Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kelta Vándor

118 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ti szeretitek a régi vagy valamièrt különleges könyvtárakat? Én ha tehetem, minden városban felkeresem őket, ahova elvetődöm. Nagyon régi vágyam vált valóra, amikor ellátogattunk felfedezni Dublin legrégebbi közkönyvtárát, a Marsh’s Libraryt. A Trinity College könyvtárát szinte mindenki felkeresi az…..
Az Atlanti-óceán partján fekvő Bantry House az egyik kedvenc fekvésű birtokom Cork-megye nyugati végében.  Azt màr megfigyeltem az évek során, hogy az Ír-szigetre küldött angol birtokosok jól megválogatták, hova építkezzenek, mert a leglélegzetelállítóbb kilátással ès tájolással bíró földterületeket…..
- Hogy ma reggel? Nem, teljesen megértem. Persze, ott leszek. Köszönöm! Viszonthallásra! Rita letette a telefont. Az állatorvos hívta, átrakták az időpontját reggelre, mert délután a doktornak sürgős teendője akadt. Valami szülői értekezlet, amit a volt felesége eddig “elfelejtett” megemlíteni.…..
KELTA VÁNDOR Cobh városa 2018.11.05 14:56:41
Cobh egy igazi, színes utcákkal telerajzolt, dimbes-dombos legováros egy különálló szigeten Írország déli részén. Meredek utcáival, az Atlanti-óceánra néző, kitett fekvésével napsütésben az egyik legideálisabb itt barangolni. A felfedezés különösebb tervezést sem igényel, mert a St. Colman…..
Kelta Vándor 2018.11.07 13:45:10
@soos93: köszi szépen! ..és ha teheted, gyere mképpen:-) (május-szept a legjobb időszak szerintem itt a szigeten, ezt érdemes már a tervezésnél szem előtt tartani!)
Kelta Vándor 2018.11.07 13:51:50
@Ágoston K: Southampton, az indulási hely? Igen, hallottam arról a Titanic-múzeumról is már, de még sosem voltunk! Szerintem útba ejtjük majd egyszer, nagyon köszönjük a tippet és a linket is! A belfasti és a cobhi múzeumon kívül is van még pár érdekes hely itt a szigeten, ami a Titanichoz kapcsolódik, igyekszem majd azokról is beszámolni itt nektek..:-)
Kelta Vándor 2021.03.18 18:06:06
@manyi39: Nagyon szépen köszönöm! Örülök, hogy tetszik és át tudok adni valamit a helyből!
KELTA VÁNDOR Mizen Head 2020.08.17 18:54:52
A Wild Atlantic Way 2500 km hosszan kigyózik végig ki és be az Ír-sziget déli és nyugati oldalán elhagyatott öblök, elfelejtett ès ismertebb félszigetek nagyon keskeny útjain. Júliusban a legdélebbi szakaszára látogattunk el, a Mizen-félsziget fokához. Itt, a Mizen-félsziget végénél találkoznak…..
KELTA VÁNDOR Irány a Djouce! 2020.08.05 12:25:35
A Smaragdszigetet sok különféle módon lehet felfedezni: autóval, kerékpàron, sőt még a csatornàkon hajózva lakóhajóval is. Az egyik legjobb módja szerintem mégis az, ha gyalog is túráztok legalább egy keveset, akárhova is vetődtök rajta. Így az eldugottabb részek is megmutatják…..
KELTA VÁNDOR Bagolykaland 2019.06.25 15:31:55
Dublintól csupán 40 percnyi autózásra, Wicklow-megyében, a Wicklow-hegység lábánál fekszik a Rossborough-ház. Érdemes tavasszal vagy nyáron felkeresni, mert azon túl, hogy a kert és a ház is rengeteg programot kínál, a leghátsó udvarában találhattok egy vadmadár-központot is. Nem csak Írországban…..
Lórajongó lányom szülinapja és a lovak iránti érdeklődés vezetett el minket Fethardba, a híres coolmore-i méneshez egy nagyon is esős, júniusi kedden. A ló különleges élőlény, és itt Írországban mindig is meghatározó szerepet játszottak a mindennapokban, legyenek akár harci vagy vadásztársak,…..
