Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bayer Antal

1085 bejegyzést írt és 407 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 45. Fővárosi Képregénybörze alkalmából, 2021. október 31-én megjelenő új kiadványaink egyike ez a gyűjteményes kiadás. 48 oldal, fekete-fehér, A5-ös méret. 150 példányban készül, fogyasztói ára 2000 forint, rendezvényeken engedményt adunk. "Kultember fotózsurnalisztaként szinte mindenről van…..
A 45. Fővárosi Képregénybörze alkalmából, 2021. október 31-én megjelenő új kiadványaink egyike ez a gyűjteményes kiadás. 60 oldal, fekete-fehér, fekvő A5-ös méret. 150 példányban készül, fogyasztói ára 2000 forint, rendezvényeken engedményt adunk...
A 45. Fővárosi Képregénybörze alkalmából, 2021. október 31-én megjelenő új kiadványaink egyike ez a gyűjteményes kiadás. 48 oldal, fekete-fehér, fekvő A5-ös méret. 100 példányban készül, fogyasztói ára 2000 forint, rendezvényeken engedményt adunk...
Kittenberger 3: A pokol kapujában Öt évvel az első (Fabriqué en Belgique) és három évvel a második (A hiéna átka) után megjelent a Kittenberger képregénysorozat harmadik, utolsóelőtti epizódja, és reméljük a befejezésre nem kell majd megint ilyen sokat várni. A szerzői csapat – Somogyi György, Dobó…..
Miközben a járványválság miatt egyesek visszavesznek az előzetes terveikből, mások pont most alapítanak új kiadót. A Nimue márkanév mögött Lakatos Istvánt találjuk, akit eddig képregényalkotóként és prózaíróként ismerhettünk, és akinek az esetében aligha meglepő, hogy egészen meglepő címekkel…..
Ha egy országban rengeteg híres külföldi képregény jelenik meg, a hazai alkotóknak valami igazán különlegest és egyedit kell felmutatniuk. Csehországban ezt eddig a legnagyobb sikerrel Jaroslav Rudiš író és Jaromír 99 rajzoló tette meg az Alois Nebellel. A művel tizenhárom évvel ezelőtt találkoztam…..
A belga Journal de Spirou-ban hosszú éveken keresztül futott egy ismeretterjesztő jellegű képregény, amelyben Oncle Paul hetente négy-öt oldalban mesélt híres emberek életéről, fontos történelmi eseményekről, találmányok történetéről. Az író legtöbbször Octave Joly volt, a rajzoló hetente változott,…..
Amikor 2004-ben elkezdtem (újra) képregényekkel foglalkozni, kiadói hitvallásként azt fogalmaztam meg, hogy a jó képregény szórakoztató, olvasmányos és elgondolkodtató. Tom King Víziója mindhárom kritériumnak megfelel, de mégsem vagyok teljesen elégedett vele. Mielőtt ezt kifejtem, sietek…..
81 éves korában elhunyt Dallos Jenő karikaturista, aki több képregénysorozatot is készített. Ebből az alkalommal bemutatjuk Ádám és Éva című stripjének első darabjait, amelyek a Ludas Matyiban jelentek meg 1975-ben...
Az eddig bemutatottakhoz képest ez a karakter csak nagyon ritkán szerepelt az Áller Képes Családi Lapjában, noha alkotójának, Bertie Brownnak (1887-1974) egyik legkedvesebb figurája lehetett, hiszen 1908-tól 1953-ig rendszeresen rajzolta az Illustrated Chips című lap számára. Magyarul Homeless…..
Az Állerben sosem kapott nevet ez a figura, akit eredetileg Portland Billnek, később Butterfly Billnek hívtak a Butterfly című brit hetilapban. Gilbert Morris Payne (1879-1947) karaktere eredetileg egy börtönből szabadult, de jó útra tért alak volt, erre utalt az első neve is. Az Anglia déli…..
A következő képregény, amit bemutatok az Áller Képes Családi Lapjából, nem brit, hanem amerikai, méghozzá valószínűleg a legismertebb, ami a magyar változatban megjelent. Mármint nemzetközileg a legismertebb, nálunk ugyanis – amennyire tudom – csak az Állerben volt belőle néhány oldalnyi anyag,…..
Nemsokára harminc éve annak, hogy a Marvel Comics ifjú sztárrajzolói felborították az asztalt, és saját kiadó(ka)t alapítottak annak bizonyítására, hogy van kereslet nem sajtpapírra nyomtatott és kezdetlegesen színezett szuperhősös jellegű képregényekre, és hogy igenis el lehet kérni egy dollárnál…..
