Regisztráció Blogot indítok
Adatok
valópapa

0 bejegyzést írt és 94 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Este hattól tartom a szokásos Első Csütörtök rendezvényt. Az eseményen a lovakkal végzett "normál munkámat" lehet megtekinteni, Zitát és Zazie-t lovagolom, Fiónával tanítványom, Szabó Emese dolgozik, végül pedig a gyakornoki program résztvevői, Trieber Anna és Mese kapnak edzést tőlem. A látottakat…..
Sokat változhatott a Szabó Gyula irányítása alatt tevékenykedő köveskáli pince azóta, hogy úgy öt évvel ezelőtt egy hosszabb, a Balaton északi partján lebonyolított baráti nyaralás kellős közepén éppen arra vitt az utunk. Értelmezésem szerint az akkor még koncepciókeresés közben is kiváló italokat…..
Ahogy 2012 óta minden évben, idén is tudósítunk a Furmint Február Vajdahunyadvárában megtartott nagy kóstolójáról, ahol évről-évre felvonul a Kárpát-medence furminttermelőinek apraja-nagyja. Idén sem volt ez másképpen, és bár az orosz elnöki delegáció aznapi látogatása alaposan felkavarta a főváros…..
Manapság már senki nem akar burkoló vagy villanyszerelő lenni. Túljelentkezés van leendő pszichológusokból, dizájnerekből és számítástechnikusokból, de a tisztességes, precíz szakmunka elismertsége sajnos már régóta leáldozott. Csak ne kelljen szakembert hívni, mert lassan már nagyságrendekkel…..
valópapa 2017.01.04 12:17:02
@Szegediszomelijé: Tényleg nagyon jó az Irsaija. A 2016-ost nemrég kóstoltam, nagy élmény volt, de másnap rendesen fájt tőle a fejem (pedig sikerült nem meginni az egész üveget). Nem tudom mennyi ként használ, de biztosan többet a kelleténél.
Van az a mondás, hogy ami nem öl meg, az megerősít. Nem tudom, mi van Dörgicse zászlójára hímezve, de ha nem ez, akkor valaki valamit nagyon eltévesztett. Dörgicse babaarcú gyilkos: amikor elkezded a munkát, fickándozni van kedved, amikor a Balatoni kilátásról a kisdörgicsei hegyekre téved a szemed,…..
valópapa 2016.05.04 16:03:24
Ma már természetesnek tűnik Etyek és a pinot noir házassága, de közel sem volt ez mindig így. Sőt, sokan talán nem is gondolják, hogy a jelenleg előttünk folytatódó történet mindössze 15 évvel ezelőtt kezdődött. Az Etyeki Kúria 2001-ben - a borvidéken elsőként - telepített pinot noirt a…..
valópapa 2016.04.13 15:11:35
Van az a momentum, amikor az ember végre rájön, hogy Burgundiát nem lehet lekörözni. Sem fehérben, sem vörösben nincs olyan, ami befoghatná. Ehhez persze nagyon sok rossz burgundit kell meginni, mert van ám olyan is, igen csak bőven, és azt sem olcsón osztogatják. Amikor azonban az első komoly darab…..
Szőlőművelés 2015 2015.12.28 19:31:50
Uhhhh, micsoda év volt ez! Rengeteget haladtunk nagyon sok területen - de a szőlészet szabályai szerint ennek majd csak évek múlva lesz meg a látszatja. A családom is egyre elkötelezettebb a szőlészkedés mellett - és nem csak segítenek a munkákban, hanem a feleségem…..
Roberto Voerzio 1987-ben alapította saját borászatát, miután diszkréten lekapcsolódott a családi pince szárnyai alól. Édesapja egészen a nyolcvanas évekig palackozott bort saját nevén, utána Roberto fivére, Gianni vitte tovább ezt az ágat. Ma is csak pár száz méterre dolgoznak egymástól a kis La…..
Szokolai Mátéval és Kazinczi Zsuzsával már rég ismerjük egymást, de valahogy sosem jutottam el a kóstolóikra. Pedig a Wineporn név alatt szervezett borestek izgalmasabbnál izgalmasabb magyar és külföldi tételeket vonultatnak fel. De önmagában ez nem lenne nagy poén, máshol is…..
Eger az utóbbi időben fontos téma volt a blogon, ezt nehéz volt nem észrevenni. Nos, most következzen az érem másik oldala, ugyanis kb. 2 éve megjelent  a színen egy pince, amely gyorsan nagy népszerűségre tett szert és a két ellentmondásos megítélésű egri brand mezőnyében is biztos támpontot ad…..
Borokat is rendszeresen kóstoló séf barátom egy nagy csokor kékfrankos megkóstolására trombitált össze kisebb társaságot szeptember végén. A sorban főleg frissebb évjáratú, jelenleg is kapható borok kaptak helyet, néhány idősebb komoly tétellel kiegészülve. Vakon…..
A Tokaj-hívőknek aligha mondok újdonságot azzal, hogy a Disznókő Szőlőbirtok az egyik legfontosabb édes boros birtok a borvidéken. A francia illetőségű AXA Millésimes tulajdonában álló pincészet kezdettől fogva kiemelt fontosságot tulajdonít a termékpalettáján az aszúknak,…..
