Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MKT admin

175 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Magyar Közgazdasági Társaság Elnöksége a járványhelyzet okozta kockázatokat és bizonytalanságokat mérlegelve úgy határozott, hogy az 59. Közgazdász-vándorgyűlést 2021. szeptember 23-24-én a tavalyihoz hasonlóan hibrid formában, élő internetes videókövetítéssel rendezi meg. Az elnökség döntésének…..
Az MKT Közgazdász Életműdíjával kitüntetett, tavaly elhunyt Pulai Miklósra emlékezett egy online konferenciával 2021. április 21-én, szerdán a Magyar Közgazdasági Társaság és a Pulai Miklós Baráti Társaság.   A résztvevőket Hegedüs Éva, az MKT-főtitkára, a GRÁNIT Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, a…..
A Nemzeti Bank bérelt szmokingot Miklósnak és nekem... Az egyetem befejezése után léptem be a Nemzeti Bankba 1967-ben, s nem sokkal később a Fekete-csapatba, azaz a Fekete János által vezetett devizagazdálkodással foglalkozó területre, ott is a nemzetközi főosztályra. Természetesen Pulai Miklóssal…..
Soltész Anikó (S. A.): 2008-ban, hét ülésben, 180 oldalas interjút készítettél Pulai Miklóssal, az Oral History Archivum számára. Ismerted Miklóst korábban? Volt személyes előzménye az interjúnak? Voszka Éva (V. É.): Az interjú előtt nem volt munkakapcsolatom Miklóssal. Nem ismertem személyesen, de…..
Az egyetlen vagány az államigazgatás vezetői között Igen, Pulai Miklós vagány volt az én szememben. Meg egyfajta barátság is formálódott közöttünk azután, hogy nagyjából egy időben kerültünk a tervhivatalba. Ő elnökhelyettes lett, és a közvetlen főnököm volt mintegy négy évig. Az akkori politikai…..
Pulai Miklós harcai Kétszer búcsúztam el Pulai Miklóstól. Amikor 1980-ban elhagyta akkori munkahelyemet, a Magyar Nemzeti Bankot, szerencsére csak időlegesen kellett elszakadnom tőle, hiszen nem sokkal később, másutt, másként találkozhattam vele. A második, a végső búcsú fájdalmasabb volt, bár…..
Tömpe István: Utólag sem találkoztam olyannal, aki Miklósról egy rossz szót tudott vagy akart volna mondani. Pedig 1968-tól nagyon sokáig a felső vezetés tagja volt. És ha csak a nekrológokat olvasom, ilyen széles spektrumból dicséreteket még nem hallottam. Lengyel László és Matolcsy György ma…..
Marjai Józsefről, Kapolyi Lászlóról és másokról is esett szó, akkor hát egészen röviden elmondom, hogyan kerültem az NGKT nevű helyre. A KGST országokban volt ilyesfajta együttműködési szervezet, amit rendesen egy miniszterelnök-helyettes felügyelt. Összejöttek, megbeszélték, mi mindent cserélnek…..
– Terták Eleméréknél ülünk. Kedves felesége a távolból figyel bennünket, mint egy fehér vitorla. Bocsánat, nem figyel, hanem dolgozik. Ez önmagában egy rendkívül hasznos dolog. Mi addig, amíg az Ildikó dolgozik, addig mi itten fecsegünk az emlékekről. Akkor most beszéljünk egy pár szót arról, hogy…..
Miklóst 1980-ban ismertem meg nyugodt, a munkában hozzáértést megkövetelő és azt értékelő, jó humorú vezetőként. A munkát főképp azzal a módszerrel irányította, hogy kérdezett és kérdezett, majd visszatért a korábbi válaszokra. 1979-ben a magánvállalkozások részére nagyobb mozgásteret engedő…..
Juszt László (J. L.): Surányi Györggyel beszélgetünk Pulai Miklósról, aki eléggé meghatározó személyisége volt a magyar pénzvilágnak az elmúlt 40 évben. És nem is biztos, hogy csak a közgazdasági ismeretei, hanem az emberi vonásai azok, amik igazából népszerűvé tették. Jól gondolom? Surányi György…..
Személyesen először 1980-ban találkoztam Pulai Miklóssal, amikor a Magyar Nemzeti Bankból elnökhelyettesnek jött a Tervhivatalba. A makrogazdasági folyamatok pénzügyi tervezését irányította, ezen kívül megbízást kapott az 1982-84-es gazdaságirányítási változások kidolgozására. Akkor én a Pénzügyi…..
