Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PickWicki

70 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyik nap hirtelen nosztalgikus hangulatom támadt, ezért elővettem a fiókom mélyén lapuló díszes, lakattal ellátott könyvecskét. Mintha tegnap lett volna, hogy az osztályteremben kézről kézre jártak végig az enyémhez hasonló kis noteszek, tele kedves, vidám rajzokkal és szívhez szóló versekkel,…..
Cikkcakk Te járnál nagyapáddal? 2017.01.25 10:07:35
Amikor Pestre megyek, egyre többször fordul elő, hogy velem hasonló korú huszonéves lányokat látok kézenfogva sétálni Andy Vajna-féle Dagobert bácsikkal. Nem akarok pálcát törni senki felett, hiszen ezek a lányok nyilvánvalóan a két szép szemükért jöttek össze "nagyapjukkal" és nem azért, mert…..
NEM TUDHATOM Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent, nekem szülõhazám itt e lángoktól ölelt kis ország, messzeringó gyerekkorom világa. Belõle nõttem én, mint fatörzsbõl gyönge ága s remélem, testem is majd e földbe süpped el. Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel egy-egy bokor, nevét…..
A HALÁLTÁNC-BALLADA                                                                                             Ott ült a Császár. Dús hajában hét csillag volt a diadém. Rabszolganépek térden állva imádták, barna köldökén a Göncöl forgott, válla balján lámpásnak állt a holdkorong: de a bohóc sírt…..
Mikszáth Kálmán Péri lányok szép hajáról című novellája A jó palócok kötetbe tartozik.  Mikszáth novellái sajátos stílusban íródtak. Az író jellegzetes hangnemet használ, amely által egyedivé és figyelemfelkeltővé teszi műveit. Ezen jellegzetességek közé tartozik a balladisztikus hatás, amely a…..
Csehov A csinovnyik halála című története a novellák általános jegyeit foglalja magába. Rövid, tömör és egy szálon futnak az események a műben. A novellák további jellemzője, hogy a főhős életében valamilyen változás történik, amely itt a főhős halálával teljesedik be.  A történet egy szinte…..
Arany János:TETEMRE HÍVÁS   A radványi sötét erdőben Halva találták Bárczi Benőt. Hosszu hegyes tőr ifju szivében; „Ime, bizonyság Isten előtt: Gyilkos erőszak ölte meg őt!” Kastélyába vitette föl atyja, Ott letevék a hűs palotán; Ki se terítteti, meg se mosatja: Vérben, ahogy volt, nap nap után…..
Szerezz örömet könyvvel! Budapesten, a Vörösmarty-téren idén először szerveznek karitatív könyvgyűjtést a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár alkalmával. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) azt kéri, hogy a vásár területén, a színpad mellett felállított piros színű karitatív…..
Cikkcakk Horrorra akadva 2015.10.20 15:24:53
Frankenstein A regény teljes neve Frankenstein, avagy a modern Prométheusz. 1818-ban írta az akkor még 19 éves (!) Mary Shelley, akinek ez volt az első műve, és ami azóta a horrorirodalom egyik fő regényévé vált. Ami a mű keletkezésének körülményeit illeti, 1916 nyarán Mary Wollstonecraft Godwin…..
Annak apropóján írom ezt a cikket, hogy nem rég rövid időn belül kétszer is megbetegedett a cicám, Cirmi. Előre le kell szögeznem, hogy kissé hosszabb, de remélem nem unalmas lesz a taglalásom, de valami azt súgta, meséljem el az egész történetet az elejétől fogva. Ha valaki…..
1. Az oszmán-törökök elleni háborúk 1521-ben érték el visszafordíthatatlanul Magyarország területét, amikor elfoglalták az ország kulcsát, Nándorfehérvárt   - 1526-ban Mohácsnál a létszámfölényben lévő, nagyobb tűzerővel rendelkező törökök nagy győzelmet arattak a…..
1. A nemesség eredete: a honfoglaló magyarok között elvben mindenki egyenlőnek és szabadnak számított, komolyabb változást a honfoglalás és a kalandozások hoztak a X. századtól közszabadok: a, kiemelkedett a társadalomból egy olyan réteg, amely állandóan fegyvert viselt, a…..