A Sopron ifj. Franz Weninger szortimentjének változó összetételű alapbora. Ez itt éppen merlot, syrah és kékfrankos házasítása, a címke tanúsága szerint az ökológiai gazdálkodásra történő átállási időszak alatt készült. Annak idején a borkereskedőknél, majd a hiperekben is kb. ezerötszáz forintért…..
Az már biztos, hogy dr. Bussay László öröksége szerencsére nem vész el: felesége, Ágnes, és lányai, Bianka és Dorottya folytatják az apjuk által megkezdett munkát. Dorottya a háziorvosi praxist is tovább viszi, míg a jogász végzettségű Bianka jelenleg borásznak tanul. A lányok régóta kiveszik…..
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a blog törzsivójának visszatérése után ismét csapatbővítés történt. Szabolcs a Bordogság szünetre küldése után igazolt át hozzánk, így mostantól nálunk olvashatjátok beszámolóit. Bár nem volt humánerőforrás-meghallgatás, azt…..
A Művelt Alkoholista Újratöltve 2012.07.04 05:28:00
Maximum egypecsétes titok volt, hogy A Művelt Alkoholista nem tűnik el nyomtalanul. Áldatlan tevékenységünket a Gault & Millau keretei között folytatjuk. Az első poszt már olvasható - sokat markol, valamennyit talán fog is. Facebook oldalunkon, a Gault & Millau Facebook…..
Ez egy ikerposzt második tagja, az első belinkelve elérhető, és mellé olvasandó. Jelen poszt szerzője, Bob az alábbi előkével indította az önismétlésbe: "2007-et írtunk. Kipirult arcú és csillogó szemű naivitással hittük, hogy a borokról való nyilvános írás…..
Az áramvonalasítás és pinkesítés első állomásaként (vagy második?) Magyarország egyik legjobb adottságú birtoka bevonult a hiperekbe – árfelezéssel, csavarzárral, hidrogénezett címkével. Köpnek a síromra, gondolhatja az alapító extulaj, Bukolyi László. De a csomag…..
A Font névről nekem elsősorban fehérborok jutnak az eszembe, például egy üdítő kövidinka vagy egy előítélet-romboló ezerjó válogatás (alföldi is, ezerjó is, meg tényleg jó is). Esetleg rozé vagy siller. A pincészet vöröseivel azonban egészen mostanáig nem találkoztam,…..
A Művelt Alkoholista Rontások 2012.01.27 14:15:00
A Márkus Györggyel készített interjú megjelenését követően két olyan írásra is fölhívták a figyelmemet, amelyek szintén abból indulnak ki, hogy valahol elrontottuk. Mindkét írás érezhetően szívből fakad, és a megközelítés különbözősége ellenére alapvetően azonos a…..
valópapa 2012.01.28 20:07:38
@csite: És ki tud, illetve kinek van lehetősége "mozdulni"?
Te mikor kapáltál utoljára? Illetve meg tudsz venni egy fél hetkáros területet, hogy hobbiból készíts borokat?
Nagyon kevés olyan ember van, aki sok pénzt áldoz egy olyan "hobbira", amiben sokat és folyamatosan kell dolgozni.
valópapa 2012.01.29 09:36:43
@demisec: Igen, látom már hogy a kérdéseimre igennel tud válaszolni... :)
Vannak pozitív példák, de elenyésző.
Nemrég voltam egy 2HA birtok kóstolón. Török Csaba is valami ilyesmi "hobbi" borászat úton indult el, de hosszútávon neki és szerintem minden hobbiborásznak az lesz a célja, hogy ez a hobbija eltartsa saját magát. Nem kell hatalmas profit, de a sok befektetéssel járó munka legalább az önköltséget fedezze. Ez szerintem teljesen érthető és nem elég csak az áldozatkészség, elszántság...
valópapa 2012.01.30 19:10:31
@csite: Tudom. Én is ezt fogom tenni remélhetőleg...
A Művelt Alkoholista Szüret 2011 2011.10.21 14:41:50
Augusztus végétől tartó maratoni szüretünk véget ért! – majdnem. Egy kis kísérleti cabernet savignon még kint maradt. Az ideális, az előző évekhez képest csodálatos időjárás tökéletesen érett, egészséges szőlőt teremtett. Úgy gondolom, éppen a megfelelő időben,…..
valópapa 2011.10.22 21:40:24
@kifli: lájkolom...:D
Sok jó nagy marhaságot hallottam már életemben, ezek között azonban talán a legnagyobb a savra szüretelés elmélete. Több, elismert szakirodalom szerzője is elmehet a kurva anyjába, mert nagyjából amit ebben a támakörben összehordtak, az a hozzánemértő gyökérség és a a…..
Albert gazda Pause 2011.09.28 09:10:00
Lett néhány dolog, amit alaposan át kell gondolni –  de nem véletlenül nem az a bejegyzés címe, hogy vége, hanem az, ami. Részletek egyelőre nincsenek, semmi hátborzongatóra – megvilágosodásra, végső kétségbeesésre, teljes absztinenciára! –…..