Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nózi nyomoz

40 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    Nózi a kanapéról nézte, ahogy Huszár fel és alá járkált az irodájában, majd megállt a szekrényajtóra szerelt tükör előtt. Ma reggel már harmadszor fésülte át a haját a másik oldalra, és a nyakkendőjét is újra megigazította. Megköszörülte a torkát. − Köszöntöm a sajtó megjelent munkatársait! −…..
Nózi elszántan nézte a sötétségben a néhány imbolygó, fényes foltot az elkerített terület mögött. Biztos volt benne, hogy most is épp teherautók serénykednek az elhagyatott gyárépület környékén, reflektoraik átdöfték a sötétséget. Huszár a kerítésen kívül parkolt le, kicsit távolabb a kaputól. Talán…..
Nózi a rendőrkapitányságra ment, tudta, hogy gazdája éjszakai szolgálatban van épp. Szerencsére az ügyeletes beengedte az épületbe, így hamarosan az irodában találta magát. Huszár épp hozzáfogott volna a korholásnak, de észrevette Nózi sérült lábát. Azonnal a szekrényéhez ment, és egy kis dobozt…..
  Amikor Nózi jelt adott, Elza jobbra, Doki pedig balra indult el a színház körül. A bokrok takarásában lopakodtak. Doki feladata az volt, hogy akció közben szemmel tartsa a markolóst, míg Elza a kertésznadrágost figyelte. Nagy felelősség hárult rájuk, Jessica biztonsága volt a tét. Jessica…..
− Hát te? − Jessica csodálkozva fordult Nózihoz az Illaberek parkjában. − Azt hittem egész hétvégén maradtok a tónál. − Mi történt? − kontrázott rá Elza. − Valami halaszthatatlan nyomozás, igaz? − Ha nem hagyjátok szóhoz jutni, sosem tudjuk meg − figyelmeztetett Doki. Mielőtt válaszolt volna,…..
  Az unalmas éjszakai szolgálat után Nózit jólesően ringatta gazdája autója. A családdal egy közeli kis tóhoz utaztak a hétvégére. A szolgálatban semmi említésre méltó nem történt, Nózi csupán egyetlen eseményre kapta fel a fejét. Egy nő jelent meg a kapitányságon nem sokkal este hat óra után.…..
  A fülledt májusi délutánon Nózi lustán heverészett a fűben, az Illaberek parkjában. Barátait várta, akiket ugyanabban az időben hoznak sétálni a kétlábúak. Izgalmas szagokat kergetett a szél az orra alá. A közelben virágzó fák fáradhatatlanul ontották magukból az aromát, de Nózi nem emiatt…..
  Nózi megszaporázta a lépteit, de odafigyelt rá, hogy gazdája, Huszár őrmester ne veszítse őt szem elől. El akarta csalogatni, ugyanis tervei voltak aznapra. Nem kanyarodott be a szokásos helyen az Illaberek parkjába, hanem egyenesen továbbment. Barátja, a basset hound Doki lakásához készült.…..
A cím lehetne akár egy jól hangzó reklámszöveg is az 1890-es évekből, de igazság szerint a kokainnak nem kellett reklám. Abban az időben mindenki ismerte, és – lehetőségeihez mérten – mindenki használta is. Legálisan. A kutatásomban a kokain diadalútjának majd csúfos bukásának jártam utána. A…..
Nózi nyomoz Hapták gyászol 2020.04.22 14:06:35
  Ki ne hallott volna Hachico-ról, a kutyáról, aki tíz éven keresztül várta haza elhunyt gazdáját? Hapták, a világháborút megjárt magyar kutya története ugyanilyen figyelmet érdemel. Eddig sehol sem olvastam róla, véletlenül bukkantam rá a Budapest c. folyóirat 1918. május 16-i számában. Zsebkendőt…..
Ismered azt a viccet, ami az első magyar kutyavezetőről és kutyájáról szól? Sajó rendőrtanácsos és Lux kutya biztosan nem nevetett volna. A vicc jól ábrázolja az első kísérlet kudarcát, amit a magyar rendőrség a „detektív kutyák” bevetése kapcsán elszenvedett. Íme: Színházi Élet 1922. 52.…..
Az előző bejegyzésekben beszámoltam arról, hogy viseltettek a 18. és a 19. század emberei a kutyáik iránt ( itt és itt ). A 20. század eleje, az 1905-ös év végre igazi fordulatot hozott. Magyarországon is komoly figyelemmel követték a németországi eseményeket és a kutya-detektívek ottani sikereit.…..
Az előző bejegyzésben (itt) megismerhettük a “rút kutyázás” kezdeteit az 1700-as évek végéről, amikor néhányak az ölebek szeretgetését az erkölcsi züllés visszavonhatatlan jelének tartották. Szerencsére azonban egyre másra szaporodtak az olyan kutyás híradások, melyekből a kevésbé éleseszű kétlábú…..
