Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Társasházi szakértő

23 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Történt a minap, hogy az egyik általunk kezelt házzal pályázatot nyújtunk be a társasház felújítására a Fővárosi Önkormányzathoz, és ehhez közgyűlési határozat szükséges, tehát -  összehívtuk a közgyűlést. A felújítás összköltsége 8 milliós nagyságrendű, ennek felére, vagyis 4 millió forintra…..
A média  a napokban foglalkozott egy budapesti ház történetével, ahol is a társasházat kizárták a gázszolgáltatásból. Fagyoskodnak, nem tudják az összes lakót rávenni, hogy a Gáz MEO idejére minden lakó elzárja otthonában a gázcsapot. Mi a megoldás? Miért kell télen gázcsöveket cserélni? Mi az a…..
Érdekes, tanácsot kérő olvasói levelet kaptunk. A benne leírt eset a blogra kívánkozik. A tények röviden: Adott egy társasház, ahol tetőt akarnak felújítani. Ezt csak négy lépcsőben, szakaszolva lehet megoldani. A közös képviselő összehívja a közgyűlést, semmilyen szakértői vélemény nincs a tető…..
A napokban felmerült a kérdés, a média is tárgyalta, hogy mit tehet a Társasház tulajdonosi köre, ha a ház egyik lakásában iroda, vagy Hostel működik? Azoknak a tulajdonosoknak akik Hostel szolgáltatással foglalkoznak, semmilyen engedélyt nem kell kérniük a társasház lakóközösségétől. A hivatalos…..
A belvárosban sétálva, még mindig nagyon sok társasházat látok, a homlokzatukon II. világháborús vagy '56-os golyónyomokkal, omladozik a vakolat, rettenetes állapotban van a homlokzat, az erkélyek, a tető, a belső homlokzat az udvar. Jól látható, hogy valaha impozáns épületek voltak, de a régi…..
1. A Társasházi törvény értelmében a tulajdonosok 10 %-a kezdeményezheti a közös képviselő leváltását. A 10 % összeszedéséhez az Alapító okirat lesz segítségünkre, ott a pontos tulajdoni hányadok szerepelnek, tudjuk mennyi a 10 %. 2. Ha nincs Alapító okiratunk, akkor az előző évi elszámoló közgyűlés…..
A közös képviselet feladata a Társasházi törvény (THT) betartatása és a gazdasági valamint a műszaki irányítás. A számvizsgáló bizottság feladata a társasház pénzforgalmának havi rendszerességgel történő ellenőrzése. Természetesen, az SZMSZ minden társasház esetében szigoríthat a törvényben…..
Az újonnan megválasztott közös képviselő szerencsés esetben az alábbiak szerint kezdi el a munkáját: -az előző évek könyvelésének áttekintése -a megbízási és a munkáltatói szerződések áttekintése, szükség esetén új szerződések megkötése. Tapasztalatom szerint, rendszeresen előnytelen vagy idejét…..
Az új közös képviselőt több képviselet közül választják ki a közgyűlésen. Amit az SZVB-nek minden körülmények közt be kell kérni az új közös képviselőtől: - Cégkivonat - Nullás NAV igazolás - Szakképesítést igazoló bizonyítvány - Szakmai felelősségbiztosítási kötvénye - Előző évi mérleg - Erkölcsi…..
Minden év május 31-ig a közös képviselőnek el kell számolni a tulajdonosok felé az előző év gazdálkodásáról. Sok társasházban a jelenlegi képviselettel elégedetlen tulajdonosok, ebben az időszakban szeretnének „váltani” de nagyon sokszor nem tudják a mit is kellene tenni. Ebben szeretnék egy kis…..
Éves elszámoló közgyűlés avagy, miről is szól a meghívó? A Társasházi Törvény szerint minden évben legalább egyszer, május 31-ig elszámoló közgyűlést kell tartani. Erre meg kell hívni valamennyi tulajdonost, írásban, levélszekrénybe dobálás útján, vagy aki nem lakik…..
SEGÍTSÉG!!!!!!! Esik az eső, a legfelső emeleten lakom, és beázott a lakásom a tetőn át. --------------------------------------------------------------------------- Mit tegyek? 1. Minden magára valamit adó közös képviselet alapszolgáltatásként rendelkezik 0-24 h gyorsszolgálati…..
A társasház közös képviselőjének kötelessége minden hónapban kifüggeszteni, hogy mennyi az az összeg, amit a rezsicsökkentéssel megtakarított a tulajdonosi közösség. Csakhogy ezeket a kifüggesztéseket nagyon sok esetben letépik. Amennyiben nincs kint ez az elszámolás a…..
Társasházi szakértő Takarítás 2015.03.18 13:43:24
Az Ön társasházában egyéni vállalkozó vagy szakipari cég végzi a takarítást? A tapasztalatunk az, hogy egy ember 3-5 társasháznál többet nem tud szépen rendben tartani. Ennek több oka is van, leginkább a házak közti távolság, mely miatti utazás időt vesz el a tényleges…..
Szerintem senkinek nem kell mesélnem a társasházak gyöngyszeméről, a gondnokról. Amelyik társasházban van, ott tudják csak igazán, hogy milyen jó is hogy mindig kéznél van egy „szem és egy fül”. Igen, ők azok akik minden tudnak legalábbis tudni vélnek. De ezek amolyan városi…..
Mi teljes körű épület- és felelősségbiztosítást kötöttünk minden társasházunknál, mert ez tartalmazza a szerkezettel a teljes gépészettel és a sík üveggel kapcsolatban történt káresetek kártérítését. Magyarországon minden biztosító társaság rendelkezik a…..
Természetesen csak saját példákat tudok írni és mivel a társasházaink teljes körű épület és felelősség biztosítással rendelkeznek így a leírt ügymenet nem általánosítható. A leggyakoribb káreset az üvegkár (de csőtörés vagy dugulás esetén is ez az ügymenet…..
A közös képviselet munkáját sokszor összekeverik a gondnok a házmester és a takarító munkájával. Nincs ezzel semmi probléma, de a közös képviselet dolga a társasház műszaki és gazdasági irányítása. Sokszor keresnek bennünket meg személyes jellegű problémákkal, hogy…..
Néhány szóban beszéljünk a közös képviselet leváltásáról. Amennyiben gondok adódnak a társasház kezelésben, nem bízik a közös képviselőben, lassan és nehézkesen mennek a dolgok a házban, ebben az esetben kezdeményezze a társasház közgyűlése a közös képviselő…..
Társasházainkban lehetőség van interneten betekinteni a ház ügyeibe. Mit jelent ez a gyakorlatban? Tulajdonosok: Betekinthetnek a Társasház dokumentumaiba, és ki is nyomtathatják azt, ha erre van szükség: Alapító okirat, SZMSZ, Közgyűlési jegyzőkönyvek, Közgyűlési meghívó,…..
A komlói liftes eset kapcsán szeretnénk néhány szót szólni a közös költség tartozások kezelésének törvényes módjáról: Három hónapnyi közös költség tartozás után a közös képviselet kiküld egy úgynevezett Fizetési felszólítást. Ebben közli a tartozás…..
Az Andrássy úti leégett ház kapcsán, szeretnénk néhány szót szólni a társasházak biztosításáról. Az általunk kezelt társasházaknál teljes körű épületbiztosítást kötünk. Hogy miért? Mivel teljes körű szolgáltatást nyújt. Például téríti a csőtörést, az…..