Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bayer Antal

1120 bejegyzést írt és 408 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 André Franquin híres figurája magyarul először a vajdasági 7 Napban jelent meg 1978 nyarától, közel egy éven át. Íme az első és az utolsó oldal a sorozatból. Sorszámuk alapján ezek a gegek eredetileg 1971-ben és 1972-ben jelentek meg franciául a Journal de Spirou-ban...
Tavaly engedélyt kaptam Sajdik Ferenctől korábbi képsorainak a megjelentetésére. Elsőként a Nagy emberek kis történeteit adtam ki - nagy örömünkre ebből a kötetből már csak néhány példány van, valószínűleg újra fogjuk nyomni. Beszélgettünk további kiadványokról is, hisz jó soik stripet készített az…..
Ha ugyanazt a figurát kétszer látom, elfog a gyanú, hogy sorozatról lehet szó. Ez a karakter kétszer is megjelent (a kor gyakorlatának megfelelően név és szerző megjelölése nélkül) a Pesti Hírlap képes mellékletében, de akkor még nem igazán tűnt fel, hogy ugyanaz a figura. A forrás azonban oda volt…..
A Füles rejtvényújság évtizedeken keresztül közölt különböző külföldi lapokból forrásmegjelölés nélkül átvett stripeket. Mivel a címüket és szerzőiket sem tüntették fel, ezek beazonosítása eléggé nehézkesen halad. Nemrég sikerült megint egyre rátalálni, ebből mutatok néhány képsort...
A Turisták Lapjában találtam ezt az egyoldalas képregényt. Alkotója Iser József (1907-1953), orvos, festőművész, illusztrátor, a magyar turistamozgalom kiemelkedő alakja. Rajzolóként legnépszerűbb munkája az "Ali basa és a kacsa" című sorozat volt, amelyet Majthényi György íróval együtt készített.…..
Michael Moorcock, a fantasy irodalom élő klasszikusa visszaemlékezéseiben felidézi, hogy pályakezdőként számos képregényhez írt forgatókönyvet, a kor szokásának megfelelően névtelenül. Ezek a történetek nagyrészt a Thriller Picture Library című havi sorozat füzeteiben jelentek meg, és már jól ismert…..
Lucky Luke magyarul először valószínűleg a Vajdaságban jelent meg, Talpraesett Tom néven. Sokan ismerik az Asterixszel váltásban kiadott füzetsorozatot, amelynek egyes részei igen magas áron cserélnek gazdát napjainkban. Azt kevesebben tudják, hogy némelyik epizódot újságokban is publikálták…..
A Borsszem Jankóban jelent meg ez az egyoldalas, amelynek szerzője a kor egyik legismertebb karikaturistája, Zórád Géza (1890-1969) volt - egyben Zórád Ernő, a híres képregényrajzoló nagybátyja. Az aláírásban említett esemény Vérvörös csütörtök néven vonult be a történelembe, százezres tömeg…..
A Nero Blanco Comix közvetlenül kizárólag rendezvényeken értékesíti kiadványait. Rendezvények között az alábbi partnereinknél szerezhetők be képregényeink (egyes kiadványok mindegyiküknél, néhány csak egyeseknél kapható): - Fumax (online)/Comicsinvest (online)- Fantasmania (1082 Budapest, Üllői út…..
Rendezvényeken egyre többször kérdezik tőlem, hogy miért pont Nero Blanco Comix a kiadó neve. Körülnézve a standon ráeszméltem, hogy már egyetlen olyan kiadvány sem kapható, amelyben szerepel ez az "igazi magyar képregényhősnek" tervezett karakter. Rövid gondolkodás után úgy döntöttem, hogy…..
Papírmozi Chico Juarez 2022.06.26 09:05:55
A 2022. július 17-i 47. Fővárosi Képregénybörzén jelenik meg ez a hagyományos stílusú western képregény. 96 fekete-fehér oldal, színes borítóval, A5 méretben. A kiadványból 150 példány készül. Borítóára 2.700 forint, a rendezvényen kedvezményesen lehet majd megvásárolni.  Chico Juarez klasszikus…..
A véleményem változatlan: határozott és kikezdhetetlen meggyőződésem, hogy a magyar állam ezerszer hasznosabb dolgokra is költhetné a magyar állampolgárok adóforintjait, mint a Magyarságkutató Intézet fedőnéven futó, Kásler Miklós immáron ex-miniszter által gründolt projekt. És nem csak a pénz miatt…..