Ez, a Wild Atlantic Way (2500km hosszú útvonal Írország nyugati és déli partvidékén) mentén fekvő nyugati megye az óceánba szakadó, függőleges sziklafalairól, a Moher sziklákról ismert leginkább. Felkapott régiónak tűnik, ugyanakkor sokan inkább csak átrobognak rajta a délebbi Kerry-megye irányából…..
Cork-megye délnyugati csücskében járunk, az Atlanti-óceán által határolt Beara-félszigeten. Ahogy a sziklás partvidék felett kanyarogunk a fok fele a keskeny utakon, és először pillantjuk meg Dursey szigetét a szoros túloldalán, azonnal megértem, miért a Wild Atlantic Way (Vad Atlanti Útvonal) nevet…..
A Wild Atlantic Way a világ egyik leglátványosabb autós útvonala, mely Írország nyugati és déli atlanti partvidékén 2500 km hosszan tekereg. Egy ilyen hosszú partszakasz rengeteg lehetőséget rejt magában, és ha kicsit is szerettek utazásaitok közben a fő csapásiránytól letérni, akkor Loop Head…..
KELTA VÁNDOR Cahir vára 2019.02.11 17:32:05
A Suir-folyó sziklás szigetére épített Butler-vár az egyik legjobb állapotban megmaradt, és egyben az egyik legnagyobb vár is Írországban.  Valójában egy lenyűgöző középkori erődítményről van szó. Még Cromwellnek is csak úgy sikerült elfoglalnia, hogy a várvédők harc nélkül adták át neki. 1981-ben…..
Kells Priory egy békés völgyben, birkákkal teli zöld dombok között bújik meg Kilkenny városától alig 15 km-re délre. Az egykori kolostor romjai még télen vagy kora tavasszal is ideális célpont. Önmagában Kells persze tényleg nem éri meg a hosszú utazást Dublinból. Még szerencse, hogy a környéken…..
Egyszer már készítettünk egy térképet itt a blogon, ahova kigyűjtöttünk nektek ötleteket Dublin környékéről, hogy merre érdemes egy-egy napra kimozdulni, ha itt jártok. Most kicsit tovább finomítottam és rendszereztem az ötletet, és akár egy egész hétre elegendő útitervet állítottam össze egynapos,…..
Kelta Vándor 2018.12.19 22:06:47
@petyace: Igen, tényleg! Köszi, átírom :-)
A dubliniak közül sokan talán minden egyes nap elsétálnak a dublini Iveagh Gardens mellett anélkül, hogy sejtenék, mit rejt ez a viktoriánus park, mely eredetileg csak a gazdag dublini elit pihenőhelyéül szolgált. Mára persze közkincs lett, amin teljesen ingyenes az átsétálás. A viktoriánus…..
KELTA VÁNDOR A Crown bár 2018.11.28 16:47:08
Belfast az Ír-sziget második legnépesebb városa, egyben az északi régió központja is. Egy nagyon vibráló, élettel teli város, és persze tele van jobbnál jobb pubokkal. Ezek közül a belvárosi Crown Liquor Saloon (1880) egy igazi különlegesség mind az építészet, mind a whiskyk, mind a pubok…..
Ez még az egyik legelső, tavaszi hétvégén történt. A felhőtlen napsütéses előrejelzés örömére bedobáltuk a sátrat és az 5 hálózsákot a csomagtartóba, bepattantunk az autóba, és a 3 napos hétvégét kihasználva dél fele vettük az irányt. Gondoltuk, vadkempingezve körbejárjuk az egész Hook-félszigetet,…..
Maga Wicklow-megye Írország keleti oldalán, Dublintól délre fekszik az Ír-tenger partján. Szerintem az egyik legváltozatosabb terep felfedezésekre és kirándulásokra a szigeten, ráadásul Dublinhoz való viszonylagos közelsége miatt azoknak is különleges élményt jelenthet ide ellátogatni, akik csak pár…..
