Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sporttechnika

30 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az 1989-es szezonra Erich Zakowski felbérelt két tapasztalt mérnököt, hogy építsenek neki egy Formula-1-es autót. A főnök a tapasztalt osztrák, Gustav Brunner volt, akit a kompozit szakértő Nino Frisson segített. Az eredmény a Zakspeed 891 lett, ami egy igen hagyományos versenyautónak nevezhető,…..
sporttechnika blog BRM P201 (1974) 2015.10.23 16:50:07
A BRM az 1949-es debütálása óta mindig valami olyat épített, ami merőben eltért a versenytársakétól. A csapat első évében egy sikoltozó V16-os, kompresszoros autóval próbálkoztak volna, ami a rajzasztalon nagyon szép volt, de bonyolultsága miatt nem volt megfelelő a…..
Az 1982-es Formula-1-es szezon végén az Alfa Romeo egy teljesen új V8-as erőforrást mutatott be az olasz nagydíj egyik edzésén. Ez még a Type 182-es sasszéba volt beépítve, amit a V12-es szívó…..
A Honda a HPD ARX-04B LMP2 kupéval vág neki a legnagyobb hegyi felfutónak június 28-án. A volánnál a sportautó veterán, Justin Wilson fog helyet foglalni. Ez lesz az első alkalom, hogy egy teljesen egészében karbon monocoque autó elindul a legendás felfutón. Az ARX-04B-t egy 3.5…..
sporttechnika blog Hegymászóknak! 2015.06.02 16:07:41
A Pirelli új hillclimb abroncsokkal jelentkezik. A slick kétféle keverékben érhető el (lágy és szuperlágy), míg a Cinturato esős körülmények között nyújt kellő tapadást. Az abroncsok Simone Faggioli, többszörös olasz és európai hillclimb bajnok segítségével kerültek…..
A Hyundai kénytelen elhalasztani az új i20 WRC bemutatását. Az eredeti tervek szerint az idei német derbin mutatkozott volna be az új 3 ajtós i20, de homologizációs problémák léptek fel. Az utcai modell gyártásában vannak problémák, így nem teljesíthető a…..
Az 1967-es montreali kiállításon bemutatott Alfa Romeo Montreal sorozatgyártása 1970-ben indult. Amellett, hogy gyönyörű formatervvel büszkélkedhetett, az a V8-as egység dolgozott benne, amely már oly sok versenyt nyert a Tipo 33-as versenyautóval. 1971 júliusában az Autodelta…..
A rallyban a B csoportot törölték 1986 végén. A többszörös bajnok Peugeot 205 T16 a Dakaron illetve a Pikes Peak hegyifelfutón folytatta tovább. A Jean Todt által irányított Peugeot Sport előtt több lehetőség is nyílt. Vagy terveznek egy A csoportos rally autót, és folytatják a…..
A Moskvitch visszatérhet a GP versenyzéshez. A Renault felvásárolta a márkát, és közölték, hogy szeretnének egy teljesen saját kézben lévő csapatot indítani a Formula-1-ben. Ez valószínűleg a Moskvitch márkanév alatt fog futni, mivel egyes szóbeszédek szerint Putyin és Bernie…..
El sem tudod képzelni, milyen lehetett közel 1000 lóerős autókkal versenyezni? Mi volt a menő 1990-ben? Nem baj, segítünk! ..
A Nissan 1983-ban csatlakozott először a C-csoporthoz, mint motorszállító. A négyhengeres, turbófeltöltős egység egy March vázba került be, és bár nem volt igazán sikeres, a Nissan-nak felkeltette az érdeklődését, így 1985-ben megalakult a Nissan Motorsport, vagy ha úgy tetszik,…..
Az Aston Martin legújabb fegyvere a Vulcan, ami kizárólag versenypályán lesz használható. A V12-es, 7 literes szívómotor 800 lőerőt enged a hátsó kerekekre, a pilóta egy hatsebességes váltót kapcsolgathat. A lassulás sem piskóta. Elöl 380 mm-es Brembo tárcsák gondoskodnak a…..
Miután 1977 végén otthagyták a Shadow Formula-1-es csapatot, Alan Rees, Jackie Oliver, Dave Wass és Tony Southgate megalapította az Arrows-t, ami a nevük kezdőbetűiből állt össze. Az első cél az volt, hogy még az 1978-as szezon előtt elkészítsenek egy autót, ezzel biztosítva,…..
