Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pappgabor

5 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt hetekben elkezdtem nyomozni valódi, lehetőleg kézműves és adalékanyagmentes szalámik után. Azaz a másik oldalról megfogalmazva: nem ipari, tartósítószerekkel teletömött szalámikat gyűjtöttem össze. * Ez nem egy igazi teszt, nem vakon zajlott és nem is teljes körű. Viszont tervezünk…..
pappgabor 2018.07.24 21:56:52
@Pierr Kardán: a "kézműves" minősítés valóban nehezen megfogható, ma már kissé elcsépelt és kiürült. Abban tökéletesen egyetértünk, hogy technológia nélkül mai viszonyok között már télen sem lehet 2 egyforma minőségű szalámit készíteni, nemhogy egész évben, folyamatosan. Otthoni körülmények között vagy jól sikerül, vagy nem. De kétszer egymás után biztosan nem lesz ugyanolyan... Nálunk a fekedi Trabert Hof-nál az átütő sikert abban látom, hogy a manufakturális gyártás során még a hagyományos elvek fontosak: minőségi alapanyag, a vizet minden fázisban igyekszünk kivezetni a termékből nem pedig megkötjük adalékanyagokkal. Nálunk legalább is nem a hatékonyság, nem a profit az elsődleges szempont, nincs tulajdonosi, befektetői, banki "prés" a haszonkulcs fokozására... Nálunk 30 kg-os gyártási tételek !!! készülnek... így tudunk egész évben, állandó minőséget produkálni. Természetesen ennek is van következménye: nem lehet TESCO-gazdaságos az ÁR, s jóval szerényebb az árrés mértéke. Ebből pedig nagyon sok következmény adódik...
Az alapvető kérdés pedig az, hogy ez a modell lehet-e életképes verzió napjainkban Magyarországon? 2-3 éven belül kiderül....
pappgabor 2018.07.24 22:09:48
@motoroskonyhaja: itt a Trabert-Hofnál mi is baromira bírnánk, ha nem kéne azt a 27% ÁFA-t befizetni az államnak, s vagy a fogyasztói ár lehetne alacsonyabb, vagy az árrés növekedhetne, s lehetővé tenné pld. a viszonteladói rendszer (BÓÓÓTI árusítás) kiépítését... meg az on-line pénztárgép se a barátunk, ütjük is rendesen! Itt is elmegy a társasági adó, szocho, meg SZJA...
pappgabor 2018.07.24 22:14:44
@Alfréd76: azért a történeti hűséghez az is hozzátartozik, hogy ott már 2009-ben és 2010-ben is megvolt ugyanez, bár kétségtelen, hogy 8 évnyi szünet után, éppen most ismétlődött meg...
Korábbi bejegyzésemben írtam arról, hogy Németország TOP10-es tejipari nagyvállalata, a ZOTT miért és hogyan támadta meg a „Montenuovo” szóra benyújtott védjegybejegyzési kérelmünket. Nyitva maradt a kérdés: Hogy döntöttünk? Komoly anyagi kockázatot (is) vállalva…..
Miért támadta meg Németország 10. legnagyobb tejipari vállalkozása (ZOTT) a bólyi kis kézműves sajtmanufaktúránkat még az indulás előtt? Milyen technikával gyakorol nyomást egy nagyvállalat, ha kicsit is „veszélyeztetve” érzi üzleti érdekeit? Mit tehet egy magyar, családi…..
Ahhoz, hogy a bólyi sajtkultúra gyökereit megértsük, kicsit távolabbra (is) érdemes tekintenünk. Van hova... A tej termelésének és feldolgozásának dokumentált története egészen 1770-ig nyúlik vissza. A történelem viszontagságaihoz igazodva a gazdálkodásban is legalább 4 nagy…..
A bólyi uradalom gazdasági felemelkedése, s a sajt-sztori későbbi kiteljesedése – sajátos módon – épp az 1848-49-es szabadságharc elvesztéséhez, s a bécsi császári udvarhoz vezethető vissza. Igaz csak áttételesen: Batthyány Júlia grófkisasszony 1850-ben Wilhelm von Neipperg,…..
Négy éve egy baráti társaságban - amolyan civil kezdeményezésként - az ötletet felvetve még csak álmodoztunk. Az elmúlt 3 évben nagyon sok értékes emberi, és szakmai kapcsolatot megtalálva tapogatóztunk, aztán már egyre konkrétabban tervezgettünk. 2013-ban együttműködési…..