Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dotandline

919 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Április 4-én érkezik a mozikba Csáki László első animációs filmje, a rendszerváltás idején játszódó, humoros, valós eseményeket feldolgozó, felnőtteknek szóló Kék Pelikan. A premier apropóján a filmet forgalmazó JUNO11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás…..
Április 30-ig lehet jelentkezni a 2024-es CEE Animációs Fórumra, melyre animációs rövidfilm, sorozat,  tv-speciál, egész estés filmterveket és diákprojekteket is várnak. A CEE Animációs Fórum (korábban Visegrádi Animációs Fórum) a közép-kelet-európai animációs szakma legnagyobb megjelenési…..
A Bogyó és Babóca 6. – Csengettyűk címmel március 28-án jelenik meg a mozikban. Az egyik legsikeresebb magyar gyerekfilm-sorozat hatodik része, a korábbi mozifilmekhez hasonlóan, elsősorban a 2-6 éves gyerekeket szólítja meg. Az idén 20 éves sorozatból készült mozifilm ezúttal is 13 részes…..
A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülhet Szoboszlay Eszter új animációja, a Találkozás. A Nemzeti Filmintézet Televíziós döntőbizottsága 2024 februárjában szavazott 20 millió forintos támogatást Szoboszlay Eszter új animációs filmjének, a Találkozásnak. A Kecskemétfilm gyártásában készülő film…..
Képregényeket, zin-eket, webes képregényeket, mangákat vagy illusztrációkat készítesz? Szerinted a képregény hasznos ahhoz, hogy felfedezzük a nők erejét és meséljünk a nőkről? Elégedetlen vagy azzal, ahogyan a nőket ábrázolják a mainstream képregényekben és a popkultúra termékeiben, különösen…..
Új animációs kisfilmet készített Traub Viktória: a Cipők és paták világpremierje a zágrábi Animafesten lesz, majd az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon versenyez. Június 3. és 8. között rendezik meg a legnagyobb horvát animációs fesztivált, a zágrábi Animafestet, melynek rövidfilmes…..
Csütörtökön a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adta át Sulyok Tamás köztársasági elnök az Országházban a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseket. Kossuth-díjat kapott Cakó Ferenc, Vécsy Vera, a Kecskemétfilm gyártásvezetőjét pedig Magyar Arany Érdemkereszttel…..
Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár március 15-e alkalmából állami kitüntetéseket adott át a Pesti Vigadóban csütörtökön. Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Vécsy…..
Bár a Kék Pelikan csak április 4-én érkezik országszerte a mozikba, Csáki László fanyar humorú, valós eseményeket feldolgozó, felnőtteknek szóló egész estés animációs filmje már március közepétől, premier előtt látható lesz. Az indigóval vonatjegyet hamisító fiatalokról szóló mozifilm…..
A mozik után először a FILMIO-n látható Gauder Áron többszörös díjnyertes animációs filmje, a Kojot négy lelke. Az ikonikus Nyócker! rendezője legújabb alkotásában az indián teremtéstörténeten keresztül arról mesél, miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel.  Gauder Áron különleges…..
A Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottsága még decemberben szavazott meg támogatást Kelen Bálint Draco, a borzasztó sorozatának. Újabb öt epizód (4-8. rész) készül Kelen Bálint rendezésében a Draco, a borzasztó című 2D animáció sorozatból, mely Draco, a vámpírtanonc és förtelmes barátainak…..
Blu-ray kiadványon jelent meg az Egyesült Államokban Kovásznai György legendás animációs filmje, a Habfürdő. A Magyarországon 1980-ban bemutatott, a Nemzeti Filmintézet filmfelújítási és digitalizációs programja keretében a közelmúltban restaurált alkotást Bubble Bath címmel blu-ray-en adták ki…..
Április 4-én érkezik a hazai mozikba Csáki László első animációs mozifilmje, a Kék Pelikan. A sok humorral és korabeli zenékkel elmesélt, nosztalgikus történet néhány barátról szól, akik hamisított jegyekkel utaztak Nyugatra a kilencvenes évek derekán – ha Neked is van hasonló történeted, most…..
