Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Napi Aspie

13 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Mindenki nyugodjon le a p***csába!" - ahogy a kedvenc méme is szól, a cuki kis gyűrűsfarkú makival. :D  Nem tűntem el végleg, sőt... a sok negatív hozzászólás ellenére sem tervezem feladni a "blogger karrierem". Egyszerűen arról van szó, hogy úgy döntöttem, mielőtt újabb bejegyzésekbe, tanácsok…..
Kedves Olvasóim! Előnyömre fordítom, amit eddig hátránynak éltem meg! Az elmúlt hét igen nehéz volt számomra, így kényszerpihenőre ítéltettem, tehát rengeteg időm volt gondolkodni (persze nagyrészt inkább kínlódni, de az már mellékes). Minek után itt, a blogon és saját magamtól is kaptam olyan…..
Napi Aspie 2019.07.13 11:53:07
@.:Z:.: Nem maradt abba semmi. :) Kicsit össze kellet szednem magam, de még mindig vannak terveim, a kérdés már csak a mikor. :D addig olvashatjátok a hülyeségeim, még kitalálom mit szeretnék. :D
Kicsit le vagyok hangolva, mert belegondoltam abba, hogy milyen kegyetlen valójában a világ. Nekem lehet, hogy jelen pillanatban nagy mákom van, hogy találtam olyan munkát, ahol elfogadnak és megértenek a problémáim ellenére, de mennyien vannak vajon azok az Autisták (illetve más hátrányos helyzetű,…..
Mindenkinek lehetnek rossz időszakai, ahogy nekem is. Egyenlőre még próbálom kiheverni. Nem vagyok egy érzéketlen robot, ahogy sokan gondolják az autistákról, bár az empátia szintemen tényleg lenne mit fejleszteni. Bár még vannak visszaesések, azért büszke vagyok magamra, hiszen végül is egy 6-7…..
Napi Aspie 2019.02.06 09:50:11
@Leylandi: Köszi! :D Jó is volna! :) Nagy álmom, hogy egyszer autizmus specifikus pszichológus lehetek. Azért mégis jobban tud egy érintett segíteni a társain, mint valaki, aki csak egy könyv lapjairól tanult meg mindent. :D Talán majd egyszer sikerül is! Legyünk pozitívak. :)
Napi Aspie 2019.02.08 11:08:48
@Nyírjeslakó: Rád kurvára nem vagyok kíváncsi mostantól! Ha ennyire zavar, hogy magamról írok, akkor nem kell olvasni! Ha pedig más is szeretne hasonlóan írni, gyerünk! Nem én írok egyedül ilyen blogot, más is megteheti! Ill nem fordumot indítottam, hanem blogot... forumnak ott az asperger.hu...
Először is szeretném tisztázni SOHA NEM ÍRTAM EGYETLEN SZÓVAL SEM, HOGY EZ EGY LELKISEGÉLY OLDAL!!!!! Nem azért hoztam létre a bologomat, hogy fórumot nyissak és tanácsokat adjak, egyszerűen a SAJÁT tapasztalataimat írom meg. (Aki tud olvasni az láthatja a címben is, hogy NAPLÓ. Nem tudom, de kezdem…..
Napi Aspie 2019.02.11 12:15:32
@adg: @Awenhai: Köszönöm szépen!! :)
Megihletett a sok negatív hozzászólás, amit szeretnék pozitívba fordítani, mivel rettentően zavar, hogy sokan a mai napig nem ismerik el az Asperger-szindrómát, mint létező másságot, ami diagnosztizálható. Pedig igen is létezik, és nem, nem lehet ráhúzni mindenkire. Nekem is egy teljes évet vettek…..
Szerettem volna már valami vidámabbról írni, amivel segítséget nyújthatok, de azt hiszem ez nem ma fog megtörténni.  Hogy miért pont most határoztam úgy, hogy mélyebben érintem az "overload" (túltelítődés) és a "meltdown' témáját? Egy részt az is befolyásolt, hogy a legtöbb magyar, autizmussal…..
Napi Aspie 2019.02.05 12:23:02
Köszönöm a kommenteket! Elnézést, kicsit elvesztem a zavarban... most próbálok regenerálódni, szóval már új írással is készülök. :)

Elovastam az Aspergeres ámokfutós cikket is, és azért ebből nem vonnám le, hogy az aspiek mind képesek ilyenre. "Normális" emberek inkább, azoknak többszört szokot úgy elgurulni a gyógyszer, hogy ölnek... Aspik inkább szerényebbek és szerintem nagysérszt túl "birkák" (nem jut eszembe a pontos kifejezés hirtelen), ahhoz, hogy embert öljenek. Inkább önkárosító lehet egy ilyen meltdown (pl harapás, hajtémés, karmolás, földhöz vágás, törés) és tárgyakban való kártétel.