Kiadóként már évek óta jelentetek meg korábbi műveket, és az utóbbi időben az érdeklődésem a nagyon régi képregények felé fordult. Ez főként az online archívumok bővülésének tudható be, rengeteg olyan anyagot ismerek meg, amelyeknek azelőtt a létezéséről sem nagyon tudtam. A Képregénymúzeum blogon…..
Az angol három testőr-variáció utolsó oldalai. Bevezetés és első rész itt, második rész itt...
Bayer Antal 2022.05.04 18:20:55
@Kage kyōi: Nem, a szerző kérésére felfüggesztettük a Dállász közlését. Szerencsére a Kretén régi számait nem olyan nehéz beszerezni. :)
És igen, inkább a ritkaságokra, régebbi dolgokra koncentrálunk most már.
A júniusi képregényfesztiválra készülő másik újdonságunk címlapját valószínűleg nagyon sokan ismerik. Azt viszont feltehetően jóval kevesebben tudják, hogy rajzolója, a svájci születésű Théophile Alexandre Steinlen (1859-1923) a francia képregény egyik úttörőjének számított. Steinlen az 1880-as…..
A júniusi képregényfesztviálra készülő egyik újdonságunk szerzője a magyar karikatúra történetének meghatározó alakja. Jeney Jenő (1874-1950) még húsz éves sem volt, amikor olyan lapoknak dolgozhatott, mint a Magyar Figaro, az Üstökös vagy a Bolond Istók. A legendás Jankó János örökébe lépve…..
Az előző bejegyzésben megkezdett, magyarul eredetileg a vajdasági Képes Ifjúságban közölt angol képregény folytatása. A befejező rész pár nap múlva következik...
Egy gyűjtőtárs hívta fel a figyelmemet erre a képregényre, amely 1966-ban jelent meg magyarul a vajdasági Képes Ifjúságban. A címe a lapban eleinte "A három testőr és Peril herceg" volt, amit későbbi folytatásokban "Perit herceg"-re változtattak. Ez már csak azért is fura volt, mert ilyen nevű…..
2022. április 3-án a magyarok többsége úgy döntött, hogy tetszik neki a tizenkét éve tartó mesevilág, és legalább még négy évig szívesebben élne ebben, mint bármi másban. Így hát újraválasztotta dicsőséges és igazságos miniszterelnökét, és megerősítette abban a bizalmában, hogy bármit tesz, az úgy…..
Pár nappal a választások előtt több elemző is kiemeli, hogy kicsi a különbség a kormánypárt és az egyesült ellenzék között, és magas azoknak az aránya, akik még nem döntötték el, kire fognak szavazni. Ezt sokunknak nehezünkre esik elhinni (hol éltek ezek az elmúlt 4, 8, 12, 20, 32 évben?  –…..
„A néhány megmaradt kormánybarátról nem nagyon tudom elképzelni, hogy mit mondhatnék még nekik, amit eddig nem hallottak, és nem engedtek el a fülük mellett, mert ha esetleg nem is tartják tökéletesnek a mai kurzust, bármi másról elhiszik, hogy csak rosszabb lehet.” – írtam az előző…..
Sok brit képregényt sikerült találnom a Tündérvásárban, főleg az első két évfolyamban (1925-1926). Amit csak tudtam, felvittem a wikire, és néhányból meg is jelentettem pár mintát a Szürkezóna 3-ban. Ebből a sorozatból eddig három stripről tudok, méretük és minőségük nem tette lehetővé, hogy…..
Nem nagyon szeretek tömegrendezvényekre járni (koncerteket persze kivéve), de néha kivételt teszek. Feleségem mindenképp ki akart menni a március 15-i ünnepi ellenzéki gyűlésre, vele tartottam. Végül nem bántam meg, jó volt a hangulat és a társaság, több ismerőssel találkoztunk, illetve néhánnyal…..
Papírmozi Marabu: Vészfék nyúz 2022.03.10 08:37:20
A Nero Blanco Comix harmadik újdonsága a 46. Fővárosi Képregénybörzén visszatérő szerzőnk, Marabu ötödik képregénygyűjteménye kiadónknál. A közkedvelt Dodók és a szappanoperák világába elkalauzoló Csöpögő Könnycsöppök után ezúttal kedvenc karikaturástánknak a nagyközönség által valószínűleg…..
A népszerű Napirajz alkotója, Merényi Dániel alias Grafitember 2019 óta készít egy közéleti témájú képregényt a Népszava számára, ebből állítottunk össze egy 30 oldalas válogatást. A fekvő A5 méretű fekete-fehér füzet a március 13-i képregénybörzén mutatkozik be. A rendezvényen kedvezményes áron,…..