Kelta Vándor 2018.11.05 12:23:34
@ámbátor: Nagyon köszi az infot! Mi utoljára egy hete (2018. okt. 29.) voltunk arra, és akkor még a parti út járható volt. Amúgy igen, fentről, a tornyok irányából is megközelíthető a hely. Aki tériszonyos, vagy kevésbé szeret terepen menni, inkább eleve onnan fusson neki! :-)
Tavaly írtunk egy cikket 10 különlegesen szép partról itt a szigeten. Nagy sikere volt és hát idén tombol a mediterrán nyár Írországban, akkor miért ne ismételnénk, ill. bővítenénk a listát ugyebár?! Főleg, mert az Ír-szigetnek a vízbe lógó széle valahogy elképesztően gyönyörűre sikeredett. Akkor…..
Kelta Vándor 2018.10.09 17:49:01
@Ződ2000: Szia, nagyon örülök, hogy tetszik, köszi szépen!A helyzet az, h a fruhásat egy olvasónk küldte be nekünk, ahogy a lányai élvezték a nyári meleget és a tengert idén nyáron. És volt, ami nem saját kép...arról persze nem tudom.... :-)
KELTA VÁNDOR A Staigue kőerőd 2018.10.09 17:15:05
Az Iveragh-félsziget Kerry-megyében Írország nyugati partvidéken fekszik, része a híres 'Vad Atlanti Útnak' (Wild Atlantic Way), mely több, mint 2500 km hosszan kacskaringózik a sziget meglehetősen tagolt, óceánnak kitett partvonalán. Így a látványos díszlet már eleve garantált, bármit is választunk…..
KELTA VÁNDOR A Muckross Abbey 2018.07.05 20:20:20
A Ring of Kerry az egyik legnépszerűbb útvonal az Írország atlanti partvidéke mentén kanyargó, Wild Atlantic Way névre keresztelt, több ezer km hosszú útszakaszból. Egymást érik a látnivalók, kilátóhelyek, régi kolostorromok, várak, hágók, vízesések és túrautak. Maga a Ring of Kerry egy 180 km-es…..
KELTA VÁNDOR A Comeragh-hegység 2018.06.29 11:59:08
Ti tudtátok, hogy az Ír-szigeten van néhány titokzatos hely, ahol a tündérek varázsereje legyőzi a gravitációt? Az egyik ilyen Fore-ban van, ahol még a gyerekek is tudják, hogy teljesen normális dolog, ha a víz hegynek felfele folyik. Egy másik, konkrétan egy 'varázsút' pedig éppen itt a…..
Kelta Vándor 2018.07.04 08:26:24
@Alex Lavour: Idén nyáron talán pont eljutunk Pécs fele is majd. Akkor figyelem:-) Koszonjuk a tippet!
Kelta Vándor 2018.07.04 08:30:20
@Kelet1: :-) Koszi szépen! Van esetleg még jó tipped túrahelyekre itt a Comeragh-hg-ben? (Írtad, h gyakran jártok, mi csak egyszer voltunk eddig, és nekem nagyon tetszett!)
Kelta Vándor 2018.07.05 19:37:04
@Kelet1: Koszi szépen:-)
Ha egyszer csak az Atlanti-óceánban fekvő, csodás Valentia-szigeten találod magad Írország nyugati partvidékén, valószínűleg jó hosszú utat tettél meg idáig! Csak az ír fővárosból, Dublinból is majdnem 5 órányi autózásba telik ide eljutni. Ha már a Ring of Kerry benne van az ír útitervetekben,…..
Ebben a sorozatunkban olyan dublini nevezetességeket hozunk el nektek, melyek nem igazán kerülnek az erre járó utazó fókuszába, ugyanakkor nagyon is érdekes lehet betérni, ha valaki nem csak a klasszikus látványosságokra kíváncsi. Ilyen például az egykori Tengerészek Templomából mára már múzeummá…..
Ezen a héten folytatjuk a múlt heti listánkat a sziget középső és délebbi városaival. Ezek a tippek főleg most azoknak ideálisak, akik a szigeten laknak és kisebb gyerekekkel mozdulnának ki egy-egy hétvégére kirándulni vagy akár azoknak is, akik családdal látogatnak el ide Írországba 1-2 hétre. Ez…..