Végre online elérhető Darabos Éva Pá, kis panelom! című MOME Anim diplomafilmje, mely egy otthonát elhagyó fiatal érzéseit önti szürreális képekbe. Darabos Éva az alap- és mesterképzést is a MOME Animon végezte, fél évet töltött a finnországi Turkui Alkalmazott Tudományok Egyetemén Erasmus…..
Gauder Áron rendezésében, a Cinemon Entertainment stúdiójában közel 120 fős stábbal készült el a film, amely Magyarország 2023-as Oscar-nevezése volt, emellett az animációs Oscarnak számító Annie-díjra jelölte a Nemzetközi Animációs Filmszövetség (ASIFA-Hollywood). A Kojot négy lelke a legnagyobb…..
Elstartol a Telex Filmklub 2024-es évadja, ráadásul egy elég exkluzív filmmel: Magyarországon, nyilvános vetítésen, majdnem másfél hónappal a bemutató előtt a Telex filmklubjában lehet megnézni a Kék Pelikan című magyar animációs filmet, a rendszerváltás körüli és utáni vonatjegy-hamisítások…..
Életének 96. évében elhunyt Deák Tamás, a Macskafogó, a Mézga család és a Kérem a következőt! című rajzfilmek zeneszerzője. Deák Tamás Székesfehérváron született 1928-ban. Autodidakta módon tanult meg trombitálni, előbb Pécsett, majd 1955-től a fővárosban, a Duna szállóban és a margitszigeti…..
Pénteken 61. alkalommal adták át a Magyar Filmkritikusok Díjait az előző év legjobb magyar filmjeinek és alkotóinak. A díjat a MÚOSZ film- és tévékritikus szakosztálya és a Magyar Filmművészek Szövetsége filmkritikus szakosztálya szavazta meg és osztotta ki. 2023 legjobb magyar animációjának Buda…..
A magyar animációs filmek már 110 éve bűvölik el a nézőket. 2024. február 4-én, a magyar animáció atyjaként tisztelt Macskássy Gyula születésnapján a Nemzeti Filmintézet meghirdeti a magyar animációnak szentelt emlékévet, amelynek során számos különleges rendezvény és meglepetés várja a nézőket.…..
A 76. Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójának fődíját nyerte a Hogyan szexeljünk című film, melynek kísérőfilmje Buda Flóra Anna Arany Pálma-díjas 27 című animációja lesz a magyar mozikban. Molly Manning Walker a Hogyan szexeljünk című első rendezésével a 76. Cannes-i Filmfesztivál Un…..
A tallinni világpremier után április 4-től végre mi is láthatjuk Csáki László '90-es évekbeli vonatjegy-hamisításokról szóló animációs dokumentumfilmjét, a Kék Pelikant. Külföldi utazás? A '90-es évek csibészei elmesélik, hogyan oldották meg okosba'! Csáki László, a Magyar Filmszemlén és a…..
A Gamma Home Entertainment Kft. kiadásában megjelent DVD és Blu-ray lemezen Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta első egész estés animációja, a Műanyag égbolt című sci-fi.  A Műanyag égbolt egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy…..
Magyar animációs rendezőportrék címmel jelenik meg könyv 2024 elején hét hazai alkotóról. Varga Zoltán újabb animációs témájú könyvet írt: a Magyar animációs rendezőportrék hét hazai alkotó életművét mutatja be az 1970-es évektől napjainkig. A Gyulai Líviusz, Cakó Ferenc, Orosz István, M Tóth Éva,…..
December 21-én kerül a mozikba a magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény, melyhez két werkvideó érkezett a bábok szájmozgásának és pislogásának aprólékos készítéséről, valamint a rendező karaktertervezési folyamatáról. A 11 éves Tominak születése óta rendkívüli tulajdonsága van: a…..
A Budapesti Metropolitan Egyetem a Nemzeti Filmintézettel és a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvánnyal együttműködésben 2023. november 29-én Kovásznai György: Avantgárd animáció & festészet címmel nyíló tárlatával emlékezik az idén 40 éve elhunyt festőművészre és animációs filmrendezőre. Az…..