Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bayer Antal

1123 bejegyzést írt és 406 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Minden ország képregénykultúrája más. Az egyik legnagyobb európai piacot, Olaszországét a második világháború után a lakóhelyük és munkahelyük között vonattal ingázó felnőtt férfiak igényei határozták meg, ezekre épült a Diabolik sikere, amelyet elképesztő mennyiségű sorozat követett. A zsebkönyv…..
A Nero Blanco Comix közvetlenül kizárólag rendezvényeken értékesíti kiadványait. Rendezvények között az alábbi partnereinknél szerezhetők be képregényeink (egyes kiadványok mindegyiküknél, néhány csak egyeseknél kapható): - Fumax (online)/Comicsinvest (online)- Fantasmania (1082 Budapest, Üllői út…..
A kötelező olvasmányok kérdése újra meg újra napirendre kerül, legutóbb például egy írónak egy újságírói kérdésre adott válasza kapcsán tört ki valóságos vihar az internet magyar szegletében. Olvasásmániás bölcsészként természetesen nekem is megvan a magam markáns véleménye arról, hogy milyen módon…..
A sajnálatosan rövid életű Hári János (1936-1937) számos amerikai képregényt ismertetett meg a korabeli magyar olvasókkal. Az antológia jellegű füzet a King Features Syndicate sajtóügynökség kínálatából válogatva hetente átlagban 4 teljes oldalnyi képregény tartalmazott. A címek között voltak…..
Vértes Marcell azon ritka magyar rajzolók közé tartozik, akinek nem csak karikatúrái, hanem képregényei is jelentek meg mind magyar, mind francia lapokban. Az alábbiakat egy gyűjteményben találtam. Az bizonyos, hogy a Le Rire című humoros lapban jelentek meg, de a dátumot nem sikerült meghatározni.…..
A Pesti Hírlap Vasárnapjának egyik rendszeres munkatársa, Mocsay Béla alkotta meg 1931 végén ezt a figurát. Daci Laci mintegy másfél tucat rövid kalandot élt meg 1934-ig. Ellentétben a legtöbb kortárs magyar képsorral, ezek szinte kivétel nélkül szöveg nélküliek voltak, csak néhány részhez volt a…..
Szigethy István (1891-1966) eredetileg festészetet tanult, kapcsolódott a nagybányai iskolához, de már nagyon fiatalon, 1908-ban elkezdett karikatúrákat is készíteni élclapok számára. Az első képregény jellegű munkái a Színházi Életben jelentek meg az 1910-es évektől kezdve. Ezek nagy része inkább…..
A bemutatott rajzolók közül az utolsó szinte biztos nem volt soha magyar állampolgár, de hosszú időt töltött Budapesten, kötődik Magyarországhoz, ezért úgy gondoltam, hogy helye van ebben a sorban. Brod Ernőről van szó, akinek számos karikatúrája, illusztrációja, képregénye és fényképe jelent meg a…..
Az eredeti elképzelés az volt, hogy bemutatok néhány franciaországi rajzot azoktól a múlt század eleji magyar alkotóktól, akik készítettek képregényt is. A következő alkotó személye felvetett egy alapvető problémát, aminek alaposan utána akartam járni. Ennek következtében aztán olyan hatalmas anyag…..
Mostanában sok régi karikatúrával találkozom, és nem mindegyiket értem. Ha felkelti az érdeklődésemet vagy a kíváncsiságomat, vagy mert a rajzoló személye vagy az ábrázolt történelmi esemény miatt meg tervezem osztani, utánajárok keletkezési körülményeinek. Előfordul, hogy még ezután sem teljesen…..
Vadász Miklósra is azért figyeltem fel először, mert 1911-ben készített egy rövid képregényt a Borsszem Jankónak, ezt meg is osztottam a Képregénymúzeum blogon. Magyarországon már ismert illusztrátor volt, amikor először költözött Párizsba, ahol a L'Assiette au beurre és a Le Rire című szatirikus…..
Mielőtt folytatnám a korai magyar képregényeket is jegyző illusztrátorok franciaországi pályafutásának a krónikáját, érdemesnek találtam röviden bemutatni azt a különleges magazint, amelyben többüknek is jelentek meg munkái. Sőt, mint az utánaolvasásnál kiderült, más magyar vonatkozásai is vannak a…..