A meltdown meg a hiszti közt elég nagy a különbség, főleg, mert (most hülye példa, de ez jut eszembe) azért, ha pl elvitték előlem az utolsó képregényt, amit akartam, nem fogom földhöz vágni magam, ordítani és a hajam tépni... persze ideges leszek meg füstölgök, de majd lenyugszom és túllépek rajta, ennyi... Általában a meltdownhoz többnyire ok se kell, vagy legalább is én nem mindig tudom felfogni se, hogy miért történik. Gondolom vannak olyan ingerek, amiket még nem sikerült megfejtenem, de zavarnak/túltelítenek, csak még nem jöttem rá, hogy az vezet a rohamhoz. Azzal tisztában vagyok pl, hogy ha el kell mennem egy buliba pl, nagy a tömeg, a zajok mindenhonnan jönnek, minden villog, fura szagok vesznek körül, kiabálnak, keresztbe beszélnek, figyelnem kell több cselekedetre egyszerre (hogy beszélek, kivel, hogy mozgok, mikor kortyolok a poharamból stb) és ha ez hosszú ideig fenn áll, akkor valószínű meltdown-t kapok. Úgy vettem észre pl 1-2 órát kibírok, és utána alszok 12 órát, akkor valahogy túlélem roham nélkül. Egyenlőre mivel jobb módszer nem jutott eszembe, így kerülöm az ilyen szitukat, a bevásárlás (ahol ugye a bulis helyzet is fenn áll kb) pedig igyekszem kb 30 perc alatt letudni, és elhúzni egy csendes helyre regenerálódni. Szóval ismerni kell a határokat, mit bírunk és mit nem. Viszont ez nem hiszti. Én nem láttam még olyan hisztis nőt/gyereket, aki azért, hogy elérje a célját saját magának okoz fájdalmat (fizikait), közben képes a kurva drága és nagy kedvenc, új tárgyait darabokra szedni, maradandó sebeket okozni magán, haját csomókban kitépni, esetleg harapni, vagy húsig magába karmolni egy kis "hiszti" miatt. Ráadásul a hisztit meg lehet állítani, vagyis ha pl a gyerek hisztizik a babáért, és megkapja, egyből abbahagyja, a metdownt medig nem lehet megállítani, amíg nincs vége magától, bármit lehet tenni, de nem javít a helyzeten, max biztonságos környezetbe lehet vinni az érintettet, hogy ne tehessen magában kárt. Ráadásul, ha jól tudom csak egy féle hiszti van, a meltdownnak meg lehetnek fajtáji, különböző erőssége (van, hogy csak ülök, hintázok, bambulok magam elé és kb nyáladzok :D).
Angolul tudoknak, itt egy jó kis vidi az autista meltdownról, de a nyelvtudás nélkül is szerintem felfogható. :)
www.youtube.com/watch?v=kkZPbGXD66Y
Mivel nagyon izgatott lettem a sok érdeklődő láttán, hirtelen azt se tudtam mi legyen a következő témám, mert annyi mindenről írnék szívesen. Viszont már tegnap eldöntöttem, hogy a munkahelyi élettel kapcsolatos tapasztalataimat szeretném megosztani, így annál maradok. :D Főleg, mert ez a téma épp…..
Napi Aspie 2019.01.30 19:39:25
@pákosztos macska: Mindig nagy cégekhez hívtak be engem is természetesen, a kicsik vissza se jeleztek. Szerencsémre sokszor volt közvetítőn keresztül az interjú, de sajnos volt rengeteg csoportos is (ahol kb 20-an voltunk egy teremben), amit nem igazán toleráltam... A vicc, hogy vissza is hívtak egy ilyentől, de én az interjú után úgy éreztem, hogy ezt inkább kihagynám. :D szóval el is küldtem őket, szerintem hosszú távon nem lettünk volna jóban. :D
Napi Aspie 2019.01.24 08:29:57
@Alauda Arvensis: Köszönöm a véleményt! Igyekszem konkrétabb lenni. Még kezdő blogger vagyok, úgyhogy szívesen fogadom az építő kritikákat, ami segít. :)
Napi Aspie 2019.01.30 19:36:00
@pákosztos macska: Igazából az első néhány ilyen negatív komment után én is elgondolkodtam, de aztán megnéztem Dancsó Peti videóját, amelyben jókat röhög a sok gyökéren és máris jobb kedvem lett. :) Hülyék voltak és lesznek is, ezzel nem tudok mit tenni. Különben is, nekik szarabb, ha ignorálom őket. Kérdésedre, az asperger.hu-na tagja vagyok még bár egy ideje hanyagolom, mivel egyre nehezebben viselem a társaságot. :) Diagnózisom előtt sokat segítettek, és a mai napig hálás vagyok nekik.