1. A keresztény tanítása zsidó vallásból nőtte ki magát, mely a történelemben elsőként vallotta az egyistenhitet. Az Ószövetség leírása szerint Isten két kőtáblán átadta a pusztában vándorló zsidóknak a Tízparancsolatot és a zsidók életét aprólékosan szabályozó…..
1. Eredete A kora újkorban (XVI. század) igény keletkezett arra, hogy a katolikus egyházon kívül gyakorolják az emberek a hitüket, új egyházak (evangélikus, református, stb.) alakuljanak Az új egyházak híveit protestánsoknak nevezték. A reformáció elterjedésének okai: a, a…..
1. A mondai eredet: Ménrót két fia, Hunor és Magor egy szarvast űzve a Meótisz (Azovi-tenger) vidékére költöznek, melynek szomszédságában rátalálnak Dula alán fejedelem és Belár fejedelem lányaira, akiket feleségül véve sokasodni kezdenek  a monda más kultúrákból is…..
1. A szabadságharc célját eltérően fogalmazták meg a különböző politikusok, attól függően, ki akarnak -e még egyezni az 1848 decemberében katonai támadást indító császári udvarral: - az ún. Békepárt tagjai még bíztak abban, hogy meg lehet egyezni az osztrákokkal, ha…..
1. A honfoglalás után a magyarok csak a Kárpát-medence középső sík-dombos vidékeit szállták meg, a korábbi pusztai nagyállattartó életmódnak ez felelt meg →      a Kárpátok felvidéki és erdélyi határvidékének benépesítését utánuk főleg a környező országokból…..
1 A trianoni békediktátum 1920. június 4-én kötötték meg Magyarországgal az első világháború lezárásaként a versailles-i Nagy-Trianon palotában. Románia, Szerbia és az újonnan létrehozott Csehszlovákia a győztes antanthatalmak oldalán állt, cserébe megkapták a történelmi…..
1. A Német Császárság kikiáltása (1871) előtt Németország több száz kisebb államból állt, a legerősebb királyság, a katonailag jól szervezett Poroszország egyesítette őket, melynek militarista (katonai jellegű) hagyománya hatással volt Németország későbbi történetére…..
1. A római császárság hanyatlásának okai:   - a III. századtól kezdve erőszakos hatalomátvételek, puccsok jellemezték a birodalom életét (katonacsászárok), az állandó belharcok miatt csökken az állam tekintélye - az anyagias életmód (lakomák, színház, orgiák) elvonta a…..
- fénykorában az athéni és a római állam egyaránt a tulajdonnal rendelkező polgárok összetartásának köszönhette erejét, az uralkodó korlátlan, erőszakos hatalmán alapuló despotikus államoknál sikeresebb közösséget tudtak kiépíteni→           az alsóbb…..
1. A Kádár-rendszer öröksége Az 1980-as évek végére nyilvánvalóvá vált a kommunista diktatúra csődje: az ország külföldi államadóssága megközelítette a 20 milliárd dollárt, a gazdaság javarészt korszerűtlen termékeket állított elő, amiket leginkább csak a keleti,…..
Cikkcakk Harcok a Don-kanyarban 2015.04.17 11:23:13
1. A háborúba lépés előzményei A trianoni döntés után a revíziós törekvések alapjaiban meghatározták a magyar bel- és külpolitikát, Magyarország csak az első világháborúban szintén vesztes Németországtól várhatta elcsatolt területeinek visszajuttatását→    …..
1. Antiszemitizmus a háború előtt A XIX. századtól Lengyelország és Oroszország után Magyarországon élt Európa harmadik legnagyobb zsidó közössége, mely 1848-49-ben, ill. az 1867-es kiegyezés során a többséggel azonos jogokat kapott; a dualizmus időszakában jelentős részük…..
Cikkcakk 1956 a világpolitikában 2015.04.17 11:22:59
1. 1956. október 23-án este a szovjet kommunista párt vezetése még abban bízott, hogy a bevonuló tankok láttán a tüntető tömeg szétszéled, helyette heves harcok törtek ki Budapesten, lezajlott a kommunista uralom elleni első fegyveres felkelés       október 28-án a hadsereg…..