Pulai Miklós nevét az egyetemen ismertem meg. Nagyon nagy név volt a ‘70 évek közepén, amikor én egyetemre jártam. Majd 1976-ban ebbe az épületbe kerültem, a Magyar Nemzeti Bankhoz, és akkor már Pulai Miklós az egyik legismertebb szereplő volt a pénzügyekben. Faluvégi Lajos, Fekete János, és Pulai…..
Németh Miklós (N. M.): Úgy emlékszem, hogy Pulai Miklós valamikor ‘80-ban került át a Tervhivatalba elnökhelyettesnek az MNB-ből. Feladatkörömből adódóan én rendszeres látogatója voltam a Tervhivatal kollégiumi üléseinek, ahol az elnök, elnökhelyettesek és az illetékes főosztályvezetők vettek részt.…..
A Halál angyala nevetett – Pulai Miklós halálára Amikor a Halál komoran és fojtogatóan jár körbe, tömegsírokat hagyva maga után, nem ér rá mosolyogni. Mégis azt hiszem, hogy Pulai Miklóssal párbeszédbe elegyedve nevetett. Reszelős hangján, összecsippentett szemmel mondott neki egy jó történetet.…..
Azt határozottan ki tudom jelenteni, hogy nagyon kedveltem és tiszteltem őt. Azon kevesek között tartom számon ma is, akinek jó értelemben vett józan paraszti esze mellett mindig, mindenkivel szemben volt mersze őszintének lenni, aki kiismerte magát a pénzügyi világ minden makró és mikró kérdésében.…..
– Mikor ismerted meg Miklóst? K. Á.: Nagyon régen, vagy ötven éve. Egy tervező vállalatnál, az UVATERV-nél dolgoztam. Munkahelyemen – az akkori világban szokatlanul szabadszellemű vállalatnál – megtűrték, vagy inkább megőrizték, mentették a „deklasszált” embereket is. Köztük olyanokat, akik második…..
Pulai Miklós néhány esztendővel volt fiatalabb nálam. Amikor a szovjet megszállók fogolytáborba hurcolták el a volt katonákat, az apját is elvitték „málenkij robot”-ra. Miklós, aki akkor olyan 20 éves lehetett, felszökött a vonatra, és elkísérte az apját, hogy az ne legyen egyedül. Ez megható volt.…..
Kollarik István (K. I.): Kezdjük ott, hogy az 1962-ben kezdődő egyetemista koromban félig nemzeti bankos lettem, ugyanis társadalmi ösztöndíjat kaptam az MNB-től, másodéves és ötödéves koromban. A kettő között népköztársasági ösztöndíjas voltam. Amikor viszont a közbenső időszakban nem kaptam a…..
Pulai Miklós, a gazdasági haladás és reformok fáradhatatlan harcosa Váratlanul és felkészületlenül ért hirtelen halálának a híre – s mélyen megrázott. Személyes veszteségem a nagy tapasztalatú küzdőtárs és kolléga, és a szerethető jó ember és barát. A közgazdásztársadalom pedig elvesztette a nagy…..
Fekete János titkára voltam 5 vagy 6 éven keresztül. Ez alatt Miklós a Nemzeti Bank első elnökhelyettese volt. Fekete csinálta a nemzetközi oldalt, Miklós meg a belföldi pénzügyi vezetést. Tehát a Nemzeti Banknak nem az elnöke, mert az akkor egy politikai kinevezett volt, de első elnökhelyettesként…..
A Közgázon egy speciális makrogazdasági szakszemináriumra jelentkeztem, ami gyakorlatilag egy makrogazdasági játékot jelentett tervgazdasági körülmények közé ágyazva. Ezt általában péntekről szombat virradóra játszottunk. Ez úgy nézett ki, mint a Capitaly, Monopoly, meg a magyar változat a…..
A ’70-es évek második felében ismertem meg személyesen is Pulai Miklóst, aki akkor már, úgy emlékszem, az MNB első elnökhelyettese volt. Kormánybizottsági üléseken találkoztunk, ahol ő tagként, én pedig segéd-jegyzőkönyvvezetőként vettem részt. Ebben az időszakban az államigazgatásban már…..
1) A születésem körülményeit azért érdemes elmesélni, mert ad némi képet arról a családi miliőről, amelyben gyerekkoromban és részben később is éltem. Induljunk el onnan, hogy Anyám céltudatos, precíz, előre tervező ember volt és elhatározta, hogy először leteszi az aktuális félév utolsó vizsgáját…..
Pulai Miklós és a világbank Magyarország 1982-es csatlakozását az IMF-hez és a Világbankhoz a gazdasági kényszer szülte. A szocialista gazdaságpolitika kényszerpályája és a hetvenes évek két olajválsága miatt Magyarország külső egyensúlyi helyzete addigra drámaian megromlott, és a nemzetközi…..