Évekig éltem külföldön, most pedig hosszú ideje már a fővárosban lakom. Nem vagyok idevalósi, ezért gyakran megyek vidékre is. Európa több országában jártam már, és szeretnék még többe eljutni. Ennek ellenére az utazás mégis legrosszabb rémálmaim közé tartozik.   Gyerekkoromban nem igazán utaztam…..
Elnézést, hogy nem voltam a napokban, de kicsit besokalltam a munkától. Illetve most is csak néhány percem van, szóval ez lehet, hogy egy picit összecsapott írás lesz, de igyekszem azért szépen fogalmazni. Előre is elnézést a félregépelésekért és a hibákért, ha lesz időm, majd átolvasom és javítom,…..
Eléggé fáradt vagyok, és kezdek besokallni. Egyre jobban idegesítenek az emberek, az örökös zizegés körülöttem és hogy a munkában állandóan beszél hozzám valaki, valami teljesen felesleges, jelentéktelen ügyről, ami engem nem is érdekel és nem is érint… Ezért kicsit elbújok most a gép mögé és az…..
Napi Aspie 2019.01.26 09:08:15
@dukeekud: Ebben van valami. :) A barlangos ötlet jól hangzik, csak nehezen kivitelezhető. :D
Meg szeretném jegyezni a negatív gyökereknek, hogy a magyar nyelvet szinte alig használom, viszont helyette két idegen nyelven is beszélnem/írnom kell egész nap. Ráadásul egyetem óta szinte nem írtam magyarul (ill. egyetemen se sokat), csak a jó öreg chaten használt rövidítésekkel, ékezet nélkül…..
Napi Aspie 2019.01.25 09:21:40
@.:Z:.: Köszönöm a felvetést! Jó ötlet, mert elméletben szeretnék utazni, de gyakorlatban meg utálok. :D Kész szenvedés! Tényleg jó ötlet, mert itt a valóság és a vágyott élet ellentétei jól kijönnének!
Napi Aspie 2019.01.25 09:23:05
@Awenhai: Köszönüm! Felesleges törtölni, úgyis betalálnak a gyökerek... Így az x-ik megjegyzés után inkább simán ignorlálom, az a legrosszabb nekik! :D
Napi Aspie 2019.01.25 16:21:20
@.:Z:.: Igen, szeretem a filmeket, zenét, de inkább otthon. :) Néha megyek moziba, de nem a kedvencem, viszont van olyan film, aminél nem tudom kivárni, hogy kijöjjön. :D Inkább a "kocka" filmeket szeretem, mint a scifi, fantasy, horror, szuperhős stb
Úgy határoztam erőt veszek végre magamon és megosztom a világgal, hogy milyen is egy asperger-szindrómával élő nő élete. Tisztában vagyok vele, hogy rengeteg hasonló (és talán hasznosabb) blog, weboldal létezik a témával kapcsolatban, amelyekkel én is sok mindenben tudok azonosulni, viszont egyik…..
Napi Aspie 2019.01.25 09:28:13
@$pi$: Köszike! :) Amúgy átolvastam, amit írtam - eddig nem volt rá időm, meg minek olvassam magam? :D - és rájöttem, hogy a sok hibám a kapkodás és az elgépelések miatt volt. Mostantól igyekszem odafigyelni, és több időt fordítók a szövegszerkesztésre! :)
Napi Aspie 2019.01.25 09:44:11
@Nyírjeslakó: Köszönöm a hozzászólásod! Értékelem, hogy megosztottad velünk. :) @Almaecet: nekem ált és közép suliban voltak, illetve idegen nyelvből voltam oktv-n (azt hiszem így hívták). De már nem aktuális. :)

Mindenkinek, aki részleteket, több magyarázatot stb kér, igyekszem eleget tenni, az új bejegyzésem majd 3 oldal lett, annyira igyekeztem részletezni mindent! :D Remélem haladok abba az irányba, hogy mindenki számára érthető legyek. :)
Napi Aspie 2019.01.25 09:49:26
napiaspie.blog.hu/2019/01/24/menekulestol_a_lelki_bekeig_985 Esetleg ebben a posztomban talán már megfelelő a részletesség. Mit gondoltok? Még mit kéne részletesebben kifejtenem, hogy érthetőbb legyen mindenki számára? :)
Mivel nem ez az első próbálkozásom az írásra, ezért úgy éreztem ideje valami személyessel próbálkozni (mivel eddig a többi befuccsolt). Ráadásul ma visszanéztem régi bejegyzéseket, és rájöttem, hogy túlságosan negatív vagyok, ezen pedig igyekszem változtatni. Bár most sem fogok szivárványt hányni,…..
Napi Aspie 2019.01.23 17:33:02
@.:Z:.: Köszönöm szépen! :)