   Mióta megírtam saját memoáromat, egyre gyakrabban jut eszembe, hogy vajon hol és mikor kezdődött mindez az emberek és kutyák között? Hol jött el az a pillanat, amikor az ember rájött arra, hogy a köz szolgálatába állíthatja leghűségesebb barátját? A köz szolgálatába….ismétlem. Hiszen tudjuk,…..
A nőket sokféleképp lehet ünnepelni. Lehet szavakkal, például írhatsz hozzá verset. Aztán lehet tettekkel is ünnepelni, jelesül virágot vihetsz a nőnek, adhatsz szerenádot az ablaka alatt, elhívhatod vacsorázni. Ki gondolta volna azonban, hogy lehet ünnepelni a nőt passzivitással is, azaz ha nem…..
Ma tíz órakor tartották Csukás István búcsúztatóját a Farkasréti temetőben. Sajnos nem tudtam ott lenni, de emlékezem. Engedjétek meg, hogy egy személyes, pontosabban az egyetlen személyes élményemmel búcsúzzam tőle. Csukás Istvánnal többször is találkoztam, leginkább könyves eseményeken, ahol nagy…..
A kis háborús hős yorkie, Smoky gazdájával készítettünk interjút, melynek harmadik, befejező részét olvassátok éppen.  Az eredeti sztoriért katt ide: https://nozinyomoz.blog.hu/2020/01/25/smoky_a_haborus_yorkie Az interjú első részét itt…..
Interjú sorozatunk második része következik Bill Wynne-nal, az amerikai veteránnal, aki a kis háborús yorkie, Smoky gazdája volt.  Az eredeti sztoriért katt ide: https://nozinyomoz.blog.hu/2020/01/25/smoky_a_haborus_yorkie Az interjú első részét itt…..
Talán emlékeztek még Smokyra, az apró yorkshire terrierre, aki azzal vált híressé, hogy – miután egy amerikai katona rátalált az új-guineai dzsungelben, egy rókalyukban - két évet töltött el a II. világháborúban, a csendes-óceáni hadtest nem hivatalos tagjaként. Apró termetét kihasználva olyan…..
Nózi nyomoz Irigy kutya! 2020.01.25 08:48:25
Április 1-én újra az ELTE Etológia tanszékén jártunk. Ismerősként üdvözöltem a vörös téglás épületeket és a kétlábúaktól nyüzsgő folyosókat, egy dolgot azonban először nem értettem. Miért tartott velünk nagyra nőtt fajtársam és lakótársam, az óriás uszkár, Archibáld? Az autóban ülve még azt…..
Sokan hitetlenkedő szemeket meresztenek, amikor megtudják, hogy yorkshire terrierként rendőrkutya válhatott belőlem, mások pedig bevetéseim hallatán elnézően mosolyognak, gondolván, csak tódítok. Pedig a világtörténelemben nem én vagyok az első, az egyetlen, de még csak nem is a legkisebb, aki a…..
2011. június 16-án igen nagy megtiszteltetés ért. Ezen a napon Aladdin csodalámpáját megdörzsölte egy kisfiú, akit Andrisnak hívnak. És Andris hívására a Dzsinn előtekeredett az ódon lámpából. Andris kívánhatott egyet a Dzsinntől, és azt kívánta, hogy találkozhasson velem, és a többi négylábú…..
Nózi nyomoz Családi kutya program 2020.01.25 08:41:39
Erőt, Egészséget minden kedves olvasómnak! Mai blogbejegyzésem rendhagyó lesz, hisz ezúttal nem a hőstetteimmel, vagy egyéb rendőrségi vonatkozású témafeldolgozással készültem nektek, hanem egy nagyon érdekes kut(y)atással, amit az ELTE Etológia tanszéke végez a kutyák viselkedésével kapcsolatban.…..
Most pedig jöjjön egy kis azonosítás elmélet. Mi a fittyfene is az az azonosítás elmélet? Az a kriminalisztika egy fontos ága, és arra való, hogy megállapítsuk, hogy ki tapogatta össze a véres kezével a csempét, hogy kié lehet az a Nike cipő, aminek a lenyomata a sárban maradt,  és hogy ki farolt be…..
Azon gondolkoztam a minap, hogy milyen szerencsés is vagyok. Olyan korban élek, amikor kitágultak a lehetőségek, kitolódtak a határok, és a társadalom fogékony arra, hogy új és új dolgokat próbáljon ki, egyszóval esélyt ad. Az új dolog annak idején én voltam, aki yorkshire terrierként is bizonyítani…..