Vértes Marcell világszerte az egyik legismertebb magyar illusztrátor, aki 1953-ban két Oscar díjat is nyert a Moulin Rouge című film jelmezeinek és díszleteinek a tervezéséért. Pályája kezdetén élclapoknak rajzolt. Egyik első, 1912-ben (17 éves korában) a Borsszem Jankóban megjelent karikatúrája a…..
Vaszary Gábor nevét valószínűleg sokan ismerik, és azt is tudják róla, hogy évekig élt Párizsban, az ehhez az időszakhoz kapcsolódó regényeit saját maga illusztrálta. 1924 és 1932 között több francia lapnak készített karikatúrát, ezek közül válogattam néhányat, amely a Ric et Rac című humoros…..
A Magyar Figaróban találtam ezt a meglepően modern képregényt, amely két dupla oldalon, kísérőszöveg nélkül, párhuzamos narrációval mesél el egy történetet - csak a cím mellett egy kis szövegdoboz magyarázza el, hogy mit is fogunk látni. Sajnos az újság hatalmas mérete miatt csak így részletekben…..
Az egyik legnagyobb nemzetközi karriert befutó magyar rajzoló, az 1953-ban a Moulin Rouge c. film díszlet- és jelmeztervezőjeként két Oscar-díjjal is jutalmazott Vértes Marcell 17 évesen kezdte pályáját olyan élclapokban, mint a Borsszem Jankó, a Szamár és a Fidibusz. Bár elsősorban egyrajzos…..
F. M. Howarth a korai amerikai képregény egyik legjellegzetesebb rajzolója volt, aránytalanul nagyfejű figurája azonnal felismerhetők. Már az 1880-as években megjelentek munkái számos amerikai lapban, és eljutottak Európába, így Magyarországra is. A Mátyás Diák című élclapban igen nagy számban…..
Faragó Géza (1877-1928) híres plakátjaiból nemrég nyílt kiállítás a Várkert Bazárban, ebből az alkalomból teszem közzé ezt a kis képregényes riportját, amely az Ujság című napilapban jelent meg 1925-ben...
Kelen Imre (1896-1978) részt vett az első világháborúban, első rajzait még a frontról küldhette a Szamár című élclapnak. 1918-tól sok más újságnak is dolgozott, és a karikatúrák mellett pár kis képregényt is készített. Az alábbi a Bolond Istókban jelent meg. A későbbiekben Kelen komoly nemzetközi…..
A karikatúrák iránti érdeklődésem csupán járulékos, a régi képregények keresésével függ össze. Ahogy felfedeztem a 20. század első felének rajzolóit, és utánuk olvastam Gyöngy Kálmán kiváló szakkönyvében (Magyar karikaturisták adat- és szignótára), valamint a Wikipédián és más forrásokban, többükről…..
Év elején máskor is ritkábbak a megjelenések, a járványhelyzet miatt pedig már tavaly is alig voltak rendezvények – és ma még teljesen bizonytalan, mikor jöhet az idei első. Szerencsére az újságosoknál nem lankad a pár évvel ezelőtt rendesen felpörgött ritmus, úgyhogy van bőven mit olvasnia egy…..
Egy kedves gyűjtőtárs hívta fel a figyelmemet arra, hogy egy másik kedves gyűjtőtárs talált Tarzan-képregényeket az Amerikai Magyar Népszavában. Gyorsan bejelentkeztem hát az Arcanum adattárba, körülnéztem - és hamar felfedeztem, hogy nem csak Tarzan, és nem is csak Mutt és Jeff jelent meg a lapban…..
Bár a vidéki napilapok többnyire országos lapokból vettek át képregényeket utánközlésre, előfordult néhányszor, hogy eredeti műveket jelentettek meg, általában közös erővel, nagyjából párhuzamosan. Ezek közé tartozik a Barabás Tibor író egyik novellájából készült A végzetes pillanat, amelyet…..
Fülöp Györgynek, akitől nemrég láttuk a Szent Habakukk-stripeket, volt már korábban is egy sorozata a Ludas Matyiban. Ez valamivel hosszabb életű volt, 1966-ban és 1967-ben 14 függőleges képsor jelent meg belőle. Tóni bácsi egy középkorú vidéki férfi, akinek időnként Budapestre látogat. A szöveg…..
1976-ban négy kétoldalas folytatásban jelent meg a Füles rejtvénymagazinban ez az Arthur Conan Doyle-adaptáció, amelyet Zórád Ernő egymaga készített. A forrásmű a Silver Blaze (Ezüstcsillag) című novella, amely az eredetileg 1892-ben megjelent Sherlock Holmes emlékirataiban szerepelt. Már régóta…..