Miután sikeresen meghódította a Formula-1-et, a BMW úgy döntött az 1980-as évek közepén, hogy visszatér a jó öreg túraautózáshoz. Azonban a már meglévő modell helyett egy új, erősebb változatot álmodtak meg az akkor nemrégiben bevezetett E30-hoz. Abban az időszakban a…..
Már évek óta kérdés, hogy mi lesz velünk, ha elfogy a fosszilis tüzelőanyag. Az tény, hogy gyorsabb ütemben fogynak ezen anyagok, mint ahogy előállítjuk. Az is tény, hogy előbb-utóbb el fognak fogyni, a kérdés csak az, hogy mikor. És ha elfogynak, mi fogja mozgatni a bolygón…..
Még az idén a polcokra kerülhet az új Toyo R888R, amely az R888-at váltja. Az új abroncs több kört képes megtenni száraz körülmények között, valamint a túlmelegedés is később következik be a gyártó állítása szerint. ..
A Volkswagen Group részeként számon tartott cseh gyár utoljára a 80-as évek elején versenyzett az ETCC-ben (European Touring Car Championship), viszont azóta inkább a rallyra koncentráltak. Az új, TCR néven életre hívott kategóriába a Skoda mellett saját Golfját is be szeretné…..
Idén visszatér a Nissan is a hosszútávú versenyzéshez. Azonban mielőtt kiveséznénk az új nagyágyút, vegyük át a Nissan rövid történetét. A japán márka először 1986-ban indult 24 órás versenyen. 1991 és 1993 között volt egy kis szünet, majd 1999-ben végleg kivonultak.…..
sporttechnika blog Hoonicorn RTR 2015.02.18 14:55:00
Ken Block személyiségét lehet imádni, és lehet utálni. De azt, hogy megépített egy ilyen autót, azt mindenképpen el kell ismerni. Egy autót, ami még publikus eseményen soha nem jelent meg, versenypályán sem, mégis több mint 20 millióan látták. Egy összkerekes, 1965-ös…..
2000 óta a le mans-i 24 órások szinte végig az Audiról szóltak. Az egyetlen év, amikor nem a négykarikás márka nyert, az 2003 volt, amikor is a Bentley tudott nyerni, viszont a Speed 8-as sok összetevője megegyezett az Audiéval. Ezekben az években sok gyári támogatású csapat jött…..
Az Alpina egy hosszú és sikeres múltra tekinthet vissza a nemzetközi motorsport terén. Jól ismert F1 és túraautó versenyzők fogták már az Alpina kormányát, és háromszor nyerték meg az ETCC-t. Olyan nevek, mint Niki Lauda, Jacky Ickx és Hans Stuck. Több alkalommal megnyerték a…..
A Citroen új autója, a DS3 RRC a kétszeres világbajnoki győztes DS3 WRC egyenesági leszármazottja. Az autót úgy fejlesztették, hogy több kategóriában is alkalmas legyen a versenyzésre (WRC-2, ERC, MERC, stb.). Az autó elsősorban a magánpilótákat és magáncsapatokat célozza…..
A költségcsökkentés miatt, és hogy a prototípus versenyzés sokkal hozzáférhetőbb legyen, az LMP2 szabályait alaposan felülvizsgálták a 2011-es szezon előtt. Kitűzték a legmagasabb árat, és előírták, hogy a motor alapját sorozatgyártású egységnek kell képeznie. Az egyik…..
Két szezonban is indult a Jaguar/TWR egy módosított C csoportos autóval az amerikai IMSA GTP szezonban, és nem is sikertelenül. Az egyre növekvő teljesítmény a Nissan és a Toyota-Eagle csapatoknál fejlesztésre szólította fel az 1991-es IMSA autót. Amíg várták az új XJR-16-ost,…..
A legtöbb motorsport rajongó egyet ért abban, hogy az 1980-as években és az 1990-es évek elején zajló C csoportos korszak volt az egyik legizgalmasabb az elmúlt évtizedekben. Szinte az összes nagyobb gyártó képviseltette magát a C csoportban, ki így, ki pedig úgy. Az 1980-as…..