma, hogy a szabályozott fél a lehetőségekhez képest igyekszik elkerülni a változást. Például, ha a kormányzat szeretne szigorítani egyes szennyező anyagok kibocsájtásán, akkor az érintett cégek nyilván szeretnék minimalizálni az ezzel…..
Következmény Miről szól a blog? 2015.04.11 11:39:37
Még óvodás koromban nagyon vártam az iskolát. Bár értetlenül álltam a felnőttek néhány furcsa szokása előtt - miért jönnek oda a homokozóhoz úgy tenni, mint ha a homoksüti ehető lenne, mikor nem az -, felnéztem rájuk. Már nagyok, és mindent tudnak! Például el tudnak olvasni…..