Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Serendipity87

102 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A női szépségideál hosszú időn keresztül az eszméletlenül vékony derék volt, amelyet a hölgyek fűző viselésével értek el. Vajon a 20. század eleji budapesti férfiak is odavoltak a fűzőbe préselt karcsú derékért? Úgy tűnik, hogy nem: legalább is a modern gondolkodású férfiak biztos, hogy már…..
Te igazán jártas vagy a szerelemben? Vagy olykor Neked is jól jönne néhány jó tanács? A 20. század eleji fiatalság meglehetősen elveszett volt szerelem terén, hiszen két világ határán egyensúlyoztak - ahogyan az szinte minden korban lezajlott - a modern harcolt a maradival. Ezért is láttak…..
Budapestnek sok furcsa nevű helye van – a Micimackó utcában már én is jártam – de azt nem is gondoltam soha, hogy a Budai Várban, ahol már számtalanszor megfordultam, létezik egy eléggé furcsa nevű hely, amely egyáltalán nincs benne a köztudatban, pedig már évszázadok óta így hívják: ez a…..
Vajon milyen lehet egy békebeli Christmas-cake? És a konyakos-tejszínes-csokis parfé hogy hangzik? Ha valaki kedveli a régi recepteket, és esetleg még nincs ötlete karácsonyra, akkor feltétlen vegye a kezébe A Hét szakácskönyvét, amely a múlt század eleji ételek valódi kincsestára. Sütés közben…..
Egy leharapott orr? Egy jégszekrénybe bújt csaló? Egy kiütött szemű kísértet? Ezek nem egy filmes jelenet kellékei, hanem bizony ezek a furcsa és groteszk események a valóságban is megtörténtek. Méghozzá a múlt századi Budapest mindennapi életében, amely hemzsegett az olykor tragikusan végződő,…..
Mi lehet a legjobb megoldás, ha egy rét közepén vagyunk és a fejünk fölött csapkodnak a villámok? Feküdjünk le? Keressünk menedéket? Íme, néhány jó tanács a múltból! Az Újság című napilap egykori újságírója pontokba szedve, enyhe csípős humorral fűszerezve ad iránymutatást számunkra. Tehát… Mit is…..
A pesti ember hihetetlenül kreatív. Főként olyankor, ha egy rendszert kell kijátszani, vagy a fizetést megúszni. Mégis hogyan lehet egy olyan villamoskocsin ingyen utazni, ahol folyton ott járkál a kalauz? A megoldás egyszerű: ne vegyük észre! Létezhet, hogy ez működik? Igen, és ezt a régi pestiek…..
Az Emlékezz Budapest című blog szerzőjeként minden könyv felkelti az érdeklődésemet, amely a 20. század eleji Budapesttel foglalkozik. A legjobban mégis azokat az írásokat kedvelem, amelyek olyan szerzők művei, akik maguk is részesei voltak a békebeli főváros mindennapi életének, s így valóban…..
Budapest nevezetességeiről számtalan képet ismerünk és láttunk már, de ezeken általában csak a kész építmények szerepelnek. Építésükről ritkábban látni képeket, pedig elődeink az építési folyamatokat is szívesen örökítették meg. Most olyan fotókat gyűjtöttünk össze, amelyek néhány budapesti…..
Így a karácsony közeledtével mi másról is lehetne szó, mint a karácsonyról. Idézzük most fel, hogy milyen is volt ez az ünnep a múlt század első évtizedeiben. Most (kivételesen) nem a szavak, hanem a képek lesznek azok, amelyek közvetítik a rég elmúlt korok karácsonyait, hogy mi is átérezhessük az…..
Garai Manó neve már nem ismeretlen a blog olvasói előtt. Ő volt az a személy, akit a budapesti lakosok csak „zsarolókirály” néven emlegettek, akitől rettegett egész Budapest, hiszen akit megtalált, annak nem kegyelmezett, s Korbács című lapjára hivatkozva kizsarolta a szegény áldozatok vagyonát.…..
Senki ne keresse Garai Manó nevét az Életrajzi Lexikonban, mert nem fogja megtalálni. Garai Manó ugyanis semmilyen nagy dolgot nem vitt végbe, amellyel kiérdemelhette volna a helyét a lexikonban. Illetve nagy dolgot azt tett, csak éppen nem jót: a 20. század elején végigzsarolta gyakorlatilag egész…..