Noha közel 60 alkalommal szerepeltek Áller Képes Családi Lapjában, ez a két csavargó sosem kapott rendes magyar nevet (igaz, dánt sem, ami alapján a magyar verzió készült), legfeljebb "sovány" és "kövér" barátunkként utaltak rájuk. Pedig a korai brit képregény egyik legismertebb sorozatáról van…..
A szuperhősös képregényeket valamikor régen, évtizedekkel ezelőtt elsősorban gyerekek olvasták. Aztán változott a helyzet, a gyerekeket előbb a televízió csábította el, aztán az újabb szórakozási lehetőségek, miközben kialakult egy olyan olvasóréteg, amely idősebb korában is kitartott a szuperhősös…..
Az Áller Képes Családi Lapjának mind a 183 számában szerepelt Csengő és Bengő, avagy hivatalos magyar címén a Két vidám cimbora. A sorozat eredeti címe Basil and Bert volt (teljes címén The World Wide Wanderings of Basil & Bert), megalkotója Don Newhouse (1883-1947), aki már ekkor valószínűleg…..
Magyarországon 1924 és 1927 között jelent meg az első olyan hetilap, amely rendszeresen közölt képregénysorozatokat nagyobb terjedelemben. A dán minta alapján készült Áller Képes Családi Lapja negyven oldalából átlagban négyet töltöttek ki a képregények. Mielőtt bemutatnám ezeket, érdemes röviden…..
Ha máshonnan nem, a „matuzsálemi kor” kifejezésből az ateisták is ismerik Matuzsálem nevét, aki a zsidó, keresztény és muszlim vallások szent könyve, az Ószövetség szerint a számos hosszú életű pátriárka közül is a legtovább, 969 évig élt. A tudomány jelen állása szerint ember nemhogy 969 évig nem…..
Cseber Jancsi és Veder Pista vidéki gyerekek, akik kalandvágyból szöktek meg otthonról, és világ körüli utazásuk során néha hétköznapi, néha fantasztikus kalandokat éltek át. A Kis Ujság Regélő című mellékletében jelent meg a verses képregény, 1928 folyamán (az utolsó rész az 1929. január 1.…..
Az első, de legalábbis az egyik első magyar nyelvű képregénysorozat az Ujság című napilap vasárnapi számaiban jelent meg 1910 és 1920 között. Alkotójuk az Amerikát is megjárt festőművész, Honti Nándor volt, akit sógora, a gyermekrovat szerkesztőjeként a "Nagyapó" nevet használó Pariss Pál kért fel a…..
Már sokan felfedezték, hogy a képregény eszköztára kiválóan alkalmas ismeretterjesztő célokra. Magyarországon ez még kevésbé terjedt el, évi átlagban mindössze egy-két ilyen jellegű megjelenésünk van. Ennek az az egyik oka, hogy a képregénykiadók profiljába nemigen illeszkednek, így inkább…..
Az elmúlt időben szerzett magyar nyelvű képregények egy részéről ismét összesítve írok pár szót. Cserkeszterek 1: Rettegjetek a Szent Nyávogótól! De hisz ez egy nagy hülyeség, kiáltottam fel magamban a Cserkeszterek első fejezetének nagyjából a felénél. Az, de egy nagyon szórakoztató hülyeség,…..
Noha Kóber Leó az első világháborúban szinte végig frontszolgálatot teljesített, egy-egy karikatúrát vagy kis képregényt el tudott juttatni a Borsszem Jankónak. Ez a munkája 1916-ban jelent meg. A képregény szerepel a nemrég megjelent Kóber Leó képes történetei című kötetben, kiadóm, a Nero Blanco…..
Már régóta nem vagyok SF-rajongó, de fiatalabb koromban elolvastam jó néhány klasszikusnak számító művet, és eszembe sem jut tagadni vagy akár csak kisebbíteni Asimov, Bradbury vagy Clarke hatását ízlésem és gondolkodásom fejlődésére, illetve megfeledkezni arról, hogy milyen mohón faltam a Galaktika…..
Életünk egyes szakaszaiban különösen sok időt töltünk a saját fejünkben, a legtöbbet valószínűleg tizenévesen. Ekkor nagyrészt segítség és támogatás nélkül, tudat alatt dolgozzuk fel gyermekkorunk élményeit és hatásait, próbáljuk megérteni, hogy mi történik velünk, és kezdeni valamit azzal a belénk…..