A századfordulós Budapest jól ismerte Emma asszonyt. Szinte mindent tudott a hétköznapi életéről, a férjéről, a gyerekeiről, csak éppen azt nem tudták, hogy valójában kicsoda. Emma asszony sok levele jelent meg a Hét című folyóirat hasábjain, de senki sem sejtette, hogy az asszony leveleinek…..
Hallottunk már valaha a Józsi-kávéházról? A legtöbben erre a kérdésre nemmel felelnének, és ez nem is csoda. A Józsi-kávéház nem tartozott a híres-neves pesti kávéházak közé, úgymint a New York, vagy a Centrál, ezért a története szinte teljesen ismeretlen számunkra. A Józsi-kávéház az Almássy tér 7.…..
Mit ad nekünk ma az elektromosság? Világosságot, számítógépet, mobiltelefont, internetet, mindenféle háztartási eszközt, gyakran még a fűtéshez és a főzéshez is szükség van rá, tehát gyakorlatilag létezésünk feltétele. És arra gondoltunk már, hogy esetleg gyógyító ereje is van? A 20. század elején…..
Bizonyára ma is akadnak olyan foglalkozásnevek, amelyek alapján el sem tudjuk képzelni, hogy az illető pontosan mit is csinál. Budapest 1903-as cím- és lakásjegyzékét böngészve találtam pár foglalkozást, amelyeket a nevük alapján nehezen tudok beazonosítani, hogy mit is takartak valójában (vagy ma…..
Mozi. Ez a szó és fogalom ma mindenki számára teljesen egyértelmű. De ez nem mindig volt így. A mozgófénykép hőskorában ez a szó még nem is létezett, sőt a "mozi" gyakorlatilag a mulatókat és kávéházakat jelentette. De akkor hogyan is született meg ez a szó? És hogyan nézett ki pontosan a "mozi" a…..
Görbe utcácskák, kiskocsmák, lépcsők… Ez volt valaha a Tabán, Budapest azon városrésze, amely a 20. század folyamán teljesen eltűnt. De az emléke fennmaradt, s az emlékekkel együtt a legendák is. Hiszen, mint minden településnek, úgy a Tabánnak is megvoltak a saját legendás helyei, amelyeknek egy…..
A Tabán. Girbe-gurba utcácskák, kiskocsmák, macskakövek és lépcsők… Valamikor ezt jelentette ez a szó. De honnan is ered ez a kifejezés? És pontosan mit is jelent? Budapest egyik legmisztikusabb és legkultikusabb része: a Tabán, vagy más néven Rácváros. Ez a városrész számtalanszor átalakult az…..
Tudjuk milyen érzés az, ha ártatlanul vádolnak meg minket? Mit sem sejtve sétálunk az utcán, s egyszerre csak egy rendőr terem mellettünk, s valami olyasmivel vádol, amit nem tettünk… Ez történt 1907 májusában Utas Imre ellenőrrel, aki épp a munkahelyéről tartott hazafelé, amikor egy rendőr…..
Gondoltuk volna, hogy a régi budapestiek mennyire végtelenül romantikusak tudtak lenni? Hogy számtalan fővárosi szerelmes döntött úgy, hogy szerelmével közösen vet véget az életének? S hogy ez a mód egy általános öngyilkossági formának számított a 20. század eleji Budapesten? Szerelmespár 1900…..
Manapság hogyan jut el hozzánk a zene? Halljuk a rádióban vagy a TV-ben, megvesszük CD-n, esetleg letöltjük az internetről és akár már a telefonunkon is visszahallgathatjuk bármikor. És azt tudjuk, hogy vajon a régi budapestiek hogyan jutottak zenéhez? Hol, hogyan és mikor hallgatták még abban az…..
Ugye előttünk van a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvar képe? És azt el tudjuk képzelni, hogy milyenek is voltak a 20. század elején? Hogyan nézetek ki, hogyan működtek? Általánosságban azt feltételeznénk, hogy rendesen tiszták voltak és minden tökéletesen működött még akkor. De ez egyáltalán nem…..
Tudtuk, hogy a budai várban volt egy szobor, amelyet 1895-ben fel akartak robbantani? Heinrich Hentzi szobra valamikor a Szent György téren állt, s a történet meglepő fordulata, hogy végül nem a robbantás miatt került el onnan. Ráadásul a rendőrség a merénylő elfogására tett kísérlete csődöt…..
Mennyit tudunk az elsősegélynyújtásról? Manapság azért már egy átlagember is rendelkezik bizonyos alapismeretekkel ebben a témában. Ezzel szemben eleinknek erről még nem sok fogalmuk volt, egészen a 19. század végéig. Kresz Géza és a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület volt az első, akik…..